7 Petua Semula Jadi Elakkan Tekanan Darah Tinggi

Health

7 Petua Semula Jadi Elakkan Tekanan Darah Tinggi | Berdepan masalah tekanan darah tinggi boleh menyebabkan kerisauan. Tetapi jangan risau, Hello Doktor ada tips menurunkan tekanan darah tinggi secara semula jadi yang boleh anda cuba!

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Kesihatan Jantung, sila dapatkannya di sini.

Masalah tekanan darah tinggi

Sebelum mengetahui tips menurunkan tekanan darah tinggi, anda harus sedar bahawa hipertensi adalah keadaan berbahaya yang boleh merosakkan jantung. Jika tidak dikawal, ia boleh meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok.

Berita baiknya, ada beberapa perkara yang boleh dilakukan untuk menurunkannya secara semula jadi tanpa ubat.

Sudah tentu, perubahan gaya hidup memainkan peranan penting untuk membantu merawat dan mengatasi masalah hipertensi anda.

Baca juga: Mata Ketumbit

7 tips menurunkan tekanan darah tinggi secara semula jadi

Berikut adalah perubahan gaya hidup yang boleh dicuba:

1. Kurangkan berat badan

Hipertensi meningkat seiring peningkatan berat badan. Berat yang berlebihan ini juga menyebabkan gangguan pernafasan semasa tidur (sleep apnea), sekali gus menjadi punca masalah tekanan darah tinggi.

Penurunan berat walaupun sedikit bagi individu obesiti dapat membantu mengurangkan tekanan darah.

Ukuran pinggang juga penting dalam mengurangkan risiko hipertensi. Secara amnya:

7 Petua Semula Jadi Elakkan Tekanan Darah Tinggi
  • Lelaki berisiko jika ukuran pinggang melebihi 40 inci (102 cm)
  • Wanita berisiko jika ukuran pinggang melebihi 35 inci (89 cm)

Tips menurunkan tekanan darah tinggi #2. Bersenam secara berkala

Aktiviti fizikal yang kerap dan konsisten – 150 minit seminggu atau sekitar 30 minit hampir setiap hari seminggu – dapat menurunkan kadar tekanan darah.

Beberapa contoh senaman seperti berjalan kaki, berjoging, berbasikal, berenang atau menari dapat membantu mengurangkan masalah tekanan darah tinggi.

Anda juga disarankan untuk melakukan senaman kekuatan sekurang-kurangnya 2x dalam seminggu.

3. Diet seimbang

Ambil makanan tinggi kandungan bijirin, buah-buahan, sayuran dan produk tenusu rendah lemak. Manakala kurangkan pengambilan lemak tepu dan kolesterol untuk membantu menurunkan tahap tekanan darah anda.

Amalan diet Dietary Approaches to Stop Hypertension atau DASH boleh membantu mengurangkan tekanan darah hingga 11 mm Hg.

4. Kurangkan garam

Pengurangan jumlah garam walaupun sedikit dalam makanan dapat meningkatkan kesihatan jantung dan mengurangkan tekanan darah tinggi.

Kurangkan pengambilan makanan diproses dan pilihlah untuk menggunakan rempah dan herba sebagai bahan perasa.

Tips menurunkan tekanan darah tinggi #5. Berhenti merokok

Setiap puntung rokok yang dihisap boleh menjadi punca masalah tekanan darah tinggi.

Berhenti merokok dapat mengembalikan kadar tekanan darah ke tahap normal, sekali gus mengurangkan risiko penyakit jantung dan meningkatkan kesihatan secara keseluruhan.

6. Kurangkan stres

Tekanan kronik boleh menyumbang kepada hipertensi. Berdepan tekanan sekali-sekala juga boleh menyumbang kepada tekanan darah tinggi jika anda bertindak balas mengambil makanan tidak sihat, minum alkohol dan merokok.

Luangkan masa untuk memikirkan punca yang menyebabkan anda tertekan, seperti pekerjaan, keluarga, kewangan atau penyakit.

Setelah mengetahui faktor yang menjadi puncanya, pertimbangkan bagaimana untuk anda dapat menghilangkan atau mengurangkan tekanan.

7 Petua Semula Jadi Elakkan Tekanan Darah Tinggi

Walaupun anda mungkin tidak dapat menghilangkan semua tekanan yang dialami, anda boleh cuba mengatasinya dengan cara lebih sihat.

Antara tips mengurangkan tekanan darah tinggi yang boleh dicuba adalah:

  • Ubah jangkaan anda

Elakkan daripada melakukan terlalu banyak perkara dalam satu masa dan belajar untuk mengatakan tidak.

Mungkin terdapat perkara yang tidak boleh diubah atau dikawal, tetapi sekurang-kurangnya anda boleh fokuskan kepada cara untuk bertindak balas.

  • Fokus kepada masalah yang boleh dikawal

Tumpukan kepada perkara yang boleh anda kawal dan rancang cara untuk menyelesaikannya.

Jika berdepan masalah di tempat kerja, cuba berbincang dengan pengurus atau pihak atasan. Sekiranya konflik tersebut melibatkan pasangan atau anak-anak, ambil langkah untuk menyelesaikannya.

  • Elakkan pencetus tekanan

Hindari perkara yang boleh mencetuskan tekanan. Sebagai contoh, elakkan kesesakan lalu lintas dalam perjalanan ke tempat kerja dengan bergerak lebih awal atau menaiki pengangkutan awam.

Jika punca stres adalah individu tertentu, elakkan diri daripada mereka sekiranya boleh.

  • Luangkan masa berehat

Ambil masa untuk merehatkan diri dan melakukan aktiviti yang digemari. Sebaiknya, pastikan anda mempunyai masa setiap hari untuk duduk dengan tenang.

  • Sentiasa bersyukur

Bersyukur dengan apa yang dimiliki juga dapat membantu mengurangkan tekanan. Jangan lupa untuk mengucapkan terima kasih kepada individu yang membantu mengurangkan tekanan anda.

7 Petua Semula Jadi Elakkan Tekanan Darah Tinggi

7. Tidur lena dan nyenyak

Tekanan darah biasanya akan turun ketika anda sedang tidur. Jika anda tidak dapat tidur lena, ia boleh mempengaruhi kadar tekanan darah.

Individu yang kurang tidur terutamanya jika mereka di usia pertengahan, mempunyai risiko peningkatan tekanan darah tinggi.

Bagi sesetengah individu, tidur nyenyak adalah perkara yang sukar dilakukan namun ada cara untuk mengatasinya.

Antara cara yang boleh dicuba adalah dengan mengaturkan jadual tidur, habiskan waktu malam dengan bersantai, bersenam di siang hari dan elakkan tidur siang serta pastikan bilik tidur dalam keadaan selesa.

Semoga perkongsian daripada Hello Doktor mengenai tips menurunkan tekanan darah tinggi secara semula jadi ini mendatangkan manfaat kepada anda, selamat mencuba!

Loading

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!