Family's Activity

The Ilhams Bakal Jadi Duta Zoo Johor

Hari Sabtu dan Ahad memang dah set sebagai hari jalan-jalan memandangkan kami ada tetamu. Puas dari malam bawa ke pagi Ummi dan Babah fikir mana lokasi nak bawa tetamu jalan-jalan. Sudahnya, ke Zoo Johor juga tempat dituju.

Ummi kata, “Hmmm.. Babah ni tak ada tempat lain ke asyik zoo je”

Babah jawab, “Oklah tu.. janji anak-anak happy”

Ohhh, tajuk tu saja buat gempak (walaupun tak gempak mana) haha. Ummi je berangan The Ilhams jadi duta Zoo Johor hakikatnya tak pun haha. Lepas breakfast jam 10am lebih sikit kami dah keluar rumah.

P_20170415_103910_BF

Pit stop pertama, Abang Ilham merengek pow Babah choki-choki. Huhhhh.. menyirap je tak habis-habis choki-choki. Tolonglah choki-choki dan boboiboy.. bilalah korang nak stop promo choki-choki boboiboy tu. Mak dah nak hijau ni rasa melayan Abang Ilham.

P_20170415_103948_BF

Tengok gambar ni baru Ummi perasan adik main chamber in-haler tu bertuah betul. Kena bekal la in-haler memandangkan adik start batuk semula.

P_20170415_112851_vHDR_On

Ok sampai Zoo Johor dalam jam 11 lebih. Haisyhhhh ramai manusia, panas berdenting..ting..ting..

P_20170415_112651_vHDR_On

Seratus kali ke sini pun Ilham tak kisah. Excited tengok haiwan-haiwan.

P_20170415_112813_vHDR_On

Ummi pun tak pasti itu posing gaya apa. Ummi agak itu gaya nak buka silat. Silat pulut ekekeke.

P_20170415_112925_vHDR_On

Sebelum badan melekit, muka berminyak meh gambar ramai-ramai.

P_20170415_112946_BF

Ummi nak juga selit. Jom pengembaraan lah sangat bermula.

P_20170415_113028_vHDR_On

Macam biasalah belok ke kanan dulu. Tup-tup nampak tiga orang dara pingitan tengah bagi hmmm ni apa ek itik spesis apa entah makan. Tapi aweks-aweks ni tak mesra alam bila kanak-kanak excited nak tengok. Diorang buat tak tahu je, jadi lepas snap kita maju ke depan.

P_20170415_113448_BF

P_20170415_113453_BF

P_20170415_113454_BF

Kita kali snap pun adik tetap pandang lain.

P_20170415_113530_vHDR_On

P_20170415_113622_vHDR_On

Abang Ilham tengah bebel tengok crocodile tidur hahaha.

P_20170415_113713_vHDR_On

P_20170415_113726_vHDR_On

Macam biasalah, Babah kena keluar modal RM2 untuk beli sayur-sayuran. Anak-anak nak bagi makan rusa.

P_20170415_113742_BF

Sempat suruh dorang stop sebab Ummi nak snap gambar ekekeke.

P_20170415_113819_vHDR_On

Nah kakngkung sebakul hehe.

P_20170415_114152_vHDR_On

P_20170415_114155_vHDR_On

P_20170415_114156_vHDR_On

Masing-masing excited nak bagi makan rusa tapi geli-geli.. takut-takut tengok mulut rusa tu dah nak cecah tangan diorang hahaha. Nah tengok video diorang bagi rusa makan hehehe.

 

P_20170415_114728_vHDR_On

Konon-konon Ummi nak skip area sini, tapi Abang Ilham kata tak boleh kena pergi sini juga hmmm.

P_20170415_114806_1_vHDR_On

P_20170415_114806_vHDR_On

Confuse betul Ummi kenapa posing tangan mesti gaya gitu. Ilham ni budak raver ke apa ni? Aduiii.

P_20170415_115448_vHDR_On

P_20170415_115452_vHDR_On

Nampak tak gaya tangajn tu..

P_20170415_115531_BF

Ummi selit selfie sesorang..

P_20170415_115603_vHDR_On

P_20170415_115649_vHDR_On

P_20170415_115816_vHDR_On

Tengok ular albino ni ada hati nak pegang. Tapi geli geleman. Mencicit bebudak ni lari.

P_20170415_115735_vHDR_On

Comellah burung kakak tua ni. Tengah buat manicure pedicure agaknya hahaha.

P_20170415_115941_vHDR_On

Budak kecil yang excited tak nak berpimpin nak bebas jalan sendiri.

P_20170415_120020_vHDR_On

P_20170415_120037_vHDR_On

Selalunya Abang Ilham suka bagi unta makan. Hari ni tak nak pula penat kata dia. Kesian unta tunggu rezeki.

P_20170415_120107_BF

Wefie lagi yawwwww.

P_20170415_120317_vHDR_On

Tiger tengah terbongkang kat celah pokok buluh. Comel sangat la tu.

P_20170415_120527_vHDR_On

Adik excited tengok cow.

P_20170415_120540_BF

Ummi dan Mak Anda duduk sekejap penat dan panas berdenting.

P_20170415_120643_vHDR_On

Nampak garang dia tu.

P_20170415_120808_vHDR_On

Yang ni pula comel sangat tidur terkangkang hahaha.

P_20170415_120952_vHDR_On

Abang Ilham jengah-jengah takut ke kandang chimpanzee. Terkenang peristiwa hitam hahaha. Boleh baca SINI.

Tengok gelagat Abang Ilham tu hehehe.

P_20170415_121129_vHDR_On

Lepas tengok chimpanzee terus ke kandang gajah. Ummi offer nak beli tebu untuk bagi gajah makan. Tapi Abang Ilham tak nak.


P_20170415_121331_vHDR_On

P_20170415_121334_vHDR_On

Adik pun tak nak kawan gajah hahaha.

P_20170415_121742_BF

Lepas meronda Babah belanja aiskrim. Abang Ilham pulak nak main kat playground. Makan aiskrim cepat-cepat sebab hari macam dah nak hujan. Babah ajak lunch, fikir punya fikir ting..ting..ting..Ummi dapat idea. Jom kita makan kat Plaza Angsana. Dalam pukul 2pm ada Jalan-jalan Sepahtu Sinar boleh la tengok Sepahtu dan Ziana Zain ekeke. Babah setuju jom!

P_20170415_131908_vHDR_On

Kak Tita boring je muka sambil tunggu makanan. Ohh kami makan di KFC, Plaza Angsana.

P_20170415_131926_BF

P_20170415_131937_BF

Tu budak kecil tu merengek nak main handphone “Nak Na.. nak Na..” dia nak dengar Asma’ul Husna hehehe. Feveret dia tu siap gaya dengan tangan follow gaya abang. Leaps makan Babah nak cari jersi JDT pulok. Then baru kami standby depan stage nak tunggu Sepahtu hehe. Storynya next entri.

Nak baca cerita Duta Zoo Johor, klik link di bawah ya..
http://herneenazir.com/2017/03/26/abang-ilham-zoo-johor/
http://herneenazir.com/2016/09/06/hari-melawat-kawan2-di-zoo-johor-p/
http://herneenazir.com/2014/02/27/lawatan-sambil-belajar-ke-zoo-johor/

Share this nice post:

Comments

comments

10 thoughts on “The Ilhams Bakal Jadi Duta Zoo Johor

  1. Bestnyaaa kalau sungguhhh sungguhhhhh ~
    Teruskan berimaginasi umi, moga ada rezeki……

    Ble lah nak singgah zoo johorr, hehe~ takde budak tecik nak bawakkkk

    Mcm best jerrr ~

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *