Idea Resepi Sepanjang Ramadhan– 21-30Ramadhan

Hari ke 21 -Black Pepper Steak Bahan-bahan: 1/2 kg daging (sebaik-baiknya batang pinang) 5 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih 1/2 inci halia 1 sudu teh lada hitam biji (boleh juga ganti dengan 1/2 sudu teh lada serbuk, tapi rasanya kurang oomph!) 1 batang lobak merah (dihiris menyerong setebal 1/2 inci) 1/2 cawan kicapRead more

Idea Resepi Sepanjang Ramadhan– 11-20 Ramadhan

Sambungan dari entri pertama, seterusnya Idea Resepi Sepanjang Ramadhan– 11-20 Ramadhan. Hari ke 11 – Nehari (Kari Kambing Kashmir) Bahan-bahan: 1 camca besar garam masala 4 ulas bawang putih dicincang halus 2 cm halia dicincang halus sedikit garam 2 camca kecil serbuk cili 1 camca besar serbuk ketumbar 1/2 camca kecil serbuk buah pala 1Read more

Idea Resepi Sepanjang Ramadhan– 1-10 Ramadhan

Kompilasi Idea Resepi Sepanjang Ramadhan yang saya terima dari whatsapp. Rasanya dari tahun lepas dah viral koleksi resepi ni. Saja masukkan dalam blog untuk rujukan sendiri. Credit resepi untuk owner yang sangat rajin compile resepi-resepi ni. Hari ke 1 – Ayam Panggang Bermadu  Bahan-bahan: 1kg kepak ayam 1 senduk besar minyak bijan 2 senduk besar maduRead more

DDHN | Resepi Sup Kimchi

saya bukanlah fanatik korean foods mahupun drama bersiri korea, (kecuali masa pregnant ilham) tapi setiap kali saya tengok korean foods tekak saya menjerit2 nak makan. cehhhh gitu. rasa macam ya Allah sedapnya. padahal tengok gambar jek kot. antara menu yang saya jadi terkecur air liur bila tengok sup kimchi. makanya saya pun mencubalah kebetulan stokRead more

Solid Foods For Baby | Resepi Puree Pisang

alhamdulillah semalam cukup hari ke 4 (4 days rule) puree epal untuk syamil. so far tak ada masalah alergik. nampak ok je. kata opah dia suka je 2 kali sesi makan. semalam babah berusaha gigih ke mydin carikan buah pisang, avocado, pir dan epal. malam pulak ummi berusaha gigih menyiapkan puree pisang untuk 3 hariRead more

DDHN | Ramadhan 2015–Day 12

balik kerja terus singgah kedai mencari bahan mentah. hari isnin memng target susah le nak dapat ikan. sekali ada rezeki ikan bawal dan ikan kembung. jadi saya pilih ikan bawal. maka terhasillah menu berbuka. ikan bawal sweet sour asparagus goreng belacan. pencuci mulut, jambu batu bersalut serbuk asam hehehe. air kita repeat air fruits cocktailRead more

#bentoilhamsyahmi | Resepi Simple Ummi Ilham

seperti yang dijanjikan. saya share resepi2 simple 4 bento yang saya share di majalah ibu dan anak keluaran januari 2015 dan juga bahan2/ aksesori yang diperlukan.   Nasi Putih & Ayam Masak Kicap Bahan2 untuk hidangan: 1. Nasi 2. Rumpai laut 3. Daun salad 4. Bahan2 membuat ayam masak kicap – 10 ketul isi ayamRead more

DDHN | Homemade Donut Meal Shakes Gebu, Lembut & Sedap

projek hari sabtu, dari pagi bawa ke petang. fuhhhh. lenguh pinggang mak yong. anak punya pasal ku gagahkan jua    pagi lepas breakfast suruh babah ilham siap2 beli bahan. bahan nak masak untuk lunch. bahan nak buat “kuih ibu” aka donut. dan juga bahan2 nak buat “homemade playdough” untuk ilham. lepas pergi kedai babah pergiRead more

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...