• Travel

    Berakhirnya Kembara Bloggers Johor 2017 12 – 15 Oktober 2017

    Alhamdulillah tamatlah FAM Trip – Kembara Bloggers Johor 2017 selama 4 hari 3 malam pada hari ini. Terima kasih kepada Tourism Johor (Encik Nizam), Malaysia Inbound Tourism Association (MITA) (Eika, Fify, Kak Rose), Mr. Jocko (Blooggers Media), Pak Sheikh (the best tourist guide ever) dan rakan media/ bloggers yang turut serta dalam program ni. Ummi rasa sangat-sangat bertuah terpilih sebagai salah seorang peserta. Walaupun Ummi ni asli tulen orang Johor tapi seriously memang tak habis lagi ronda Johor tau. Pengalaman ni memang sangat-sangat berharga buat Ummi. Mudah-mudahan dapat lagi berkolaborasi dengan Tourism Johor, MITA & Bloggers Media. Sepanjang program ni memang tak sempat nak update blog. Cuma buat live update…

  • Tips Travel,  Travel,  Travelog - Bandung

    Travelog Bandung | Travel Intinerary Bandung

    BANDUNG TRAVEL ITINERARY 11-13 OKTOBER 2016 (3 HARI 2 MALAM) Itinerary ringkas yang sempat saya buat sebelum ke Bandung. Untuk pengetahuan semua, masa kami adalah terhad jadi kami hanya dapat melawat sebahagian sahaja tempat2 menarik di Bandung. Insha Allah kalau ada rezeki lagi kita ke kawasan yang lain pula ye anak2. DAY 1 (11/10/16) Flight JBH (1140hrs) – BDO (1230hrs)Lunch – Restoran Simpang Raya (Nasi Padang)Check in hotel Aston Braga Hotel & Residence ~ rehat ~Petang – Ke Rumah ModeMalam – Ke Dago, The Stone Cafe (celebrate birthday ayah dan pok teh) DAY 2 (12/10/16) Breakfast di hotel. Tangkuban Perahu (1hr 19mins dari Bandar Bandung)Tiket – Rp200,000/ paxParkir – Rp10,000…

  • Anything About Me,  Colleagues,  Travel,  Travelogue - China,  Work

    Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 3–Part 1

    ohoiiii dah lama tak sambung cerita “journey to hong kong & zhuhai”. ada 2 parts lagi belum settle hehe. nak juga cerita. ada i kesah blog i kan hehehe. pagi hari ke tiga kami memang dah plan nak ronda2 kawasan sekitar hotel. tapi lepas subuh main2 handphone sampai tertidur kejap. eh betul ke tertidur? ke saja2 tidur hehehe. kepenatan uolls, semalamnya tu kan penat dalam perjalanan jek pergi balik shenzen. penat atas jalan huh. jam lebih kurang 5.40am tapi dah terang benderang. rasa tak sampai hati nak tidur semula pukul 10am dah siap2 nak meronda. konon janji awal dari ni sudahnya pukul 10 juga keluar. sebelum keluar sempatlah selfie sesorang.…

  • Colleagues,  Travel,  Travelogue - China,  Work

    Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 2–Part 3

    sambung lagi dan lagi.. sampai habis.. hehehe.dalam entry lepas saya ada mentioned yang kami terpaksa check out sehari lebih awal dari hari yang sepatutnya.semuanya berpunca dari perkhabaran yang menggerunkan. typhoon menyerang! fuhhh!masa ni tak silapnya typhoon linfa dah selamat mendarat di northern philipines, taiwan dan southern china.dan yang bakal2 muncul typhoon chan-hom dan nangka.typhoon chan-nom expected headed to landfall dekat area eastern of china.dengar jek berita gitu kecil besar rasa hati.doa jek lah dapat balik malaysia dengan selamat.seminggu lagi nak raya hoiiiiiiiiii.jangan sampai kami nyanyi lagu dendang perantau sambil makan dim sum kat sini. lepas dah berkumpul semua di lobby.. siap urusan check out, kami pun berangkat ke hong kong.…

  • Colleagues,  Travel,  Travelogue - China,  Work

    Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 2–Part 2

    sambung lagi episod seterusnya hehehe. sampai ke hotel semula after inspection dalam lebih kurang jam 12pm.masing2 tak sabar dan bersemangat nak jalan2 ke daerah Gongbei sambil nak bershopping sikit. sementara berehat sekajap sambil kira2 duit. kitorang ada duit hong kong dollar je. mr. ken kata tukar je chinese yuan dengan dia. dia bagi 2 ribu yuan dan kami berbagi 3 orang. guna je duit dia then baru kira nanti. budak menjakun dapat duit hahaha. balik bilik sekejap hantar apa yang patut. air2 tin ni haruslah ditinggalkan dlam bilik buat berat jek. air coke dan sprite dalam kenangan hahaha. kenapa dalam kenangan. hmmmm.. tunggu next entry. sempat jengah keluar. fuhhhh panas…

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: