Perkembangan Fetus – Hamil 36 Minggu

Dah bulan 7.. 28 days to go kalau ikut betul2 due date 30/7.. pheeewwwwww.. tak sabar nak jumpa our “ILHAM”. Ada yang pesan suruh saya get ready je 2 minggu awal. Insya’Allah saya sudah bersedia 🙂 Minggu lepas memang mencabar sikit rasanya, ada masa rasa macam tak boleh nak berjalan dibuatnya. Sabar je lah kan dugaan nak jadi ibu. Macam ni lah dulu mak saya kelek saya ke hulu ke hilir kan. 6/7 ni ada appointment lagi dengan doktor pakar HSA. Emmm.. apa la agak nya yang bakal doktor kata nanti. Semoga Allah permudahkan proses bersalin saya dan kawan2 yang seangkatan nanti. Amin 🙂

 

Perkembangan Fetus – Hamil 36 Minggu
Sumber: BabyCenter Malaysia

uterus kepala kulit

Bayi anda masih menambah berat badannya – lebih kurang 28 gram sehari. Beratnya hampir 6 paun / 2.7 kilogram dan panjangnya 19 inci / 45 sentimeter dari kepala ke jari kaki.

 

Anda mula merasakan tekanan di bahagian bawah abdomen anda dan juga sedar yang bayi anda sudah mula menurun. Ini diberi nama lightening iaitu peringanan, atau engagement iaitu penurunan kepala bayi; dengan ini paru-paru dan perut anda terasa lebih lapang – bernafas dan bermakan-makan akan menjadi lebih selesa. Namun begitu, perjalanan anda semakin kurang selesa – sebilangan wanita melaporkan yang mereka merasakan seakan-akan bayi hendak terkeluar. Juga, anda akan terasa seakan-akan sentiasa hendak ke tandas. Sediakan nutrisi yang diperlukan di masa penghujung ini dengan panduan makanan sempurna kami.

 

Berita baik ialah bahawa menjelang akhir minggu ini, kehamilan anda sudah cukup bulan dan anda akan melahirkan bila-bila masa. (Bayi antara 37 minggu dan 42 minggu dianggap cukup bulan – bayi yang dilahirkan sebelum 37 minggu ialah pramatang dan selepas 42 minggu ialah lewat waktu atau post-term.)

 

Semasa janji temu mingguan anda, doktor akan memeriksa anda untuk melihat samada anda sudahpun mendilitasi (apabila serviks membuka) dan mengembang (apabila serviks menjadi nipis). Doktor juga akan memeriksa apakah posisi bayi untuk menentukan sejauh mana bayi sudah jatuh ke dalam pelvis. Informasi ini akan dimasukkan ke dalam nota materniti anda supaya doktor anda maklum akan posisi bayi apabila tiba masa untuk melahirkan.

 

• Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan – walaupun semasa dalam rahim. Muka surat-muka surat di bahagian ini disediakan untuk memberi maklumat umum mengenai perkembangan fetus dalam rahim.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers:

error: Content is protected !!