herneenazir[dot]com

hamboiiii puasa 2015 dah bertemu puasa 2016. maknanya ambil masa dekat setahun nak habiskan cerita ke hong kong & zhuhai. apa nak jadilah mood blogging ummi ilham ni kan. hehe kira ni nak buat ujian memori lah ingat balik pengalaman manis berpuasa di china.

jom baca last episode.. dah lepas ni tak ada cerita dah.. confirm ni last.. hehehe..

time to say goodbye to zhuhai.. and hopefully we will not come back again to the same hotel..hahaha. kalau balik check in semula memang pakai topeng lah gamaknya hahaha. cuaca alhamdulillah panas nampaknya. dalam hati berdoa jek lah janganlah time2 nak balik ni typhoon menyinggah. fuhhhhh. meraung! Crying face

nak raya woihhhhh.. nak rayaaaaaaaa.. kesian babah dan anak2 ummi…

20150710_113142

20150710_140804

20150710_141343

snap2 terakhir pemandangan pantai dari bilik.

20150710_113207

selfie dan ummi berpisah tiada Flirt female

20150710_101517

babai bilik 1509. entah bilalah akan sampai sini lagi.

20150710_142825

siap2 turun bawah check out dalam pukul 1pm.

20150710_142833

selfie sebelah nama dia hahaha. abaikan penampakan makhluk sasa di belakang.

20150710_141041

babai harbour view hotel.

20150710_143005

driver dah menanti di lobby nak membawa kami ke Jiuzhou Port Passenger Transportation Station.

20150710_143255

ok sampai dah di Jiuzhou Port Passenger Transportation Station.

20150710_143501

beratur nak check in flight dan beli tiket feri ke hong kong.

20150710_143851

luggage siapalah tu hahaha.

20150710_143924

sementara menunggu proses pembelian tiket settle, meh snap2 dulu.

20150710_143935

pakcik ni suruh snap gambar dia.. layan jek lah.

20150710_151131

tiket feri ke hong kong international airport jam 3.30pm. cost RMB290

20150710_151159

refund coupon ni bila sampai airport nanti boleh redeem.

20150710_151232

lega bila dah dapat flight ticket. lega sikit je la. selagi tak betul2 confirm sampai hong kong selagi tu bergetar jiwa haha.

20150710_152210

wefie dalam ferry.

20150710_153252

tak lama lagi ada jambatan panjang siap menghubungkan hong kong dan zhuhai.eceh cara bercerita tu macam cerita pasal kampung sendiri jek kuang3. eh mana tahu setahun dua lagi sampai lagi ke sini kan.

20150710_153405

20150710_153547

20150710_162957

20150710_162313

snap lah pemandangan cantik walau dengan camera handphone. subhanallah indah ciptaan Allah.

20150710_162450

dah nampak bayang kapal terbang landing. nampaknya dah nak sampai lah ke airport. perjalanan ambil masa selama lebih kurang 1 jam 15 minit. itu pun sebab ferry delay kalau tak lagi awal kami sampai.

20150710_164238

terus menuju ke boarding gates.. nak refund coupon dapat cash semula. sedih air tin kena rampas dengan pegawai imigresen yang sombong. diselongkarnya beg kami. ciskek betul. nasiblah susu saya tinggalkan. kalau tak mesti diorang tahan lagi lama.

20150710_165343

menunggu train nak ke airport dari jeti feri.

20150710_165432

20150710_165438

20150710_165548

kata nazam, mamat kat belakang tu tengok jek saya selfie hahaha.

20150710_170159

mencari flight kami.. CX715 to singapore estimated time departure from hong kong around 8.25pm. gate berapa tak tahu lagi.

20150710_173506

20150710_173752
sementara tunggu flight dan waktu berpuka puasa kami ronda satu airport. mencari souvenir untuk orang2 tersayang hehe.

20150710_173836

macam nak tercabut kaki pusing keliling fuhhhhhhh.

20150710_181636

20150710_181654

20150710_181657

kill the times. merenung kapal terbang pergi dan balik. Allah je yang tahu perasaan masa ni, rindunya kat babah dan anak2.

20150710_191728

sampai waktu berbuka, bermusafir kami tepi water dispenser menyiapkan maggi cup sorang satu.

20150710_191736

sedih no rupa musfair di bulan ramadhan ni haha. musafir dari pakistan ni.

20150710_191740

ni lagi sorang.

20150710_191746

cisss kita ambil gambar dia ok je. turn kita goyang semua. tup2 toleh belakang ada auntie angkat join makan maggi hahaha.

20150710_194032

jauh kena tinggal. dorang ni jalan laju. ummi jalan slow2 sebab rasa bergoncang maggi dalam perut.

20150710_194508

menanti waktu nak boarding.

20150710_194516(0)

dalam hati ni kecil besar.. kecil besar je.. mudah2an selamat perjalanan.

20150710_200754

buat2 cool je. padahal Allah jek yang tahu. ya Allah mudah2an selamat, tak sabar nak jumpa babah dan anak2.

20150710_200942

ni ha pakcik 2 orang ni. yang baju hitam tu boleh tahan penakut gak.. Smile with tongue out

20150710_205011

20150710_210316

it’s time to say goodbye.. till we meet again hong kong.

20150710_214754

alhamdulillah alas perut maggi tadi dapatlah di top up dengan makanan yang sodap ni.
habis licin. nampak sangat lapar dia tu.

20150711_000929

sekajap2 jengah keluar. hmmmm terasa 3 jam 55 minit tu tersangatlah lama.
akhirnya nampak bayang changi airport. alhamdulillah.
thanks cathay pacific CX715 pilot & crew.

20150711_005240

sampai2 je changi airport mata melilau mencari PTP’s driver yang sangat friendly.
siapa lagi kalau bukan abang najib.
dengan trademark dia “PTP – Pemandu Tentu Peramah.. Pemandu Turut Perintah” hehehe
pandai jek dia buat moto sendiri.

20150711_011304

lega sesangat walau tak nampak bayang rumah sendiri lagi. hehehe.

20150711_011531

plan mula2 nak singgah makan kat mana2. sekali tak jadi.
terus je hantar saya dan capt. nazer ke PTP dan nazam ke kempas.
alhamdulillah, babah kebetulan kerja malam memang dah standby je kat PTP.
sebelum balik rumah sempat bersahur berdua.
dah settle terus balik rumah ayah sebab anak2 semua berkampung kat rumah tok ayah.
sampai2 depan muka pintu, syamil buat muka tak tahu je tengok ummi.
rasanya dia merajuk ummi tinggalkan dia.
3 hari tu macam 3 tahun dik ummi rasa.
sunyi hidup ummi tak dengar suara babah, suara abang ilham dan adik.
dapat contact pun thru wechat yang kejap ada kejap tak ada.
facebook, whatsapp memang nan hadoooo. china block semua.

20150711_041613

abang ilham pun macam jual mahal.
asyik ulang cakap “kenapa ummi tak ajak dia naik aeroplane”
alahai kesian ank ummi, nanti ummi bawa ye.
kalau tak kerana kerja ummi tak tinggalkan kesayangan ummi.
konfemlah ummi bawak babah dan anak2.

alhamdulillah pengalaman yang sangat berharga.
mudah2an ummi ada peluang lagi ceduk ilmu di negara orang.
Winking smile

kalau uolls teringin nak baca dari first episode  boleh klik link bawah tu ye.
hehehe bajet hot kak orang nak baca cerita awak.
ok bai!

jom baca!

Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 1 – Part 1
Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 1 – Part 2
Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 1 – Part 3
Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 2 – Part 1
Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 2 – Part 2
Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 2 – Part 3
Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 3 – Part 1

alhamdulillah sempat lagi celebrate birthday ke 35 tahun bersama orang2 tersayang.
kali ni celebrate sama2 secara surprise dengan bakal besan hahaha.
rupa2nya senyap2 babah plan dengan mama jijie untuk surprisekan ummi dan uncle epy. cissss.

babah memang dah bagitau nak belanja makan. tapi dia tak sebut pun nak makan kat mana.
jadi ummi pun fefeeling surprise la kan. bukan senang babah nak fikir tempat nak makan.
selalunya ummi je kena kerah fikir nak makan kat mana hahahaha.
layankan jek lah dia bawa ke mana pun.
masa dia pergi beli kek, cakap kat dia beli slice jek lah.
kita bukan ramai pun, biasanya birthday babah & ummi kita beli slice cake jek kan.
ilham bukan makan bukan kek bagai ni.
nampak gaya ummi kena bedal beriya sikitlah hehehe.

on the way dia bagitau nak ke nong chik.
kalau nong chik area jalan kolam ayer dah terbayang big foot.
hmmm mungkin kat situ kot. the caves ke.
ahhhhh gasaklah mana pun kita ikut je.
yang penting babah kata ada live band.
ok itu best!

sampai2 je kami teruslah masuk sebab babah dah siap2 booked.
sekali ku toleh kat meja depan sekali menghadap live band ada penampakan lembaga makcik jijie.
cissssssssbedebah. dia berkomplot rupanya.
patutlah susah benor nak bagitau makan kat mana.
uncle epy pun tak tahu yang dorang plan kat sini.
kami anak beranak memang tak pernah makan kat sini pun.
first time datang Olive Musicafe ni.

ilham babah

ni lah mastermind nya.
kami orderlah makanan masing2 walaupun macam berfikir2 nak makan apa.
sebab excited dapat menjemah dengan mama jijie hahaha.

babah epy

uncle epy kembar ummi 16 Mei..

mak jijah

Mama jijie kembar babah 9 Feb..

aturan Allah kan. dapat kawan dengan dorang berdua yang sama birthday dengan kami berdua.

me n jijie

mak2 nak posing.

syamil

adik syamil tenang2 je untuk separuh masa pertama.

teha

kakak teha ni pemalu tak habis.. dengan mak mertua pun nak malu..
baru perasan tak ada gambar faizal mustakim.

jeng..jeng..jeng..
makanan dah sampaiiiiiii..

grilled chicken chop

grilled chicken chop babah yang punya.
mashed potato tu babah sedekah kat syamil, tapi ummi selit2 jugalah sumbat mulut sendiri.

calamari

calamari untuk anak2 mama jijie..

meatball

meatball ummi yang punya..

burger

abang ilham nak beef burger..

beef lasagna

beef lasagna ummi yang order babah nak tapi makan share2..

nasi goreng

nasi goreng cina untuk anak2 mama jijie..

spaghetti

seafood spaghetti yang super pedas tapi sedap..

ramai

haaa nampak muka2 kelaparan..

babah nganga

babah tu ha tak nyempat2 nak suap mulut..hehehe

potong kek

jom potong kek sambil dinyanyikan oleh shamnenn & frenz band.

live band1

best suara dorang. lagu2 dorang nyanyi pun best2.

ummi syamil 3

percubaan adik syamil nak buat gaya apa pun ummi tak pasti.

ummi syamil 1

redho jek lah melayan ummi ajak wefie.

ummi syamil

one more time dik..

index

pstttttttttttt.. tengoklah gambar tu..percubaan pertama..
teha macam biasa.. gaya perempuan melayu terakhir..
sebab tu ummi dah chup nak buat menantu ekekekeke..
abang ilham buat perangai tunjuk macam2 gaya..

index1
percubaan kedua.. entah apa la dia bebel tu..

index3

percubaan ketiga.. hmmmm bolehlah2 yang penting dua2 tengok camera..
macam pinang dibelah dua tak? hahaha.

lepas makan2 kek.. borak2.. gossip2.. kami pun beransurlah balik..
esoknya abang ilham nak exam.. kesian dia nanti tak cukup tidur..
sorry abang ilham..

 

4ofus

sebelum balik.. haruslah ada family portrait kan.. 4 of us..Red heart
abang ilham buat pe’el lagi.. haishhhhhhhhhhhhhh..

ummibabah

thanks sayang for the birthday celebration. really appreciate it. i love u lah!
(tetiba fefeeling macam baru bercinta.. oitttt anak kat belakang tu 2 orang..ekekekeke)
thanks anak2 ummi.. thanks mama jie n family..
million thanks untuk ayah dan arwah mak yang melahirkan dan membesarkan..
semoga Allah mengampuni dosa2 saya, mak, ayah dan suami..
thanks Allah meminjamkan lagi udara ini dan nikmat hidup bersama suami dan anak2..
dah tak boleh taip panjang2 lagi sebab ada unsur2 sebak nanti..ecehhhhhhh..
semoga Allah satukan keluarga kita di jannah..

untuk yang nak mencuba try test makan di olive musicafe.. boleh baca details di bawah ye.. Smile
makanan semua memang recommended.. babah pun kata sedap so ummi yakin memang sedap.. hahaha
next time boleh suruh belanja kat sini lagi.. ngeh3..

olive music cafe

OLIVE MUSICAFE
Address – No. 5-01 & 6-01, Jalan Kolam Ayer 1, 80100 Johor Bahru, Johor.

Operation Hours
Mon-Wed: 5:00 pm – 12:00 am
Fri-Sun: 5:00 pm – 12:00 am

Phone – 012-774 5437

Email – olivemusicafe@gmail.com
Facebook – https://www.facebook.com/olivemusicafe

xoxo,
ummi ilham Red lips

ohoiiii dah lama tak sambung cerita “journey to hong kong & zhuhai”. ada 2 parts lagi belum settle hehe. nak juga cerita. ada i kesah blog i kan hehehe. pagi hari ke tiga kami memang dah plan nak ronda2 kawasan sekitar hotel. tapi lepas subuh main2 handphone sampai tertidur kejap. eh betul ke tertidur? ke saja2 tidur hehehe. kepenatan uolls, semalamnya tu kan penat dalam perjalanan jek pergi balik shenzen. penat atas jalan huh.

20150710_054335

20150710_054349

20150710_055457

jam lebih kurang 5.40am tapi dah terang benderang. rasa tak sampai hati nak tidur semula Smile with tongue out

20150710_101440

pukul 10am dah siap2 nak meronda. konon janji awal dari ni sudahnya pukul 10 juga keluar. sebelum keluar sempatlah selfie sesorang. bila dah sesorang ni aktiflah budaya selfie hahaha.

20150710_101509

20150710_102736

ok sumpah tak faham haha. yoklah tengok gambar2 kat situ ye.

20150710_102959

20150710_103029

abaikan diameter hidung itewwww Smile with tongue out

20150710_103038
cafe2 tepi pantai.

20150710_103120

20150710_103140

20150710_103210

memasing bawak diri.. sorng selfie sudut sini.. dua orang tu ha selfie depan sana haha.

20150710_103223

20150710_103318

tak pastilah kenapa kaki tu bersilang gitu. mungkin berangan jadi model katik hahaha.

20150710_103349

baru jek pukul 11am gitu tapi matahari dah terpacak atas kepala. nak bergambar kenang2an punya pasal sangguplah layan panas ni.

20150710_103401

apa terpenyek gitu muka ummi  ilhams. kahkahkah.

20150710_103426

wefie dengan peminat dari pakistan hahahaha.

20150710_103530

nah pakcik2 body guard saya hahaha.

20150710_103548

20150710_103625

peace yo! hahahaha

20150710_103702

20150710_103800

20150710_103838

20150710_103927

20150710_103854

20150710_103944

20150710_104014

cafe & bar tepi laut beroperasi waktu malam.

20150710_104025

diorang yang sekali sekala dapat musim panas suka la berjemur.

20150710_104341

sebenarnya nak fokus kat helikopter tu. tapi halus sangat gambarnya.

20150710_104359

makin tinggi matahari makin ramai ke pantai.

20150710_104415

mata tu tetiba jadi KL-singapore. selfie tak menjadi nampaknya.

20150710_104437

snap.. snap asal boleh.

20150710_104540

20150710_104559

20150710_104604

gasaklah ummi. bergambarlah sampai muntah hijau.

20150710_104745

life guard yang taat bekerja hehe. pekerja2 buruh tepi pantai ni ramai. tukang kutip sampah. thats why kawasannya bersih je.

20150710_105025

molek tersusun..

20150710_104907

testing 1, 2, 3.. nak juga mencuba..

20150710_105002

alamak robohlah macam ni hahaha.

20150710_105206

saat ni rasa bestnya kalau babah ada, boleh snap gambar cun2.

20150710_105437

capt. nazer kata.. “ko ni depan toilet pun nak ambil gambar” hahaha.

20150710_105527

supermarket export.. masuk dalam berbual macam ayam dan itik. diorang tak faham langsung bahasa inggeris. padahal nak cakap kedai tak buka lagi je hehehehe. tapi saya buat2 faham jeklah bahasa yang diorang guna tu.

20150710_105553

tak dapat masuk kedai.. selfie luar kedai jeklah.

20150710_105733

ni cafe dessert comel2.

20150710_105840

20150710_105923

tak puas hati snap sekali harung tak nampak jelas replika dessert yang comel. jadi kita snap satu satu.

20150710_105848

20150710_105853

20150710_105856

20150710_105905

20150710_105900

20150710_105909

20150710_105914

20150710_105916

comelkan. macam nak makan jek. oppssss puasa.

20150710_110012

kedai jual buah2an pokok2.

20150710_110147

taman yang kemas. tak ada pun nampak sampah bersepah2.

20150710_110209

20150710_110359

20150710_110253

selfie..selfie..selfie.. nak harap diorang snapkan mahu bosan haha.

20150710_110638

toleh kiri.. sorang tengah termenung tajam..

20150710_110641

toleh kanan sorang tengah merenung nasib di depan.. dapat balik malaysia ke tak hahaha.

20150710_110744

sebelum keluar dari kawasan pantai..

20150710_110836

20150710_110900

dataran apa entah nama. eh memandai jek cakap namanya dataran haha,

20150710_110905

suka tengok bangunan ni.

20150710_110941

dah habis ronda baru tengok map. bijak kan? ehehe.

20150710_111006

20150710_111102

nampak tak.. sejuk mata memandang hijau kiri kanan. dah la menghijau bersih pula tu.

20150710_111155

sebelum melintas jalan. duduk berbual lagi.

20150710_111511

hajat hati nak balik hotel terus kan, tapi sempat melencong ke jalan tepi hotel.

20150710_111656

capt. nazer tak puas hati selagi tak dapat key chain zhuhai hahaha.

20150710_111707

penat ronda tengahari panas. bulan puasa pulak tu. jomlah balik hotel.

20150710_112726

weather forecast..kecil besar hati mengingat typhoon.

20150710_112807

20150710_112822

20150710_112837

tak ada kerja.. posing mana sempat.

20150710_113027

naik bilik memasing setelah penat berjalan. kemas2 apa yang patut sebelum check out. mr. ken nak jumpa kitorang jam 12pm kat lobby. sambung next entri. last entri untuk pengalaman ke china. banyak lagi entri lain tertangguh hehe.

jom baca!
Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 1 – Part 1
Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 1 – Part 2
Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 1 – Part 3
Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 2 – Part 1
Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 2 – Part 2
Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 2 – Part 3

cerita 19 sept, saya menghadiri program Euphoria Shaklee Appreciation Day bersama Master Norita dan Master Naquib. program bermula jam 2pm – 6pm di Grand Paragon Hotel. kami berpecah dua, ummi dan syamil ke program shaklee, babah dan abang ilham ke majlis kenduri rumah boss babah. adillah tu body guard sorang satu. hehehe.

20150919_161659

alhamdulillah dapat juga saya ke sini menadah telinga dengan ilmu2 bisnes shaklee dari pakar2 bisnes shaklee Smile

20150919_161644

perghhhhh shaklee nak ajak ke bangkok uolls. FREE 5 stars asia trip 2016. wahai anak cucu shaklee, jom target ke bangkok!

20150919_151030

my mommy tengah share kebaikan nutriferon. wahhhh.. anak2 mommy salwa makan nutriferon macam tu jek. macam makan jajan gayanya hehehe. tapi memang diakuilah nutriferon ni memang bagus untuk immune booster. bila rasa lain macam nak demam je cepat2 ambil nutriferon dengan izin Allah tak jadi demam.
nutriferonnutriferon –  dihasilkan drpd ekstrak 4 tumbuhan (biji labu, bunga sunflower, honeysuckle jepun dan biji plantagi) yang mempunyai daya kebolehan mendorong pengeluaran semulajadi interferon tubuh.

antara kebaikan nutriferon:
(credit info: http://www.ummisihatcantik.com/2013/03/banyaknya-kebaikan-nutriferon-shaklee.html)

1) Menguatkan sistem imun badan – ia adalah satu-satunya interferon semulajadi di dunia . Kajian telah menunjukkan bahawa interferon mampu untuk merangsang dan meningkatkan keseluruhan sistem imun badan dengan menghubungi pembunuh semulajadi dalam badan untuk tindakan : T- sel , B- sel dan macrophage.
2) Melawan kanserdan tumor -interferon semulajadi mengandungi polisakarida aktif yang merangsang dan mengaktifkan immunoglobulin untuk melawan tumor dn sel-sel kanser . Juga ia boleh mengurangkan ketidakselesaan semasa rawatan kemoterapi.
3) Melindungi terhadap influenza – ia mengimbangi reponses imun alahan alam sekitar dan pencemaran udara,berkesan  melindungi kemudaratan oleh pelbagai virus, mikrob, yang termasuk demam . selesema, alahan, keradangan dan influenza.
4) Meringankan tekanan dan kelesuan – membantu mengatasi kelesuan yang disebabkan oleh kebimbangan , tekanan, keletihan dan gaya hidup aktif.
5) Kelewatan Penuaan – formula unik Nutriferon merangsang pengeluaran macrophage dalam usaha untuk mengurangkan radikal bebas, virus dan kuman pesat. Oleh itu, sel-sel menjadi lebih sihat,
6) Mengurangkan jangkitan pesakit Hepatitis B & C – keberkesanan Nutriferon dalam memerangi virus boleh mengurangkan jangkitan dan mengurangkan sebarang ketidakselesaan , misalnya kembung, mual dan lain-lain.muntah pesakit hepatitis B dn C
7) Meningkatkan Menopaus – Membantu masalah yang timbul kerana menopaus seperti darah tinggi, kolestrol tinggi, peredaran darah dan pelbagai masalah lain.
8) Membantu masalah PMS – terbukti secara klinikal untuk meningkatkan gejala-gejala yang di sebabkan oleh ketidakseimbangan endokrin sistem iaitu menstrual cramps, sakit- sakit belakang, tender breasts, jerawat , keresahan, masalah tidak dapat tidur dan mood.

banyakkan manfaatnya.

20150919_154426

budak happy berkepit jek dengan ummi. alhamdulillah tak banyak ragam. yang dia tahu sengih..sengih..sengih.. mat sengih adik syamil ni. hehehe. mudah2an sampai akhir hayat tak lokek senyuman ye dik.

20150919_155825

masa ni dah ada ciri2 mengantuk, jadi cepat2 ummi masukkan dalam SSC.

20150919_15593420150919_160033

haaaaa.. tak sampai berapa minit dah selamat belayar ke lautan hindi hahaha. thanks SSC kesayangan sebab bantu memudahkan urusan ummi ilham dan syamil Winking smile 

20150919_172420

jom bergambar beramai2 anak beranak Green Nutrient Team bersama Master Norita, sedih tak lucky hari ni. impian ummi ilham nak dapat vivix free tapi bukan rezeki hehehe. sebelum majlis bersurai babah dan ilham sampai. dapatlah join program hujung2.

20150919_174130

sebelum balik abang ilham suruh ummi snap gambar dia. dia kata “ummi ambillah gambar saya kat legoland ni” alahai kesian anak ummi dah lama tak memujuk ajak ke legoland. sejak pass expired dah lama tak ke legoland. nantilah kita mandi manda ye abang ilham. doakan ummi kaya dan berjaya dalam shaklee. nanti ummi bawa ilhams keliling dunia Winking smile insha Allah.

images (2)

ada banyak benda nak cerita.
ada banyak entri nak share.
tapi blank tak tahu nak taip apa.

feb-11-2015

kemon.. kemon ummi ilhams..
”keep calm and write something”
hehehehehehe.

ok. nak tampar pipi kiri dan kanan sekejap.
bagi sedar dari lamunan hehehe.

6013483461_4ec0e8864c

this is my first breastfeeding picture!
masa ni saya pertama kali join 1 Minit Penyusuan Bayi Serentak
gambar pertama menyusukan ilham syahmi.
muka ummi pun ala2 serabut jek maklumlah pertama kali susukan anak.
gambar dalam pantang ni hehehehe.
hanya Allah yang tahu nikmatnya.
i’m blessed!

MBfPC

ok sambungan dari entry day 1 part 2. panjang betul story mory ummi ilham kan.
sila tabahkan hati membaca online diary saya ye.

20150708_195434

tepat jam 7.45pm kami berkumpul di lobby hotel. transport pun dah menanti. maka bergegas la kami ke Muslim Restaurant.

20150708_195646

20150708_195707

lokasinya tak jauh sangat pun dari hotel kami menginap.

20150708_200257

capt. nazer, mukesh dan mr. ken.

20150708_200302

nazam dan kembarnya. hahahaha. sama sebijik sebijon.  mati la kalau dia baca. hahaha.

20150708_200319

tak ada idea nak memilih menu. jadi kita bergambar jek lah dulu hehe.
menurut kata mr. ken, restoran ni menyediakan menu2 tradisi Xianjiang.
waitress belakang tu bukan main garang lagi. cakap jerit2 hahaha.

20150708_200521

20150708_200853

20150708_200900

sementara menanti makanan yang di order oleh mr. ken sampai, saya jengah2 keluar.
snap2 lah apa2 yang patut hehehe. tengok deko2 dalam restoran.

taraaaaaa..
makanan dah sampai.

20150708_202709

ayam masak apa pun tak tahu lah.
ikut style diorang kan. ada rasa2 macam kari.
sedap jugalah.

20150708_202811

mix vegie.. i loikeee..

20150708_203419

dumpling..

20150708_204120

grilled lamb.. sedap gila weh. nasiblah perut dah senak.
kalau tak licin ku bedal.

20150708_204647

ni potato salad, makanan tradisi penduduk Xianjiang.
rasa dia.. hmmmm.. tak berapa nak layan sangatlah haha.

20150708_212051

dah siap makan, moh kita pulang ke hotel.
recharge energy.. esok ada misi yang penting.

20150708_213251

balik kami naik teksi comel ni.
kata mr. ken sama sebijik london taxi.

20150708_213303

nahhh sekali lagi hakak payung gambar taxi comel.
tambang teksi pergi balik mr. ken lah yang bayar termasuk kos makan hehe.

20150708_213317

20150708_213435

20150708_213440

tak ada kerja snap kawasan hotel pulak. hehehe.

20150708_213522

ehhh.. puan blog nak juga posing kan hehe.
lepas chit chat dengan mereka2, kami bertiga buat aktiviti sendiri.
aktiviti meronda sekitar kawasan luar hotel.

20150708_214259

20150708_214311

ni lah hotel kami menginap tu.
gambar di waktu malam.

20150708_214316

jom merayau.

20150708_214540

20150708_215047

20150708_215311

nak ke pantai, gelap gelita.
jadi kami ronda2 snap2 gambar kat area sini jek lah.
tak pe esok masih ada.

lepas agak2 terasa penat, kami pun baliklah bilik memasing.
penat dah, kang tak sedar bangun sahur kang.
balik bilik tak terus tidur pun duk berwhatsapp dengan babah ilham dengan adik beradik.
apa lagi nak tahu perkembangan hero2 ummi la kan.
kesian diorang tercari2 ummi mana tak balik.

20150709_034513

sahur pertama sebagai musafir di bulan ramadhan hehehe.
pukul 3.30am dah terbangun.. imsak kat sini awal jadi kena sahur awal dari biasa.
bedal jek lah maggi cup curry yang saya bekal dari rumah tu.
tak dilupakan Energizing Soy Protein (ESP) yang tak lupa dibawa.
mudah2an membekalkan tenaga untuk esok hari.

20150709_044413

bekalan penting sahabat baik ummi ilham, vitamin C, b-complex, dan vita-lea.

20150709_044428

lepas sahur moh le kita mengepam.
ye memang saya angkut semua pam ni.
tak berat mana pun lagi pun tak makan banyak space.

lepas subuh tersambung tidur pulak.
ikut janji dorang 8am kena standby kat lobby.
sekali bila terjaga tengok hari dah terang ya ampunnnnnn.
tengok jam baru jek pukul 7am tapi matahari dah mula naik.
nasib baik, ingatkan saya terlambat bangun hehe.

ok cerita hari kedua bersambung next entry ye.
fuhhhh.. jenuh banyak lagi nak cerita :p

jom baca!
Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 1 – Part 1
Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 1 – Part 2

sambung lagi cerita day 1 part 2.. sila jangan muak membaca.. kalau muak sila klik [X] hehehe. ada juga yang pm saya tanya ke mana saya pergi? umrah ke? niat tu memang ada tapi belum tercapai lagi. doakan ye.

alhamdulillah bertemu dengan mr. ken lo di airport. kami terus dibawa bertolak ke kowloon untuk menaiki feri ke ke Zhuhai.

hk to zhuhai

menurut mr. ken perjalanan menaiki feri lebih kurang sejam lebih.

20150708_143856

encik driver yang membawa kami ke Kowloon.

20150708_144154

sempat pulak snap teksi kat sana hehe.

20150708_145141

melintasi jambatan apa entah tak tahu. tapi memang banyak jambatan la kat sini. sambungan dari pulau ke pulau.

20150708_145320

kan dah kata, tu ha nun di sana jambatan lagi.

20150708_145630

container terminal area hong kong. nama memang konfem tak tahu :p

20150708_145838

nak ke kowloon ni ada la dalam 15 – 20 minit kot. dapatlah cuci mata tengok bangunan pencakar langit. lalu juga jalan nak ke Hong Kong Disneyland. tapi telan air liur je tak dapat singgah ngeh3. next time, maybe 😉

20150708_150937

kami dah sampai di Hong Kong China Ferry Terminal, Kowloon. menanti mr. ken membeli tiket feri ke zhuhai. sambil tu kami berborak2 jek la.

20150708_152914

selamat dah masuk feri. ini beberapa minit sebelum perjalanan hehehe. mesti dah dapat agak apa yang terjadi selepas berminit2 dalam feri hehehe.

20150708_153116

bangunan Hong Kong China Ferry Terminal. bangunan berwarna bronze ke gold gitu lah. selepas melintasi laut china selama lebih kurang satu jam 15 minit, kami sampai di bumi Zhuhai. kami terus menuju ke Gongbei Immigration Building, Zhuhai untuk membuat China Visa On Arrival (VOA). oleh kerana kami hanya akan berada di sana selama lebih kurang 3 hari (72 jam) maka diorang suggestkan untuk apply VOA sahaja.

20150708_153927

form ni kena isi juga masa nak melepasi immigration checkpoint di Hong Kong.

sampai2 immigration office, kami diminta untuk mengisi form di bawah.

20150708_165401

Silalah isi borang Zhuhai Special Economic Zone Visa Application Card. selepas mengisi borang, kami sorang demi sorang dipanggil ke kaunter untuk di ambil gambar. bayaran seorang pegawai imigresennya sangat sombong dan garang hokkay. dari start sampai pegawai2 nya sombong2 belaka. main campak2 je passport kita. cisss. mentang2 kami visitor. dah le berbual macam ayam dengan itik hehehe. ok melalut.

20150708_165406

notice for visa.. Visa ni valid untuk 3 hari di Zhuhai Special Economic Zone sahaja . ini sangat2 penting tapi kami boleh terabaikan notis ni. ok cerita tu nanti dalam episod lain ye.

sedikit info tentang VOA di Zhuhai
(credit to: http://www.travelchinaguide.com/embassy/visa/service.htm)

Zhuhai
Three-day VOA are provided at Gongbei Port if you only visit Zhuhai. Upon arriving at the Gongbei immigration building, you can find the office by passing all the duty free shops; it is behind a green door on the right hand side of the immigration building. You shall fill in an application form, pay the fee and have your photo taken on spot. The processing takes about 10 minutes. It costs 168 RMB for applicants of most countries, but UK nationals have to pay 469 RMB. Hong Kong dollars are not accepted. Only RMB is accepted for payment. Currency can be changed at the China Tourist Services Office back downstairs in the immigration hall. Once the visa has been issued, proceed to the immigration hall to complete the immigration process.

20150708_153910

lepas settled buat VOA, kami menuju ke immigration hall untuk proses seterusnya. haaa kat sini polis yang jaga dan authority pertama yang peramah dan suka senyum. husnuzon lah hernee.. mereka penat berkerja mungkin hehehe.

20150708_172313

lepas settled semua kami bergerak menuju ke Harbour View Hotel. mr. ken jalan sangat laju. semput makcik nak kejar. sebab makcik jalan lenggang kangkung. luggage makcik encik driver dah bawakan tu ha hehehe.

20150708_172457

transport dah menanti untuk ke hotel.

20150708_172921

dalam perjalanan tu baru saya perasan yang China ni left-driving country hehehe.

zhuhai map

ok inilah kawasan yang kami pergi tu. tapi bukan keseluruhan Zhuhai la. kalau seluruh Zhuhai tu namanya holiday in Zhuhai hehehe. sedikit info mengenai Zhuhai. time zone sama je macam kat malaysia. menurut mr. ken, china standardize time zone for the whole country (UTC/GMT +8 hours). zhuhai ni terletak di pantai selatan china atau di muara sungai mutiara katanya. baca2.. baru saya tahu yang zhuhai ni mendapat jolokan nama “kota romantis” atau “kota bunga” kerana banyak kawasan2 romantika d amour ecehhhh..

nahhh baca sikit info pasal Zhuhai. (credit info: wikipedia)

Zhuhai is a modern, sprawling city in China’s southern Guangdong province, on the border with Macau. Transformed into one of China’s first Special Economic Zones in 1980, today the city is known for golf resorts, theme parks and offshore islands in the Pearl River Delta. Pedestrianized Lianhua Road and the malls of Jingshan Road are popular shopping areas selling duty-free goods.

Area: 638 mi² (1,653 km²
Weather: 90°F (32°C), Wind E at 6 mph (10 km/h), 75% Humidity
Time zone: Standard time zone UTC/GMT +8 hours
Hotels: 3-star averaging $80, 5-star averaging $230. View hotels
Province: Guangdong Province
Population: 833,908 (2000) UNdata
University: United International College

20150708_173135

sesampainya di Harbour View Hotel haruslah check in segera sebab kami dah kepenatan. pungpang2 lebih kurang 12 jam jugalah masa yang diambil nak tiba di Zhuhai. hotel arrangement dah siap2 dibuat oleh pihak Svitzer.

20150708_173232

sila jangan muntah hijau sebab anda akan menyaksikan banyak lagi gambar2 selfie ummi ilham 🙂 ok lets check in.

20150708_173957

20150708_174128

20150708_174025

20150708_174041

20150708_174013

20150708_174142

bilik kami menghadap ke laut. sea view gitu kan. wahhh ramai sungguh yang bercanda di pasiran pantai Zhuhai. exact name tak tahu nama pantai apa hehehe. sekarang china masih dalam musim panas. kita yang duk kat malaysia ni dah lali dengan panas memang mengelak le nak berjemur kat pantai panas2 berdenting. tapi diorang masa ni lah yang diorang suka berpanas. panasnya boleh mencecah 35°C. perghhhh.

20150708_174148

nun kat tingkat berapa entah ada swimming pool.. tengok2 je tak skodeng pun.. :p

20150708_174841

kat belah kanan ada heliport..

tanpa membuang masa saya teruskan aktiviti rutin mengepam. hmmmm.. sambil pam sedih hati teringat buah hati ummi kat rumah. kenyang ke tidak adik syamil kat sana.

20150708_183156

last pam subuh sebelum bertolak hinggalah petang sampai ke zhuhai. fuhhh. alhamdulillah dalam bilik ada fridge. dapatlah simpan 12oz. lepas siap2 mengepam, lepas maghrib siap2 pula nak keluar berbuka puasa.

20150708_191748

untuk mengalas perut sebelum keluar berbuka makan berat2, saya alaslah perut dengan sebungkus kinder bueno dan kurma. waktu berbuka 7.14pm. syahdu.. teringat babah ilham yang berbuka sorang2.. alahai kesian.

ok bersambung lagi next entry.. gambar banyak sangat kalau sumbat satu entry mahu jem blog hehe 🙂

nahhh boleh baca entry sebelumnya..
Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 1 – Part 1

hohohohoho.. back to work!
kembali ke dunia realiti..
silalah berkerja bersungguh2 ye ummi ilham..
lupakan seketika kuih raya di rumah sendiri dan di rumah orang..
lupakan seketika program raya2 rumah ke rumah sambil kutip duit raya..
ehhh??? :p

yang penting, sayang betul nak tinggalkan lemak manis ummi kat rumah tu..
tadi pun hantar rumah opah, bila opah nak ambil dia dia berpaling ke lain..
hamboiii dik baru cuti seminggu tak jumpa opah awak dah sombong eh..
abang macam buat2 redho jek la tu.. masih tidur tadi..
sila redho ye anak2.. ummi dah start kerja.. tunggu petang kita jumpa semula ye..

shaklee independent distributor gelang patah

sila jangan muntah ijo tengok ummi ilham selfie..
entry raya bakal menyusul.. tapi macam biasa tak tahu bila..

”selamat hari raya aidilfitri.. maaf zahir dan batin”
buat semua pembaca herneenazir.com

babai!

alhamdulillah, plan punya plan akhirnya 8 julai 2015 kami bertiga (saya, nazam dan capt. nazer) berangkat ke hong kong dan zhuhai, china. ohhh ini bukanlah holiday ye kawan2. kami ke sana ada tugasan. kalau holiday of course i will bring my beloved family 🙂 kami ke sana untuk tujuan site inspection for tug boat selama 3 hari 2 malam. nampak macam sekejap je kan, tapi hati ummi ilham ni, Allah je yang tahu. memang berat hati nak pergi, tapi memikirkan peluang dan pengalaman dan atas keizinan babah ilham, maka saya teruskan juga. flight kami dari changi airport, singapore. jadi subuh sepi’eee kami dah terpacak kat PTP menunggu driver hantar ke airport.

IMG-20150702-WA0015
ini jadual kira2 stok susu untuk ilham syamil. total stok yang ummi sediakan lebih kurang 74 oz. oleh kerana business trip ni tak dijangka, maka stok frozen ebm syamil bulan 3 4 semua ummi dah settledkan hari tu. jadi masa sebelum ke sana ummi berhempas pulas pam stok. target nak standby lebih kurang 136oz tapi tak berjaya. siang syamil minum 18oz macam biasa kat rumah opah. malam plannya ngempeng dengan nenek. tapi syamil refuse. tu yang stok agak laju je jalan. nasib baik ummi adeeb ada. awal2 memang dah bagitau andai kata susu tak cukup, kami minta izin syamil jadi anak susuan ummi adeeb. ummi tawakkal jek lah mudah2an susu tu cukup untuk syamil. lagi2 la nak meninggalkan babah dan hero2 kecil tu, tawakkal je la. nasib baik mami ngah, mama cu, nenek sudi jagakan ilham dan syamil. pam memang tak dilupakan untuk dibawa ke sana. barang paling penting tu 🙂

jam 5.30am kami bertolak ke changi airport. sampai sana lebih kurang pukul 8am. terus check in.

20150708_075536

muka ni tak pastilah excited ke.. sedih ke.. apa ke.. yang pasti malam tadi dah siap berjurai2 air mata bila tenung anak2 tidur. bertabahlah wahai hati.

20150708_083327

lepas check in, kami ronda2 airport. flight kami ke hong kong dengan cathay pacific. departure time 9.55am so kena standby 20 minutes before departure. sementara menunggu tu kami cari aktiviti berguna hahaha.

20150708_080754

20150708_080933

main game sort the bag hahaha. macam kanak2 ribena.

20150708_081010

1908147_10206515188826125_5001370829194499070_n

first time main, tak berapa handal. score is 0 hahaha.

11705283_10206515201666446_6300642360746131165_n

second time main, ohh sudah handal. score 505.

20150708_081220

maka terpampanglah di hall of fame hehehe.

11665701_10206515209026630_3368730493922340527_n

lepas tu duk snap2 gambar pulak. tengah posing sekali capt nazer menyelit. join la sekali capt. macam mandi air liur singa daaaa.

20150708_082009

terpampang lagi di hall of fame. hahaha.

IMG-20150707-WA0015

bekalan ke sana, saya cuma bawak HKD1040.  rate masa tu RM49.50 sama dengan HKD100. so saya tukar RM504.80. tak tukar pun chinese yuan.

20150708_084653

ni tengah menanti nombor seat kami dipanggil. sempatlah top up bateri handphone.

20150708_084820

nak juga posing dengan flight ticket kan haha.

20150708_090438

jengah2 keluar. inilah air plane nya. dup dap dup dap jantung. almaklumlah seumur hidup 34 tahun tak pernah naik air plane. hahahaha. kesiankan.

20150708_094009

siap2 chup nak duduk tepi tingkap tanpa mengira seat number hahaha. hati ni Allah je yang tahu. kecil besar rasa. dalam hati tak henti berdoa semoga perjalanan kami selamat pergi dan balik.

20150708_094241

20150708_094330

flight route.

20150708_094503

jengah sikit keluar.

20150708_100019

flight safety briefing.

20150708_100947

dah muka bergerak ke landasan. hati pun semakin berdebar.

20150708_101308

on your mark.. get set go!!!

20150708_103452

20150708_103620

20150708_104058

20150708_103550

what more can i say.. subhanallah.. indah ciptaanMu ya Allah. dalam pada takut tu, sempat juga menjengah keluar. macam2 fikir. teringat MH370 hahaha. mati itu pasti. kat mana2 pun kalau dah sampai masanya Allah nak cabut nyawa ni, kita akan pergi juga. ni ayat sedapkan hati sendiri. tak apalah sekurang2nya sempat juga ingatkan kematian kan.

20150708_110412

kalau tak puasa mungkin dah kena ngap dah kau kacang. tapi kami berpuasa so simpan dalam beg je lah. foods pun kami tak ambil.

20150708_111115

untuk menghilangkan rasa cuak tu, mari kita dengar lagu mamacita hahaha. tetiba ummi ilham layan k-pop.

20150708_111710

lepas layan k-pop, kita layan cinderella pulak. awal2 celik la mata layan cinderella. part tengah2 cinderella keman saya kemana hahaha. tahu2 terjaga dah nak habis dah ngeh3.

20150708_123431

20150708_131841

sejuk mata memandang. subhanallah.

20150708_131928

35,000 feet.. bismillahi tawakkaltu alallah 🙂 jauh dah perjalanan kami tak lama lagi sampai la tu.

20150708_133317

20150708_134221

dah nampak bayang2 hong kong.

20150708_134857

dah nampak bayang2 air port.

20150708_134907

alhamdulillah touch down hong kong international airport, che lap kok island at 1.50pm.

20150708_140646

dah sampai pun. serabut gila. dalam air plane tu kami je bertiga melayu lain semua chinese.

20150708_140718

muka ada senyummmmmmm 😉

20150708_140744

sempat lagi snap tu kan.

20150708_140759

20150708_140828

welcome to hong kong! 😉

menanti mr. ken lo menjemput kami dari airport untuk ke zhuhai. alhamdulillah tak ada masalah semasa di immigration checkpoints. collect baggage saya dan nazam then keluar dah nampak bayang2 mr.ken lo walaupun belum kenal lagi masa tu hehe.

ok sambung next entry ye 😉

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: