Doa Air Selusuh

Pregnancy Info

Doa Air Selusuh | Info sharing. Doa Air Selusuh untuk membantu mempermudahkan proses bersalin. Kita hanya mampu berusaha, selebihnya kita serahkan pada kuasa Allah SWT.Dia lebih berkuasa menentukan segala2nya. Semoga apa yang kita usahakan diberkati oleh-Nya dan doa2 kita dimakbulkan. Semoga Allah mempermudahkan proses bersalin saya nanti. Amin.

Apa Itu Air Selusuh?

Air Selusuh memang dikenali dikalangan masyarakat wanita melayu apabila tiba saat-saat hampir untuk melahirkan anak. Air yang didoakan itu boleh dibacakan sendiri oleh suami ataupun pengamal pengubatan Islam yang dikenali. Dengan berkat bacaan doa serta ikhtiar maka hanya kepada Allah jua agar para isteri yang akan melahirkan zuriat agar dipermudahkan urusan kelahiran si anak kecil yang bakal menjadi mujahid serta mujahidah pada masa akan datang.

Baca juga: Ubat Buasir

Amalan Air Selusuh atau Minyak Selusuh ini memang tiada riwayatnya didalam al-Quran mahupun hadith. Setiap amalan yang bukan merupakan ‘ibadat’ atau diluar skop ibadat hukumnya adalah MUBAH (Harus). Jika dilihat dari segi content amalan tersebut seperti do’a agar kelahirannya mudah dengan bacaan2 yang tidak menyanggahi syara’; seperti TIDAK melakukan tawassul kepada Fatimah, ‘Aisyah, Maryam dsb, HANYA memohon kepada Allah swt semata-mata dengan Asma’ wa Sifatnya, dan tidak mempunyai kepercayaan2 tertentu, tidaklah ia menjadi satu kesalahan.

CREDIT INFO TO: AS SYIFA’ MELAKA

Doa Yang Dibaca Untuk Air Selusuh

1. Al-Fatihah

2. Selawat Syifa’

3. Al-Hasyr : 21-24

4. Doa Selusuh

Terjemahan : “Ya Allah, dengan hak Maryam, juga hak hamba yang diturunkan kepadanya surah Maryam, ringankanlah daripadanya (sebut nama pesakit dan nama ibunya) penderitaan bersalin, dengan rahmatMu, wahai Tuhan yang amat mengasihani dari segala-galanya”.

5. Doa Pemudah

“Tuhanku, permudahkanlah dan jangan Kau sukarkan kerana Engkaulah yang maha memudahkan, segala yang susah adalah mudah bagiMu, Ya Allah, sempurnakanlah dengan kebaikan, dengan rahmatMu, ya Arhamar Rahimin”.

Bahan-bahan Membuat Air Selusuh

1. Air (jika air zam-zam lagi baik)

Kaedah Pengubatan

Dibacakan semua rangkaian doa di atas ke atas air. Hendaklah diberi minum air kepada isteri seeloknya seminggu sebelum dijangkakan bersalin. Boleh disapu ke atas perut selepas waktu asar sambil berdoa agar Allah SWT mempermudahkan urusan kelahiran si anak.

Loading

Related Posts

2 thoughts on “Doa Air Selusuh

  1. terima kasih.. berguna maklumat ni… nak sapu kat perut sendiri jugakkk.. ekekekek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!