DDHN–Resepi Sayur Campur Masak Sos Tiram

Resepi semudah ABC, 123 saja nak share hehe. Pejam mata pun boleh masak. Hangus, terbakar mahupun rentung dapur sila tanggung sendiri. Nak belajar masak sambil pejam mata boleh PM Ummi Ilhams ok. Terms & condition applied RESEPI SAYUR CAMPUR MASAK SOS TIRAM BAHAN-BAHAN: BrokoliShitake MushroomCarrot2 ulas bawang putih– diracik halus2 sudu sos tiram GaramMinyak masakSedikitRead more

DDHN – Resepi Ayam Hitam Pakcik Cafe UiTM Alor Gajah Melaka

Seperti yang dijanjikan kita kongsi resepinya. Bukan resepi Ummi ya, ini resepi google, yang buatnya pun ex-student UiTM Alor Gajah Melaka hehe. Hanya student kat sini je rasanya yang tahu betapa nikmatnya dapat makan lauk Ayam Hitam ni tau. Kalau boleh hari-hari nak makan Ayam Hitam tau Tak ada lauk lain pun tak apa. LagilahRead more

DDHN–Resepi Paprik Campur Simple

Lauk berbuka semalam all in one gitu. Berbuka sorang malas nak masak beriya. Anak-anak pun terpaksa redho dengan menu pilihan Ummi walaupu Abang Ilham request nak ayam red hahaha. Ok ini resepi dari Ummi Ilhams. RESEPI PAPRIK CAMPUR SIMPLE BAHAN-BAHAN: Ayam / udang / sotong – dipotong ikut saiz yang disukaiBawang putih 3 ulasBawang hollandRead more

Idea Resepi Sepanjang Ramadhan & 21-30 Ramadhan

Hari ke 21 -Black Pepper SteakBahan-bahan:1/2 kg daging (sebaik-baiknya batang pinang) 5 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih 1/2 inci halia 1 sudu teh lada hitam biji (boleh juga ganti dengan 1/2 sudu teh lada serbuk, tapi rasanya kurang oomph!) 1 batang lobak merah (dihiris menyerong setebal 1/2 inci) 1/2 cawan kicap manis 1Read more

Idea Resepi Sepanjang Ramadhan– 11-20 Ramadhan

Sambungan dari entri pertama, seterusnya Idea Resepi Sepanjang Ramadhan– 11-20 Ramadhan. Hari ke 11 – Nehari (Kari Kambing Kashmir) Bahan-bahan: 1 camca besar garam masala 4 ulas bawang putih dicincang halus 2 cm halia dicincang halus sedikit garam 2 camca kecil serbuk cili 1 camca besar serbuk ketumbar 1/2 camca kecil serbuk buah pala 1Read more

Breakfast Of The Day–Makan Nasi Ke Rabu Di Hari Rabu

Baru perasan, hari ni dua kali post gambar nasi kerabu hehe. Ummi Ilhams memang hard core bab-bab nasi kerabu ni tau. Memang all time favourite kata omputih. Tak lama lagi puasa, nak masak nasi kerabu lagi lah. Tapi tu lah pelik kenapa bila puasa je semangat nak masak nasi kerabu hahaha. Ok, back to theRead more

{DDHN} Melty Choc Hershey’s Versi Ummi Ilham ;)

Projek ummi ilham di cuti awal Muharram 🙂 Melty Choc Hershey’s katanyaaa.. hentam saja la labuuuu..     Resepi dari Kak Jannah Ajis.. thanks kak 🙂 sila abaikan cheddar cheese yang tersalah tu.. lagi satu dalam gambar beriya ada badam segala.. sekali badam terhangus pulak.. tercuai masa sangai badam api terbesar.. semuanya “ter” tak sengaja..Read more