• Kembara Bloggers Johor 2017

    Alami Percutian Agrotourism Di UK Farm Agro Resort Kluang – Part 2

    Sambungan dari entri Alami Percutian Agrotourism Di UK Farm Agro Resort Kluang – Part 1 , lepas bergelumang dengan kambing kami menjengah ke kawasan penternakan itik dan ayam pula.  Kolam Itik.. kuek..kuek..kuek..    Setiap seorang dibekalkan dengan sebungkus jagung untuk diberi makan kepada itik. Kat sini ada disediakan corong untuk kita salurkan jagung ke bawah. nampak tak tu itik tengah makan jagung. Yang tepi-tepi kolam ni hulurkan je la jagung walaupun itik gembo-gembo ni tak layan. Kalau korang teringin nak naik kereta kuda pun boleh.  Jengah reban ayam pula.  Berkerumun semua nak makan tengok makcik-makcik tabur jagung.  Nah untuk korang yang nak berkenalan dengan ayam hutan. Kurrr..kurrr.. meh sini makan.   Kenapa…

  • Kembara Bloggers Johor 2017

    Nikmati Kehijauan Alam di Zenxin Organic Park Kluang

    Masih menyambung cerita Kembara Bloggers Johor 2017. Korang dah baca ke belum entri yang lepas, entri Kopi Cap Televisyen Kluang Coffee Memang Kaw!. Kalau belum baca pergi klik cepat baca. Sambung semula ke destinasi kedua terakhir yang kami tujui, iaitu Zenxin Organic Park, Kluang. Zenxin Organic Park yang terletak di Kluang, Johor adalah ladang organik terbuka yang pertama di Malaysia, yang menggabungkan antara pendidikan dan rekreasi. Pengunjung boleh memilih untuk menerokai ladang ini, dengan berjalan kaki atau dengan basikal. Zenxin Organic Park menawarkan lawatan dengan in-house tour guide (berdasarkan tempahan-minimum 20 orang) dan pengunjung boleh mengalami dan menikmati hasil tuaian tanaman organik yang segar dan juga boleh mengambil bahagian dalam aktiviti…

  • Kembara Bloggers Johor 2017

    Kopi Cap Televisyen Kluang Coffee Memang Kaw!

    Meneruskan destinasi seterusnya di hari ketiga, check out dari Desaru Tunamaya Beach & Spa Resort  dan meneruskan perjalananan ke daerah Kluang. Lokasi pertama yang kami tujui adalah ke Kluang Coffee Powder Factory Sdn Bhd ditubuhkan pada tahun 1966 di Jalan Mersing. Untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat, pihak pengurusan memutuskan untuk memperluas dan mengautomasikan operasi perniagaannya dan kilang tersebut dipindahkan ke tapak sekarang di Jalan Besar pada tahun 2003. Pengasas Kilang Serbuk Kopi Kluang ialah Encik Goh Tong Tor (Goh Ah Kow). Pada mulanya beliau telah bekerja di industri pemborong buah-buahan dan industri getah, sebelum beralih menjadi salesman di salah satu kilang kopi tempatan.  Ummi sempat posing bersama tiga jenis kopi utama dalam…

  • Kembara Bloggers Johor 2017

    Alami Suasana Kampung Tradisional Di Kampung Tualang 3 Tanjung Gemuk Sedili

    Kembara Bloggers Johor 2017 diteruskan lagi ke Kampung Tualang 3, Tanjung Gemuk, Sedili, Kota Tinggi. Buat pertama kalinya Ummi sampai ke sini tau. Pernah la ke Sedili, tapi tak tahu pun ada kampung ni. Kami sangat-sangat excited nak ke sini untuk merasai suasana kampung tradisional. Mungkin bagi kita orang-orang Melayu ada yang biasa dan pernah melalui zaman-zaman hidup secara tradisional ni, tapi bagi bangsa lain, inilah peluang yang mereka nanti-nantikan untuk merasai sendiri suasan kehidupan orang-orang Melayu. Kami disambut mesra oleh orang-orang kuat Kampung Tualang 3. Dari jauh dah dapat rasa keterujaannya bila melihat “Villa Castalia” tersergam indah di kelilingi kebun yang menghijau. Rasa sangat-sangat tenang tau. Ehhhh sempat Ummi…

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: