Ilham Syahid’s First Solid Food

Ilham Syahid’s First Solid Food

Ilham Syahid’s First Solid Food | Assalamu’alaikum. Entri terdelay. Well, Ummi memang gitu hahaha. Pengenalan kepada solid food untuk Ilham Syahid. Aanak-anak Ummi memang semuanya Ummi follow 4 days rule. Awal-awal memang Ummi bagi puree je. Mula-mula Ummi ada rasa cuak nak bagi makan kat si Syahid ni almaklumlah keadaan dia kan. Ummi takut tersedak ke apa. Tapi bila dah tanya dengan geng-geng cleft diorang kata ok je, tak payah delay bagi makan. Bagi je macam biasa cuma cairkan sikitlah. So Ummi pilih pisang untuk jadi first solid food untuk Ilham Syahid. Ehhh macam abang-abang pun makan pisang dulu je hehehe.

Ummi ambil setengah biji pisang potong nipis-nipis dan lenyekkan pada penapis. Malas nak blend hehehe.

Puree pisang is ready! Yeay! Tak sabarkan nak tengok reaksi budak tembon sorang tu.

Alhamdulillah first time makan, nampak kemain teruja. Babah tukang suap sebab Ummi nak merakam detik-detik bersejarah. Wahhhh gitu.

Muka memang ada pelik-pelik sikit. Ye lah sebelum ni minum susu je. Ni makanan masuk mulut mestilah rasa pelikkan. Esoknya kat rumah Opah, Opah kata dia berak sembelit hahaha. So Ummi just take note je lah kan. Kena bagi air masak lebih lagi mungkin kalau makan pisang. Sebab perut orang tua macam Ummi ni kalau makan pisang laju je membuang hehehe. Perut baby lain ok.

Short video buat kenangan baby terakhir hehehe. Kalau nak tengok lebih kelas pergi lah view dekat youtube channel Ummi ya hehe. Youtube channel makcik kampung je hehehe.

Kat bawah ni Ummi listkan resepi aneka puree yang Ummi buat masa zaman Abang Syamil. Bolehlah buat rujukan ibu-ibu baru yang memerlukan.

RESEPI ANEKA PUREE – SOLID FOOD FOR BABY

70 total views, 1 views today

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Full-time Working Mom @ PTP | Blogger | Breastfeeding Peer Counselor | Shaklee Independent Distributor ♥ Product Review ♥ Food Review ♥ Media/ Events ♥ Advertorial ♥ Sponsorship email to: hernee.nazir@gmail.com whatsapp: 014-6106331

4 thoughts on “Ilham Syahid’s First Solid Food

  1. Nampak kepelikan muka Ilham Syahid di situ, heheheh.

    Tapi kan, akk mcm ada baca pngalaman sorg kakak ni psl pisang & bayi, mgkin ummi kena fikir balik sbel bagi Syahid pisang, nanti akk cari post tu ya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers:

error: Content is protected !!