Dari Dapur Hernee Nazir, Tips, Tips Di dapur

Tips Di Dapur | Apa Yang Anda Perlu Buat Dengan “Left Over Foods”

haaaaa..

tetiba rasa nak berdiskusi pasal “left over foods”

atau dalam bahasa melayu mudahnya, lauk semalam atau malam tadi.

haaa.. boleh faham gitu.

saja ngengada nak sebut bahasa omputih Nyah-Nyah

 

bagi sayalah, maybe sebab dah terikut cara arwah mak.

kalau contohnya lauk tu elok lagi boleh dimakan, pagi tu saya hangatkan jek lah.

boleh ulang makan lagi.

 

kalau katakan ada baki kuah asam pedas ke sambal ikan bilis ke.

selalunya apa yang kami buat, ialah lawankan kuah yang dah semakin pekat tu dengan lempeng.

perghhhhhhhhhhh.. terangkat uolls.

tak pun buatlah jemput2 ikan bilis ke kan.

 

jadi lauk2 tu taklah membazir.

contoh pagi ni, asam pedas ikan dingkis saya malam tadi ada baki kuah dan sekor isi ikan yang tinggal sebelah. sebelah lagi dah kena bedal dengan ilham Smile with tongue out

apa saya buat, saya bawa la bekal ke office.

haaaaaaaaa.. ni dia.

lrft over foods

roti gardenia whole grain dicicah bersama kuah asam pedas ikan dingkis.

alhamdulillah kenyang perut mak buyong yang dari pagi berdendang dondang sayang.

hehehehe.

 

ok kan tips ni.

membazir itu amalan syaitooooooooon hehehe.

 

p/s tapi en.somi saya tak berapa gemar ulang lauk semalam. kecuali saya padanakan dengan lempeng dia bedal jugalah. kalau dia tak bedal makanya saya la bedal sorang Eye rolling smile

Share this nice post:

About Hernee Nazir

Full-time Working Mom | Blogger | Breastfeeding Peer Counselor | Shaklee Independent Distributor ♥ Product Review ♥ Food Review ♥ Media/ Events ♥ Advertorial ♥ Sponsorship email to: hernee.nazir@gmail.com whatsapp: 014-6106331
View all posts by Hernee Nazir →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *