Sambal Terung Asam

 

Nak tau macamana sambal terung asam Hernee Nazir Style?? Pergi ambil buku dan pen.. salin ni hehehe. (ober ko Hernee).

Bahan2 yang perlu ada:

Buah terung asam (ikut suka nak buat banyak mana.. buang kulit)

Belacan (bakar baru ada ummphhhhhhhhhhhh..)

Cili padi (ikut suka nak pedas tahap mana..nak tahap dewa2 letak la 1/2 kg cili padi.. confirm terbang naik ke langit ;)

Gula (2 sudu.. untuk yang ada “sweet pee” tak mo manis2 sangat..danger)

***Cara2nya ye puan.. Mula2 kita bako je.. ;) kita bako je belacan tu hehehe. Lepas tu tumbuk la cili padi tadi dengan belacan sampai lumat. Bila dah lumat, masukkan buah terung asam dan tumbuk sehingga sebati. Last sekali, masukkan gula secukup rasa. Dah siap untuk dimakan. Lega dapat gaul dengan nasi panas2. Nasib baik mak mertua i tak lalu belakang tau. Kalau tak confirm tak perasan hehehe. (kuang asam punya menantu)

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: