Anything About Me, Travel, Work

Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 1 – Part 1

alhamdulillah, plan punya plan akhirnya 8 julai 2015 kami bertiga (saya, nazam dan capt. nazer) berangkat ke hong kong dan zhuhai, china. ohhh ini bukanlah holiday ye kawan2. kami ke sana ada tugasan. kalau holiday of course i will bring my beloved family 🙂 kami ke sana untuk tujuan site inspection for tug boat selama 3 hari 2 malam. nampak macam sekejap je kan, tapi hati ummi ilham ni, Allah je yang tahu. memang berat hati nak pergi, tapi memikirkan peluang dan pengalaman dan atas keizinan babah ilham, maka saya teruskan juga. flight kami dari changi airport, singapore. jadi subuh sepi’eee kami dah terpacak kat PTP menunggu driver hantar ke airport.

IMG-20150702-WA0015
ini jadual kira2 stok susu untuk ilham syamil. total stok yang ummi sediakan lebih kurang 74 oz. oleh kerana business trip ni tak dijangka, maka stok frozen ebm syamil bulan 3 4 semua ummi dah settledkan hari tu. jadi masa sebelum ke sana ummi berhempas pulas pam stok. target nak standby lebih kurang 136oz tapi tak berjaya. siang syamil minum 18oz macam biasa kat rumah opah. malam plannya ngempeng dengan nenek. tapi syamil refuse. tu yang stok agak laju je jalan. nasib baik ummi adeeb ada. awal2 memang dah bagitau andai kata susu tak cukup, kami minta izin syamil jadi anak susuan ummi adeeb. ummi tawakkal jek lah mudah2an susu tu cukup untuk syamil. lagi2 la nak meninggalkan babah dan hero2 kecil tu, tawakkal je la. nasib baik mami ngah, mama cu, nenek sudi jagakan ilham dan syamil. pam memang tak dilupakan untuk dibawa ke sana. barang paling penting tu 🙂

jam 5.30am kami bertolak ke changi airport. sampai sana lebih kurang pukul 8am. terus check in.

20150708_075536

muka ni tak pastilah excited ke.. sedih ke.. apa ke.. yang pasti malam tadi dah siap berjurai2 air mata bila tenung anak2 tidur. bertabahlah wahai hati.

20150708_083327

lepas check in, kami ronda2 airport. flight kami ke hong kong dengan cathay pacific. departure time 9.55am so kena standby 20 minutes before departure. sementara menunggu tu kami cari aktiviti berguna hahaha.

20150708_080754

20150708_080933

main game sort the bag hahaha. macam kanak2 ribena.

20150708_081010

1908147_10206515188826125_5001370829194499070_n

first time main, tak berapa handal. score is 0 hahaha.

11705283_10206515201666446_6300642360746131165_n

second time main, ohh sudah handal. score 505.

20150708_081220

maka terpampanglah di hall of fame hehehe.

11665701_10206515209026630_3368730493922340527_n

lepas tu duk snap2 gambar pulak. tengah posing sekali capt nazer menyelit. join la sekali capt. macam mandi air liur singa daaaa.

20150708_082009

terpampang lagi di hall of fame. hahaha.

IMG-20150707-WA0015

bekalan ke sana, saya cuma bawak HKD1040.  rate masa tu RM49.50 sama dengan HKD100. so saya tukar RM504.80. tak tukar pun chinese yuan.

20150708_084653

ni tengah menanti nombor seat kami dipanggil. sempatlah top up bateri handphone.

20150708_084820

nak juga posing dengan flight ticket kan haha.

20150708_090438

jengah2 keluar. inilah air plane nya. dup dap dup dap jantung. almaklumlah seumur hidup 34 tahun tak pernah naik air plane. hahahaha. kesiankan.

20150708_094009

siap2 chup nak duduk tepi tingkap tanpa mengira seat number hahaha. hati ni Allah je yang tahu. kecil besar rasa. dalam hati tak henti berdoa semoga perjalanan kami selamat pergi dan balik.

20150708_094241

20150708_094330

flight route.

20150708_094503

jengah sikit keluar.

20150708_100019

flight safety briefing.

20150708_100947

dah muka bergerak ke landasan. hati pun semakin berdebar.

20150708_101308

on your mark.. get set go!!!

20150708_103452

20150708_103620

20150708_104058

20150708_103550

what more can i say.. subhanallah.. indah ciptaanMu ya Allah. dalam pada takut tu, sempat juga menjengah keluar. macam2 fikir. teringat MH370 hahaha. mati itu pasti. kat mana2 pun kalau dah sampai masanya Allah nak cabut nyawa ni, kita akan pergi juga. ni ayat sedapkan hati sendiri. tak apalah sekurang2nya sempat juga ingatkan kematian kan.

20150708_110412

kalau tak puasa mungkin dah kena ngap dah kau kacang. tapi kami berpuasa so simpan dalam beg je lah. foods pun kami tak ambil.

20150708_111115

untuk menghilangkan rasa cuak tu, mari kita dengar lagu mamacita hahaha. tetiba ummi ilham layan k-pop.

20150708_111710

lepas layan k-pop, kita layan cinderella pulak. awal2 celik la mata layan cinderella. part tengah2 cinderella keman saya kemana hahaha. tahu2 terjaga dah nak habis dah ngeh3.

20150708_123431

20150708_131841

sejuk mata memandang. subhanallah.

20150708_131928

35,000 feet.. bismillahi tawakkaltu alallah 🙂 jauh dah perjalanan kami tak lama lagi sampai la tu.

20150708_133317

20150708_134221

dah nampak bayang2 hong kong.

20150708_134857

dah nampak bayang2 air port.

20150708_134907

alhamdulillah touch down hong kong international airport, che lap kok island at 1.50pm.

20150708_140646

dah sampai pun. serabut gila. dalam air plane tu kami je bertiga melayu lain semua chinese.

20150708_140718

muka ada senyummmmmmm 😉

20150708_140744

sempat lagi snap tu kan.

20150708_140759

20150708_140828

welcome to hong kong! 😉

menanti mr. ken lo menjemput kami dari airport untuk ke zhuhai. alhamdulillah tak ada masalah semasa di immigration checkpoints. collect baggage saya dan nazam then keluar dah nampak bayang2 mr.ken lo walaupun belum kenal lagi masa tu hehe.

ok sambung next entry ye 😉

Share this nice post:

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *