16 Days Photo Challenge | Day 10 – Words of Wisdom

16 Days Photo Challenge | Day 10 – Words of Wisdom

 

words of wisdom

 

my favourite “words of wisdom” forever Winking smile

untuk menaikkan semangat.

saya guna pakai sejak dari zaman belajar lagi.

walaupun saya bukanlah kategori pelajar cemerlang gemilang terbilang. hehe.

sekarang pun saya masih guna pakai.

nak berjaya katanya kan kena ada sesuatu yang boleh bagi semangat pada kita.

selain dari usaha, doa dan tawakkal.

 

“SHOOT FOR THE MOON EVEN IF YOU MISS, YOU’LL LAND AMONG THE STARS”

 

jom share gambar “words of wisdom” anda.

tinggalkan link nanti saya terjah Winking smile

yang nak share di instagram atau facebook boleh tag saya..

FB – Hernee Nazir

Instagram – herneenazir

hashtag – #16daysphotochallenge #ummiilhamphotochallenge

 

16 Days Photo Challenge

 

Red heartRed heart JOM JOIN “16 DAYS PHOTO CHALLENGE Red heartRed heart

Day 1 – Handwriting

Day 2 – Something Blue

Day 3 – Breakfast

Day 4 – Water

Day 5 – The Sky

Day 6 – Favourite Supplement

Day 7 – Lunch

Day 8 – Black & White

Day 9 – Stripes

Anniversary Lunch Treat @ Wadihana Islamic Steakhouse, UDA Business Centre

cerita semalam yang indah. ecehhhhhhh~

oleh kerana ummi kebizian dengan bengkel babywearing 101 hari sabtu. jadi anniversary celebration kami disambut lewat sehari. dah jadi rutin, time anniversary mesti nak makan luar dengan hero2. hehe.

tempat pilihan.

of course ummi la yang tukang cari port makan tu.

kalau tanya babah nanti dia tanya ummi balik nak makan kat mana. hehe.

memandangkan memang tak pernah mencuba kat sini.

jadi ummi pilih.

 

“Wadihana Islamic Steakhouse, UDA Business Centre”

“babah tanya kat mana tu?”

“alah dekat depan jeruk Pak Ali jek dekat dengan Bakar Bakar Steamboat & Grill House

awal pagi ummi settlekan check kat Klinik Desa Paya Mengkuang.

balik rumah ilham syok sambung tidur.

sementara dia tidur tu sempatlah update blog bagai.

pukul 1 baru mamat tu bangun saat perut ummi dah berdendang dondang.

lepas zohor siap2 terus ke sana.

taraaaaaa.. dah sampai.

20141019_160301

 

Wadihana Islamic Steakhouse, UDA Business Centre

Alamat:

2, Jalan Padi Emas 2/5, Bandar Baru UDA Business Centre, 81200 Johor Bahru, Johor

Telefon:

+011-2102 6616 En. Syazrin)

Email: info@wadihana.org

Web: www.wadihana.org

20141019_150858

 

20141019_150911

macam  biasa mamarazzi. snap sana sini.

20141019_150816

waiter sampai bagi list of menu.

20141019_150101

haaaaaa. 

sebelum memilih menu. sila berkenalan dengan jenis2 daging lembu. hehehe

“Know your meat!!” huh baru ku tahu bahagian2 ni semua :p

20141019_150138

 

dah kenal meat. jom berkenalan dengan sos2. hehehe.

ni antara menu2 yang ada. saja snap2 tak ada kerja.

appetizer.. 

20141019_150112

 

creamy mushroom cheese toast. baru tengok dah tergoda. jadi termasuklah dalam list order ummi ilham.

main course..

20141019_151707

grilled lamb chop. nampak menarik sekali kan. tapi bukan pilihan ummi ilham, ianya pilihan babah ilham.

steak..

20141019_151734

 

pilihan ummi ilham, grilled rib eye steak RM28.90

20141019_150259

whole lobster. rupa sangat menarik tertarik. RM69 tak silapnya satu set. tapi macam serabut pulak nak makan seafood campur steak. hehehe.

20141019_150312

aneka pizza.

20141019_150331

kids menu.

20141019_150421

burger & sandwich.

ilham kata nak burger daging. jadi ummi orderkan WISH Beef Burger RM15.90

20141019_150440

 

aneka pasta.

ni jek menu yang sempat di snap. nak tengok lagi sila terjah sana. hehehe.

sementara menunggu makanan sampai. 

jom kita snap muka tiga beranak yang kelaparan.

20141019_150611

babah yang tengah praktis pakai contact lense. hahaha.

1 nov ada tournament volleyball, dia tak nak pakai spec jadi tengah berlatih pakai lense. hehe.

20141019_150621

ni budak tak sabar2 nak tunggu burger daging sampai.

20141019_150637

ummi ajak bergambar pun dia tak layan. cesss~

20141019_150750

air ummi dan babah. ice lemon tea. boleh refill.

ilham macam biasalah bekalan air masak dari rumah tak boleh miss.

itu pun beriya curi2 minum air ummi.

20141019_151356

creamy mushroom cheese toast RM12.90 tak silapnya. 

rasa memang sedap uolls. mantop! rasa nak tambah lagi sepinggan :p

20141019_151823

tak sampai 5 minit. licin. hahaha.

20141019_152234

grilled lamb chop babah. RM28.90 kalau tak silap lagi. hehehe. terlupa snap harga. ohhh babah ada additional order, nasi pilaf.

20141019_152217

grilled rib eye steak ummi yang punyaaaaaaaa.

20141019_151923

jeng3.

WISH Beef Burger ilham syahmi yang punya. 

manja ngengada suruh ummi yang suapkan.

jagung ummi pun dia bedal.

20141019_155818

man to man talk after perut kenyang nak meletop. hehehe.

apa entah yang dibebelkan si ilham tu.

20141019_155827

lepas tu dengki gigit baju babah.

20141019_155842

sementara dua beranak tu bergurau senda. ummi ilham dah tersadai kekenyangan. 

rasa terseliuh rongga mulut mengunyah. haha.

review dari kami:

keseluruhan makanan sedap dan sangat berpuas hati berpatutanlah dengan harganya kan. servis boleh tahan la. mula2 rasa lambat. tapi bila satu makanan dah sampai, bertalu2 makanan lain sampai. air ice lemon tea tu kata babah ilham yang refill lagi sedap hehehe. yang 1st punya air tak berapa ummpphh. hehe. jangan marah tokey. memang recommended la kat sini. suasana dalam restoran pun tenang2 jek. yang saya nampak kat sini tak ada staff perempuan. memang semua staff lelaki kot. tanya ilham sedap tak burger daging.. “sedap omi” kata dia. itu review dari budak kecil la kan. hehehe. next time boleh cuba lagi. nak cuba lobster pulak ;)

6 Years & Counting.. Happy Wedding Anniversary Babah!

alhamdulillah.

I am the Cinderella who has met her prince, 6 years ago.

(omaigod! muntah darah cinderella konon Nyah-Nyah)

 

6th anni

 

Him.

His smile.

His eyes.

His voice.

His laugh.

His existence.

Him.

 

I thank you for giving me such a wonderful six years. In these years I have learnt that love can wash away any obstacles.

Happy 6th Wedding Anniversary my dear imam!

May Allah The Almighty bless u!

Love u more & more..

 

xoxo,

Ummi Ilham

Abang Ilham Syahmi, Adik Ilham Syakir & Adik Baby Ilham ******

Red heartRed heartRed heartRed heartRed heart

Dating Dengan Kak Yatie Jay ;)

ye kak yatie aka kak engku.

kenapa kak engku? first time jumpa setelah bertahun2 kenal di blog.

tenung punya tenung eh macam kak engku la muka kak yatie ni.

sebelum dia balik sempat saya mengusik hehehe.

 

20141017_131541

 

jani minggu lepas nak jumpa tapi saya terlupa. kesian ka yatie. saya ternampak kak yatie post pasal buku yang dia belikan untuk naufal. macam tertarik gitukan. jadi saya order dari kak yatie. persediaan untuk mengajar ilham nanti.

 

20141017_132755

 

kerana sebuah buku ni lah jumpakan ummi ilham dengan ummi naufal tau. semoga buku “Mudahnya Belajar Bahasa Inggeris” ni dapat dimanfaatkan sebaik mungkin. nampak memang menarik. balik rumah nanti ummi ilham study dulu. persediaan awal katanya. hehehe.

tak dapat nak berborak lama2 dengan kak yatie dan kawannya. waktu rehat kak yatie tak sama dengan saya. insya Allah ada masa kita jumpa lagi kak. syok berbual sambil lunch.

siapa2 yang berhajat nak beli buku ni, boleh contact kak yatie.

 

p/s haaaaaa.. yang penting kalau uolls nak tau, nama encik suami kami sama. “MOHD NAZIR” hehehe.

Jom Belajar Gendong Si Manja @ Bengkel Babywearing 101, UTM Skudai (18 October 2014)

Jom belajar mengendong bayi dengan cara yang betul.

Insya Allah saya juga akan turut serta esok (ahli tak aktif Smile with tongue out). Kali kedua saya menghadiri “Bengkel Babywearing” anjuran Selat Tebrau Babywearers.

Kali pertama masa usia Ilham setahun lebih, sempat la shopping sehelai pouch dan guna sekejap jek sebab baru dapat tahu pregnantkan Ilham Syakir.

Sekarang rebut peluang nak refresh balik ilmu2. Tak sabar nak gendong adik baby. Insya Allah.

Nak babywearing anak pun kena ada ilmu ye puan2 tuan2. Bukan main gendong jek. Nanti yang dapat kesan sampingannya kita dan si manja juga. Jadi biarlah sebelum menjebakkan diri dalam dunia babywearing ni, tambah ilmu dulu. Tak susah mana insya Allah. Nak seribu daya, tak nak seribu dalih.

Eceeeeehhh Winking smile

 

bengkel babywearing 101

 

Bengkel Babywearing 101

Tarikh: 18 Oktober 2014 (Sabtu)

Masa: 8am –5pm

Tempat: Dewan Sri Meranti, Kolej Rahman Putra, Universiti Teknologi Malaysia, Skudai.

 

Bagi parents yang tak berkesempatan atau tak sempat nak join secara berbayar, boleh hadirkan diri jam 4pm-6pm untuk slot bebas.

Doakan ummi ilham dapat lucky draw baby carrier yang best2 naaaaaaaaa. hehehe. Mana tahu rezeki adik baby esokkan. hehehe.

puhhh kiri.

puhhh kanan.

puhhh.

puhhh.

ekeke.

 

2013-01-05-14-45-44_deco

#throwback Babywearing Workshop @ Auditorium Ixora, Hospital Permai, Johor Bahru

 

masa ni first time berbabywearing. nampak tak muka ilham sedikit cuak. hehehe.

mudah2an niat nak berbabywearing untuk adik baby dimakbulkan. amin.

kalau ternampak saya esok, tegur2lah.

jumpa esok ya!

16 Days Photo Challenge | Day 2–Something Blue

16 Days Photo Challenge | Day 2 – Something Blue menyusul!

sebenarnya saya dah siap2 snap gambar yang “blue” tu.

tapi tetiba sampai office “3 mak dara” kat office berbaju serba biru.

apa lagi.. mintak khidmat photographer tak bertauliah kat office suruh snap gambar sisi kami.

nahhh ni untuk cabaran hari ini.

blue kan? Winking smile

 

IMG_20141017_090629

 

dulu saya memang penggemar warna biru. setiap kali beli baju mesti nak biru. sampai tahap mak bebel hehehe. walaupun sekarang gila pink, biru tetap dihati juga sebab my other half tu peminat biru Smile

warna ni banyak maksud dan mempengaruhi mood seseorang.

Warna laut dan langit. Membawa maksud ketenangan. Warna yang sejuk, damai, sejahtera dan pasif di samping melambangkan keikhlasan dan harapan. menggambarkan keadaan semulajadi seperti pokok dan hutan, kehidupan, kestabilan, kedamaian dan ketulenan. Biru mewakili kesejukan, kejauhan, semangat dan elegan. Di dalam mod negatif, biru memberi implikasi kesedihan, pasif, keseorangan dan kemurungan. Orang yang berminat dengan warna biru ini lebih suka bersosial dan berkomunikasi dengan ramai orang.

semoga di pagi jumaat yang barokah ni, memberikan saya ketenangan sepanjang hari Winking smile

jom share gambar “something blue” anda.

tinggalkan link nanti saya terjah Winking smile

yang nak share di instagram atau facebook boleh tag saya..

FB – Hernee Nazir

Instagram – herneenazir

hashtag – #16daysphotochallenge #ummiilhamphotochallenge

Red heartRed heartJOM JOIN “16 DAYS PHOTO CHALLENGERed heartRed heart

Day 1 – Handwriting

16 Days Photo Challenge | Day 1–Handwriting

masa untuk menyahut cabaran diri sendiri.. 16 Days Photo Challenge

Day 1–Handwriting

jom skodeng handwriting ummi ilham..

 

20141016_105920

 

haaaa ni dia.. cincai boncai jek.

time malas lagi huru hara tulisan tu.

ada ke kiri ada ke kanan. macam lalang kena tiup angin.

kadang2 kalau tenung2 handwriting ummi dan babah macam ada iras2.

yang penting signature kitorang lagi lah iras2. kebetulan. jodoh katanya. Smile with tongue out

 

handwriting korang macamana pulak?

meh la share.

tinggalkan link nanti saya terjah Winking smile

yang nak share dekat instagram atau facebook boleh tag saya..

FB – Hernee Nazir

Instagram – herneenazir

hashtag – #16daysphotochallenge #ummiilhamphotochallenge

 

Red heart Red heart JOM JOIN “16 DAYS PHOTO CHALLENGERed heart Red heart

Cabaran 30 Hari Blogging | Day 30 – Kenapa Saya Suka Tulis Blog

alhamdulillah. hari ni last day untuk cabaran blogging.

walaupun start lambat, tapi saya sedaya upaya mencabar diri untuk update mengikut tajuk yang ditetapkan. boleh pun sebenarnya nak maintain update blog kan. saja jek selama ni banyak alasan. cetttt!

tajuk terakhir sebelum kita start dengan cabaran seterusnya..

KENAPA SAYA SUKA TULIS BLOG

 

20141015_100053

 

Diari Hidup

~ saya mula blogging sengal2 masa tahun 2006. masa tu blur2 tot lagi. banyak le entry mengarut keluar. rajin gila blogwalking. bila tengok orang share2 aktiviti masing2 saya pun makin excited nak blogging. saya suka share aktiviti saya dan keluarga. jalan2 sana sini. makan2 tambah lemak hehehe. tapi tak semua yang saya share. yang saya fikir boleh beri manfaat pada pembaca saya akan share.

 

Kongsi Minat dan Info

~ bila dah ada anak minat saya untuk mendalami ilmu keibubapaan semakin meningkat. jadi blog medium saya berkongsi pengalaman penyusuan susu ibu, sikit2 ilmu parenting yang saya pelajari dari kelas formal atau tak formal dari kawan2. maklumlah mak baru nak belajar ni. macam2 kena gali ilmu kan. Winking smile

 

Tambah Kawan

~ memang bertambah2 kawan saya sejak blogging. dari kawan blogging tup2 jadi kawan Shaklee. hmmmm.. what a small world kan. time blogging tak pernah bersua muka. bila sama2 join Shaklee baru bersua muka. ohhh by the way, jumaat ni nak dating dengan geng blogger Kak Yatie Jay yang saya kenal melalui blog. haaaa ni nak jumpa sebab buku anak2.

 

Pendapatan Sampingan

~ walaupun blog saya tak segah mana. tapi alhamdulillah dari blog ni lah Allah bagi peluang saya tambah duit. alhamdulillah ada juga customer Shaklee saya dari blog. bila kita rajin update blog dan share info2 berguna ramailah visitor yang datang. encik Nuffnang pun rela hati bagi income berpadanan dengan usaha kita menulis. siapa nak bagi income senang2 kak oi. hehehe.

apa pun saya memang akan tetap meneruskan minat blogging saya. saya harap blog saya yang tak seberapa ni dapat membantu pembaca2 yang mencari info2 berguna. mudah2an menambahkan saham saya di sana Smile

thanks for reading my blog ya!

Red heart Red heart Red heart

Cabaran 30 Hari Blogging | Day 29 – Parents

cabaran blogging day 29 – parents..

MY BELOVED PARENTS!

 

20141014_193628 (1)

#throwback gambar konvo degree @ UiTM Shah Alam

 

ni mak dan ayah saya..

sekarang cuma ada ayah.. dah 4 tahun mak tinggalkan kami semua.. sebenarnya berat hati nak taip entry ni.. takut teremosi..

tanpa mak dan ayah, saya tak mungkin jadi saya yang sekarang..

tak terbalas jasa2 mak dan ayah..

membesarkan.. mendidik.. menyediaka keperluan walau hidup kami serba kekurangan..

ya Allah kau ampunkanlah dosa kedua ibu bapaku..

kasihanilah mereka sepertimana mereka mengasihiku..

tempatkanlah roh ibuku dikalangan orang2 yang beriman..

panjangkanlah usia ayahku semoga kami dapat berbakti kepadanya..

Cabaran 30 Hari Blogging | Day 28 – Impian Saya

cabaran blogging day 28 weehhhuuu 2 days to go.. impian saya..

ye saya.. hernee binti samshudin..

 

IMG_20130601_145231

#throwback wedding ider dan kina.. masa ni tengah pregnantkan arwah syakir.. 

 

banyak impian saya.. antaranya ialah..

1. Nak jadi Working At Home Mom – nak bisnes Shaklee fulltime dari rumah sambil jaga anak sendiri.. ohhh heaven kan.. nak heret juga babah ilham jadi Working At Home Dad.. punya flexible time bersama family.. suka hati nak kemana saja tak terikat dengan apa2 peraturan syarikat.. kami jadi boss untuk bisnes kami..

2. Nak hantar ILHAMS ke sekolah tahfiz – nak anak2 semua jadi hafiz/hafizah insya Allah.. ummi dan babah akan berusaha sebaik mungkin untuk pendidikan anak2 dunia akhirat.. mudah2an bila dah tak ada nanti ada doa2 dari anak2 yang soleh/ solehah..

3. Nak menunaikan Umrah dan Haji – semoga Allah beri peluang untuk saya menjadi tetamuNya suatu hari nanti.. kalau ada rezeki lebih nak bawa ayah dan ibu mertua.. mudah2an Allah buka pintu rezeki kami seluas2nya..

4. Nak berjaya dan kaya dunia akhirat – kalau saya berjaya dan kaya saya nak bantu semua orang2 susah.. tak kiralah saudara mara mahu pun jiran tetangga dan semua yang memerlukan.. insya Allah.. semoga bila dah kaya nanti saya tak lupa diri dan ingat asal usul saya..

itu je impian yang saya nak kongsi.. lain2 saya simpan dalam Red heart

Winking smile

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: