herneenazir[dot]com
18. 02. 2011

Kenapa tiba2 saya cerita pasal diabetes ni?? Oh.. panjang ceritanya :)

Dalam minggu ke 10 kalau tak silap saya, saya baru nak buat kad merah di klinik kerajaan. Macam yang lepas, nurse akan tanya history penyakit emak dan ayah kita. Saya pun tak bolehlah nak mengelak yang ayah memang menghidap sakit jantung dan darah tinggi dan arwah emak pulak ada menghidap kencing manis.

Bila dah ada keturunan yang berpenyakit kencing manis, maka secara automatiklah saya diarahkan untuk mengambil ujian darah untuk tengok kandungan gula dalam darah tu. Apa ke nama entah MGT.. BSP haaa gitulah bunyinya. Mula pukul 10 malam kena puasa sampai esoknya lepas ambil darah kena minum air gula uolls (ibu2 yang pernah rasa tu tahulah betapa enaknya air gula yang teramat tepu itu). Dah minum kena tunggu dalam masa 2 jam untuk tahu resultnya. Ya tuhanku.. Dia je yang tahu betapa menggelodaknya perut saya masa minum air gula tu. Rasa nak terkeluar pun ada. Tapi bila membayangkan kena minum lagi kalau termuntah, saya bersabar je la. Tahankan je la.

Start bulan lepas, sehari sebelum jumpa doktor klinik gomen saya kena ke klinik kesihatan yang terdekat untuk ambil bacaan darah 4 kali sehari. Nurse nak tengok kandungan gula dalam darah macamana. So far alhamdulillah doktor kata tak la mencanak sangat bacaannya.  Cuma bacaan selepas minum air gula tu 7.9 kiranya melebihi border line la. Doktor dah tetapkan semalam 17/2/2011 saya kena jumpa Dietitian kat Hospital Besar Sultanah Aminah untuk sesi Taklimat Diet Diabetik. Haaa.. hambik ko lagi sebijik Hernee :wink:

Appointment pukul 11 pagi, tapi saya terlambat sikit sebab berpusing2 tak ada tempat nak parking. last2 En. Nazir turunkan saya, dia cari tempat parking nun jauh kat belakang sana. Dah le tak tahu mana ceruk tempatnya, jadi saya pun buat2lah muka tak malu bertanya. Ye la, kalau malu bertanya sesat jalan ye tak? :) Tanya punya tanya sampai orang dari Hospital Kota Tinggi yang tak tahu menahu selok belok HSA pun saya tertanya. Hahaha.. malu akak. Bila sampai je kat situ, saya dah terlepas sesi pukul 11. Kena tunggu sesi kedua. Nasib baik ada kakak lagi sorang terlambat. Ada jugalah kawan nak saing. Thanks to Kak Aza dari Skudai yang memang confirm tak baca blog saya. Kitorang berdua je untuk sesi kedua tu. Dietitian tu muda belia rupanya. Baik bahasa pulak tu. Dia terangkan apa yang patut dimakan dan tak patut dimakan untuk ibu mengandung yang menghidap diabetes.

Contoh diet diabetik untuk pengekalan berat badan (1800 kcal/ hari) seperti yang dicadangkan:

Diet mengandungi lebih kurang 1800 kcal, 255g karbohidrat, 70g protein dan 56.5g lemak.

Hidangan

Waktu Makanan

Jumlah Pertukaran

Makanan yang Disarankan

Sarapan Pagi

7.00 – 8.00 pagi

3 exc bijirin

2 exc lemak

1 exc susu

a) 3 keping roti gandum @ 9 keping biskut krim kraker @ 1 ½ cawan oat/ cornflakes @ 1 ½ cawan nasi/ mihun/ kuey teow/ mi

b) 2 sudu majerin poli tak tepu

c) 4 sudu makan bumbung susu tepung rendah lemak @ skim – tanpa gula

Minum Pagi

10 pagi

1 exc bijirin

a) 1 keping roti gandum @ 3 keping biskut krim kraker

b) Air kosong @ Teh O @ Kopi O – tanpa gula

Makan Tengahari

12.00 – 1.00 petang

3 exc bijirin

2 exc daging

3exc lemak

1 exc buah

a) 1 ½  cawan nasi putih/ mihun/ kuey teow/ mi

b) 1 ketul/ keeping sederhana (60g) ayam @ ikan @ daging

c) 1 cawan sayur daun @ lebih – dibenarkan menggunakan 3 sudu teh minyak masak

d) Air kosong

Minum Petang

4.00 – 5.00  petang

2 exc bijirin

1/2 exc susu

a) 2 keping roti gandum @ 6 keping biskut krim kraker

b) 2 sudu makan bumbung susu tepung rendah lemak @ skim – tanpa gula

Makan Malam

7.00 – 8.00 malam

3 exc bijirin

2 exc ikan

3exc lemak

1 exc buah

Jenis makanan dab sukatan sama seperti makan tengahari.

Minum Malam

10.00 – 11.00 malam

1 exc bijirin

1/2 exc susu

a) 1 keping roti gandum @ 3 keping biskut krim kraker

b) 2 sudu makan bumbung susu tepung rendah lemak @ skim – tanpa gula

*pilih hanya 1 pilihan dalam kategori yang sama*

Gigih saya menaip jadual ni tau sebab nak share dengan semua :) Dietitian ni kata saya masih ditahap yang ok lagi. Alhamdulillah lega rasa hati. Seeloknya cuba kawal la pemakanan sebab ditakuti kalau tak dapat maintain berat badan, ada kemungkinan diabetes ni berterusan sampai bersalin. Ya Allah minta dijauhkanlah.

Antara makanan yang sedap..dap..dap..yang patut saya jauhi Say NO.. NO.. NO to..

INGAT DIABETES.. LUPAKAN YANG LAIN :)

Sebaiknya saya kena makan ikut jadual kat atas tu. Tak tahulah sampai bila saya boleh bertahan. Harap2 bukan hangat2 tahi ayam je ni. Baru satu hari setengah mencuba alhamdulillah tak ada masalah. Long way to gooooooooooooooooooooo :) Untuk kesihatan saya dan baby insya’Allah saya cuba sebaik mungkin. Semoga usaha saya diberkati. Doakan saya diabetes menjauhkan diri dari saya ye kawan2 :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: