herneenazir[dot]com

Copy &  paste dari FB Prof. Dr. Rozieta Shaary untuk rujukan ummi dan babah.. sebab kami tak start lagi potty train lagi ilham.. sekarang ummi tengah nak kumpul2 ilmu dulu.. almaklumlah nak pengalaman pertama nak potty train anak.. fizikal dan mental kena kuat.. takut kang ter”emo” bila tengok ilham buat kuih kat serata rumah Smile with tongue out insyaAllah akan dipraktikkan ilmu2 di bawah.. jom kita baca Smile

POTTY TRAIN

Bersyukur kita kerana ada kawan kita yang sudi berkongsi strategi yang beliau gunakan "POTTY TRAIN’ anak beliau. Setelah membacanya ibu sarankan ucapkan terima kasih kepada beliau di ruang komen. Selamat membaca Smile

************************************

PERKONGSIAN DARIPADA NURUL BARIAH MD JAMIL.

First and foremost, both husband and wife kena consensus, ready utk start PT. Sebab, akan byk aktiviti berlari ke bilik air, mengelap, membasuh lantai dan tilam, menjemur dsb. Nak2 kalu kat shopping mall.. Tgh syok2 shopping, dia kata nak wee wee.. Hehe.

Golden Rule : buat straight 7 days, starts during weekend.

2. When diaper-free, means..totally free…jgn pakaikan langsung sbb kita nak dia faham konsep bila kencing kat seluar = basah. Bila poop = busuk & kotor.

3. Understand. Dlm seminggu before kita start PT, cakap dgn anak hari2, kita nak start PT. Dah besar, tak boleh pakai diaper dah. Kena wee2 @ poo2 kat toilet. Nanti malu kalau terkencing kat seluar.

4. Bawa anak every half an hour ke toilet utk 1st day. 2-3rd day, dah buleh sejam sekali. Then, jarakkan ikut keselesaan. Dia mungkin tak wee2 or poo2..tp JGN SEKALI2 marah dia. Just said, it’s OK.. Kita try lagi.. But if dia berjaya wee n poo, sila jerit bagai happy giler.. Walaupun nampak mcm sengal…tp tak kisah. Kita kena over dari dia.

Rational : supaya dia rasa apa yg dia buat tu adalah sesuatu achievement yg sgt2 bagus.

5. Jgn marah or tunjuk muka frust if dia terlepas… Prepare mentally n physically utk kerja2 mengelap..mengemop lantai.

6. Waktu tidur malam pun jgn pakai diaper. Bawa mereka ke toilet sebelum tido. Kena korban sket, jaga tgh2 malam…check samada dah basah ke belum. If dah basah..tukar seluar..dan alas tido. Normally, 1st few days je dia terkencing malam.. Lepas tu..dah nak Subuh or Subuh baru basah..belikan tilam nipis @ alas getah yg tak panas..so that, kita tak perlu susah nak angkat tilam semua.

7. Normally after 7 days, dia dah mula pandai cakap…bila nak wee..walaupun, tgh cakap tu..tahu tahu dah meleleh..

8. Belikan potty pot @ toilet cover tots yg menarik, colorful.. So that, dia Akan excited buat business. Ikut keselesaan, samada nk ajar yg duduk terus di toilet bowl..or nak ajar guna pot. Mcm saya, Saya tak bape bersedia mahu kutip /buang segala harta karun dlm pot.. Klau toilet cover tu senang, terus flush…

9. Panty/boxer/seluar dalam juga amat penting. Sbb mereka Akan suka dgn corak2 yg cantek, colorful.. Let them choose, seluar dalam mana yg dia nak pakai masa tu.

10. Be prepared utk atasi sedikit issues dlm PT. Antara yg common adalah :
a) tidak kencing langsung spjg hari (siang).
b) tidak beritahu bila nak wee wee /poo.
c) ok kalau kencing, tapi susah nak poo atau tak poo langsung.

Antara solutions yg saya baca & buat : TALK to them…as much as U can. Walaupun nampak depa tak paham, tapi jgn underestimate mereka. They do understand cuma mereka tidak tahu bagaimana nak express their feelings.
1st 7 days to, even masa Aisyah tido2 ayam tu.. Saya keep on talking to her.. Harap2 keadaan separa sedar dia dpt menghantar msg ke otak.

Bila dah nampak berjaya sedikit (JGN EXPECT TOO MUCH, MEREKA BARU BELAJAR) :

1. dah boleh slowly pakai diaper waktu tido…jika tidak larat dah nak basuh tilam.. Huhu (itu saya lah tu).

2. Kalau keluar pegi shopping, makan, rumah orang..depends whether nak pakaikan diaper or tidak. Kdg2 bila dia dah reti nak ajak ke toilet, diorg takkan nak buat business kat seluar/diaper dah. Aisyah begitu. Maka berlari lah ke toilet.. Kdg2 terpksa bersabar, sbb tak berjaya jugak kencing @ poo.. Mungkin diorg terasa, but belum betul2 lagi.. Maklumlah, nak ckp tak reti sgt…

3. Bawa lah bekalan seluar dalam 3-4 helai..depends lama mana nak keluar.. Tisu tebal (kitchen towel)., tissue & wet tissue. Plastik beberapa helai juga. : sebagai persediaan in case dia terlepas di kerusi makan (huhuhu, haru).. Bangku duduk2, tempat awam dsb. At least kita buleh lap la sikit..anak kita terkencing. Haru lagi kalau poop.

Boleh ajar sign language jika mereka tak berapa pandai/ready nak cakap. Ikut creativity camne nak buat sign tu.

Tunjuk jari kelingking = for pee.
Tutup hidung = for poo

Aisyah dulu, masa below 1 yr lagi, Saya dah ajar sign language. So, senang nak faham apa yg dia mahu..

So, inilah apa yg boleh saya bantu.. Hanya berkongsi pengalaman & dapat dari apa yg Saya baca..

Yg penting, kena sabar banyak & ingat ye.. EXCITED LEBIH.

Good luck my lovely Mommy friends.. LOVE

Share this nice post:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: