Rekod Berat Sepanjang Tempoh Hamil

Pregnancy Portrait - Week 31 @ Tanjung Nelayan

 

Rekod ni sebagai rekod peribadi untuk rujukan saya di masa akan datang (rekod Klinik Kesihatan Gelang Patah) 🙂

 

Tarikh Temujanji Doktor Gomen

Minggu Hamil

Berat (kg)

Kadar Penurunan/ Kenaikan (kg)

7 Jan 2011

Minggu 11

53.8kg

26 Jan 2011

Minggu 14

52.9kg

Turun 0.9kg

22 Feb 2011

Minggu 18

55kg

Naik 2.1kg

23 Mac 2011

Minggu 22

58kg

Naik 3kg

20 Apr 2011

Minggu 26

60kg

Naik 2kg

12 Mei 2011

Minggu 29

62.5kg

Naik 2.5kg

24 Mei 2011

Minggu 31

63.5kg

Naik 1kg

 

Check Up Bulan 5

12 May 2011 – Pakar Perubatan (Dr. Norseha)

  • Tinggi rahim – 28cm
  • GDM on diet control
  • MGTT – 4.7/ 7.9
  • BSP – 3.3/ 3.6/ 3.1/ 5.5
  • BP – 100/70
  • Hb – 11.8
  • Berat – 62.5kg (naik 2.5kg)
  • 23/5/11 – Suntikan ATT (Anti Tetanus Toxoid) Kedua
  • 24/5/11 – MO to review blood
  • SCOG @ 32/52 – 34/52.02
  • Appointment at Hospital Sultanah Aminah on 15 June 2011 @ 0800hrs
  • Komen Dr. Norseha – Baby ok, kena dapat suntikan ATT kedua, BSP ok cuma kena jaga je takut diabetes melekat sampai lepas bersalin. So far bukan kategori diabetes yang teruk. 19/5 kena buat blood test & kumpul 24hrs urine (tapi arahan ni saya dapat masa 19/5 jadi 24hrs urine kena tunda ahad). Kena ke HSA untuk buat blood test lagi, sebab pernah experience 4 kali keguguran. (Ubat terbaru – Aspirin – untuk cairkan darah)

 

24 May 2011 – Pegawai Perubatan (Dr. Istiqomah)

  • Tinggi rahim – **cm
  • BSP – 3.7/ 3.8/ 5.4/ 3.0
  • BP – 100/60
  • Hb – ***
  • Berat – 63.5kg (naik 1kg)
  • Trace result taken on 19/5/11 (24hrs urine & blood test)
  • Repeat BSP – 6 June 2011
  • Appointment at KKGP – 7 June 2011
  • Komen Dr. Istiqomah – Baby semua ok. Result blood test & 24hrs urine kena tunggu 7/6. Teruskan pengambilan vitamin macam biasa.

 

26 May 2011 – Women Specialist ( Dr. Ong)

  • Tinggi rahim – **cm
  • BP – 100/60
  • Hb – ***
  • Berat – 64kg (OMG!)
  • Next appointment – 23 June 2011
  • Komen Dr. Ong – Baby sihat dan sangat aktif, uri di kedudukan yang betul, berat ibu naik 4kg dari bulan lepas, harap2 boleh control sikit. Lain2 tak ada masalah. Teruskan pengambilan Obimin.(Scan baby 4d.. Nampak baby boleh tahan gedebab.. semoga sihat2 je kat dalam tu ye sayang :))

 

Ohhhh.. semakin berat rupanya saya ngee~ Harap2 tak ada yang memudaratkan. Maknya 64kg sekarang dan babynya 1.7kg. Mampu tersengih je bila Dr. Ong kata control diet. Sekarang saya kurangkan pengambilan nasi. Satu hari sekali bukan apa takut2 nanti diabetes ni bermaharajalela. Please En. Diabetes.. go away! Stay out of my life 😀

10 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers:

error: Content is protected !!