DDHN | Sup Makaroni Untuk Adik Syamil

gambar lama tapi saja nak share. sup makaroni dengan gabungan sayur2 dan egg tofu untuk ilham syamil. mudah dan senang dimasak lagi2 untuk ibu2 bekerja. baling2 siap.. gitewwwwwww bahan2- minyak zaitun bawang besar & bawang putih blend segenggam makaroni carrot (potong dadu kecil2) sweet pea (sebab tak ada stok sayur hijau lain ) egg tofuRead more

Tekstur Makanan Bayi Mengikut Umur dan Keperluan Kalori Sehari

info2 dibawah saya dapat semasa melawat pameran Bahagian Pemakanan KKM dalam Majlis Pelancaran & Seminar Sempena Minggu Penyusuan Susu Ibu Sedunia 2015 Peringkat Kebangsaan. saja saya asingkan entrinya untuk lebih fokus pada tajuk di atas. senang jadi rujukan seperti yang kita sedia maklum, makanan terbaik bagi bayi di bawah umur 6 bulan adalah SUSU IBU!tiadaRead more

DDHN | Sup Kaki Ayam Untuk Abang Ilham

malam pasar malam kirim mama cu beli kaki ayam. sebab abang isham nami ni suka sangat makan “ayam kaki”. haaa dekat 1kg kot mama cu belikan. semalam ummi pun buatkanlah sup kaki ayam campur kentang dan carrot. dialog biasa. “wahhhhhhh.. sape masak ayam kaki ni?” “ummi lah sape lagi” “pandai omi masak ayam kaki.. timaRead more

DDHN | Ramadhan ~ Day 1

  menu kami simple jek untuk 1 Ramadhan.. alhamdulillah kenyang dan berjaya menghabiskan puasa pertama.. misi saya, selagi mampu dan terdaya saya akan masak untuk berbuka.. mudah2an segala dipermudahkan.. jom zoom in..   Kari Ikan Unga   Telur masin   Sayur kobis goreng   ni menu bujang kenit di siang hari.. ikan seliap masak singgangRead more

#bentoilhamsyahmi | Aksesori Bento

oleh kerana ramai yang bertanya.. walaupun bertanya dengan ummi ilham yng baru berjinak2 dengan hiasan bento.. tetap juga saya bantu mak2 diluar sana ye.. ada yang tanya mana dapat mould2, lunch box yang comel lote tu.. ok ni saya nak bagitau ni..   sebelum tu yok baca nota “bento”   Bentō (弁当 atau べんとう?) atauRead more

#bentoilhamsyahmi | Bento 6 &10 Jan 2014

##selamat melayan kegilaan ummi ilham terhadap bento##   minggu ni merajinkan diri snap bento ilham.. saja mendeko pepagi hari.. walaupun tak semeriah bento2 mak2 orang lain.. tapi puas hatilah dapat buat untuk budak cenonit tu..     nasi putih + KFC versi ummi ilham + sup carrot bintang hati & brokoli next..   nasi ayamRead more

Ilham’s Foods Of The Day – 220513

bekalan masakan kasih sayang hari ini.. khas untuk mengembangkan badan anak bujang ummi yang selim..     ikan daun baru masak singgang serani.. tapi ummi lupa beli serai     sawi keriting goreng bersooh hoon.. simple jek.. alhamdulillah sempat siap dalam masa berapa minit je.. sebab malam tadi elfira loy tak datang dalam mimpi..  Read more

Ilham’s Foods Of The Day – 210513

sorry ilham.. ummi dah meng”all-in-one” kan menu pagi ni..   semuanya gara2.. “ELFIRA LOY” ye.. “ELFIRA LOY” siapa suruh dia masuk dalam mimpi ummi.. kan dah ummi bangun lambat.. tak sempat masak sayur untuk ilham.. sudahnya sayur kacang buncis ummi lebur dalam ayam masak kicap..   nak selit sikit cerita mimpi ummi yang poyo.. ummiRead more