• Ilham Learning Phase

    Abang Ilham & Eksperimen Membuat Ais

    Bangun pagi Ahad, buka peti sejuk cari bahan nak masak untuk sarapan pagi. Sekali terus Ummi terpandang sesuatu. Apakah dia? Ni haaa Ummi ternampak ada seketul ais dalam chiller. Pelik pula mana datangnya ais ni. Tengok freezer ada cup smurf yang kosong dah terbalik. Hmmmm.. dah boleh agak dah ni mesti kerja si Ilham ni. Malam Ahad, Ummi awal-awal dah terbongkang kepenatan. Siangnya tu kan dari pagi bawa ke petang penuh aktiviti. Penat sesangat gayanya. Anak-anak kat bawah dengan Babah. Jadi Ummi memang tak tahu apa aktiviti diorang. Bila Abang Ilham bangun dari tidur, dia ke dapur cari Ummi. Ummi terus tanya dia. “Ilham ais ni siapa yang buat?” Muka…

  • Ilham Learning Phase

    Ilham Explore Taman Negara Johor Tanjung Piai–Part 2

    Sambungan dari cerita Part 1. Keluar je dari Laluan A, dah disambut dengan monyet-monyet liar. Ummi yang takut anak-anak relax je. Sementara menunggu giliran nak bergambar di mercu tanda Tanjung Piai ni, jomlah Ummi snap gambar korang tiga beradik. Tunggulah atok apek dan nyonya kat belakang tu bergambar dulu ya. Babah snap gambar kami berempat dulu. Gasaklah memacam aksi. Turn Ummi snap gambar Babah dan anak-anak. Tapi anak sulong buat perangai tak nak bergambar dah tak sabar nak masuk Laluan B. Ok kita ke laluan B pulak. Bersedia untuk menyelusuri hutan bakau seterusnya. Beriya sangat dua orang kat depan tu. Adik memang berkepit dengan Babah je. Nak ke fishing jetty…

  • Parenting

    Melatih Abang Ilham Untuk Berjual Beli

    Hai mak-mak, ayah-ayah sekalian. Nak tanya ni macamana korang latih anak-anak untuk biasakan diri dan beranikan diri untuk membuat proses jual beli? Susahnya nak susun ayat skema ni. Ayat paling senang anak-anak korang dah belakar ke macamana nak berjual beli kat kedai atau mana-mana tempat? Sejak bila korang ajar anak-anak ya? Semput nak jawab hahaha. Ummi dan Babah Ilhams dah mula ajar Abang Ilham masa penghujung umur 4 tahun. Tapi masa tu hanya bagi duit untuk dia bayar. Bila dia dah boleh bercakap dengan telus, dalam usia 5 tahun Babah dah bagi peluang dia berjual beli. Masih dalam perhatian, dengan memberi duit yang cukup untuk apa barang yang nak dibeli.…

  • Info Sharing,  Parenting

    Kembara Adik Ke Kebun Rahsia–Pengembaraan Penuh Cabaran

    Dah lama plan nak ke sini bawa The Ilhams, tapi masih tak kesampaian. Insha Allah one fine day kita sampai sini ya anak-anak. Harap Auntie Liya sudi layan rombongan Ummi Ilhams. Ramai je ibu-ibu yang dah roger-roger nak join rombongan Ummi nanti. Untuk ibu ayah boleh la bawa anak-anak ke sini. Tak kiralah hujung minggu atau cuti sekolah pun boleh. Janji tempah awal untuk mengelakkan pertembungan kumpulan kembara. boleh baca dinfo lanjut di bawah: Kembara Adik Ke Kebun Rahsia–Pengembaraan Penuh Cabaran Dua Sesi– Sesi pagi : 9 pagi – 11 pagi– Sesi petang : 2 petang – 4 petang Aktiviti:1. Menaiki traktor dan mengembara2. Bermain dan memberi makan pada haiwan3.…

  • Family's Activity,  Homeschooling

    Projek Eksplorasi Johor Bersama Ilhams 2017

    credit pic: Tourism Johor tahun 2016 belum pun melabuhkan tirai, tapi ummi ilhams dah berangan.selain dari projek nak ke sabah tahun depan, ummi tengah plan “Projek Eksplorasi Johor Bersama Ilhams”haaa.. ada yang nak join ke? jejomsssss.tapi kena bukak kalendar siap2.tengok dan pilih tarikh betul2 baru boleh mula projek.doakan semoga impian ummi ilhams ni dipermudahkan. ehhhh.. ada lagi pending activities dengan anak2 ni.. projek “Kembara Adik Ke Kebun Rahsia” tak settle lagi.. projek naik bas ke bandar pun tak settle lagi.. aiyooooo.. bila mahu settle ni ummi.ok2 relax.. tarik nafas.. insha Allah nanti kita settlekan ye anak2. enjoy!

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: