#BentoUmmiIlhams | Koleksi Menu Sihat Ummi 12 – 17 Jan 2020

BentoUmmiIlhams | Koleksi Menu Sihat Ummi 12 – 17 Jan 2020 – Assalamu’alaikum. Koleksi bekalan Ummi dan menu acah-acah suku-suku separuh di rumah.. dari 11 – 17 Jan 2020.. minggu pertama berbekal ke office.. sampai bila? sampai kurus ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ harap-harap tak terbabaslah bangun masak di subuh hari.

Supportlah sikit orang nak slim and fit ni.. hmmmmm.. #roadto55kg katanya.. ๐Ÿคญ๐Ÿคญ Ummi punya berat dah overweight ni tu yang gigih la jaga makan kekonon. Senaman baru dapat buat ringan-ringan dulu. Bersalin ceaserean agak seram nak beriya sangat hehehe. Sebenarnya Ummi ada geng kat office misi turunkan berat badan ni.

menu 110120

๐Ÿš nasi putih 1 senduk
๐ŸŸ asam rebus ikan kembung
๐Ÿฅฌ kacang buncis + capsicum
๐Ÿฅ’ timun
๐ŸŠ limau sunkist

menu 120120

๐Ÿš nasi putih 1 senduk
๐ŸŸ ikan kembung grill
๐Ÿฅฌ mixed vege (capsicum, brokoli, mushroom)
๐ŸŽ buah naga

#bentotheilhams 130120

๐Ÿš nasi putih 1 senduk
๐Ÿ— bulgogi ayam (guna bulgogi paste Ommason.. sedap)
๐Ÿฅฌ bulgogi mixed vege (mushroom, capsicum, brokoli)
๐Ÿˆ jambu batu

#bentoummiilhams 130120

kunyah2.. kacang pistachio

susu full cream tu top up sebab rasa kelaparan ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

#bentoummiilhams 140120

breakfast
๐ŸŒฎ tuna wrap (wholemeal tortilla wrap)
panaskan wrap, masukkan daun salad, letak tuna, bubuh potongan timun, carrot, capsicum)

kunyah2.. jambu batu

air lemon + green tea + madu

lunch
๐Ÿš nasi putih 1 senduk
๐Ÿ— bulgogi ayam (repeat lagi ๐Ÿ˜œ)
๐Ÿฅฌ kacang buncis + capsicum grill + salad (grill dan bubuh black pepper)
๐Ÿ epal ijo

dinner
๐Ÿฅช egg sandwich with grilled vege.. asal boleh je.. sayur tu sekali untuk lauk Babah.. sumbah jek lah dengan telur jadikan sandwich ๐Ÿคญ

#bentoummiilhams 150120

breakfast
๐Ÿฅช egg sandwich (timum, tomato, capsicum, salad) tabur sikit lada sulah kat telur tu.. sedap jek.. janji kenyang ๐Ÿ˜‚

kunyah-kunyah.. jagung kukus.. anak-anak nak bekal sweet corn.. ummi dan syahid terjebak lah kunyah jagung kukus ni.. syahid bekal bubur jagung.. senang ummi kau nak masak sekali harung..

lunch
๐Ÿš nasi putih sepenumbuk syahid ๐Ÿคฃ
๐ŸŸ ikan kembung grill (perap dengan paste bulgogi)
๐Ÿฅฌ mixed vege (mushroom, capsicum, brokoli ditaburi jagung)
๐ŸŽ dragon fruit

kunyah2.. epal ijo.. badam

standby.. ummi kau takut lapar di petang hari ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

#bentoummiilhams 160120

breakfast
Minced Beef Wrap

Wholemeal tortilla wrap, seaweed, grilled minced beef dan mixed vege (muhsroom, capsicum, bawang holland, carrot) bentangkan wrap dan seaweed, letakkan bahan-bahan lain di atasnya dan wraplah asal nampak rupa wrap hahaha. sedap!

lunch
Korean Lunch Box (1/2 rice, kimchi, beef bulgogi, japchae, egg roll & honey anchovies.

lunch ni macam biasa Ummi beli dengan Halmeoni Kitchen. My all time favourite korean lunch box hehehe.

kunyah-kunyah.. jambu batu & kacang pistachio

#bentoummiilhams 170120

breakfast
Temaki Sushi (Hand Roll)

ecehhhh kemain lagi temaki kata dia.. ni versi ada tambahan wholemeal bread. yang kat dalam tu ada tuna, capsicum, carrot, timun jepun dan bawang holland.. potong memanjang macam temaki kat sushi king tu then balutlah dengan seweed aka nori. apa rasa? sedap uolls. macam tak cukup satu dia punya sedap hahaha.

Oleh kerana hari jumaat half day, jadi Ummi tak bekal untuk lunch. Balik rumah baru masak untuk lunch.

lunch
๐Ÿš nasi putih
๐Ÿ— ayam masak halia + mixed vege
๐ŸŽ  epal merah

first time masak ayam masak halia. ehhh sedap rupanya lagi-lagi yang healthy version. bubuh la berapa banyak pun sayur mayur korang suka. oh kalau korang perasan sayur-sayuran yang ummi guna sama je repeat hari-hari kan hehehe. Ye lah, time shopping sayur beli banyak, jadi bedal jek lah selagi ada stok dalam peti sejuk. janji sayur yang ko suka dan sedap hehehe.

ok next post Ummi share hasil seminggu acah-acah makan sihat ni ya. doakan Ummi kurus :p

 309 total views,  1 views today

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers:

error: Content is protected !!