Perjalanan Hidup Yang Ke 33 Tahun.. Alhamdulillah.. :)

alhamdulillah.. masih bernafas di muka bumi Allah.. thanks Allah..

thanks Babah dan Ilham for the birthday song..

punyalah susah babah nak record kan.. suruh sebut happy birthday ummi..

tetap nak sebut babah juga.. hari2 pun birthday babah kan..

yang kelakarnya,

masa babah suruh nyanyi dia cakap “kejap eh..kejap” terus meluru lari masuk bilik..

kami berdua skodeng.. rupanya pergi ambil keyboard dia.. nak main sambil nyanyi..

hehehe.. whateverlah ilham syahmi..

semoga Allah panjangkan usia ummi untuk berkhidmat dengan ilham dan babah..

lagu ni untuk renungan diri sendiri..

menyetap qalbu ;)

Lirik Lagu Ungu – Bila Tiba (OST Sang Kiai)

Saat tiba nafas di ujung hela
Mata tinggi tak sanggup bicara
Mulut terkunci tanpa suara

Bila tiba saat berganti dunia
Alam yang sangat jauh berbeda
Siapkah kita menjawab semua
Pertanyaan

Bila nafas akhir berhenti sudah
Jatung hatipun tak berdaya
Hanya menangis tanpa suara

Mati tak bisa untuk kau hindari
Tak mungkin bisa engkau lari
Ajalmu pasti menghampiri

Mati tinggal menunggu saat nanti
Kemana kita bisa lari
Kita pastikan mengalami
Mati

Mati tak bisa untuk kau hindari
Tak mungkin bisa engkau lari
Ajalmu pasti menghampiri

Mati tinggal menunggu saat nanti
Kemana kita bisa lari
Kita pastikan mengalami
Mati

Jom Baca Bersama Untuk 10 Minit/Let’s Read Together For 10 Minutes (LRT)

Untitled-1

sumber: http://www.forestry.gov.my/selangor/index.php?option=com_content&view=article&id=285:program-jom-membaca-bersama-10-minit&catid=2:berita&Itemid=104

Program Jom Baca Bersama Untuk 10 Minit/Let’s Read Together For 10 Minutes (LRT) merupakan langkah besar-besaran oleh Perpustakaan Awam Negeri-negeri dalam memacu masyarakat ke arah minat membaca sekaligus menjadikan Perpustakaan Awam Negeri-negeri Se-Malaysia relevan dalam kehidupan masyarakat seharian.

Program ini akan dilaksanakan SECARA SERENTAK di seluruh negara pada Selasa, 22 April 2014 jam 10.00 pagi. Mengambil inspirasi dari konsep Earth Hour, pada hari berkenaan rakyat Malaysia akan BERHENTI SEBENTAR DAN MEMBACA BERSAMA-SAMA SELAMA 10 MINIT.

Program ini merupakan langkah pertama ke arah menjenama inisiatif membaca dengan tujuan menjadikan perpustakaan sebuah organisasi yang relevan dalam pendidikan selepas waktu persekolahan (school after school) dan melahirkan masyarakat generasi muda yang mencintai ilmu, berakhlak mulia, mentaati agama serta berkemahiran yang tinggi.

 

===============SchoolSchoolRed heartSchoolSchool===============

 

ummi ilham dan kawan2 pun support Program Jom Baca Bersama Untuk 10 Minit/Let’s Read Together For 10 Minutes (LRT)

 

10298663_10203211682360528_7290504976621476869_n

 

jom tanamkan sifat suka membaca..

kat rumah banyak buku2 baru belum habis dibaca.. hehehe

tak sabar nak khatamkan buku2 penuh ilmu dan kata2 semangat..

 

by the way, thanks kepada puan photographer aka kak leen..

sudi melayan kerenah kami bertiga hehehehe~

Kisah Kami Di Majalah Ibu & Anak Keluaran Januari 2014

eceeeeeeeeeeehhhhh..

bajet awak retis ye ummi ilham???

Flirt female

 

thanks to fiza..

kawan blogger yang tak pernah pun saya jumpa..

tapi saya follow cerita dia dari blog..

http://akusukapurple.blogspot.com/

dah lama gila kot..

sejak2 aktif blogging..

fiza ni wartawan karya utusan..

dia nak share cerita kehamilan dan kelahiran ilham syakir..

saya pun on jek..

tak ada masalah untuk saya berkongsi cerita dengan semua..

 

20131222_235234

 

first time beli suruh babah ilham beli majalah ibu & anak..

semata2 nak tengok muka sendiri kat magazine Smile with tongue out

 

20131222_235309

 

selak2 cari2..

cerita kami ada dalam segmen Naluri Hati – page 58

“Syakir ‘dipinjamkan’ buat sementara”

 

20131222_235325

 

cerita ni sedikit sebanyak dah saya kongsikan dalam blog ni..

Episod Kelahiran – Anak Syurga Muhammad Ilham Syakir bin Mohd Nazir {27 Jun 13}

haissyhhhhhhhhhh..

syahdu pulak baca cerita sendiri..

sila jangan over ya ummi..

 

20131222_235344

 

gambar2 ni semua sempat diambil masa 6 bulan usia kandungan..

konon2nya ummi ilham nak send kat Pa&Ma..

nak macam abang ilham dulu..

kan ummi poyo2 send untuk ruangan Papa Mama Romantis..

tapi semuanya tak sempat..

jadi stok2 gambar photoshoot kat studio hijau babah ni saya bagi fiza..

 

bukan nak minta belas kasihan..

cuma nak berkongsi rasa dengan ibu2 di luar sana..

supaya lebih berhati2 dan memantau setiap gerak geri bayi dalam kandungan..

ajal maut semua kuasa Allah..

kita kena usaha buat yang terbaik untuk bayi..

 

kalau nak baca kisah kehamilan dan kelahiran anak syurga saya ni..

jangan lupa dapatkan majalah ibu & anak keluaran Januari 2014..

Send a kiss

 

20131225_102743

 

cerita sampingan..

abang ilham tolong babah bersihkan kubur adik syakir..

dah besar dah anak ummi ye..

macam tak sangka..

6 bulan lagi genap 3 tahun..

semoga jadi anak yang soleh ye ilham syahmi..

ummi dan babah sayang ilham syahmi & ilham syakir..

insyaAllah kalau Allah bagi kita rezeki..

dapatlah abang ilham timang adik ilham imani..

ehhhh ummi berangan..

okbai!

High five

{Breastfeeding Journey} Ini Adik Lala Saya ;)

alhamdulillah rezeki susu abang ilham dan adik syakir dikongsi bersama adik lala..

siapa adik lala ni?

ni lah adik baru abang ilham..

bukan baru..

rezeki ni kami terima September 2013..

 

subhanallah..

kuasa Allah kan tak siapa boleh halang..

terima kasih kat geng susu ibu Johor..

hikmahnya saya datang program2 susu ibu..

kebetulan Ila  tanya stok susu saya..

kami pun berkongsilah cerita..

dan kebetulan juga dia bagitau yang Dr. Hairin

sedang mencari ibu susuan untuk anak patient dia..

lemah sekejap rasa lutut masa berbual pasal anak susuan..

terasa kerdil sangat saya ni di sisi Allah..

Allah makbulkan juga doa saya nak sedekahkan susu saya..

:’(

 

Ila bagi saya contact number Dr. Hairin Anissa..

balik dari program saya bercerita dengan En. Nazir..

sebelum ni pun saya dah minta izin dia untuk ambil anak susuan..

memandangkan ilham dah lama reject minum ebm dari botol..

nak ambil anak susuan.. ummi dan babah kena ada ilmu..

nampak mudah tapi banyak yang perlu difikirkan..

saya contact Dr. Hairin.. dan alhamdulillah dapat feedback yang baik..

Dr. Hairin berikan saya contact number seorang ibu bernama Fiza..

BF mom yang tinggal di taman molek..

 

tak berlengah kami pun berhubung melalui telefon..

ya Allah.. banyak betul persamaan antara kami..

Iza pun pernah melalui saat2 sedih kehilangan bayi sulung..

berbual berwhatsapp macam dah 10 tahun kenal.. hehehe

kami plan nak jumpa..

of course la kan..

tak sabar nak jumpa baby girl yang lahir sama bulan dengan arwah syakir..

cantik betul aturan Allah kan..

 

jom berkenalan dengan anak susuan ummi ilham..

 

2013-09-22 15.49.21

 

haiii.. assalamualaikum..

nama saya zara saffiyah binti mohd syahrul..

lahir pada 19 jun 2013 lebih kurang seminggu awal dari ilham syakir..

saya dah ada 2 abang.. abang kandung saya abang imran..

abang seibu susuan saya abang ilham syahmi..

jadi boboiboy kat luar sana jangan berani2 kacau saya hokkay..

nanti body guard saya belasah.. hehehe

 

2013-09-22 15.47.08

 

first time jumpa baby zara tak serasi lagi dengan ummi..

tapi masa dapat direct feeding zara..

terasa satu perasan yang Allah je yang tahu..

 

2013-09-22 15.39.51

 

ecehhhhhhhhh.. abang ilham nak jugak gambar dengan zara..

tapi dia panggil “adik lala”

whatever lah abang ilham..

yang penting ummi nak ilham tahu yang zara tu adik ilham ye..

walaupun bukan ummi yang lahirkan dia..

nanti ilham dah besar pun ummi akan sentiasa ingatkan tu..

itu tanggungkawab ummi dan babah..

niat ummi ikhlas nak sedekah susu pada zara..

 

2013-09-22 15.40.11

 

itu dia mama zara.. puan fiza..

ohhh abaikan ummi ilham yang kembang setaman tu ye..

alamak abang imran nampak sikit jek..

 

alhamdulillah sempat jamu diorang sefamily..

lauk pauk ala kadar..

 

2013-10-19 08.26.07

 

bekalan frozen EBM untuk adik lala..

lebih kurang 80oz hasil pumping di ofis..

ikhlas dari ummi..

 

2013-10-19 13.56.27

 

ni masa ummi datang jengah adik lala..

kebetulan ada program kat Shaklee JB Branch..

dah dekat sepelaung tu kan..

ummi ambil peluang ni untuk hantar bekalan frozen EBM..

 

2013-10-19 13.56.09

 

comel tak saya..

boleh tahan kus semangat adik lala ni..

macam nak gigit2 je drumstick dia..hehehe

kenal juga zara bila ummi agah2 dia kan..

zara.. ummi nak zara tahu yang ummi ikhlas berikan susu ummi..

ummi halalkan setiap titis susu untuk zara..

mudah2an zara jadi anak solehah..

penyejuk mata penenang hati mama papa..

terima kasih bagi peluang ummi ada anak dara sorang..

doakan ummi dapat baby girl lepas ni ye..

sayang zara macam ummi sayang abang ilham dan adik syakir..

thanks mama and papa zara sudi berkongsi zara dengan kami..

sayang uolls.. :)

 

p/s dah lama tak jumpa zara ni..mama zara bila nak gather2? ;)

Geng2 Mak Buyong.. Wear Your Face Mask!!!! ;)

Bacaan terkini setakat jam 5.00 pm sekitar kawasan Johor (Larkin Lama)..

masuk sekali kawasan Gelang Patah, Pelabuhan Tanjung Pelepas..

dah 219 uollssssssss..

 

LATEST API JOHOR

Sumber: http://www.doe.gov.my/apims/

 

Doa banyak2 Allah turunkan hujan..

supaya kurang sikit jerebu ni..

untuk kawan2 yang sama2 mak buyong..

jaga kesihatan kita ye..

banyakkan minum air masak..

kurangkan aktiviti luar..

 

IMG_20130620_150323

 

oleh kerana dalam opis dah semerbak bau asap..

bersama udara yang kelabu asap..

mari kita balut shawl..

 

N330XViOndIjAU8ascwUL-vTGx2zUaRJCEHSF8uEh5o

 

petang sikit..

kita berangan jadi doktor..

meh sini siapa nak operate hidung.. tekak.. perut pun boleh Smile with tongue out

 

ok ini seriusssssssssss..

jangan memain..

jaga kesihatan..

risaunya la hai..

sian anak2 kecil termasuk anak saya..

ya Allah turunkanlah hujan ya Allah..

Amin2..

Membuli Anak Jiran Belikan Aiskrim Malaysia :p

C360_2013-05-27-15-53-22-868

 

haahhhhh..

cerita last weekend..

sedang syok menyapu sampah kat kaki lima rumah..

ada dua beradik.. kakak dan adik lelaki lalu..

sambil hisap aiskrim malaysia..

pada tangan kakak ada aiskrim milo dan asam kecut..

 

ya rabbi..

tuhan je yang tahu bertapa mengecur lagi mengecesssss nya saya..

 

terus panggil budak perempuan tu..

“dik..beli aiskrim tu kat mana?”

“dekat blok belakang” kata budak tu..

“berapa sebatang?”

“sebatang 20 sen”

“boleh tak awak tolong cik belikan aiskrim?”

“boleh”

saya pun bagi RM1 untuk beli 3 batang aiskrim asam kecut dan 2 batang aiskrim milo.. RM1 saya upah kakak nya.. RM1 lagi upah adiknya..

“nanti ketuk pintu kekuat tau”

budak tu angguk kepala..

sekejapan budak datang semula..

aiskrim milo dah habis..

yang ada aiskrim asam kecut jek..

dia beli 2 batang jek..

takpe lah dik.. 2 batang pun 2 batang lah..

janji lepas tekak nak merasa..

 

ohhhhh sangat heaven dapat nyonyot aiskrim malaysia..

dah lama tak merasa..hehehe

macam budak kecik pulak rasa..

dulu arwah mak memang berniaga aiskrim malaysia kat rumah..

macam2 perisa ada.. hmmm sedapnya..

nak tunggu buat sendiri vitamin M banyak kan..

Winking smile

 

puas hati dapat menjamah sikit..

bagi babah, dia tak nak..

so ummi la bedal 2 batang terus..

sambil sembunyi2 dari ilham Nyah-Nyah

 

thanks ye adik yang tolong belikan tu..

entah anak siapa la yang kena buli dihujung minggu.. Smile with tongue out

mati kalau mak dia cari.. hahaha

Allah je yang balas jasa awak..

thanks bebanyak.. Thumbs up

Ingatkan Timbang Jek.. Rupanya Kena Suntikan Anti Tetanus (ATT) @ Kancing Gigi..

last 2 weeks kan memang nurse dah pesan datang semula..

sebab berat naik melampau sampai 4kg..

saya tak rasa naik sampai 4 kg kot..

still tak nak terima kenyataan.. Smile with tongue out

sebab maybe tukar penimbang dari KKGP ke KDPM..

apa pun redha je la..

dah naik banyak tu terima je la..

siapa suruh makan banyak..

Hot smile

 

C360_2013-05-27-11-47-41-842

 

result timbang hari ni..

naik sekilo jek.. yeay!

so sekarang berat ummi 63.3kg

lalalalalalala.. sambil bernyanyi girang..

 

C360_2013-05-27-11-48-03-202

 

nurse aka mak pah tanya camana kontrol diet..

kontrol tak kontrol sangat la..

tapi kalo dah melantak nasi pagi kat opis..

tengahari tak makan lagi nasi..

tapi balik rumah konfem nak nasi..

nurse tanya masih susukan ilham..

saya jawab masih lagi..

dia dah start suruh wean off..

sabar ye.. sikit je lagi saya nak ke garisan penamat..

sebulan setengah jek..

saya berdoa semuanya dipermudahkan..

 

bila dah check baby segala bagai..

yang saya ingat sebanarnya datang timbang semata..

mak pah kata..

“hari ni kita bagi injection ye”

erkkkkkkkkk.. Sick smile

“injection apa ek mak pah?”

tetiba blur macam pestaim preggy..

“oo..kancing gigi”

hmmmm.. baiklah dalam kata lainnya pasrah..

Smile with tongue out

 

C360_2013-05-27-10-18-43-966

 

baru tengok rak tu dah seram..

jeling mak pah..

nampak jarum panjang..

scarrrrrrrryyyyyyyyyyyyy..

Crying face

 

C360_2013-05-27-10-18-24-635

 

tapi cuba menberanikan diri..

dengan mengembangkan hidung sendiri Smile with tongue out

babah ilham berjanggut tunggu kat luar..

sebab terpedaya janji manis ummi..

“alaa.. sekejap jek ni..ummi kena timbang jek..”

dan dia pun terpedaya..

sorry babah..

 

C360_2013-05-27-10-27-51-910

 

masuk kereta, mengeluh kejap sengal lengan..

sengal tangan kanan meriba ilham semalam tak hilang lagi..haisyhhh..

babah dipaksa mensnapkan gambar..

ikut hati dia malas nak layan..

tapi akur ummi ilham nak jadi blogger tegar Smile with tongue out

gambar tu nak tunjuk lengan segumpal yang dicucuk..

bukan nak tunjuk jari yang semakin domok ye..

harap maklum..

 

ok jom baca info pasal suntikan kancing gigi kat bawah..

 

Credit info:

Blog http://rizaros.blogspot.com/2012/07/suntikan-anti-tetanusatt-atau-kancing.html

Pentingnya cucuk kancing gigi(ros copy paste jer kt blog amal) :-

- Tetanus adalah jangkitan kuman yang boleh mengakibatkan maut disebabkan oleh racun yang dikenali sebagai Clostridium tetani. Jadi suntikan anti-tetanus ni untuk mengurangkan kebarangkalian terkena jangkitan kuman tersebut.

- Kuman ni boleh masuk melalui luka. Luka untuk wanita hamil ialah jika bersalin normal, akan ada luka pada faraj (luka episiotomy).

- Dulu-dulu hospital tak banyak. Kebanyakan wanita yang bersalin hanya bersalin di klinik, disambut oleh bidan tradisional. Peralatan yang digunakan dikhuatiri tidak bersih. Jadi WHO & Kementerian Kesihatan Malaysia mewajibkan suntikan tetanus pada ibu hamil – mencegah kadar kematian bayi dan ibu.

- Vaksin ini melindungi ibu dan bayi yang bakal dilahirkan. Antibodi yang dibentuk dalam badan akan dihantarkan pada bayi untuk melindunginya sehingga beberapa bulan selepas dilahirkan. Juga mengelakkan kelahiran bayi pramatang.

- Kehamilan pertama: Dua suntikan diberi. Suntikan pertama pada awal kehamilan, suntikan kedua selepas sebulan atau dua bulan selepas dos pertama.

- Kehamilan kedua: Jika jarak kehamilan kurang dua tahun dari kehamilan pertama, satu suntikan booster dos akan diberikan.

- Suntikan tetanus sudah menjadi tidak relevan sekarang kerana sudah banyak hospital dibina. Peralatan yang digunakan juga bersih dan dibasmi kuman.

- Suntikan ini juga boleh mendatangkan effect seperti demam dan adakalanya allergy. Sebab tulah ramai gynaecologist di hospital tidak memberikan suntikan ini.

- Tetapi hospital kerajaan masih mengamalkannya – mengurangkan risiko jika ibu hamil itu tinggal di kawasan pedalaman.

- Pendapat Dr Zubaidi:

Saya sendiri tidak menegah jika ibu yang hamil itu menolak suntikan ini jika yakin akan melahirkan bayi di hospital dan sanggup menanggung risiko.
Tetapi manalah tahu tanpa dirancang, seorang ibu boleh melahirkan anak di dalam kereta, di lif bangunan dan sebagainya. Jangkitan kuman boleh berlaku. Jadi lebih elok saja menerima suntikan itu lagi pula ia diberikan secara percuma di klinik kerajaan.

Yeay! Ummi Belikan Kita Meja Study.. :)

**Scheduled entry**

 

poyo jek tajuk kan..

ummi tak dera ilham study ye..

ni upah sebab ilham jadi body guard ummi sepanjang hari Sabtu..

teman ummi jumpa customer..

teman ummi lepak2 sambil check stok kat kedai..

teman ummi pergi cari free gift untuk customer shaklee..

haaa.. habuannya.. nahhh ummi belikan meja.. ABC.. 123..

murah jek.. tapi ikhlas untuk ilham..

Smile

 

C360_2013-05-18-12-23-15-393

 

ni body guard ummi & baby..

abang ilham bersama ummi yang semakin mengembang..

Hot smile

 

C360_2013-05-18-17-50-42-447

 

balik rumah dalam pukul 5pm..

ummi setting kan meja bersama kerusi dia yang mamacu belikan dulu..

sambil2 tu ummi buka kan vcd feveret ilham..

“Your Baby Can Read”

memang dia suka..

apa yang disebut dia ikut..

walaupun sebut kelaut..

tak pe ilham practice make perfect!

Thumbs up

 

umpan ilham dengan vcd..

ummi berkemas kat dapur..

sambil2 masak untuk makan malam..

ni je yang sempat ummi masak..

dengan kudrat yang ada..

 

C360_2013-05-18-20-38-46-615

 

siakap 3 rasa.. sayur kailan ikna masin..

ikan sepat masin baki yang ditabur atas kailan Smile with tongue out 

asal boleh je kan..

janji kami anak beranak kenyang..

janji babah dan ilham dapat merasa air tangan ummi..

alhamdulillah..

 

untuk bertenaga sepanjang hari..

sebelum start aktiviti..

pagi2.. ummi dah siap2 buat asndwich sardin..

untuk isi perut babah berfore kerja.. (gambar lupa nak snap)

ummi pun makan juga 2 keping kot Smile with tongue out

sambil2.. layan ESP + Strawberry Milk..

telan vita-lea dan vitamin B complex..

alhamdulillah kekal bertenaga..

 

248317_372158032893142_31955946_n

 

ni produk2 kesayangan ummi ilham..

ESP tu pun bakal2 jadi minuman kegemaran babah nampaknya..

sebab dia tak terasa kebagusan ESP..

nanti ummi nak share kat Hernee Nazir Vita Shop..

ok sempat beriklan kan..

untuk sesiapa yang nak mencuba produk shaklee..

boleh contact saya ye..

ada macam2 pakej menarik yang saya tawarkan..

jom jalan2 kat..

Blog.. Hernee Nazir Vita Shop

FB Fan Page.. Hernee Nazir Vita Shop

SMS/ Whatsapp/ We Chat @ 0127669877..

available 24/7 Smile

 

melalut dari cerita meja..

jadi promosi shaklee..

okbai!

Ummi’s 32nd Birthday Celebration @ Restoran Terapung Pendas

cerita semalam..

mengisi perut di hari lahir.. Birthday cake

babah tanya ummi nak makan apa..

oleh kerana kesihatan kurang memberansangkan..

tak ada idea nak celebrate birthday ummi kat mana..

babah kata.. apa kata kita try kat Restoran Terapung Pendas..

ummi pun on je.. babah nak belanja pun dah cukup bersyukur..

 

thanks untuk babah ilham, ilham, mommy ngah, mamacu & papacu..

tok ayah tak dapat join..bizi benor gamaknya..

 

balik kerja, babah ajak book terus kat sana..

actually, duluuuuuu.. restoran ni ownernya orang lain..

dah lama gila kot masa tu..

sekarang restoran ni dah di renovate semula..

dah makin cantik, menarik la..

owner pun bukan orang dulu..

ownernya ialah encik poyot..

warung poyot feveret family saya tu..

**tetiba terbayang roti tampal goyang & soto**

 

C360_2013-05-16-18-22-04-233

 

lokasi..

hujung kampung saya.. Smile

jalan tg. kupang – kg. ladang..

senang cerita area pendas la..

tetiba tak hafal kedudukan geografi kampung Smile with tongue out

 

C360_2013-05-16-18-22-34-874

 

kan main lagi pakcik tu jalan laju tinggalkan mak buyong..

 

C360_2013-05-16-18-22-49-543

 

jeti menuju ke restoran..

memang beriya snap time siang..

sebab kalau nak snap malam konfem tak dan..

baru keluar henpon dah ada orang book Smile with tongue out

 

sampai2 kami duk survey fresh seafood..

geram tengok ikan fresh from the sea..

 

C360_2013-05-16-18-24-26-698

 

kami pilih siakap untuk dibakar..

 

C360_2013-05-16-18-33-12-108

 

ketam untuk dimasak sambal..

 

C360_2013-05-16-18-37-12-254

 

udang segar beso bagak untuk digoreng tepung..

ok.. boleh siap2 set budget lagi tau..

boleh tahu harga siap2 Smile

suka hatilah kita nak pilih apa nak makan berpa kilogram..

janji jangan lupa bayar.. Pointing up 

 

selain seafood di atas..

kami order tomyam seafood.. kailan ikan masin.. nasi putih..

 

sementara encik babah pot pet pot pet dengan waitress..

jom ummi ronda2 sekitar restoran..

jom!

 

C360_2013-05-16-18-25-33-484

 

boleh tahan banyak la meja2 yang disediakan..

 

C360_2013-05-16-18-35-47-957

 

kat atas tu restoran tanjung nelayan..

zaman2 study dulu, time cuti semester kat situlah tempat ummi cari rezeki..

cari duit kocek.. disamping ambil upah tikam leher baju kurung Winking smile

 

C360_2013-05-16-18-35-31-340

 

ni tangga nak naik ke surau di bahagian atas..

depan nun di sana, kg pendas laut..

 

C360_2013-05-16-18-36-33-057

 

tempat ambil wudhu’

so tak ada masalah nak menunaikan tanggungjawab pada Yang Maha Esa ya Smile

lepas pusing2.. macam-orang-jakun-yang-datang-dari-luar-gelang-patah..

kami pun bergegas balik rumah..

nak mandi manda.. ambil si kecik tu..

 

C360_2013-05-16-18-37-58-777

 

nahhh.. last but not least..

gambar bot2 di siang hari..

babah tak kisah..

dia faham ummi “kaki blogging”

sejak kahwin dah memahami kan babah kan..kan.. Hot smile

**november 2013 masuk tahun ke 7 blogging**

 

ok lepas maghrib kami siap2..

janji dengan waitress tu datang pukul 8pm..

perut dah lapar tahap dewa2..

sampai2 makanan dah siap..

yeay!

 

tapi malangnya budak 3 orang tu tak sampai2..

rasa nak hempas diri jap.. Annoyed

sebab dapat tenung jek makanan depan mata..

tapi sebab tak tahan kami ngap sorang sekor udang goreng tepung..

 

 

C360_2013-05-16-20-05-42-560

 

udang goreng tepung..

sedap!

 

C360_2013-05-16-20-06-07-395

 

ketam sambal..

sedap!

 

C360_2013-05-16-20-09-21-507

 

kailan ikan masin..

sedap!

 

C360_2013-05-16-20-09-36-930

 

tomyam seafood..

sedap!

kuahnya tak macam tomyam thai biasa tu..

ada ciri2 kemelayuan sikit..

 

C360_2013-05-16-20-10-33-321

 

ikan siakap bakar sambal..

sedap jugak!

mula2 nak makan ikan siakap bakar biasa..

cicah kicap dan cencalok.. nyummms!

tapi waitress tu suggest untuk order sambal..

nasib baik sedap kan Smile

 

sedang kami syok makan..

buat cenonit ni syok juga layan angry bird..

tengok tu..

 

C360_2013-05-17-15-33-21-727

 

sambil2 ummi suap ikan bakar..

dia takmo makan nasi..

bertuahkan..macamana nak mok2 ni ilham oii..

tapi banyak jugalah ikan dia bedal..

tak apa lah janji dia nak makan..

 

C360_2013-05-17-15-44-20-613

 

kami..

juara bertahan.. ummi dan papacu..

orang lain dah settle makan..

kami masih makan lagi.. dan lagi dan lagi..

 

ok next potong kek..

Birthday cake

 

C360_2013-05-17-15-31-29-342

 

thanks for the cake babah..

sangat sedap walaupun hidung ummi sumbat.. Smile with tongue out

doa nak sambut birthday ke 23 termakbul..

sebab babah ambil lilin yang kiraannya salah..

patutnya yang beso tu 3 = 30 tahun..

yang kecil 2.. sama dengan 2 tahun..

sekali dia ambil 2 yang beso 3 yang kecil..

tak ke 23 tahun tu jadinya..

yeay! ummi muda.. 9 tahun..

Princess

 

C360_2013-05-17-15-44-37-981

 

budak kecil ni beriya tenung kek..

macam lah birthday dia kan..

gelak kami tengok kerenah dia..

Winking smile

 

dah siap2 makan kami pun beransur balik..

dengan perut yang sarat..

baby mengeras2 perut ummi sendat sangat agaknya..

total makan RM168 jek..

ok kot..

puas hati la masakan not bad..

 

C360_2013-05-17-15-33-08-959

 

menonong dorang tinggalkan ummi yang terkedek2..

 

C360_2013-05-17-15-32-52-731

 

budak kudut yang gembira main terjun2..

sambil sebut “atu..ua.. gaaaa”

sampai tak nak balik..

 

C360_2013-05-17-15-32-34-338

 

tengok tu..

dia tak nak tinggalkan tangga..

asyik nak main kat tangga..

last2 pujuk baru nak balik..

 

once again..

thanks all sudi celebrate birthday ummi..

and thanks juga untuk kawan2 yang wish birthday through fb, sms, whatsapp etc..

really appreciate it!

Red lips muahhhhh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: