Baby Syamil In Action πŸ‘Ά

budak berangan baby versi 1.. kalau ummi panggil baby teruslah buat gaya ternganga gitu.. hahaha.. p/s bukan bermaksud ummi teringin baby baru ya hahaha.. #ilhamsyamil #ilhamsvlog #ummibabahlittlecaliphs

A post shared by Hernee Nazir (@herneenazir) on

Budak kecil ni pantang kalau ummi buat2 panggil dia “baby”. Teruslah dia buat gaya mulut ternganga gitu. Saja jek ngengadakan buat ummi geram. Fefeeling baby lagi la kekononnya hehe. 

Kekadang abang ilham pun rajin timang2 manja dia.. “Alaaa.. sayang baby anak abang ni” hahaha. Berderai tawa ummi dengar. Ye2 je anak abang. Ye lah abang yang kena induce.. kena vacuum masa nak lahirkan adik syamil. Bukan ummi kan? kan? πŸ˜…πŸ˜… Anak..anak.. ada je aksi mencuit hati.

Hernee Nazir on sabbloggerHernee Nazir on sabfacebookHernee Nazir on sabinstagram
Hernee Nazir
Author
Full-time Working Mom | Blogger | Breastfeeding Peer Counselor | Shaklee Independent Distributor

β™₯ Product Review β™₯ Food Review β™₯ Media/ Events β™₯ Advertorial β™₯ Sponsorship
email to: hernee.nazir@gmail.com
whatsapp: 014-6106331

Sekadar Coretan Biasa..

Kawan2.. jomlah ke depan..
Jadi maju bukan ketinggalan..
Orang lain dah lama ke bulan.. kita?
Takkan nak duduk ternganga sambil kira batu tepi jalan..

Kawan2..
Hidup kita tak tahu bila pengakhiran..
Esok lusa mungkin dah dijemput Tuhan..
Buatlah yang elok supaya jadi bekalan..
Kelak di sana kita tak kehausan..

Kawan2..
Aku hanya mengingatkan..
Kerana aku juga makhluk Tuhan..
Tak lepas dari kesilapan dan kealpaan..
Kata-kata maaf hanya mampuku sandarkan..
Semoga kita bertemu di syurga idaman..

xoxo,
Ummi Ilhams
130217

#tsunamishaklee #shakleeeffect #liveamazing #9Gemilang

Hernee Nazir on sabbloggerHernee Nazir on sabfacebookHernee Nazir on sabinstagram
Hernee Nazir
Author
Full-time Working Mom | Blogger | Breastfeeding Peer Counselor | Shaklee Independent Distributor

β™₯ Product Review β™₯ Food Review β™₯ Media/ Events β™₯ Advertorial β™₯ Sponsorship
email to: hernee.nazir@gmail.com
whatsapp: 014-6106331

Pekena Mee Rebus Tulang di Restoran ZZ Sup Tulang, JB

Cerita hujung minggu. Mommy Ngah baik hati nak belanja makan mee rebus tulang lepas balik dari hospital. Rezeki jangan ditolak hehe. Dah lama memang tak ke sini. Dulu masa belum ada anak rajinlah ke sini dengan babah ilhams. Memang pekena mee rebus tulang je le. Sementara menunggu order sampai, jomlah kita melantak otak-otak.

Daddy Ngah buat perangai tu ha. Otal-otak dia buat jadi lidah 😠

Babah, ummi dan mommy ngah order mee rebus tulang. Rasanya sekarang macam makin sikit portion mee tu. Ke perasaan ummi jek ek sebab makan share dengan Syamil hahahaha.

Daddy Ngah makan sup gearbox dengan roti. tapi roti kena pow sekeping dengan Ilbam.

Ilham pula nak makan burger je. Nah ambil ni burger daging untukmu ilham. Makan tapi tak habis cisssss. Bagi adik, adik pun tak nak makan.

Lepas makan2 terus berdezup balik. Ilham ajak jalan2 terus ke area Bazar Karat. Macamana nak jalan, kereta dah jem panjang  lagi pun esok nya Ilham sekolah nanti tak sedar memang haru hehe.

Ok tu je nak cerita. Babai! 

Hernee Nazir on sabbloggerHernee Nazir on sabfacebookHernee Nazir on sabinstagram
Hernee Nazir
Author
Full-time Working Mom | Blogger | Breastfeeding Peer Counselor | Shaklee Independent Distributor

β™₯ Product Review β™₯ Food Review β™₯ Media/ Events β™₯ Advertorial β™₯ Sponsorship
email to: hernee.nazir@gmail.com
whatsapp: 014-6106331

Macamana Nak Besarkan “Business Network”?

 

business network

Credit pic: http://media.istockphoto.com/vectors/business-network-vector-id537436298

{Perkongsian dari status Facebook saya 9 February 2017}

Nak business berkembang, banyak perkara kita kena buat ya kawan2. Akak pun masih baru lagi ibarat anak kecil yang baru belajar bertatih. Ecehhhh.

Ada beberapa point pentinglah yang akak boleh kongsi untuk memperbesarkan business network. Antaranya:

 GALI ILMU – Bila ada ilmu yang betul insha Allah kita tak meraba2 dalam kegelapan. Senang kita nak meyakinkan orang lain dengan bisnes yang kita jalankan.

 FOLLOW MENTOR – Apa saja tips kejayaan dari mentor kita guna pakai untuk bisnes kita. Jadikan mentor kita tu sebagai guru kita.

 KONGSI ILMU YANG BERMANFAAT – Bila kita dah dapat macam2 ilmu tak kiralah dari mentor atau dari kelas2 bisnes jangan kedekut. Kongsi dengan anak2 buah bisnes, kawan2 dan sesiapa yang memerlukan. Ilmu yang bermanfaat kalau dikongsikan insha allah jadi saham kita di sana. Allah permudahkan kita untuk kembangkan bisnes.

 TAMBAH KENALAN – Dah tahu awak berbisnes jangan lah berat mulut, lokek senyum. Orang pun takut nak beli barang awak dik hehehe. Dari kenalan mana tahu lama2 jadi rakan niaga pulak. Haaa kan dah melepas kalau kita duk syok sendiri bisnes sesorang.

Dah buat semua yang di atas? Akhirnya sekali DOA YANG TAK PUTUS DAN SPESIFIK. Doa supaya Allah permudahkan urusan kita untuk berbisnes dan untuk melebarkan lagi business network kita.

Kalau korang ada lagi nak tambah, boleh tambah di komen ya. Akak pun bukan handal dalam bisnes. Mana tahu korang pulak boleh jadi mentor bisnes akak hehehe. Jangan kedekut ilmu dengan akak ya

#tsunamishaklee #shakleeeffect #liveamazing #9Gemilang

Hernee Nazir on sabbloggerHernee Nazir on sabfacebookHernee Nazir on sabinstagram
Hernee Nazir
Author
Full-time Working Mom | Blogger | Breastfeeding Peer Counselor | Shaklee Independent Distributor

β™₯ Product Review β™₯ Food Review β™₯ Media/ Events β™₯ Advertorial β™₯ Sponsorship
email to: hernee.nazir@gmail.com
whatsapp: 014-6106331

Happy Birthday Anuar Zain 😎 (15 Feb 2017)

Hari ni birthday Anuar Zain tau. Yang ke 47 tahun hehehe. Tapi maintain jek muda. Yang tak minat sila jangan muntah darah ya baca ekekeke.

Sempena birthday Abang Qua ni jomlah kita layan lagu Andainya Takdir.. 1, 2, 3 jom nyanyi sama.. 😍😍

Lirik Andainya Takdir – Anuar Zain

Biarlah tiada pesan dan janji
Biar tiada kau di sisi
Aku mengerti

Seterdaya semampuku
Kucoba menunggu
Biarlah lompang hatiku ini
Mengharap pulang kau yang pergi

Kembalilah kepadaku
Tika punah mimpi-mimpimu
Kembalilah di saat perlu
Episod-episod duka biar berlalu

Biarlah waktu ini
Kau bebas berlari
Jika tersasar hilang arahmu
Pulang ke pangkal ku menunggu

Kembalilah kepadaku
Tika punah mimpi-mimpimu
Kembalilah di saat perlu
Episod-episod duka biar berlalu

Oh

Biar sementara ini
Tiada terisi kekosongan hati
Diriku air tenang mengalir tuju muara
Andainya memang takdir, berakhir, kuredha

Kembalilah kepadaku
Tika punah mimpi-mimpimu
Kembalilah di saat perlu
Episod-episod duka

Kembalilah kepadaku
Tika punah mimpi-mimpimu
Kembalilah di saat perlu
Episod-episod duka oh biar berlalu

Oh

xoxo,

Kipas Susah Mati Anuar Zain 😘

Hernee Nazir on sabbloggerHernee Nazir on sabfacebookHernee Nazir on sabinstagram
Hernee Nazir
Author
Full-time Working Mom | Blogger | Breastfeeding Peer Counselor | Shaklee Independent Distributor

β™₯ Product Review β™₯ Food Review β™₯ Media/ Events β™₯ Advertorial β™₯ Sponsorship
email to: hernee.nazir@gmail.com
whatsapp: 014-6106331

Bila Tapak Kasut Terkopak.. Jomlah Gam Sendiri πŸ˜‰

Kasut kesayangan yang babah belikan terkopak tumitnya. Maka silalah tampal sendiri sebab kondisi kasut masih elok. Takkan tu pun nak suruh babah gamkan. Itu sangat over hahaha. 


Gigih ummi menampal nak. Semata2 tak nak membazirkan duit babah belikan kasut baru. Kasut ni pun dah nak setahun dah umurnya. Tapi kalau babah simpati nak belikan kasut baru ummi terima je ngeh3.

Kebetulan abang ilham baru dapat name tag kena tampal pada uniform sekolah. Jadi gam gajah tu bakal digunakan untuk name tag pulak. Yeay.. 2 in 1.. tak payah ummi buka sewing kit menjahit name tag. Tampal je sudah. Ok nanti ummi share projek tampal name tag abang ilham.

Babai! πŸ€“

Hernee Nazir on sabbloggerHernee Nazir on sabfacebookHernee Nazir on sabinstagram
Hernee Nazir
Author
Full-time Working Mom | Blogger | Breastfeeding Peer Counselor | Shaklee Independent Distributor

β™₯ Product Review β™₯ Food Review β™₯ Media/ Events β™₯ Advertorial β™₯ Sponsorship
email to: hernee.nazir@gmail.com
whatsapp: 014-6106331

Babah & Syamil Small Birthday Celebration on 10 Feb 2017

20170210_184617

Alhamdulillah last friday, sempat juga celebrate birthday babah (9/2) dan adik syamil (27/1). Memang saja nak combine both birthday. Jimat belanja! Smile with tongue out Malamnya ummi dah siap2 marinate ayam almaklumlah kita ni bekerja kan. Malam memang sesuai la nak prepare tu semua supaya rempah2 tu betul2 serap pada ayam.

Gambar atas tu, birthday boy kena kerah hidupkan api dan bakar ayam. Hahaha kesian3. Tak special langsung ek, tengaharinya birthday boy kena pergi beli BBQ set dan arang. Paling sadis kek pun pergi beli sendiri hahaha.

20170210_182315

Ni ha beli baru je, tong BBQ yang pekerja indon Tok Ayah buatkan dah mana ghaib entah.

20170210_182325

Alahai comel ha.. lepas lah BBQ anak beranak. Dah la ummi ni ganas, kipas2 bergegar sampai member tu hahaha.

20170210_184657

Balik kerja tu, babah siapkan kat luar. Ummi pula prepare nasi goreng cina. Nak singgah beli sate tutup pulak warung kakak tu. Risau juga makanan tak cukup. Padahal kami empat beranak, Tok Ayah, Nenek, Mak Wee, Mommy Ngah, Daddy Ngah & Mamacu je jemputan hahaha. Tak poyo tak sah!

20170210_192327

Wefie sikit dengan birthday boy tua yang didera bakar ayam hahaha. Tak ada untung ini macam kata birthday boy hahaha.

20170210_195811

Ada dua orang tetamu jemputan lain, Aqil dan Ariq hahaha. Nampak tu ha riuh rendah macam mak ada anak lima.

20170210_195908

Bukan senang nak ajak bergambar hoi.

20170210_195934

Bergegar2 gambar nak bagi semua pandang kamera. Tetap tak berjaya.

20170210_200126

Masih lagi menyiapkan pembakaran ayam dan tambahan kambing.

20170210_201010

Inilah hasil nasi goreng cina ummi. Simple je, tumis2 bubuh meatball dan sayur campur. Siap!

20170210_201029

Ini ayam BBQ sedap hasil perapan semalaman. Resepi dari Aunty Ekin (ayam pakcik wong..kahkahkah) dia follow dari Dapur Malaysia. Nanti ummi share dalam next post.

20170210_201328

Kambing2 perapan Mommy Ngah. Sedap!

20170210_201556

Susah sangat nak jadi peace adik syamil tu hahaha. Dia dengan Mak Wee memang ngam.

20170210_202900

Time to eat!.. Masing2 dah lapar penat menginja.

20170210_210135

Kek babah yang beli. Bukan chocolate indulgence, dia pun tak ingat kek apa tapi lebih kurang je rasa chocolate indulgence. Saiz je kecil sikit. Sedap! Diam main beli je bukan nak call hahaha.

20170210_210639

Adik malu2 bila kami2 nyanyikan lagi β€œhappy birthday” hehehe.

20170210_210621

Tengok tu simpang siur lilin babah pasang. Lantaklah janji happy hahaha.20170210_210659

Happy birthday ya kesayangan ummi. Sorry ini je mampu ummi buat untuk babah dan syamil.20170210_210720

Satu lagi aksi haru nak ajak bergambar.

20170210_210731

Sudahnya meh la kita bergambar tiga beranak jek. Abaikan ummi yang berbaju petak bertudung bunga2 tu hahaha.

20170210_211330

Tok Ayah sampai lambat ada kerja kat stor. Sampai2 borak2 anak beranak Tok Ayah pun menjamu selera. Nasi putih lauk ikan merah masak asam pedas Mommy Ngah bawa.

20170210_211335

Mamacu pun sampai lewat sikit. Memasing ada hal. Anyway, thanks semua tolong meramaikan. Kalau tak kami potong kek dan berBBQ empat beranak je. Sorry eh jiran tetangga yang terhidu bau ayam BBQ. Dapat jamahkan jiran depan kek je. Ilham tanya bila birthday ummi. Kenapa pulak tanya? Ohhh..Ilham nak bagi ummi hadiah kata dia hahaha.

Eh.. esok 15/2 birthday Anuar Zain tau. Okbai! Nyah-Nyah

Hernee Nazir on sabbloggerHernee Nazir on sabfacebookHernee Nazir on sabinstagram
Hernee Nazir
Author
Full-time Working Mom | Blogger | Breastfeeding Peer Counselor | Shaklee Independent Distributor

β™₯ Product Review β™₯ Food Review β™₯ Media/ Events β™₯ Advertorial β™₯ Sponsorship
email to: hernee.nazir@gmail.com
whatsapp: 014-6106331

Mini Gathering Ex-BCA UiTM Melaka 2017 (Sesi 2) & Syamimi’s Birthday Celebration @ MSuite Hotel, JB

20170204_200534

Cerita minggu lepas, tak habis2 lagi gathering ummi ni hehe. Siap ada sesi kedua pulak tu kelasssss kau ahaha. Kali ni kita sambut kedatangan Uncle Haizi & Family ke JB. Sebelum maghrib kami dah keluar rumah. Mula2 plan solat di Msuite Hotel je, sekali babah kata jomlah bawa anak2 ke Masjid Sultan Abu Bakar. Ummi ok je. So hari tu pengalaman pertama2 anak ummi ke sana. Cuma sayang tak dapat ke ruang masjid utama sebab tengah renovate. Next time kita pergi lagi ya.

Lepas maghrib kami terus menuju ke MSuite Hotel. Aunty Emmy memang orang kuat MSuite Hotel. Kali ni kali ke tiga kot buat gathering kat sini. Kebetulan terkena birthday Syamimi jadi Aunty Emmy buat small celebration sekali.

Tengok gambar atas tu, nampak tak tu Ilham Syahmi tengah baut onar kat Syahmi Qusyairi. Ada je β€œSyahmi” dua orang ni tau hehehe.

20170204_200535

Abang Fakhri, Kakak Syamimi dan Adik Syamil je yang beriya bergambar. Yang dua orang tu grrrrrr.

20170204_200704

Ok kali ni yang ada, Aunty Didie dan Aunty Ajie. Yang sesi 1 Aunty Ajie tak dapat datang sebab Abang Fakhri sekolah.

20170204_200717

Ummi dan Aunty Emmy dan yang diraikan Uncle Haizi.

20170204_200858

20170204_200908

Siap dah preparation untuk birthday girl dalam small private room.

20170204_201124

Senyum meleret mak2 ni ha.

20170204_201133

Uncle Haizi with Uncle Jul.

20170204_201526

Ummi dan Unty Didie.

20170204_201430

Babah dan Uncle Syah.

20170204_201340

Sempatlah bergambar sakan sementara menunggu makanan siap dihidang.

20170204_201347

Kan main beriya memasing hahaha. Abaikan ummi yang over excited. Anak2 cuma tiga orang tu je yang sanggup layan mak2. Yang lain dah selamat buat hal masing2.

20170204_202344

Jom kita nyanyi sambil Kakak Syamimi potong kek. Comel sangat!

20170204_202517

Aunty Emmy and family.

20170204_202638

Jomlah mak2 pulak meriahkan majlis potong kek. Ayah2 duduk tepi. Tu anak siapa tu tak nak bergambar betul2 lepas tu buat onar dalam gambar cissss

20170204_202640

Kali ni tak ada penampakan budak itu hehehe.

20170204_202729

Happy birth day Kakak Syamimi. Semoga menjadi anak yang solehah. Eh, jomlah kita makan.

20170204_203429

Ummi suka gila sup ni. Tapi lupa apa nama dia. Nyum3 betul.

20170204_204708

Snap gambar ni, sebab first time makan daging rusa. Ya ampun sedap. Lembut gila isi dia.

20170204_204713

Apalah yang Uncle Syah bualkan dengan babah tu hehe.

20170204_204719

Semua orang terpaksa redho melayan kerenah ummi. Sekejap2 snap sana. Sekejap sini hehehe.

20170204_204732

Ni meja sebelah. Uncle Din macam biasa handle anak2 dia.

20170204_204739

Nasib baik masa makan ni dapatlah bertenang sikit. Kalau tak, dah macam rumah dia dah bilik ni dia buat oleh anak2 bertuah ni hehehe.

20170204_204800
Memasing khusyuk makan.

20170204_211212

Congo Bar all the way from Putrajaya. Hasil air tangan Aunty Shinnaz wife Uncle Haizi. Dia tak join dinner sebab ada family lain datang sama. Thanks Shinnaz. Sedap. Meriah dengan chocolate.

Kalau uolls area KL/ Putrajaya nak tempah boleh jengah

EAT DESSERT FIRST 

EAT DESSERT FIRST (002376068 – W) MUSLIM PUTRAJAYA
WHATSAPP ONLY +6011-1061 7969
Self pick up only

20170204_214105

Sebelum balik, meh la kita bergambar empat beranak buat kenangan. Ni snap kali kedua sebab budak yang terselit tu buat perangai tak nak bergambar.

20170204_214547

Ummi bergambar dengan Kakak Syamimi.. birthday girl.

20170204_214705

Syamil ni ha tak sempat sampai rumah dah bedal cookies yang ummi beli dari Aunty Ekin. Siap kirim dengan Uncle Haizi tau hehehe. Kantoi cookies ummi sembunyi dalam beg.

20170204_150357

Sebenarnya untuk gathering sesi 1 dan 2, ummi nak bagi kekawan sehelai t-shirt yang last minutes ummi tempah ni. Sekali dah masuk highway boleh pula terlupa bawa. Aduhaiiii rasa terdiam kejap. Nak suruh babah patah balik mahu kena bebel kang hahaha. Jadi untuk Uncle Haizi dan Aunty Linda ummi sempat hantar semula ke Msuite Hotel esoknya sebelum Uncle Haizi check out. Sorry ya kawan2, nanti t-shirt ni sampailah ke tangan korang.

Thanks Aunty Emmy for the foods. Memang sedap makan di MSuite Hotel lagi2 makan free hahaha. Thanks kawan2 yang lain especially Uncle Haizi sudi spend time dengan geng2 Joho. Panjang umur jumpa lagi. Babai! Winking smile

Hernee Nazir on sabbloggerHernee Nazir on sabfacebookHernee Nazir on sabinstagram
Hernee Nazir
Author
Full-time Working Mom | Blogger | Breastfeeding Peer Counselor | Shaklee Independent Distributor

β™₯ Product Review β™₯ Food Review β™₯ Media/ Events β™₯ Advertorial β™₯ Sponsorship
email to: hernee.nazir@gmail.com
whatsapp: 014-6106331

Ilham Syamil’s First Date With Dr. Hairin Anisa @ Pusat Rawatan Pakar Kanak-Kanak Adda

Pepagi lepas hantar abang ilham ke PASTI, kami bertiga terus menuju ke Taman Adda. Nak rebut giliran awal di Pusat Rawatan Pakar Kanak-Kanak Adda. Minggu lepas memang dah whatsapp Dr. Anisa nak datang, hari Ahadnya kami datang tapi terlewat sikit dah full registration untuk sesi pagi. Staff klinik suruh datang petang tapi memang tak sempatlah nak berpatah balik semula. Jadi pagi Ahad semalam kita berdezup ke sini. Mana2 yang belum pernah ke sini, ini alamatnya.

PUSAT RAWATAN PAKAR KANAK-KANAK ADDA

No. 9 & 11, Jalan Adda 3/1, Taman Adda, Johor Bahru

Pakcik kecil ni tidur je tak sedar kena timbang kena ukur. Mengantuk sangat sebab pagi2 ummi dah kerah bangun hehe.

Sementara menunggu giliran Ilham Syamil. Serious no muka cik abang sebelah tu. Macamlah kita nak ngorat dia 😜

Tup2 terjaga pula budak sorang ni. Terus babah ajak main. Tengah2 syok main dah sampai turn dia jumpa aunty doctor hehe.

Alhamdulillah rezeki Syamil hari ni dapat jumpa doktor. Sebenarnya Syamil ni dah lama batuk selsema on off. Dah puas kami bertukar2 doktor termasuklah mendapatkan rawatan terapi sonotrone tapi masih tak ok. Jadi kami ikhtiar jumpa dengan Dr. Anisa. Bila doktor check mula2 tu kata doktor ada dua kemungkinan samada asthma atau bronkitis. Doktor kata bunyi lendir kahak Syamil tu kasar dan bila doktor check hidung kanan Syamil ada sedikit bengkak. Memang kalau di rumah dia tidur akan berdengkur dan berbunyi kesian tengok macam susah nak bernafas. Doktor arahkan nurse untuk berikan nebulization untuk Syamil dan doktor nak tengok after neb sama ada ok ke tak.

Mula2 neb macam biasalah meraung satu klinik tapi lama2 good boy ummi ni ok je. Sambil2 babah buka you tube layankan dia supaya dia khayal tak nangis. Sebab sebelum ni pun pernah ambil neb. Last year juga Syamil pernah warded acute pneumonia. Kali ni batuk2 tu jadi lagi dan berlarutan. 

Lepas siap neb, tunggu doktor panggil semula. Kita wefie dua beranak. Bila doktor check semula bunyi nafas masih tak berapa ok. Doktor kata Syamil chronic bronchitis dan perlukan rawatan segera. Bronkitis ni sejenis keradangan pada saluran pernafasan (tiub bronkiul) di dalam paru-paru. Allahu akbar. Kecil besar hati ummi dengar. Kami ikut je apa yang terbaik dari doktor. Doktor bagi ubat batuk, cairkan kahak, sterimar, ubat untuk hidung dan ubat kuatkan paru-paru. Seminggu lagi ada appoinment untuk tengok apa progress. Harap2 serasilah Syamil dengan ubat-ubat ni. Kata doktor kerana bronchitis ni Syamil punya kadar metabolisme tinggi. Memang pun. Sehari kadang2 poopoo sampai tiga empat kali. Makan banyak mana pun berat tak naik. Selera makan kadang2 ok kadang tak ok. Betul sesangat, sampai dah tahap kena menghadap Pakar Kanak-Kanak di Klinik Kesihatan Desa Paya Mengkuang. Berat terkini 7.9kg alahai kesian anak ummi. Kita usaha je lah dik mudah2an adik cepat sihat.

Sebelum balik sempat snap gambar dengan Dr. Anisa. Sabtu 18/2 jumpa lagi di sini untuk AGM Kelab Sokongan Penyusuan Susu Ibu Johor Bahru. Ahad nya follow up kes Syamil. Wah berkampung kita di klinik Dr. Anisa. Uolls datang tau AGM nanti.

Ok ini ubat2 Syamil. Sterimar tu kat rumah ada lagi sikit saja beli lagi. Harap2 ok lah lepas ni walaupun berperang sikit masa nak sedut hingus dia dan titiskan ubat hidung iliadin tu.

Tak pernah guna yang ni. Kesian ek ummi ilhams hahaha. Dulu beli yang secoet tu jek mak ayah tak perlu sedut. Baguslah guna yang ni hehe. Nama panjang dia, Nose Cleaner Vacuum Suction Nasal Mucus Runny Aspiratory Inhale. Yang ada muncung sebelah kanan tu dimasukkan ke dalam hidung anak, sebelum tu bedunglah (walaupun dia tak redho) dia dulu mengiringkan masukkan tiub dan ibu atau ayah sedut tiub yang kiri tu. Hingus lendir2 akan keluar dan masuk ke dalam corong yang tengah kuning tu. Lepas tu dalam posisi mengiring baru titiskan iliadin tu untuk hilangkan bengkak hidung Syamil.

Korang kalau anak2 ada masalah kesihatan bolehlah refer dengan Dr. Hairin Anisa Tajuddin, Pakar Kanak-Kanak dan juga Kaunselor Laktasi. Insha Allah consultation memang terbaik dan details untuk penyakit anak2. Thanks doktor!

Boleh follow facebook Dr.Hairin Anisa. Banyak ilmu yang dikongsi.

www.facebook.com/hairinanisa ATAU
www.facebook.com/drpakarkanakkanakadda
Nanti saya share ya details klinik Dr. Anisa. Dah lama simpan gambar2 dari awal pembukaan tapi terlupa nak share.

Lepas ke klinik kami singga ke Perling Mall sekejap breakfast di Chamek Kopitiam. Upah Syamil naik kereta dan motor hehe. Skooter kat rumah ummi malas nak caj sebab nanti berebut nak naik lalu bergaduh hahaha.

Nak tukar skooter pink pulak saja je adik tu hehe.

Eh nak naik kereta pulak tapi kereta dah bergerak dia nak terjun. Makan hati hoi kalau abang ilham tahu kita berjalan ke sini haha. 

Ummi saja ambil hati ni, sebab lepas ni kami terus balik dan singgah Klinik Kesihatan Desa Paya Mengkuang untuk check up 2 tahun. Cik misi bagi adik hadiah satu kali cucuk di lengan dan dua biji ubat cacing. Menangis hiba anak ummi ni. Minggu depan 21/2 appointment dengan Pakar Pemakanan lagi. Hmmmm.. pasghah je la dik. 

Kawan2 ummi yang terbaca entry ni.. doakan Muhammad Ilham Syamil kembali sihat ya. Setakat ni alhamdulillah masih aktif seperti biasa. Mudah2an Allah perkenankan doa kita semua.

Syamil kuat! Syamil sihat! Syamil hebat! 😘😘

Hernee Nazir on sabbloggerHernee Nazir on sabfacebookHernee Nazir on sabinstagram
Hernee Nazir
Author
Full-time Working Mom | Blogger | Breastfeeding Peer Counselor | Shaklee Independent Distributor

β™₯ Product Review β™₯ Food Review β™₯ Media/ Events β™₯ Advertorial β™₯ Sponsorship
email to: hernee.nazir@gmail.com
whatsapp: 014-6106331

Idea Menyimpan Jadual Sekolah Anak

Selamat berhujung minggu.

Saja nak share abang ilham punya jadual sekolah. Setelah difikirkan, ummi korbankan frame ikea ummi tu. Kekonon nak bubuh doodle dan gantung di dinding tu. Lambat sangat siapnya, bagilah abang ilham dulu. Senang ummi nak refer hari2 untuk prepare buku dia ke sekolah.

Dah siap bubuh jadual dalam frame, kita kemas rak buku ummi tu bubuh buku dia. Harap2 tak ada lah jari2 halus mengubah kedudukan buku2 tu semua nanti. Lepas kemas pun dah siap2 warning dah hehe.

Rasanya ibu2 lain pun ada yang buat idea ni kan. Mula2 ummi macam nak laminate. Tapi fikir balik pakai jek lah barang yang ada. 

Ok, itu je nak share. Jumpa lagi next entry. Babai! 😎

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hernee Nazir on sabbloggerHernee Nazir on sabfacebookHernee Nazir on sabinstagram
Hernee Nazir
Author
Full-time Working Mom | Blogger | Breastfeeding Peer Counselor | Shaklee Independent Distributor

β™₯ Product Review β™₯ Food Review β™₯ Media/ Events β™₯ Advertorial β™₯ Sponsorship
email to: hernee.nazir@gmail.com
whatsapp: 014-6106331