herneenazir[dot]com

hari isnin, 12hb check up kat Khor & Loh. macam biasalah balik kerja berdezup terus ambil nombor. nanti lambat memang selamat tak dapat nombor giliran.

ummi turun sorang2 dulu, dapat nombor 115. siap ambil tekanan darah dan timbang. alamak berat maintain jek. masa 66.8kg tapi masa kat KKGP ari tu turun pulak 65.5kg, previous record 66.5kg.

sementara nak tunggu turn pukul 8pm, kami pergi makan dulu. si bujang kecil ni beriya no tunjuk kat babah.

“babah, saya nak makan kat situ boleh?” sambil jari tunjuk ke pizza hut. amboiiiiii2.

berkali2 dia request, sudahnya kat situlah kami makan anak beranak. ilham ni saja sabotaj ummi tau. padahal dalam hati ummi, memang pun nak ajak jamah pizza :p

 

20150112_192729

 

budak beriya nak makan pizza tu kan, cuit sikit pun tak nak. dia syok makan spaghetti, mushroom soup and chicken wings jek. konon jek nak makan pizza. sudahnya ummi dan babah juga yang membabat :p

 

IMG-20150112-WA0014

 

haaaa ni lah budak bertuah tu. tapi alhamdulillah banyak juga dia makan.

lepas siap2 makan kami ke khor & loh. menanti giliran.

sampai turn nombor 115, abang ilham yang excited terlebih. doctor suruh ummi baring nak scan, dia yang over nak naik sekali. doktor belum sampai, dia dah tanya memacam.

“ehhh.. tak ada pun adik baby?”

“sabar ilham, doktor tak scan lagi”

bila doktor dah scan, boleh pulak dia menjoyah jenab.

“doktor..doktor.. tadikan saya demam”

“habis tu u dah makan ubat?”

“dahhhhhhhh”

“doktor.. doktor.. 2 singgit” adoiii tetiba dia buat dialog mail dalam upin ipin.

“apa tu? pandailah u ni cakap” kata doktor.

aduhai ilham, doktor mana tengok upin ipin. setiap kali check up kat sini ilham yang over dari ummi tau. cissss. terlebih peramah malam ni.

appointment kali ni dapat dengan dr. ong. alhamdulillah baby semua ok sihat walafiat. estimated baby weight dah 2.5kg. memang berbeza dengan ilham dulu. dah hujung2 berat ilham naik mencanak2. hehehe.

hari tu dr. khor cakap kalau tak bersalin dalam minggu ke 38 dia akan tahan wad. tapi dengan dr. ong ni, dia kata harap2 bersalin sebelum 38 minggu. kalau dalam minggu 38 hingga 40 tak bersalin barulah, kemungkinan besar caesarean. telan air liur kejap dengar. doktor kata sebab saya ada GDM kan. semoga Allah permudahkan jalannya. saya yakin saya boleh bersalin secara normal. dengan izin Allah. tapi andaikata, ada risiko2 yang tak dapat dielakkan, saya redho yang penting saya dan baby sihat dan selamat.

pagi ni appointment SCOG kali ketiga kat HSA. ohh bertabahlah. hari ni gigih buat BSP.

20150113_150217

 

ingatkan dah tamat dah check up KKGP. rupanya kalau tak bersalin dalam 21 jan kena jumpa MO KKGP lagi. a day before macam biasa BSP. berapa banyak BSP daaaaaaaaaaaa. hmmm nanti saya share apa pulak kata doktor pakar HSA.

till then, dadaaaaaaaaaa.

buku yang saya beli dari nanny Shaklee, Master Hadhatina MKB.

“Menjejak Rahsia Ajaib Untuk Berjaya” 

20141215_153107

diterbitkan khas untuk Kumpulan Shaklee Jutawan. alhamdulillah bertuahnya saya tergolong dalam group jutawan. semoga buku ini bermanfaat untuk saya dan encik suami dalam mengejar impian untuk berjaya bersama Shaklee.

 

20141215_153118

 

kata-kata semangat dari nanny Hadha.

 

Dear Hernee,

Tiada alasan untuk berjaya,

Good luck!

Love,
Mami Hadha

8.12.2014

 

mudah2an kami dapat ikut jejak langkah mommy Salwa & suami serta nanny Hadha & suami.

amin2.

03. 01. 2015

tinggal berdua, kadang2 dia geng ummi kadang2 dia kata tak nak geng ummi.
ummi layankan jek lah. ragam orang nak beradik ni kan.

tadi ummi ajak dia naik atas.
dia cakap tak nak. dia nak tengok hi-5.
ok tak pe. tiba separuh tangga dia kejar nak ikut ummi.
siap peluk ummi sambil cium perut.

“sayang adik syakir”

ummi tanya kat dia,

“adik sape ilham?”

“adik syakir”

“ni bukan adik syakir.. adik syakir Allah dah jaga dia”

“ooo.. macam tu.. sayang ummi.. sayang adik baby”

ummi tersentap kejap dengar ayat dia tadi. well, makin nak bersalin makin cengeng pulak. ingat juga abang ilham kat adik syakir. sabar ye abang ilham, sampai masa tak lama je lagi abang ilham boleh jumpa adik baby. doakan ummi dan adik baby sihat dan selamat ye.

adik syakir Allah jaga kat sana. insyaAllah dia bakal menghuni syurga. ummi doakan semua anak2 ummi masuk syurga. doakan juga ummi dan babah ye sayang2 semua.

ok nak layan abang ilham main puzzle kejap.

Al-fatihah buat anak syurga ummi babah.. Muhammad Ilham Syakir bin Mohd Nazir.
tenanglah anakanda di taman syurga ummi, babah dan abang ilham akan sentiasa merindui syakir.

ecehhhhh.
beriya nampaknya. bukan apa kemas2 siap2 drawer supaya senang nanti kot ada document nak dicari sepanjang saya tak ada kat office. kalau tahun lepas, sempat kemas2 meja tup2 ghaib jek dari office sebab emergency masuk wad kan.

kalau ikutkan kiraan doktor ada masa 23 hari jek lagi sebelum 25 januari 2015. kena betul2 prepare ni nak settlekan kerja2 nanti taklah menyusahkan orang kat office. target hari ni nak settlekan invoice dan DO. harap2 dipermudahkan. baby pun kerap mengeras ni. doakan semuanya dipermudahkan ye.

kemas punya kemas. baru teringat hasil syiling simpanan. ni hasil hujung2 tahun. yang setengah tahun 2014 dah bawa  balik rumah lama dah.

 

20150102_101601

 

sambil2 kerja, sambil2 menabungkan. duit baki dari cafe terus sumbat dalam tin ni. hehehe. tin coklat capt haji yang balik dari australia hari tu, saya ambil jadikan tabung. hehe.

semalam saya dan babah ilham dah mulakan cabaran “52 weeks money saving” harap2 tak mengelat hehe.oklah itu je nak mengomel. nanti kita sambung lagi ye.

;)

setiap kali pregnant especially time dah hujung2 memang saya amalkan pengambilan minyak kelapa dara.  kalau sebelum2 ni saya guna bioselusuh dari biodex. tapi kali ni berubah angin pula ke CATALYST Virgin Coconut Oil (VCO).

20141231_000513

CATALYST Virgin Coconut Oil (VCO), sejenis supplement utk kulit yg terbaik bagi mendapatkan kulit yg sihat dan cantik selain menyihatkan tubuh badan. Ia diperbuat dari minyak klapa dara 100% organic dan gred A, serta terdiri daripada 90% lemak tepu yg baik utk kesihatan.

antara khasiat minyak kelapa dara untuk ibu hamil:

 

20141231_000559

saya ambil 2 sudu sehari selepas makan dan sebelum tidur. ikhtiar untuk melancarkan proses bersalin nanti. harap2 mujarablah kan. so far memang menguangkan masalah sembelit hujung2 ni.

20141231_000654

saya tuangkan sikit kat tapak tangan dan sapukan VCO pada perut untuk mengelakkan stretchmarks dan kulit gatal maklumlah perut dah semakin membesar. kadang2 tu rasa gatal seluruh badan hehe.

ok selit sikit ilmu penting untuk dipraktikkan.

Apa itu Perineum ?

Perineum tu adalah kawasan kulit antara vagina dan dubur

Urutan Perineum

Urutan yang dilakukan di bahagian perineum amat digalakkan kerana ia sedikit sebanyak dapat membantu anda memudahkan proses pelahiran yang bakal dilalui dan mengurangkan risiko koyak semasa meneran. Anda digalakkan untuk memulakan urutan ini iaitu di antara bahagian dubur dan faraj bermula daripada minggu ke-34 kehamilan sehinggalah ke saat mahu melahirkan.

Sebelum melakukan rutin urutan, pastikan jari anda benar-benar bersih. Urutan ini boleh dilakukan dengan menggunakan minyak tertentu yang berasaskan sumber bahan semula jadi. Antaranya minyak kelapa dara, minyak zaitun dan lain-lain. Dalam pada itu, elakkan penggunaan minyak bayi ataupun jeli petroleum. Namun, anda dinasihatkan untuk mendapatkan nasihat daripada doktor terlebih dahulu.

perineal-massage

credit pic: mengandung.com

Teknik urutan perineum:

1.  Sapukan jari dengan minyak.
2. Letakkan satu atau 2 ibu jari ke dalam dinding vagina.
3. Letakkan 4 lagi jari di bahagian punggung.
4. Masukkan ke dalam sedikit dan gerakkan ibu jari dan jari lain mengikut bentuk ‘U’.
5. Urut selama mana yang anda mahu tetapi sekurang-kurangnya dalam masa lebih kurang 5 minit setiap kali.
6. Selepas selesai urutan, buat kemutan pada vagina.  Ia seperti anda hendak menahan kencing atau menahan angin keluar.  Tahan selama 10 saat dan lepaskan 10 saat.  Ulang semula sehingga 10 kali. Lakukan setiap hari, perineum akan menjadi lebih elastik dan bakal menolong anda semasa proses bersalin nanti.

cerita malam isnin. check up kat Khor & Loh.
abang ilham bukan main excited lagi kan nak jumpa adik baby. tengahari tu dia teman ummi ke KD Paya Mengkuang  check up juga. terlebih peramah sampai nurse pun dipanggilnya doktor.

bila jumpa dr. khor lagilah bising mulut dia. macam biasa vitamin doktor bagi dia tak layan. bertuah betul. bila doktor suruh ummi baring untuk scan baby, dia pulak yang sibuk menjengah. kepala ummi baru nak cecah bantal, dia dah sibuk bertanya.

“ummi.. mana adik baby.. takde pun.. tak nampak pun”

aiyaaaaakkk ilham sabar boleh. doktor baru nak bangun dari kerusi hehe. gelak je dr. khor dengar.

bila doktor dah scan dan nampak adik baby dia mulalah excited.

tetiba pulak cakap tak nak kawan adik baby. cissss jeleslah tu kan.

 

20141230_112551

 

kali ni adik baby bagi kerjasama, tak tutup muka. dia tengah syok tidur kot. cuma tangan jek la cover mulut. bergaya ye awak tidur kat dalam.

doktor kata pregnancy saya kali ni nampaknya ok. almaklumlah, memang dari ilham dr.khor tahu perkembangan pregnancy saya. dia kata baby comel macam abang dia. hehe.

34 weeks, berat ummi sekarang 66.8kg berat baby 2.21kg. dr. khor kata, selalunya ibu yang ada GDM babynya besar. tapi baby saya normal pembesarannya. so maknanya GDM saya taklah seserius mana. maintain diet control. fuhhh lega hati. memang beza pun dengan abang ilham dulu. abang ilham 36 weeks dah 3kg++.

dr. khor kata lagi, cukup 38 weeks, maknanya 4 minggu lagi saya dah boleh bersalin. gullppppp!!! seram sejuk pulak dengar. bermakna kalau masih belum ada apa2 contraction dalam week 36 or 37 saya haruslah menyerahkan diri. gullpppppp sekali lagi. kata dr. khor semuanya sebab history2 saya yang lepas, GDM, baby meninggal dalam perut, misscariage lagi. jadi doktor tak nak ambil risiko tunggu sehingga due date.

well, you know me.. hehe. masih lagi sempat bertanya dengan doktor sama ada saya ada peluang untuk VBAC (vaginal birth after cesarean) ke tak. doktor kata tak ada masalah, sebab masa syakir dulu boleh vbac. cuma doktor kata masa tu kita consider u sorang je sebab baby dah tak ada. sekarang ni kita kena consider both mommy and baby.

tak puas hati tanya lagi boleh ke kalau try induce dulu instead of ceasarean. doktor kata kita tengok 2 minggu lagi u datang lagi kita bincang. kalau dah ada jalan kita boleh cuba vbac. phewwwww.

ya Allah, mudah2an semuanya dipermudahkan. baby sila bagi kerjasama ye. ikutlah laluan yang Allah dah sediakan tu. tapi andai kata tak ada pilihan lain untuk selamatkan ummi dan baby, ummi pasrah je la apa pun keputusan doktor. janji kita berdua selamat. tapi dalam masa yang sama, ummi tetap tak putus asa berdoa dan berikhtiar untuk dapat bersalin secara normal.

IMG-20141229-WA0000

 

konon2nya nak print 4D, sekali dr. khor kata tak boleh print pulak. so print 3D, tapi dia bagi peluang babah snap yang kat screen 4D. whateverlah doktor.

hati ummi berbunga2 pulak sejak nampak muka adik baby jelas sikit. ya Allah permudahkanlah, jangan engkau sulitkan. mudah2an rezeki ummi nak menyusukan awak ye sayang. mohon doakan kesihatan saya dan baby ye. mudah2an dapat bersalin sebelum waktu menyerah diri. maafkanlah saya andai ada salah silap. sesungguhnya saya manusia biasa.

p/s untuk yang mendoakan kebaikan terima kasih banyak2.. untuk “kakak perasan cantik” yang mendoakan yang buruk2.. saya ampunkan dosa awak ye.. mudah2an hidup awak tenang.. henti2kanlah menyebar fitnah.. saya pun tak pernah ganggu hidup awak.. saya bahagia hidup dengan cara saya dan tak pernah sekelumit pun saya iri hati dengan hidup awak yang awak sendiri ceritakan tak pernah bahagia.. kalau diberi peluang nak pilih cara hidup, saya memang tak pernah teringin nak ikut cara hidup awak.. serius.. rasanya terbalik kot.. awak yang iri hati dengan hidup saya.. awak ni memang luculah :p sudah2 la ye.. umur pun dah lanjut.. taubatlah selagi pintu taubat masih terbuka.. dari saya layan perangai negatif awak, baik saya fokus menenangkan emosi saya yang nak bersalin ni.. (ikhlas dari orang kampung yang “tak cantik”) :p

alhamdulillah, pregnant kali ni saya tak mengalami kejang kaki atau simpul biawak mahu pun bengkak kaki macam masa mengandungkan ilham syahmi dulu. masa pregnantkan ilham syakir pun alhamdulillah sangat2 kurang masalah2 di atas.

masa pregnantkan ilham dulu memang keraplah kena simpul biawak malam2. time2 tengah tidur pulak tu kan. sampai babah ilham terkejut beruk tetiba tengah malam ummi menjerit kaki kejang. kui3. masa tu startlah sapu minyak panas segala bagai. standby minyak abu dakam kat tepi katil. sebelum tidur pakai stokin, alas kaki dengan bantal. dekat office pulak siap standby kotak A4 paper yang dah tak guna, letak bawah meja buat alas kaki dengan harapan kaki tak membengkak. tapi tetap bengkak juga.

jadi sejak pregnant syakir saya ikhtiarkan untuk lebih konsisten dengan pengambilan ostematrix/ kalsium dan herbal blend. alhamdulillah serasi dan mujarab.

inilah ikhtiar saya:

20141223_231117

 

pengambilan 4 biji ostematrix sebelum tidur setiap malam. bukan saja mengurangkan kejang kaki, juga menghilangkan rasa sengal2 badan. almaklumlah makin hari kandungan makin sarat. silap posisi berdiri, duduk dan tidur meranalah badan hehe.

seterusnya,

20140623_161612

 

saya dapatkan khidmat 2 hero saya untuk sapukan herbal blend pada kaki dan bahagian belakang. selalunya hero beso memang volunteer la tolong urutkan kaki dan lumurkan herbal blend. hero kecik sorang tu ikut mood. kadang2 datang rajin dia sendiri nak urut kaki ummi. datang mood dia tak baik, dia suruh ummi sapu ubat sendiri haha. herbal blend ni memang serasilah dengan kami anak beranak. kalau ada ruam2 ke gatal2 nyamuk ke memang sapu herbal blend jek. alhamdulillah mujarab. ni memang saya dah standby siap2 letak dalam beg untuk ke hospital senang prepare awal2kan.

bila terbayangkan kena simpul biawak tu.. adoiiii.. sakit kan. nasib baiklah 2 produk ni membantu. tak adalah merana ummi ilham memalam harikan. hehe.

uolls ada petua lain ke untuk elak kejang kaki/ simpul biawak dan bengkak kaki sepanjang hamil? kalau ada meh share dengan saya :)

babai!

boring2 kat rumah ajak adik2 ke kozi hotel danga bay. dari awal memang dah dapat info dari small palace yang dia akan turun ke JB. apa lagi, saya pun bagitau la adik2.

nampak pula encik fuart taukey small palace upload gambar barang2 ikea yang penuh dalam car boot. lagi le rasa nak mencuci mata. hehehe. lepas lunch kami berdezup ke kozi hotel.

 

20141225_145843

 

kesian encik fuart tengah bersantai agaknya kena kerah turun. hehehe.

 

IMG-20141225-WA0032

 

banyak juga barang2 yang di bawa. rambang mata. yang mana dah ada kat rumah tu saya tak belilah kan. beli mana yang tak ada je. nak tunggu pergi sendiri shopping kat ikea entah bila. last pergi masa belum dapat ilham lagi. maklumlah busy all the time ekeke.

 

20141225_151931

 

nahhhh mommy ngah memborong. hehehe.

 

20141225_151927

 

encik fuart tengah kira-kira plastik memasing. pening kepala dia layan 3 beradik yang kecoh ni. dengan ilham yang tak duduk diam hahaha. apa pun thanks ye encik fuart layan customer memang terbaik. semoga murah rezeki. kalau turun JB lagi silalah bagitau. hehe.

 

20141225_180028

 

ini jek yang ummi borongkan. hehehe. mangkuk dan cawan colourful tu memang dah lama nak beli. sebab yang pinggan dan set sudu garfu dah ada kirim kawan. ilham suka pakai pinggan colourful. satu lagi boleh buat aktiviti ‘sorting’ dengan dia. suruh asing2kan ikut warna. hehe. lain2 beli senduk kecil, frame, set bekas kedap udara tu. eceh skema ayat. senang nak bubuh apa2. padahal dah banyak jek harta2 pusaka arwah mak. nak juga beli lagi. hehe.

ok untuk sesiapa yang tak berkesempatan nak ke ikea. maklumlah johor ni mana la ada ikea kan. boleh lah add facebook account encik fuart. tak pun boleh follow instagram small palace. dia rajin update kat situ. ada juga online sales so boleh lah pilih nak barang apa caj pengeposan dikenakan ye.

apa tunggu lagi. jom follow!

Instagram Small Palace – http://instagram.com/smallpalace
FB Encik Fuart – https://www.facebook.com/fuartes.dekorasi

alhamdulillah. persiapan kami dah hampir siap sepenuhnya. dah lega tak payah lagi terboyot2 nak cari barang. memang saya dah pesan awal dengan babah ilham untuk settledkan sebelum kandungan menjangkau 8 bulan. tak larat woooo nak bawa perut pergi shopping. babah kata dia ok jek kalau nak suruh pergi shopping sesorang barang baby. tapi biasalah kita orang perempuan ni, tak sah kalau tak memilih sendiri kan. hehe.

masa pregnantkan ilham saya ada juga share checklist ni, boleh refer sini SENARAI SEMAK KELENGKAPAN BAYI

saja nak share sekali lagi. semoga bermanfaat untuk ibu2 diluar sana.

SENARAI SEMAK KEPERLUAN BAYI DAN IBU DI RUMAH

BAYI

Pakaian

Penjagaan Diri

Keperluan Tidur

Travel & lain2

  • baju lengan pendek
  • baju lengan panjang
  • baju lubang2
  • seluar panjang/ pendek
  • romper
  • sarung tangan/ kaki
  • topi
  • bedung
  • barut
  • kain lampin
  • selimut
  • tuala
  • tuala muka
  • besen mandi
  • set mandian
  • minyak bayi
  • minyak telon
  • lampin pakai buang
  • pemotong kuku
  • nasal aspirator
  • termometer
  • water proof bed pad
  • krim ruam
  • kapas
  • botol spray air
  • wet tissue
  • putik kapas
  • tungku bayi
  • sikat
  • baby cot/ playpen
  • tilam & bedding set
  • selimut
  • bantal lubang tengah
  • kelambu
  • mosquito repellent
  • car seat
  • baby carrier
  • bouncer
  • playmat
  • stroller
  • bakul baju/ aksesori

 

IBU

Pantang

Breastfeeding

Bekerja

  • nursing bra
  • nipple cream
  • nursing pad
  • breast pump
  • botol susu/ storage bottle
  • milk storage bag
  • cooler/ice pack
  • berus botol
  • sterilizer & warmer
  • cecair pencuci botol
  • drying rack
  • nursing pad

 

*** senarai di atas tidak semestinya perlu dibeli kesemuanya. adalah digalakkan untuk recycle baju2 atau keperluan lain yang masih elok dipakai.

 

20141223_212159

ini bakul baju adik baby ilham. dah siap dah ummi kemaskan kelengkapan dia. ada baju, seluar, mitten & booties yang baru. ada juga recycle baju2 seluar2 hat abang ilham yang elok lagi boleh dipakai. jimat tak payah membazir ok.

20141223_213807

 

ini pula campur2 keperluan ummi dan adik baby di rumah. ada yang dah masuk dalam beg siap2.

 

SENARAI SEMAK KEPERLUAN BAYI, IBU DAN AYAH DI HOSPITAL

Bayi

Ibu

Ayah

  • beg bayi
  • baju lengan panjang (3-4 helai)
  • seluar panjang (3-4 helai)
  • sarung kaki/ tangan (3-4 pasang
  • tuala mandi
  • tuala muka
  • barut
  • bedung
  • set mandian
  • diapers
  • selimut
  • minyak bayi/ telon
  • wet tissue
  • kad pengenalan
  • buku merah
  • handphone/ charger
  • camera
  • stokin
  • disposable panties
  • sanitary pad
  • cardigan/ baju sejuk
  • selipar
  • baju extra
  • kain batik
  • buku, Al-Quran
  • toiletries
  • buku nota & pen
  • makanan (biskut/ milo/ energizing soy protein)
  • tuala mandi
  • tuala kecil
  • minyak herbanika
  • nursing pad
  • nursing bra
  • termos
  • air zamzam
  • kurma
  • vitamin set berpantang
  • plastik baju kotor
  • kad pengenalan
  • baju
  • seluar
  • tuala
  • toiletries
  • Al-Quran
  • bantal/ selimut

*** senarai semak ini akan di update sekiranya ada senarai yang tercicir.

 

20141223_212615

 

ini keperluan adik baby yang dah siap ummi asingkan untuk dibawa ke hospital.

 

20141223_212734

 

taraaaaa.. dah siap pun masuk dalam beg. dryper wee wee dry tu sebungkus terus angkut. ummi ilham ni kalau boleh satu almari nak bawa pergi hospital. ekeke.

 

20141223_213011

 

haaa yang ini pula sebahagian daripada keperluan ummi untuk ke hospital. ada yang tak masuk dalam gambar pepaham jek lah ye. t-shirt “support breastfeeding tu penting ok. supaya doktor dan nurse tau saya penyokong tegar susu ibu. hehehe.

dokumen2 penting akan dimasukkan ke dalam bekas

 

20141223_213539

 

taraaaaaaaa.. beg ummi pun dah siap. macam tak ada beg lain kan. tetap nak pakai beg shaklee. ekeke. sambil2 promote kebaikan shaklee kan. tak salahkan. hehehe.

bila waktu sesuai nak buat persiapan beg ke hospital?

pada saya seawal 7 bulan tu dah boleh bersiap sedialah. kita tak tahu apa bakal terjadikan. sekurang2nya kita dah bersedia. dah kemas beg simpan siap2 dalam car boot. buku merah tu memang sentiasa ada dalam handbag. nak tunggu bersalin memang lunyai hehehe.

harap2 urusan bersalin kali ni dipermudahkan olehNya. abang ilham tu dah tak sabar nak jumpa adik baby. hari2 asyik berbual dengan adik baby dalam perut ummi ni. sayu hati ummi tengok. mudah2an kali ni rezeki berpihak pada kita ye ilham.

ok, nanti kita share apa2 persediaan yang penting lagi sebelum bersalin.

babai!

eh tetiba excited benor dah kenapa. hehe.
saja jek mengorder set tilam kekabu dan set bakul untuk adik baby.

masa ilham dulu beli set tilam dan bantal kat jusco jek. tilam ok lagi, boleh pakai lagi untuk bawa ke rumah opah nanti. cuma bantalnya cepat sangat benyek. dah buang dah pun. jadi untuk adik baby ni, ummi carilah set yang baru ye. harap2 boleh tahan lama.

20141223_192200
besar gabak ni haa parcelnya all the way from kelantan. harga RM250 FREE postage.

taraaaaaaaaaaaaa.

abang ilham boleh tahan excited tengok, bila ummi cakap ni adik baby punya.

 

20141223_192753

 

set tilam kekabu

 

20141223_192803

20141223_192829

20141223_192846

 

set bakul. ada 3 buah bakul. yang besar bakul baju siap ada tayar. yang bertangkai tu untuk termos2 kot. insyaAllah adik baby akan ikut jejak langkah abang ilham “pelanggan tegar susu ummi” hehehe. so bakul tu akan di adjust kegunaannya untuk letak diapers ke apa la kan. satu lagi bakul aksesori untuk letak, bedak, minyak2 baby etc.

sekali ummi toleh kelain, abang ilham buat percubaan nak masuk dalam bakul baju. cissss budak bertuah ni tau. nasib baik awak tu ringan jek. kot termasuk pun taklah kopak bakul tu.hehehe.

kat mana saya beli?

Slide1

Perniagaan Yuk. boleh refer blognya untuk cuci mata dan poket.semuanya handmade.

alhamdulillah lega hati. boleh dikatakan 95% dah settled persiapan untuk menerima orang baru. lepas ni kena check semula senarai semak persiapan ummi dan adik baby. nanti saya share untuk panduan bersama ye.

mood: excited macam baru nak dapat anak first!

Nyah-Nyah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: