Category Archives: Anything About Me

Tanda-tanda Anda Mengalami Masalah Vertigo

20170314_145942

Sebenarnya dari minggu lepas saya dah rasa berpusing-pusing. Nak tidur toleh kanan pusing, toleh kiri pusing kepala ni. Kalau kepala bergegar pun rasa pusing macam nak tumbang. Tapi saya ingatkan sebab saya penat sangat.

Siang tadi tak tahan sangat saya terus ke Poliklinik PTP. Doktor check tekanan darah semua ok 110/70. Normal kata doktor tak ada darah tinggi atau tekanan darah rendah. Doktor check suhu badan ada tinggi sikit. Saya beritahu doktor maybe sebab saya sakit tekak ni. Saya memang ada masalah tonsilitis. Bila tonsil bengkak memang bakal-bakal dedar la badan.

Bila doktor terangkan satu persatu tadi barulah saya tahu saya menghidap Vertigo. Apa dia Vertigo tu? Vertigo tu masalah gangguan kepada sistem keseimbangan badan kita. Vertigo menyerang apabila terdapatnya gangguan pada bahagian dalam telinga dan juga penglihatan seseorang.

Doktor kata gangguan dalam telinga ini dipercayai berlaku disebabkan oleh cecair yang terkumpul dan perubahan tekanan dalam telinga. Vertigo boleh menyebabkan kita menjadi pekak dan tak boleh berdiri dengan betul kerana kehilangan keseimbangan. Setakat ni saya tak rasa pekak tu, tapi kadang-kadang rasa berdengung sikit, bila tunduk, dan mendongak saya rasa dunia sudah berpusing-pusing daaaaaa.

Doktor bagi saya ubat demam, antibiotik dan ubat pening Betaserc tu. Makan 1 biji 3 kali sehari. Doktor nasihatkan saya untuk dapatkan tidur dan rehat secukupnya. In case masih tak ok lagi, saya kena rujuk pakar ENT. Alamak terus seram pula rasanya. Balik office terus saya search pasal Vertigo. Jom tengok sedikit info mengenai Vertigo.

Jenis-Jenis Penyakit Vertigo

  • Vertigo ocularis; rasa berpusing-pusing akibat gangguan saraf di sekitar organ mata.

  • Vertigo nocturna; pesakit berasa seolah-olah akan terjatuh semasa hendak tidur.

  • Vertigo laryngea; tubuh rasa berpusing-pusing akibat daripada serangan batuk.

  • Vertigo epileptica; keadaan berpusing setelah mengalami serangan sawan.

  • Vertigo positional; serangan vertigo mendadak yang menyerang kurang dari satu minit. Pencetusnya seperti perubahan posisi kepala ketika seseorang itu  berpaling ke belakang atau ketika berbaring, bangun dan berguling di tempat tidur.

Tanda-Tanda Anda Mungkin Diserang Oleh Vertigo

  • Seseorang yang mengalami vertigo akan berasa dirinya atau persekitaran seperti berpusing-pusing.

  • Gerakan mata yang tidak normal. Ini  merupakan petunjuk bahawa fungsi bahagian dalam telinga terganggu melibatkan saraf yang menghubungkan otak.

  • Tubuh rasa berdebar-debar

  • Telinga terasa berdengung

  • Pandangan kabur

  • Rasa mual tekak dan hendak muntah

  • Berpeluh-peluh walaupun dalam keadaan rehat

  • Nadi berdenyut dengan cepat

  • Tidak dapat berjalan dengan lurus atau mengimbangkan badan

  • Telinga tidak dapat menangkap butiran percakapan seolah-olah hilang pendengaran.

Faktor Pencetus Vertigo

Secara umum serangan vertigo adalah disebabkan oleh gangguan sistem peredaran darah dan keadaan tubuh yang tak mampu menjaga keseimbangan.

Hakikatnya, perkara ini mungkin berlaku disebabkan oleh pengaruh berikut iaitu;

  • Pola makan yang tidak sihat (tinggi kolesterol, gula, dan lemak) serta tabiat buruk merokok.

  • Migrain akibat perubahan tekanan darah (hipertensi) akibat kurang tidur dan pengambilan alkohol yang berlebihan.

  • Gangguan fungsi otak akibat kurangnya aliran darah menuju otak. Ini menyebabkan oksigen yang tak cukup untuk diangkut ke seluruh tubuh. Akhirnya sistem pembuluh darah dan saraf terganggu.

  • Terjadinya radang dan jangkitan telinga oleh bakteria sehingga menyebabkan gangguan kepekatan cairan pada organ telinga. Lalu akibatnya tubuh tidak dapat keseimbangan.

  • Gangguan saraf di sekitar mata. Ini menyebabkan sistem keseimbangan tubuh terganggu.

  • Mungkin terjadi akibat mabuk darat atau mabuk laut. Pergerakan persekitaran yang mengganggu keseimbangan tubuh.

  • Gangguan neurologis yang disebabkan oleh sklerosis, tumor otak atau tumor yang menyerang saraf. Perlu segera berjumpa doktor untuk memastikannya.

Sumber: SINI

Saya rasa saya vertigo positional tu hehe. Eh pepandai diagnose sendiri. Harap-harap lepas makan ubat ni ok la semula. Takut juga kalau ada penyakit lain yang hinggap. Selisih na’uzubillahiminzalik.

Zafeena Fitness Bersama Cikgu Shasha

Oleh kerana kelas aerobik hari ni dibatalkan, maka marilah kita gali gambar-gambar lama berzafeena bersama Cikgu Shasha yang comel.

Syok juga berzafeena ni rupanya. Apa tu Zafeena Fitness? Macam nama orang kan? hehehe. Zafeena Fitness ialah senaman kecergasan pertama jenama Malaysia. Zafeena sesuai untuk semua peringkat umur.Zafeena Fitness diilhamkan dengan kerjasama Pusat Sukan Kecergasan Malaysia (PKSM) dan Whosyn’ Signature untuk membawa nama Malaysia ke peringkat antarabangsa. Gerak senaman ini kombinasi dari gerak tari zapin. Siapa yang handal berzapin mesti handal berzafeena hehehe. Saya? Bolehlah sikit-sikit. Awal-awal tu memang terkial-kial lama-lama ok je. 

Kami tak selalu pun berzafeena baru dua kali je. Biasanya kami beraerobik dengan Cikgu Marlina. Jeles tau tengok cikgu-cikgu ni slim sangat hehe. Oklah, selamat berbahagia wahai lemak-lemak dibadan. Minggu ni terpaksa cuti aerobik lagi uhuk3.

5 Barang Idaman Dari Lazada

last minute shopping lazada

hai uolls. ni ha ummi ilhams nak share ni. buka2 internet ternampak LAST MINUTE CNY SHOPPING! mau tak teruja tengok kan. terjojol biji mata. harga pula banyak sangat diskaunnya sehingga 88% hoiiii. rupa2nya Lazada tengah buat RED HOT SALES http://www.lazada.com.my/cny-red-hot-sale/ uolls. eh sempat lagi ummi nak berangan ni. terus terkeluar dan terbayang2 5 barang2 idaman ummi ilhams.

uolls nak tahu apa? jejomssss.

1) HOME & LIVING: SET OF SIMPLE EAMES DINING TABLE WITH 4 CREATIVE CURVY EAMES DESIGNER CHAIRS [WHITE]

set dining table macam ni memang dah lama jadi idaman ummi tau. kena sangat dengan tema deko2 rumah kami tu. hitam, putih dan merah. nampak suci je dining table warna putih ni kan. lepas tu nampak moden sangat. aduhaiiii teruja nak ada dining table macam ni. kalau beli di Lazada sekarang jimat 42% wowwww!

dining table lazada

Harganya RM749 [Link]

2) PHILIPS AIRFRYER VIVA COLLECTION TURBOSTAR BLACK **NEW MODEL** HD9621/91 

barang idaman kedua, tak lain tak bukan air fryer. kekonon nak menggoreng tanpa minyak ke arah hidup sihat. eceewahhhh. memandangkan hasil ujian doktor mendapati kadar kolestrol dalam badan babah ilhams tinggi, jadi ummi kena cari alternatif untuk mengubah kepada gaya hidup sihat. salah satunya dalam penyediaan makanan di dapur. untuk harga terkini ummi dapat jimat 33% di Lazada untuk Philips Airfryer ni. Wow! sangattttt..

air fryer philips

Harganya RM799 [Link]

3) PHILIPS HD2139 PRESSURE COOKER ELECTRIC 6.0L (BROWN)

oleh kerana ummi kena bangun awal pagi memasak bekal anak2. jadi adalah perlu untuk membeli pressure cooker ni. tengok kekawan yang dah guna pressure cooker kata waktu memasak lebih jimat. hati pun melonjak girang nak beli pressure cooker. tengok brand Philips ni macam ok je, harga pun tak terlalu mahal. harap2 makin laju ummi masak hehe.

philips pressure cooker

Harganya RM325 [Link]

4) [100% AUTHENTIC] MEGIR 3006 CHRONOGRAPH BROWN GENUINE LEATHER BAND BLACK FACE QUARTZ LUXURY MEN’S WATCH (BLACK FACE BRWON STRAP) + FREE WATCH BOX

bulan depan 9 February 2017 birthday babah ilhams yang ke 37.. eh dah tua babah hehehe. so ummi rasa nak belikan dia hadiah. dia tu suka sangat kumpul koleksi jam tangan. belek2 jam tangan ni macam menarik dengan fungsi yang ada. mesti babah suka kan. siap dapat FREE watch box lagi. bolehlah babah bubuh koleksi2 jam dia dalam box tu nanti.

watch lazada

Harganya RM119 [Link]

5) OUTDOOR/ INDOOR FOLDABLE KIDS CHILDREN GAME TENT PORTABLE OCEAN BALL PIT POOL TOY

untuk ummi sudah.. untuk babah sudah.. untuk anak2 pula ummi berkenan dengan outdoor/indoor foldable kids chidlren game tent portable ocean ball pit pool toy. haaa panjang tajuk dia kooo. mesti abang ilham dan adik syamil suka main2 bola warna warni dalam tu kan.

outdoor indoor inflatable foldable kids children game tent portable

Harganya RM25 [Link]


cukup 5 barang idaman ummi ilhams nak beli di Lazada sempena kedatangan Tahun Baru Cina ni hehehe. Jumlah keseluruhan RM2017. Dah boleh usha2 Lazada dah ni. harap2 ummi tak berubah hatilah terpaut dengan barang2 lain pula hehehe.

korang kalau ak shopping harga runtuh dari Lazada sempat lagi ni.. cepat jengan LAZADA RED HOT SALES! konfem puas hati dengan perkhidmatan dari Lazada. ok nak sambung berangan. babai! Winking smile

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...