Salam Maulidur Rasul 1431H

Selawat dan salam buat Rasul junjungan. Salam Maulidur Rasul 1431H untuk semua pembaca Hernee Nazir’s Blog.

Sedikit info mengenai Maulidur Rasul yang saya dapatkan di sini.

Maulidur Rasul (dalam bahasa Arab bermaksud kelahiran Rasul) adalah hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad. Hari ini jatuh pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal sempena kelahiran Nabi yang jatuh pada pada hari Khamis 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571. Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala. Tapak kelahiran baginda pula kini mempunyai satu bangunan kecil yang dikenali sebagai Maulid Nabi.

Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.

Kita dapat lihat betapa besarnya kelebihan orang yang memuliakan majlis keputeraan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam, kerana bila berniat sahaja hendak mengadakan Maulud Nabi, sudah pun dikira mendapat pahala dan dimuliakan. Sememangnya bernazar untuk melakukan sesuatu yang baik merupakan doa dan dikira amal salih.

Jelas kepada kita bahawa pembalasan Allah Subhanahu Wataala terhadap kebaikan begitu cepat sehinggakan terdetik sahaja di hati hendak berbuat kebaikan, sudah Allah Subhanahu Wataala akan memberi pembalasan yang tiada ternilai. Seseorang yang beriman, kuat bersandar kepada Allah, ketika di dalam kesusahan dia tetap tenang dan hatinya hanya mengadu kepada Allah dan mengharapkan pertolongan dan kasih sayang Allah Subhanahu Wataala.

Keberkatan mengadakan Majlis Maulud itu bukan sahaja didapati oleh orang yang mengadakan majlis itu, tetapi seluruh ahli rumah atau orang yang tinggal di tempat itu turut mendapat keberkatannya.

Kedatangan Maulidur Rasul ini mengingatkan saya pada satu peristiwa sedih dalam hidup saya. Peristiwa keguguran kali kedua, sehari selepas sambutan Maulidur Rasul tahun lepas. Saya salah seorang yang paling bersemangat menyambutnya bersama2 makcik2 setaman maklumlah setiap kali sambutan akan ada pertandingan perarakan. Jadi sayalah mastermind untuk menyiapkan persiapan sebelum pertandingan. Sudah suratan takdir, mungkin kepenatan, saya keguguran keesokan harinya.

Untuk tahun ini, saya tak mampu nak tolong banyak. Adik2 pun mungkin tak dapat turut serta berarak maklumlah kesihatan mak kami perlu diutamakan. Sambutan Maulidur Rasul untuk kawasan Taman Desa Paya Mengkuang akan berlangsung esok pagi. Sesiapa yang berada disekitar kawasan ini, bolehlah sama2 memeriahkan majlis dan sama2 mengingati kembali sirah Rasulullah.

post signature

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers:

error: Content is protected !!