Homeschooling, Ilham Learning Phase, Ummi Ilham's Mini Garden

#ummiilhamsminigarden | Lawatan Sambil Membeli Ke Tapak Semaian Bunga dan Pokok Buah-buahan Mega Speed, Pekan Nenas

20160924_174247

projek untuk anak2 ummi dan babah.
“projek petani moden” katanya hehehe.
bukan saja abang ilham yang excited ummi ni pun excited terlebih2.
maklumlah rasanya zaman sekolah je ummi rajin tanam pokok bunga kertas.
lepas tu dah tak ada dah dalam kamus hidup bercucuk tanam.
kebetulan babah training 2 minggu, jadi dapatlah cuti weekend.
so kita ajak babah ke nursery cari pokok2 dan tanah untuk projek ni.

20160924_174545

memasing excited buat nursery ini macam babah dia yang punya.

20160924_174546

adik tu beriya sangat nampak gayanya.

20160924_174609

abang ilham suka sesangat nampak gambar bunga2 ni semua.

20160924_174635

20160924_174638

geram pula rasa hati tengok anak2 pokok.

20160924_174718

ok rondaan bermula.

20160924_174814

anak2 pokok bonsai ni boleh tahan mahalnya.

20160924_174818
abang ilham kata “ummi kenapa pokok ni tak ada bau?”
hahahaha. “pokok tu memang tak ada bau la ilham”

20160924_174944

adik tu kalau boleh tak nak berpimpin tangan pun. hehehe.

20160924_174950

ehhhh ehhhh.. sibuk mak nak selfie..

20160924_175033
rambang mata sampai rasa tak tahu nak pilih pokok mana.

20160924_175447

20160924_175516
semua celah2 kami masuk hehehe.

20160924_175521

abang sibuk nak cium bunga.. dia pun sibuk. adoii adik kang ada hama.

20160924_175701
abaikan tudung senget ummi Confused smile

20160924_180311

20160924_180343

unik pokok ni. first time jumpa. i is jakun. hahaha.
pokok daun rama2. tapi sayang tak beli.
next visit nak belilah hehehe.

20160924_180620

bila ummi suruh dia pilih biji benih sayur dan bunga untuk disemai dia jadi rambang mata.
macam semua benih pun dia nak beli. adoiiimakkk.
tapi paling dia excited nak beli bunga matahari.
dia kata “saya suka matahari.. nanti senang saya nak tengok matahari”
adoii gelak ummi dengar. suka hati ilham la ummi tak kisah.

20160924_181249

ini pokok yang dah hidup pilihan ummi.
haruslah ada pokok pink ye, penaik semangat tu ekekeke.
sepasu dalam rm10 je. lain2 kami beli tanah 3 plastik, benih beli 4 dapat free 1. sepeket rm2.50.

20160924_181700

ok dah settled. merendeh2 babah angkut hasil belian. hehehe. thanks babah.

20160924_191443

inilah biji benih yang kami sambar hehehe.
biji benih bunga matahari, bunga dahlia, tomato, pakchoi dan leek.
sayur2 tu semua yang biasa kami makan jadi boleh la buat lauk nanti eceeehhh.
pokok2 bunga dua2 pilihan abang ilham ummi layankan je.

ok nanti ummi update lagi cerita projek petani moden ni ye.
kalau friend FB ummi boleh tengok update dalam album “Ummi Ilham’s Mini Garden Update” Red rose
to be continued! Winking smile

Share this nice post:

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *