• Abang Ilham & Gerhana Bulan Penuh 28 Julai 2018

    28/07/2018

    Assalamualaikum.. Happy weekend uolls! Ummi muncul sekejap nak cerita kisah malam tadi. Ummi dah beritahu The Ilhams siap-siap pasal fenomena gerhana bulan malam tadi. As usual masing-masing excited. Lagi-lagi bila nampak bulan penuh yang sangat cantik. Subhanallah! Ikut diorang ni kekonon tak nak tidur sampai waktu gerhana. Ummi layankan je. Sekali baru pukul 12 lebih…

    Read more
  • The Ilhams & Gerhana Bulan Penuh (31 Januari 2018)

    01/02/2018

    Cerita malam tadi. Pastinya korang pun macam kami kan ternanti-nanti detik gerhana bulan penuh. Ummi kat dapur pun masak sambil tengok live update dari Johor Astronomy Club (JAC) tau sebab dalam pukul 7 lebih tu hujan sikit. Dah cakap dengan Ilham, macam nak hujan macamana nak tengok gerhana bulan. Sekali dia jawab “Takpe Ummi, kita…

    Read more
  • Gerhana Bulan Penuh – 31 Januari 2018

    30/01/2018

    Credit pic: Johor Astronomy Club Korang jangan lupa tau saksikan Gerhana Bulan Penuh esok 31 Januari 2018. Saksikanlah tanda-tanda kebesaran Allah S.W.T. Jangan lupa juga tunaikan Solat Sunat Gerhana Bulan ya. Maklumat Gerhana Bulan Penuh Detik-detik Gerhana Bulan Penuh: 7.50 malam – Bulan mula memasuki bayang gelap bumi 8.22 malam – Gerhana Bulan dengan kadar…

    Read more
  • Anjuran Solat Sunat Gerhana – 8 Ogos 2017

    07/08/2017

    Gerhana Bulan Separa Tarikh: 8 Ogos 2017 (Selasa) Masa: 1.00am – 4.00am Solat Gerhana Bulan boleh dilaksanakan antara jam 1.30 pagi hingga 3.18 pagi. Peristiwa gerhana bulan ialah bukti keagungan Allah Ketika berlaku gerhana bulan, sunat mendirikan Solat Sunat Gerhana , memperbanyakkan doa dan istighfar. CARA SOLAT SUNAT GERHANA Untuk menyaksikan Live Update Gerhana Bulan…

    Read more
  • Gerhana Bulan Penuh 10 Disember 2011

    06/12/2011

      KUALA TERENGGANU 4 Dis. – Gerhana bulan penuh dengan pemandangan seakan-akan bola raksasa kuning tembaga terapung di angkasa selama lebih 40 minit dijangka berlaku pada malam 10 Disember ini. Unit Falak Fakulti Pengajian Kontemporari Islam Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) dalam satu kenyataan hari ini berharap orang ramai tidak melepaskan peluang menyaksikan fenomena itu…

    Read more
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: