Fenomena Gerhana Bulan Penuh – 26 Mei 2021

Fenomena Gerhana Bulan Penuh - 26 Mei 2021
Fenomena Gerhana Bulan Penuh – 26 Mei 2021

Fenomena Gerhana Bulan Penuh – 26 Mei 2021 | Jangan lupa saksikan Fenomena Gerhana Bulan Penuh yang bakal berlaku pada hari esok, hari Rabu bersamaan dengan 14 Syawal 1442H. Insha Allah bermula sekitar jam 7.00pm hingga 8.52pm.

NOTA RINGKAS GERHANA BULAN PENUH

  • Berlaku ketika fasa bulan purnama
  • Bulan, bumi dan matahari berada pada kedudukan yang hampir sejajar.
  • Bulan berada di kawasan bayang-bayang bumi yang gelap (umbra).
  • Warna permukaan bulan akan mengalami perubahan dari warna putih bersinar ke merah-merahan.
  • Kesan umbra ini boleh dilihat dengan mata kasar (magnitud 1.009)
  • Solat Sunat Khusuf (Gerhana Bulan) disyariatkan untuk fenomena ini.
  • Ketika bulam terbit dari ufuk Timur, gerhana sudah berada di fasa kemuncak.
  • Bulan berada di kedudukan paling hampir dengan Bumi atau dikenali sebagai Perigee (357,460 km)

Kredit info: Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

CARA SOLAT GERHANA BULAN

JOM SAKSIKAN SECARA LIVE DI PAGE ====>> JOHOR ASTRONOMY CLUB (JAC)

Insha Allah Ummi dan The Ilhams nak setting port di balkoni atas walaupun tak habis kemas lagi ruang santai dan laundry area kami tu hehehe. Kalau tak nampak cik bulan esok kita tengok live dari page Uncle Nazam je. Nak join dia of course lah tak boleh zaman covid-19 ni hehehe. Stay safe semua. Jangan lupa buat Solat Sunat Khusuf selepas Solat Maghrib ya.

 1,549 total views,  3 views today

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers:

error: Content is protected !!