DDHN | Sup Kaki Ayam Untuk Abang Ilham

malam pasar malam kirim mama cu beli kaki ayam. sebab abang isham nami ni suka sangat makan “ayam kaki”. haaa dekat 1kg kot mama cu belikan. semalam ummi pun buatkanlah sup kaki ayam campur kentang dan carrot. dialog biasa. “wahhhhhhh.. sape masak ayam kaki ni?” “ummi lah sape lagi” “pandai omi masak ayam kaki.. timaRead more

DDHN | Sayur Chap Chai Cincai Boncai :p

saja je nak tayang lauk “sayur chap chai cincai boncai” ni. oleh kerana kena mengurangkan sukatan nasi. makan ummi kena la makan sayur secara berlebihan. amikkkk. hari ahad semangkuk masak sayur. sayur chap chai cincai boncai ummi ilham style 😉 bahan2: sawi bak choy carrot cendawan tiram baby corn celery kobis bunga lada sulah tepungRead more

Potato Fritters Konon.. Sudahnya Jadi Jemput2 Ikan Bilis BerPotato :p

lepas lunch semalam cakap dengan babah petang nanti kita makan potato fritters. babah senyum2. boleh je kata dia. yang penting rangup. senyum2 dia tu ada makna. maknanya dia sindir saya. kot2 potato fritters tak muncul sebab tertidur. haisyhhhh tercabar mak. maka pukul 5 turun ke dapur sediakan bahan2. follow resepi kak azlita masam manis. beriyaRead more

DDHN | Resepi Overnight Oats Simple

bila tengok ramai sangat duk post kat fb diorang punya “overnight oat” saya pun terliur.. makan dengan semangat kerajinan yang dipaksa2 saya buat mencari bahan untuk buat dan merasa.. ye la.. kalau dah teringin kena la usaha sendiri nak buat.. takkan nak buat muka tak malu suruh orang buatkan ye dok?  ni bahan2 yang sayaRead more

DDHN | Ramadhan ~ Day 16 Mee Hoon Bakso Simple

semalam punya cerita.. balik kerja tengok 1 kedai jek yang buka..adoiyaiiiii.. tapi kat ofis dah ada plan nak membakso jek.. tekak ada ciri2 nak makan lauk sardin gak.. sampai rumah si ilham boleh pulak ajak baring.. ummi dah la kesuntukan masa dia ajak bersantai..layankan kejap.. pukul 6.10pm baru turun dapur.. maka terhasillah “Mee Hoon BaksoRead more

DDHN | Ramadhan ~ Day 15 Spaghetti Meatball Bolognese

spaghetti meatball bolognese versi ummi ilham seorang makcik  kampung.. santapan buka puasa Ramadhan ke 15.. kebetulan ada lebihan spaghetti tu.. terus jek la ikut plan hari jumaat.. babah ilham kata ikut suka la nak masak apa pun dia bedal jek..     Bahan2: Spaghetti – 1 bungkus Kimball Spaghetti Traditional Pasta Sauce – 2 botolRead more

DDHN | Ramadhan ~ Day 14 Laksa Johor

selagi lagi entry “pertama kali” hehehe pertama kali ummi ilham buat “Laksa Johor” yawwwwwwwww~ setelah berkali2 bertahun2 di rekues oleh auntie tata.. Ramadhan ke 14 baru mencuba   nah ni rupa Laksa Johor Versi Ummi Ilham.. rupa takde rasa yummy.. eh terpuji diri sendiri pulak.. ekekeke~     Resepi asal follow resepi Laksa Johor MatRead more

DDHN | Ramadhan ~ Day 13 Nasi Lemak Versi Ummi Ilham

alhamdulillah 3 menu yang dirancang hari jumaat semua dapat dimasak dengan jayanya.. buat pertama kali masak “Nasi Lemak” hokkay.. laksa johor pun sama.. hehehe     resepi saya follow resepi Nasi Lemak Mat Gebu.. BAHAN-BAHAN NASI LEMAK 🙂 4 cawan beras Basmathi (cm guna Basmathi Moghul), cuci dan rendam 30 minit **pakai beras biasa jekRead more

DDHN | Ayam Masak Negro Versi Ummi Ilham

akhirnya dapat juga masak “ayam hitam ala2 uitm lendu” walaupu rasa taklah sama macam air tangan tukang masak cafe uitm lendu.. lepas juga la buat2 hilang ngidam.. eh ngidam katanya.. ada pulak orang buat spekulasi ni kang.. belum.. ilham belum nak dapat adik lagi..hehehe ok di suatu petang di ofis, sebelum balik briya google resepi..Read more

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...