My Hero Kechik - Ilham Syahmi, Solid Food for Baby

I Love Carrot ;)

Alhamdulillah.. dari hari ke hari Ilham dah boleh terima solid food yang saya cuba perkenalkan. So far baru 3 jenis buah-buahan saja yang saya bagi pisang, avocado dan carrot.Β Awal2 dulu memang dia macam tak suka pisang..lama2 suka la pulak. Avocado pun sama, mula2 makan sambil sembur2, sekarang dah ok dah. Setiap apa yang saya bagi dia makan, saya pastikan saya akan merasa dulu baru bagi Ilham.

Cuti2 yang lepas, gigih memberi puree carrot. Ilham suka carrot nampak gayanya. Good boy! Makan carrot banyak2 biar mata sihat dan terang selalu jangan rabun macam ummi dengan babah hahaha. (macam Mommy Ngah.. Auntie Ita and Uncle Kamarul yang rabun ayam tu sekali)

Nahhh.. tengok gambar ni.. betapa sukanya dia dengan carrot πŸ˜‰

2012-01-25 13.09.07

Nyum2..Β I Love Carrot πŸ˜‰

2012-01-25 13.09.41

Suap lambat sikit terus meradang.. sampai dirampasnya sudu pada tangan ummi.. ohhh ini aksi dia sendiri ye bukan paksaan ummi suruh dia pegang sudu.. no no no..hehehe ummi dia je yang sepantas kilat capai henpon ambil gambar dia ni untuk kenang2an πŸ™‚ Lepas dah snap terus ambil sudu tu..kang tercekik kang bahaya.. kesian hero kechik ummi..

2012-01-25 13.13.40

Yeaay! Saya dah comot koreng makan puree carrot ummi saya buat.. sedappppppp tau πŸ˜‰

2012-01-25 13.16.45

Perut dah kenyang.. mari kita posing perasan comel..ngee~

Sebelum siap2 bagi makan tu, saya dengan gigihnya sekali lagi telah menyiapkan puree carrot dan puree nasi untuk bekalan Ilham di rumah BS. Dapatlah dua mangkuk puree carrot dan dua mangkuk puree nasi untuk di frozenkan.

Taraaaaaaaaaaaaaaa.. πŸ™‚

2012-01-25 13.04.31

Puree Carrot

Stim atau rebuskan carrot yang dipotong nipis, kemudian blender. Siap!

Kali ni saya rebuskan dan air carrot tu saya ambil blend sekali supaya zat2 si carrot tak hilang.

2012-01-25 14.18.22

Puree Nasi

Tanak beras sampai menjadi bubur, kemudian blender sehingga hancur lebur πŸ™‚

Siap!

2012-01-25 15.19.55

Ready untuk di frozenkan! πŸ™‚

dah macam bukak bisnes frozen food pulak rasanya.. hahaha

Semuanya untuk memudahkan lagi tugas2 ibu yang bekerjaya seperti saya. Jimat masa kan. Jadi tak ada alasan kenapa kita tak boleh sediakan homemade foods untuk baby kita kan. Nak dengan tak nak je la merajinkan diri menyediakan makanan untuk anak kan. Mudah2an saya sentiasa sihat dan rajin untuk bagi bekalan air tangan saya untuk hero pojaan hati hehehe~

Malam sebelum tidur, saya masih ketung ketang di dapur.. buat apa??? haaaaa.. ni la kerja saya hehehe~ Memblender ikan bilis jepun untuk menyedapkan rasa puree nasi Ilham ngee~ Kenapa saya beli ikan bilis jepun, sebab saya tengok macam ok je, tak ada tulang2 tajam tu.. bila blend pun nampak betul2 hancur.

2012-01-25 23.15.22

Ni dia.. ikan bilis jepun beli kat Mydin hahaha~

2012-01-25 23.27.53

Basuh sekejap dan sangai ikan bilis sebelum di blender..

2012-01-25 23.37.19

Ni hasilnya bila dah memekak blender tengah malam πŸ™‚

Maka settle lah misi saya menyediakan frozen solid food untuk budak cenonit itu. Pagi2 sebelum pergi kerja, cekut sikit2 letak dalam bekas lain dan bekalkan ke rumah BS. Mudah saja kan hehehe. Selamat merajinkan diri mommies πŸ™‚

Share this nice post:

About Hernee Nazir

Full-time Working Mom | Blogger | Breastfeeding Peer Counselor | Shaklee Independent Distributor β™₯ Product Review β™₯ Food Review β™₯ Media/ Events β™₯ Advertorial β™₯ Sponsorship email to: hernee.nazir@gmail.com whatsapp: 014-6106331
View all posts by Hernee Nazir →

11 thoughts on “I Love Carrot ;)

  1. Salam Pn. Hernee πŸ˜‰ cariΒ² info psl pemakanan bb menyusu badan, terjumpa kt sini, ada bbrp soalan nk tnye pn. hernee, ilham start solid food umur bape bulan yer? dia masih BF lg ke time tu? fazs pn nk mula bg anak mkn tp ada org kata kalau susu bdn x semestinya 6 bulan dah kene bg mkn, tak tau mana 1 nk kene ikut πŸ˜‰ kalau ikutkan bb time kita makan dia dah start melopong tgk x berkelip, kalau dekat sibuk dia nk mencapai ape kita mkn tu…ehe, tu nk tnye pendapat pn.hernee πŸ˜‰

    1. salam faz..sorry 4 the late reply..sy bz adik kawin jrg jengah blog..btw, thanks for reading my blog..sy start ilham solid food btul2 mase 6 bln..sy try bg puree dlu..mase tu BF mmg still on demand..alhamdulillah skrg masih fully BF..insya’Allah target utk Bf 2 thn..klau bby awk dh start mlopong tngok kite mkn n kecap2..tu mknenye die dh ready for solid food..for the first time awk blh bg puree pisang..blend pisang ltk susu perahan tngok die suke x..klau x suke try avocado..nti sy email kt awk list buah/sayur yg ssuai utk thp umur baby ye.. πŸ™‚

  2. assalamualaikum…

    awak biar betul bagi anak makan ikan bilis sekali dgn kepala dan tahi nya….????

  3. salam hernee..nak tanya la..nak buat puree avocado tu..tunggu masak baru lembut kan..pastu kupas kulit & lenyek je kan..hehe..maklumla x penah beli & mkn pun avocado ni..tp hr tu gi giant tgk ada tu yg beli nak bg my baby mkn….hehe..

  4. ikan bilis yang disangai tu.masak ke kalo buat cmtu eh?
    macamana nak tau avocado tu dah masak belom?

    ^_^ thanks for sharing

    1. msk wak..kite kna make sure mcm garing2 tu..konfem msk..avocado tngok kalo dh lembik tu dh msk la..

  5. Tahniaq! Mga dkurniakn keshtan yg baik untk melakukn yg terbaik buat ank awk. Alhamdulillah bole sya jdkn ikutan. Jd puree syr tu dicmprkn dgn bubur nasila ek? Bgmane sukatan puree dan bubur nasi tu?

    1. thanks ye..mudah2an kite mmpu lakukn yg tbaik..aah puree tu cmpur dgn bbur..kuantiti kalau awk tngok mngkuk storage sy tu, separuh drp mangkuk tu..kirenye saya belah dua puree beku tu pastu cairkn..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *