Parenting, School Holiday Activities

Program Berbayar Sepanjang Cuti Sekolah Sekitar Negeri Johor 2018

Assalamualaikum.. Ok Ummi listkan beberapa program-program menarik “berbayar” sepanjang musim cuti sekolah ini. Program tertumpu sekitar negeri Johor. Insha Allah kalau ada kelapangan Ummi nak selit juga untuk Abang Ilham. Kalau ibu ayah berminat nak hantar anak-anak bolehlah hubungi nombor yang tertera di setiap poster ya. Semoga anak-anak dapat memanfaatkan musim cuti sekolah dengan aktiviti berfaedah.

Parenting, Products Review

The Ilham & Magic Book

Kisahnya dah lama Ummi nak belikan The Ilham magic book ni. Tapi dari sehari ke sehari asyik je lupa nak tanya ownernya. Semalam kebetulan terjumpa asa nak swipe in, jadi kakak kepochi pun bertanya. Betullah Kids Neuron tu ownernya wife Encik Taufiq. Teruslah order dua buah magic book. Tadi dah dapat dah bukunya yeay! Nampak tak maknya yang lebih teruja…

Read More

Parenting

Melatih Abang Ilham Untuk Berjual Beli

Hai mak-mak, ayah-ayah sekalian. Nak tanya ni macamana korang latih anak-anak untuk biasakan diri dan beranikan diri untuk membuat proses jual beli? Susahnya nak susun ayat skema ni. Ayat paling senang anak-anak korang dah belakar ke macamana nak berjual beli kat kedai atau mana-mana tempat? Sejak bila korang ajar anak-anak ya? Semput nak jawab hahaha. Ummi dan Babah Ilhams dah…

Read More

Parenting

E-book Anak Anugerah Dan Ujian: Mengesan Kelainan Dan Rawatan Anak (Disleksia & Sensory Processing Disorder (SPD))

Sebagai tanda sokongan kepada bulan kesedaran Autisme di bulan April, saya nak kongsi satu e-book penulisan dari seorang ibu tunggal yang mempunyai anak istimewa. “Pengalaman ibu, guru, keluarga dan masyarakat yang menghadapi kekeliruan terhadap anak yang mempunyai kelainan berbanding anak normal. Anak berusia 6 tahun dan mempunyai tiga kelainan seperti SPD (Sensory Processing Disorder), Dyslexia dan ciri-ciri Autisme peringkat IQ…

Read More