Info Sharing

SEA LIFE Malaysia, an Up-Close Ocean Experience, Through Magical Storytelling, Interactive Displays And Hands-On Encounters

SEA LIFE Malaysia, an Up-Close Ocean Experience, Through Magical Storytelling, Interactive Displays And Hands-On Encounters Leveraging on edutainment to preserve oceans and protect marine life LEGOLAND® Malaysia Resort today marked its second week of operations for SEA LIFE Malaysia, the country’s first interactive LEGO® themed aquarium. Now a new marine sanctuary comprising of 13,000 marine …

71 total views, 2 views today

Continue Reading
My Birthday

Kek & Hadiah Untuk Ummi

Assalamu’alaikum.. Cerita Ramadhan ke 11 yang tersama dengan birthday Ummi. Lepas berbuka puasa tak sangka pula diorang senyap-senyap plan nak potong kek. Sampai dua ketul kek nya. Thanks kawan-kawan for the surprise. Birthday card dari Marine Services Department.. Thanks uolls! Part ni Ummia terharu sikit.. birthday card dari Abang Ilham. Dia kata dia buat sendiri …

65 total views, no views today

Continue Reading
Dari Dapur Hernee Nazir Ramadhan Al-Mubarak

Ramadhan 2019 – Day 15

Assalamu’alaikum.. Menu Ramadhan ke 15, sempena menyambut tetamu aka bakal besan hahaha. Ummi berangan teruk. Bincang punya bincang, kami setuju untuk berkongsi juadah. Ummi masak spaghetti dan fruit cocktail, Mama Jie masak nasi lemak. East meet West gitewwww. Spaghetti Meatball Bolognese Dari Dapur Hernee Nazir hehe. Ummi tak sempat nak plating bagai. Ni snap dari …

70 total views, 2 views today

Continue Reading
Agama

Fenomena Istiwa’ Adzam – 28 Mei 2019 Jam 5.16 Petang

Assalamu’alaikum.. Peringatan buat semua muslimin dan muslimat, penentuan arah kiblat iaitu Fenomena Istiwa Adzam. Setiap individu boleh melakukan kaedah Istiwa Adzam namun masanya perlu tepat iaitu pada jam 5.16 petang (12.16pm waktu di Masjidilharam) Semakan arah kiblat boleh dilakukan di mana-mana tempat berdasarkan kepada rujukan bayang matahari pada tarikh dan masa berkenaan. Ianya membantu menentukan …

89 total views, 1 views today

Continue Reading
Ramadhan Al-Mubarak

Ramadhan 2019 – Day 14

Assalamu’alaikum.. Cerita Ramadhan ke 14. Hari tu kami baru je balik dari kampung. Sampai Gelang Patah dah pukul 5pm lebih. Alasan Ummi ko tak naka masak itu sangat kukuh. Mula-mula ajak Babah tapau KFC. Sekali The Ilhams merengek nak ke Kid Toys di Taman Nusantara. Dah alang-alang tu jomlah kita menapau di Boat Noodle @ …

64 total views, 1 views today

Continue Reading
Hari Raya Aidilfitri Ramadhan Al-Mubarak

Busana Jamilah “One Stop Family Boutique” Pilihan Ramai

Assalamu’alaikum.. Kalau dah namanya bulan puasa ni mesti masing-masing busy duk mencari keperluan raya kan. Bagi Ummi semua dah settle alhamdulillah. Pertama kali buat persiapan raya lebih awal dari biasa. Dua hari sebelum puasa kelengkapan hari raya kami anak beranak dah siap. Nanti Ummi ceritakan dalam entri khas persiapan raya. Entri ni Ummi nak cerita …

88 total views, 1 views today

Continue Reading
Dari Dapur Hernee Nazir Recipes

DDHN – Ayam Ungkep

Asssalamu’alaikum.. Cerita minggu lepas. Ummi yang teringin nak makan Ayam Ungkep. Jadi gigih la buat walaupun anak-anak tak redho lauk ni haha. AYAM UNGKEP Bahan-bahan: 2 batang serai – dititik 3 ulas bawang merah – ditumbuk 3 ulas bawang putih – ditumbuk kunyit hidup – ditumbukcili padi (ikutlah level kepedasan korang) – ditumbuk ketumbar – …

87 total views, no views today

Continue Reading
Ramadhan Al-Mubarak

Ramadhan 2019 – Day 13

Assalamu’alaikum.. Alhamdulillah Ramadhan ke 13 kami sempat berbuka puasa di kampung bersama Atok Tipah. Memandangkan cuti panjang 3 hari, jadi Babah ajak balik kampung. Menu berbuka kami ayam masak lemak cili api, sayur kacang buncis goreng, ikan goreng dan ikan masin. Makanan sampingan ayam gunting dan kuih muih. Lauk pauk Maksu Azza yang masak. Nampak …

73 total views, 1 views today

Continue Reading