Category Archives: Santapan Ramadhan

Cerita Iftar Bersama Family Di Saujana

Cerita yang sangat terlewat dah beberapa hari berlalu, baru hari ni sempat nak bercerita. 1 September yang lepas adik saya Farid dan Umi balik ke sini untuk berhari raya dengan kami. Alhamdulillah dapat lagi berjumpa untuk Raya kali ini.
Plan asal nak berbuka di Restoran Ubi Kayu sekali lagi Aunty lantik saya jadi AJK Makanan untuk buat booking segala bagai tu semua. Tapi tak ada rezeki nak buka kat sana lagi sebab fully booked. Pagi Sabtu Aunty call minta maaf tak dapat join berbuka puasa sebab dia dah janji untuk buka dengan kawan2 persatuan dia. Jadi yang pergi hanyalah saya, En. Nazir, Ayah, Anna, Ayu, Pak Beng, Umi, Farid dan Nuril.
Baru sampai..

Tayang muka tuan bog dulu ya.. muka kelaparan..
Farid dan Umi..

Ayah dan Farid.. sama tak muka dua beranak ni? 🙂

Banyak2 makanan, ni je yang sempat En. Nazir snap..
Saya ambil pakej RM230 untuk 10 orang makan. Kat sini ada 3 4 pakej juga tak silapnya. Awal2 dah booked takut makanan lambat sampai hehehe. Masakan dalam pakej tu semua boleh ditukar ikut selera pelanggan. Rasa boleh tahan sedap!

dah tahap tepu jugalah perut time ni..

Fewwiiitttt.. ;p

Kenangan Kak Long, Bang Nazir, Umi dan Farid..
Pak Beng yang malu2..

Kami anak2 ayah..

Last but not least, gambar ramai2.. without En. Nazir & Pak Beng..
Lepas berbuka kami pun balik ke rumah yang sekangkang semut je dari Saujana tu. Alhamdulillah rezeki yang Allah bagi. Kenyang kami anak beranak. Thanks ayah sebab belanja kami semua.

©Hernee Nazir – Syahdu sangat hati mendengar takbir raya.. semoga Allah memberikan saya kekuatan untuk menghadapi 1 Syawal.. :'(

Iftar di Puteri Pan Pacific Hotel

Kisah hari Jumaat, baru nak diceritakan hari ni sebab mood nak update blog sangat kurang. Serius. Blog ke FB ke dua2 pun saya malas nak layan akhir2 ni. 
Hari Jumaat berbuka beramai2 dengan officemate tajaan Seri Mukali di Puteri Pan Pacific Hotel . En. Nazir tak ikut sebab kami tak sama department, jadi jemputan hanya untuk department saya saja. Kalau dia tak ada, maknanya tukang ambil gambar pun tak ada. Jadi tengokkan je la gambar2 yang saya si tangan tak bedung snap ngeee~ Gegar2..gelap2 sambil gigil2 snap. Upload dalam fb kena komplen dengan En. Nazir ;p

Kami sampai agak lewat sikit, sikit je tak banyak. Azan dah berkumandang kami masih dalam kereta tengah mencari tempat nak parking. Sampai2 orang semua dah asyik melantak.
Terus mencari tempat, dan mensurvey makanan. Antara yang terselamat masuk perut 😉

Makanan alhamdulillah sangat mengenyangkan. Rasa pun menusuk kalbu sedapnya ;p Bukan semua yang di atas habis disumbat ya. Ada yang share ramai2.
Geng2 yang pergi..

Ita, Nazam dan Wan..

Ema, Ita lagi.. dan Kak Intan..
Saya dan Ita.. aeh berapa banyak Ita daaa..
..dan yang ni ramai2..saki baki..

Puasa masih berbaki 4 hari termasuk hari ini, jadi sesiapa yang belum mencuba dan ingin mencuba di Puteri Pan Pacific Hotel bolehlah mencuba RM 82++ per pax. Kalau teringin boleh pergi, kalau yang tak teringin duk berbuka kat rumah je la ya.

©Hernee Nazir – Malam ni baru nak mencari baju dan kasut raya untuk kami 🙂

Menu Ramadhan 19 & Ramadhan 20 @ Restoran Shukri Tomyam, Taman Nusantara

Salam 1 September ;p (poyo)

Minta maaf blog, sebab 2 hari saya agak kurang memberikan kasih sayang pada blog ni ;p

Entri yang tersangkut atas pokok hehehe. Ramadhan ke 19 berbuka di rumah Mak Anjang. Pukul 7 Anna call ajak berbuka kat sana. Kebetulan memang buka puasa sorang diri, En. Nazir kerja dan ada jemputan berbuka puasa di luar. Jadi lauk saya masak, saya angkut ke rumah Mak Anjang sikit. Lepas berbuka baru En. Nazir ambil klat rumah Mak Anjang.

Ni je lauk yang saya masak, Ayam Berempah. Gambar ni adalah di snap di waktu sahur hehehe

Lauk tambahan di waktu sahur ;p telur mata lembu..
Ramadhan 20 – Iftar @  Restoran Shukri Tomyam, Taman Nusantara
First time makan kat sini masa lepak2 dengan Gee dan Bariah. Hari Jumaat balik kerja malas nak masak terus ajak En. Nazir berbuka luar. Mula2 nak ajak pergi Johan kat Taman Perling, tapi rasa macam jauh pulak tu yang tukar je kat sini.

Sup ekor sorang semangkuk..

Ikan Siakap 2 Rasa..

Kailan Ikan Masin..
Keseluruhan makanan not bad. Sup dia sedap tapi tak boleh lawan sup orang Johor hehehe. Ikan 3 rasa pun memang ada rasa cuma ikan terlalu garing, kalau tak berapa garing sangat lagi sedap. Kailan ikan masin pilihan En. Nazir pun not bad. Air yang saya idamkan belimbing tak ada jadi terpaksalah tukar Epal dan En. Nazir minum fresh orange. Total semuanya RM45 maybe sebab ada sup ekor tu. Sup ekor ke sup tulang ke ada mahal sikit la menurut dorang.
Menu berbuka puasa semalam sangatlah lupa nak snap sebab dah terlalu teruja tengok atas meja hehehe. Semalam berbuka di rumah MIL di Senggarang. Jadi berbuka selain lauk masak di rumah, kami beli ‘Sup Kambing Kahar” yang memang pojaan hatiku. Sedap.. dap..dap.. hehehehe~

©Hernee Nazir – Tak sabar nak jumpa Farid Fathullah 😉

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...