Solid Foods For Baby | Bubur Oat + Kiwi + Pisang + Kismis + Kurma

ummi ilhams yang masih lagi bereksperimen dengan menu2 untuk hero paling kecil. sebelum ni pernah buat oat + kiwi + kismis. budak cenonit tu laju je telan walau ada macam geli2 gitu. semalam ummi buat lagi.. repeat menu sama cuma tambahan pisang dan kurma. ini dia bubur oat + kiwi + pisang + kismis +Read more

Solid FOods For Baby | Bubur Jagung + Kurma + Kismis

alhamdulilah ummi masih diberi kesempatan memasak untuk anak2 syurga. adik syamil dah semakin bertambah menu2nya. terbaru ummi buatkan dia bubur jagung kurma dan kismis. kurma dan kismis tu buat penyedap rasa. selain itu ummi juga blend ikan bilis yang disangai sebagai bahan perasa. ingat ye NO SUGAR, NO SALT untuk baby. ini bubur jagung, kurmaRead more

Solid Food For Baby | Resepi Puree Kentang

nampak macam simple je. pejam mata boleh buat. tapi nak juga share gambar2 semasa mempuree hehehe. tajuk biar gempak ada perkataan “resepi” macam ye ye ooo jek resepi ummi ilham ni kan. ngeh3. jom baca! Resepi Puree Kentang 1) 3 biji kentang (stok 5 hari)2) air masak secukupnya Cara penyediaan: (step by step) 1) kupasRead more

Solid Food For Baby | Resepi Puree Carrot

masa untuk mencuba puree carrot yeay! abang ilham dulu awal2 ummi dah bagi puree carrot. time adik syamil lambat pula susunan turn carrot hehehehe. Resepi Puree Carrot 1) 2 batang carrot (stok 3 1/2 hari) 2) air masak secukupnya Cara penyediaan: (step by step) 1) kupas kulit carrot. 2) potong carrot kecil2 supaya cepat empuk. 3)Read more

Solid Food For Baby | Resepi Puree Labu

minggu ni kita mamam puree labu..yeay!jom ummi share resepi simple2 ni.mak2 pejam mata pun boleh buat hehehehe. Resepi Puree Labu 1) 1/2 biji labu (stok 4 hari)2) air masak secukupnya Cara penyediaan: (step by step) 1) kupas kulit labu dan potong kecil2 supaya cepat empuk. 2) masukkan ke dalam pengukus steam it dan kukus selamaRead more

Solid Foods For Baby | Resepi Puree Keledek

masih lagi fasa mempuree puree seterusnya ialah puree keledek lemak manis hehehe. Resepi Puree Keledek 1) 2 biji keledek (stok 4 hari) 2) air masak secukupnya Cara penyediaan: (step by step) 1) kupas kulit keledek 2) potong kecil2 supaya cepat empuk dan masukkan ke dalam pengukus steam it. 3) kukus selama lebih kurang 10 minit.Read more

Solid Foods FOr Baby | Resepi Puree Betik

puree seterusnya untuk adik syamil.jom kita cuba puree betik pulak tengok dia suka ke tak. suruh babah belikan betik sebiji.dia siap2 masukkan dalam peti sejuk.rupanya ada motif lain, nak ngecek betik adik syamil hehehe.nampak tu dah luak sikit, babah la makan.. ummi join sekali hahaha. Resepi Puree Betik 1) 1 1/2 biji buah betik (cukupRead more

Solid Foods For Baby | Resepi Puree Lai

plan ummi nak buatkan syamil puree pear.ye buah pear. maka disuruhnya babah carikan buah pear.memang babah beli, kat sticker mydin tulis pear.tapi dalamnya buah lai. kulit warna kuning tu.kalau kulit kuning lai kan? yang banyak air tu.kan? kan? arghhhhh.. selalu macam ni tau.konpius antara lai dengan pear.search2 jumpa entri lama..http://herneenazir.blogspot.com/2010/01/antara-pear-dan-lai.htmlhmmmm.. sah2 yang ni puree laiRead more

Solid Foods For Baby | Resepi Puree Avocado

hari ni hari pertama percubaan puree avocado. oleh kerana syamil macam sembelit semalam, jadi ummi pesan kat opah bagi sekali je makan. dan puree avocado pun ummi buat cair2 je. semalam ummi tolong syamil keluarkan poopoo yang keras tu. apa ummi buat, ummi sapu perut syamil dengan minyak herbanika nona roguy. alhamdulillah pagi ni keluarRead more

Syamil’s Solid Foods Update (Day 10)

ok.. saja nak simpan rekod solid foods syamil. abaikan tarikh dah hari untuk jadual di atas. kita kira start dari hari pertama dengan susunan buah2an macam dalam jadual ye. alhamdulillah fasa 4 days rules untuk epal dan pisang dah tamat dan berjaya tanpa sebarang masalah. hari ni hari kedua puree epal + pisang dan hariRead more

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...