Ilham Learning Phase

Abang Ilham & Gerhana Bulan Penuh 28 Julai 2018

Assalamualaikum.. Happy weekend uolls! Ummi muncul sekejap nak cerita kisah malam tadi. Ummi dah beritahu The Ilhams siap-siap pasal fenomena gerhana bulan malam tadi. As usual masing-masing excited. Lagi-lagi bila nampak bulan penuh yang sangat cantik. Subhanallah! Ikut diorang ni kekonon tak nak tidur sampai waktu gerhana. Ummi layankan je. Sekali baru pukul 12 lebih sorang demi sorang tumbang termasuk…

Read More

Ilham Learning Phase

The Ilhams & Gerhana Bulan Penuh (31 Januari 2018)

Cerita malam tadi. Pastinya korang pun macam kami kan ternanti-nanti detik gerhana bulan penuh. Ummi kat dapur pun masak sambil tengok live update dari Johor Astronomy Club (JAC) tau sebab dalam pukul 7 lebih tu hujan sikit. Dah cakap dengan Ilham, macam nak hujan macamana nak tengok gerhana bulan. Sekali dia jawab “Takpe Ummi, kita tengok esok”. Adoiii esok bulan…

Read More

Info Sharing, Rambling

Anjuran Solat Sunat Gerhana – 8 Ogos 2017

Gerhana Bulan Separa Tarikh: 8 Ogos 2017 (Selasa) Masa: 1.00am – 4.00am Solat Gerhana Bulan boleh dilaksanakan antara jam 1.30 pagi hingga 3.18 pagi. Peristiwa gerhana bulan ialah bukti keagungan Allah Ketika berlaku gerhana bulan, sunat mendirikan Solat Sunat Gerhana , memperbanyakkan doa dan istighfar. CARA SOLAT SUNAT GERHANA Untuk menyaksikan Live Update Gerhana Bulan Separa, jangan lupa like page…

Read More

Agama, Info Sharing, Pregnancy Journey

Solat Sunat Gerhana Bulan

sempena gerhana bulan pada hari ini.. jom kita refresh semula cara solat sunat gerhana bulan.. untuk ibu2 hamil, tak perlu risau dengan mitos2 dan momokan yang kita dengar tentang gerhana bulan ketika hamil.. luangkan masa untuk melakukan solat sunat gerhana bulan sebagai tanda kesyukuran , istighfar banyak2.. tawakkal pada Allah semua yang terjadi adalah dengan izinNya.. gerhana bulan atau matahari…

Read More