My Breastfeeding Journey, My Hero Kechik - Ilham Syahmi, Solid Food for Baby

Update Stok Frozen EBM & Puree Ilham

Macam biasa aktiviti MESTI setiap kali weekend menjelma.. menyediakan stok bubur frozen plus puree Ilham untuk seminggu. Untuk kali ni, stok puree carrot, puree brokoli dan puree labu.

Puree carrot, puree brokoli dan puree labu.. kalerful gitu kan 🙂

Puree bubur nasi yang kaler putih tu..

Tugas saya bangun pagi memanaskan semangkuk puree bubur tu, dicampur mana2 puree lain di atas dan sesudu ikan bilis yang dah di sangai dan diblend. Saya panaskan semula supaya tak ada lah Ilham sakit perut kang makan bubur beku ekeke. Biasanya puree yang kat atas tu saya akan belah jadi 4 bahagian. Tak semuanya dalam mangkuk tu saya lebur dalam periuk. So far Ilham suka je makan bubur, tak pulak dia mengelak atau menangis nak makan. Saya gilir2kan la tukar2 kalau hari ni carrot esok brokoli lusa labu dan sekarang tambah lagi satu bayam.

Ada yang tanya kenapa saya tak bagi nestum? Senang je jawapan saya, saya tengah berusaha nak memberikan yang terbaik untuk anak saya. Jadi sebelum dia menjamah nestum, apa kata sebagai ibu saya merajinkan diri saya untuk buatkan homemade food untuk anak saya. Tak salahkan? Senang je pun. Lagi baik apa makan air tangan ibu. Tolonglah hormati keputusan saya ni. Jangan suka suki komplen macam saya tak ada perasaan. Saya tak minta pertolongan sesiapa pun, semuanya saya buat sendiri. Suami saya pun menyokong dan menghargai apa yang saya buat untuk anak kesayangan dia tu. Jadi tak perlu pertikaikan. Selagi tulang empat kerat saya berfungsi, saya akan berusaha memasak untuk anak saya. (dah jadi sesi luahan perasaan pulak.. ooppsssss sorry ;))

Ok, ni isi perut freezer saya 🙂

taraaaaaaa.. 😉

Frozen EBM yang tak berapa meriah tapi alhamdulillah cukup menampung keperluan Ilham. Sejak dah makan ni, bekalan EBM hanya 10oz sehari. Alhamdulillah syukur, rezeki susu masih   cukup untuk Ilham. Mudah2an Allah banyakkan lagi rezeki untuk Ilham. Amin 🙂 1 year and 2 months to go! Chaiyok2 ummi and Ilham 😉

Share this nice post:

About Hernee Nazir

Full-time Working Mom | Blogger | Breastfeeding Peer Counselor | Shaklee Independent Distributor ♥ Product Review ♥ Food Review ♥ Media/ Events ♥ Advertorial ♥ Sponsorship email to: hernee.nazir@gmail.com whatsapp: 014-6106331
View all posts by Hernee Nazir →

10 thoughts on “Update Stok Frozen EBM & Puree Ilham

  1. Ms anak aku yg sulung pn aku wat mcm ko ni.siap2 buat bubur n puree frozen.yg komplennye bs.dia kata tawar anak aku xnk mkn.ek eleh ngan aku nk je dua mkn.sape suh dia rs tah.xkn nk ikut tekak dia ltk garam plak ka.ehpjg plak.hi.anak da mkn kurangla ebm janji dia cukup. Chaiyok.

    1. thanks lin..tu la..kalo kite ltk ikn bilis ok jek ade rase masin2 kan..wat pe nk bg garam gula bagai kat baby..tu la cbrn kite bile bhdpn ngan BS kan..sabo je la..kena educate dorg slow2..kalau drastik sgt nti dorg kate kite tnjuk pndai plak..hehehe

  2. kak hernee, xpe ke wat siap2 puree food?..bby ok ke?..sorry to say cam x fresh je bg anak mkn..huhu

    1. so far ilham xde mslh..sakit perut or whatsoever..mase msk tu make sure mmg btul2 msk..then kite frozen kn tu pn utk mmbntu mngekalkn kualiti puree tu..pd akk masih fresh lg sbb b4 bagi kite msk skali lg..bukan bg baby mkn mknn sjuk2..akk jnis ibu yg kurg mase..jd ni la yg akk praktikkan..alhamdulillah xde ape2 problem..kite usaha yg utk bg yg terbaik utk baby..insya’Allah Allah permudahkn..selebihnya tawakkal la..mintk2 xde ape2 yg memudaratkn..mudah2an berkat air tgn ibu..baby dngr ckp kite..amin..

  3. salam kak…cm best je blog akk psl mknan bby ni…ank kte bru 5 bln..tp now tgh survay n byk bce entri psl mknan bby ni…smngat nk buat kn mknan tuk die..nk tnye…cm bbur tu,akk da siap2 tanak ae?pstu beku kn ae?pstu,time nk bg bby mkn,klw pnas kn pkai microwave leh x ek?

    1. salam dik..hehehe..tq 4 reading my blog..gud2 klau awk ade niat nk bg baby mkn air tgn sndiri..awk keje ke?mcm akk ni bkeje jd tu yg akk wat stok frozen..tp mase awl2 dlu la..skrg dh msk everyday..bbur tu akk dh siap tanak n blend baru frozen..pagi amik satu mngkuk then pnskn ltk la sayur mayur..akk pnskn gune periuk jek..microwave x elok utk kesihatan..hehehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *