Dari Dapur Hernee Nazir, Foods for Baby, Foods for Toddler

DDHN | Sup Makaroni Untuk Adik Syamil

gambar lama tapi saja nak share. sup makaroni dengan gabungan sayur2 dan egg tofu untuk ilham syamil. mudah dan senang dimasak lagi2 untuk ibu2 bekerja. baling2 siap.. gitewwwwwww bahan2- minyak zaitun bawang besar & bawang putih blend segenggam makaroni carrot (potong dadu kecil2) sweet pea (sebab tak ada stok sayur hijau lain ) egg tofu air cara2- panaskan minyak. tumis…

Read More

Foods for Baby, Foods for Toddler, Info Sharing, Parenting

Tekstur Makanan Bayi Mengikut Umur dan Keperluan Kalori Sehari

info2 dibawah saya dapat semasa melawat pameran Bahagian Pemakanan KKM dalam Majlis Pelancaran & Seminar Sempena Minggu Penyusuan Susu Ibu Sedunia 2015 Peringkat Kebangsaan. saja saya asingkan entrinya untuk lebih fokus pada tajuk di atas. senang jadi rujukan seperti yang kita sedia maklum, makanan terbaik bagi bayi di bawah umur 6 bulan adalah SUSU IBU!tiada yang lain selain susu ibu…

Read More

Dari Dapur Hernee Nazir, Foods for Toddler, Info Sharing, My Hero Kechik - Ilham Syahmi, Recipes

DDHN | Sup Kaki Ayam Untuk Abang Ilham

malam pasar malam kirim mama cu beli kaki ayam. sebab abang isham nami ni suka sangat makan “ayam kaki”. haaa dekat 1kg kot mama cu belikan. semalam ummi pun buatkanlah sup kaki ayam campur kentang dan carrot. dialog biasa. “wahhhhhhh.. sape masak ayam kaki ni?” “ummi lah sape lagi” “pandai omi masak ayam kaki.. tima kasih omi” “sama2 ilham”  …

Read More

Dari Dapur Hernee Nazir, Foods for Toddler, Ramadhan Al-Mubarak

DDHN | Ramadhan ~ Day 1

  menu kami simple jek untuk 1 Ramadhan.. alhamdulillah kenyang dan berjaya menghabiskan puasa pertama.. misi saya, selagi mampu dan terdaya saya akan masak untuk berbuka.. mudah2an segala dipermudahkan.. jom zoom in..   Kari Ikan Unga   Telur masin   Sayur kobis goreng   ni menu bujang kenit di siang hari.. ikan seliap masak singgang berhabbatus sauda.. untuk menumis lauk…

Read More

Bento, Bento Ilham Syahmi, Bento Kasih Sayang, Foods for Toddler

#bentoilhamsyahmi | Aksesori Bento

oleh kerana ramai yang bertanya.. walaupun bertanya dengan ummi ilham yng baru berjinak2 dengan hiasan bento.. tetap juga saya bantu mak2 diluar sana ye.. ada yang tanya mana dapat mould2, lunch box yang comel lote tu.. ok ni saya nak bagitau ni..   sebelum tu yok baca nota “bento”   Bentō (弁当 atau べんとう?) atau o-bentō adalah istilah bahasa Jepun…

Read More