PTP Annual Dinner 2014 | Retro Night @ Persada Johor International Convention Centre

cerita weekend lepas.

PTP Annual Dinner 2014 yang bertemakan “Retro Night”.

jenuh juga sebenarnya nak memikirkan apa pakaian sesuai untuk mak buyong.

kesian ilham kena tinggal dengan mama cu.

sorry ye sayang, anak tak boleh bawa.

kalau boleh bawa sah2 ummi angkut ilham.

 

ok jom tengok gambar.

gambar yang cun tu dah tentulah dari DSLR babah.

kalau yang kelabu asap sikit ada 2 3 tu sah2 dari handphone ummi.

 

10805586_704134992998621_7597550527128877882_n

credit pic: PTP

10363778_710479389030848_1484686447128458226_n

 

blink2 mata tengok Grand Lucky Draw kan.

dalam hati mudah2an ada rezeki adik baby untuk dapat top 10 grand prizes Smile with tongue out

 

nak tengok ummi dan babah ilham pakai baju apa?

nahhhhhh..

 

1491270_963930680301861_7167553345246540195_o

 

babah, dengan gaya retro casual.

dia punya idea sendiri tu, memang tak sangka juga.

dia nak pakai bow segala.

kalau ikutkan bertuah la dia nak beriya ikut tema Just kidding

ummi pulak pakai jek lah dress polkadot ni.

rasanya ni memang sesuailah dengan perut yang terkedepan tu hehehe.

sebenarnya ni baju pilihan ke 3.

first, dress stripes black and white juga beli kat ashanim dress lab.

lepas ku belek dan ku tenung, macam tak tergamak pulak nak pakai.

second, blouse hitam dan skirt kembang stripes black and white.

beli kat area2 ashanim juga lupa pulak nama kedai, blouse beli kat cala qisya.

third, ni masa malam sabtu ronda2 AEON bukit indah cari kemeja babah, tiba2 mata terpandang.

tapi buat tak tahu jek sebab malas dah ada dua pilihan kat rumah.

sekali tok ayah ilham nak belanja dress ni. hehehe.

buat jual mahal pun dia nak belikan juga.

mak redho jek lah tadah tangan Nyah-Nyah

itu rezeki namanya.

eh panjang pulak cerita baju ummi. ekeke.

 

1510711_10204781683609578_1943206365942981042_n

 

nah lagi satu belanja gambar fefeeling baru kahwin.

eh, lupa dalam perut ada adik baby Hot smile

kitorang sampai dalam pukul 6.45pm gitu.

masa tu dah ramai dah staff lain.

jenuh jugalah menunggu pintu buka nak masuk ballroom.

macam nak duduk bersila jek kat situ. ekeke.

 

10502411_963926726968923_994150702864759455_n

 

sementara tu dengar le hiburan dari group buskers ni.

buscaria kot tak silap nama group diorang ni.

 

1653648_963930690301860_7374854490569068383_n

 

hah. bila geng dah sampai.

kita bergambar dulu kat luar.

 

10384109_963930896968506_5543596714010693957_n

 

babah ilham with acu nuar.

adik bongsu babah, alhamdulillah dah nak masuk setahun jadi staff PTP.

 

9481_963930990301830_5755734226727217467_n

 

ummi ilham and the gang. (wan zul, kak leen and nazam)

geng makan, geng gaduh. hahaha.

 

10609510_963932076968388_9106670657025861721_n

 

hambik. berkumpul satu department.

ni je lah yang sempat dikumpul dari Marine Services Department.

 

10614278_963930983635164_7277197157366618542_n

 

babah ilham with ankel nazam and ankel wan.

sebelum ummi snap, siap warning dulu dorang bertiga ni.

perut tu cover sikit. tarik nafas Smile with tongue out

wan tu tak pastilah tengok awek mana lalu ekeke.

 

10690317_963930730301856_7739687904424911920_n

 

ummi ilham with kak leen, secretary Marine, calon Best Dress.

 

988964_963926586968937_609746361934652317_n

 

tengah2 orang ramai tu memang ada booth untuk instant photo.

ajak babah bergambar.

sekali boleh pulak menyelit kat gambar diorang ni. hehehe.

 

20141123_191945

 

mak yong main laga2 perut.

baju sepasang, warna je lain. sekedai gamaknya. kehkehkeh.

ada lagi dua orang sebiji sebijon dengan ummi ilham.

kahkahkah. terus tunjuk babah sambil gelak.

 

10704196_963932030301726_396123672030457953_n

 

ni babah adn the gang pulak.

kawan2 satu department.

 

10731103_963926660302263_7128277405188160934_n

10410860_963926716968924_3157779251925703170_n

 

gambar2 ni semua babah le yang snap  sebelum makan.

makan sedap tapi kuota tak cukup Smile with tongue out

 

10353710_963926620302267_2911314714036704894_n

 

gambar brooch ummi pun dia snap kan. cess.

 

20141123_212537

20141123_212551

 

kami duduk semeja dengan officemate ummi.

siapa retis yang datang?

pengacara Adibah Noor, tak ada pulak gambar babah snap.

 

10801558_963935383634724_6511838905062774342_n

 

ada Stacy dengan lagu2nya yang rancak dan slow.

eh tak retro pun Alien

dan yang dinanti2kan oleh mereka2 peminat rock.

 

1468574_963935746968021_2388315841323490479_n

 

Amy Search.

pheeeeewwiiiittttttt.

 

1554425_963935630301366_4749409530871208095_n

1456688_963935273634735_3930172536676906257_n

10347402_963935070301422_1821782877921162364_n

 

babah je la yang rajin ke depan.

ummi? tak kuasalah reramai orang tu.

lagi pun adik kesian adik baby bunyi bising tak selesa duduk dalam.

asyik la mengeras jek. cuak juga sebenarnya tapi buat2 cool Winking smile

 

next artis, Nita Hamzah dan Fabulous Cat.

tak ada satu gambar pun sebab tak best.

babah tak snap. ummi langsung tak layan kui3.

 

tunggu punya tunggu Grand Prize Lucky Draw.

tapi tak ada rezeki adik baby mahupun abang ilham.

malas nak tengok kat senarai nama 600 lucky draw lain.

orang ramai sangat, tunggu je lah committee bagi email nanti.

kalau ada rezeki alhamdulillah.

so far setiap tahun tak mengecewakan hehehe.

 

20141125_161412

 

door gift this year.

power bank, ummi purple babah orange.

 

10394622_963935776968018_8417955980507565715_n

 

sebelum balik sempat bergambar dengan aweks cun ni.

sorang dah jadi isteri orang, sorang lagi bakal2 perantin hujung bulan ni.

eh tetiba nak mengimbau kenangan PTP Annual Dinner 2013 yang tak tertaip entrynya kat blog Smile with tongue out

 

1002216_10202706784538398_823563308_n

#throwback

PTP Annual Dinner 2013 | Oscar Red Carpet Night

 

fefeeling retis gitu kan.

okbai!

Thinking smile

Pregnancy | Doa Mudahkan Bersalin

untuk rujukan saya.

dan juga panduan ibu2 mengandung di luar sana.

jom kita amalkan doa ini.

“DOA MUDAHKAN BERSALIN”

kita berusaha, berikhtiar dan berdoa.

selebihnya kita serahkan pada Allah.

 

doa mudah bersalin

Doa Mudahkan Bersalin

 

doa bersalin mudah

Doa Supaya Mudah Bersalin Secara Normal

 

hari2 saya berdoa.

semoga Allah permudahkan urusan saya lagi2 bila dah masuk ke trimester ke 3 ni.

hati berdebar2 hanya Allah je yang tahu.

semalam genap 7 bulan 1 minggu 1 hari kandungan.

kenangan hari2 terakhir mengandungkan arwah syakir setahun yang lepas pun menjelma.

kawan2. doakan saya dan baby ye.

doakan saya selamat melahirkan baby tanpa sebarang komplikasi.

semoga kali ni Allah bagi peluang saya meneruskan perjuangan susu ibu.

Membantu Sesama Insan Melalui Blog :)

saja nak share “kuasa blog”

bukan saya nak kata blog saya best.

jauh sekali kak oii.

saya berblog ikut suka suki saya je.

tapi alhamdulillah dari suka suki, tak sangka ada juga memberi manfaat pada orang lain.

walaupun kadang3 mood nak berblog tu kelaut dalammmmmmm.. hahaha.

tapi tetap nak share.

nasib baik babah ilham memahami.

thanks babah Red heart

 

ni senarai blog2 saya yang mungkin kadang2 nampak hidup meriah.

kadang2 macam hidup segan mati tak mau Smile with tongue out

 

hndotcom

http://herneenazir.com

main personal blog

 

hnblogspot

http://herneenazir.blogspot.com

blog back up dari personal blog.. in case apa2 terjadi kepada blog wordpress saya tu Winking smile

 

MY OTHER BLOGS (heiii berapa banyak blog daa Smile with tongue out)

blog kesihatan – http://ilhamvitamin.com

blog farmasi comel – http://herneenazirvitashop.blogspot.com

blog anak2 syurga saya – http://herneenazirjunior.blogspot.com

blog geng2 Alumni BCA UiTM Melaka  Batch 2001-2004 - http://bcauitmmalacca.blogspot.com/

Blog List Feveret Hernee Nazir - http://herneenazirdistrict.blogspot.com/

 

Apa yang ada pada blog saya ni?

sharing ikhlas dari saya tentang..

 

Kisah blog saya minggu ini..

isnin.. ada orang PM tanya macamana cara2 nak kekal cergas dan cara nak menjaga Hb sepanjang sepanjang hamil. Saya cadangkan beliau dengan “Set Hamil Shaklee” Alhamdulillah, testimoninya memang pada diri saya sendiri.

selasa.. dapat whatsapp dari seorang ibu menyusu dari seri kembangan, minta bantuan dalam penyusuan susu ibu.. susu merundum katanya.. alhamdulillah saya dah pun share apa yang patut dibuat.. harap2 dipermudahkan perjuangan penyusuan ibu tersebut. good luck puan! jangan lupa buat apa yang saya syorkan tu ye.

rabu.. dapat pm dari seorang kakitangan KEMAS Seremban, nak jemput saya buat demo bento untuk guru2 KEMAS nun jauh kat seremban.. so far saya hanya mampu bagi idea secara maya dan bagi buku2 yang boleh jadi rujukan.. termasuklah mengajak beliau join Kelab Bekal / Bento Malaysia.. siap pesan lagi.. insyaAllah kalau tak ada aral melintang, nantikan kemunculan bento2 simple saya di Majalah Ibu dan Anak keluaran Januari 2015. hehehe.

khamis.. harapan saya, semoga ada yang berminat untuk mengahdiahkan buku “Mudahnya Belajar Bahasa Inggeris” untuk dihadiahkan kepada naka tersayang.. pm/sms/whatsapp saya ye.. saya sedia membantu ;)

harap2 apa yang saya share di blog dapat memberi manfaat kepada ibu bapa di luar sana.

walaupun blog saya tu blog ala kadar jek kan. :p

semoga saya diberi kekuatan untuk terus berkongsi apa saja yang boleh memberi manfaat kepada orang lain.

insya Allah Winking smile

 

to all readers..

thanks for reading my blog ye.. saya sangat2 hargainya.. nahhhhh Red lipsRed lipsRed lips

Retro Night? Mak Buyong Nak Pakai Apa???

sejak dapat tahu tema PTP Annual Dinner 2014 adalah “Retro Night”

terus terfikir erkkk. baju apakah yang sesuai untuk seorang mak buyong 7 bulan pakai?

perlu ke ikut tema?

hmmmmmmmmm. buruk kang rupa Smile with tongue out

saya bukanlah yang beriya sangat ikut tema pun.

janji pakaian sopan menutup aurat dan tak men”demerit”kan saham akhirat babah ilham kan.

PTP Annual Dinner 2014

credit pic: PTP

 

dah berkali2 dinner adik2 saya yang tukang pilihkan baju.

saya memang tak berapa reti sangat la tang fesyen2 ni.

makcik orang kampung jek nak.

mana selesa makcik sarung.

kepala hotak makcik ni dah terbayang nak mencari dress polkadot jek.

makcik gugel2 juga cari idea.

polkadot.. stripes.. tu semua fesyen2 retro.

bolehlah kan. 

kena pepandai la mix and match.

boleh jek nak berfesyen sambil menutup auratkan.

ada yang cadangkan peplum.

hmmmmmm.. fikir dua ratus kali kot.

dengan perut ke depan isyhhhh tak tergamak pula.

silap2 babah ilham yang pengsan dulu tengok ummi berangan nak ber peplum.

tinggal 13 hari jek lagi nak mencari.

saja nyakat babah ilham bagi gambar ni.

credit pic: hello-berlin.net

suruh dia pakai macam ni.

kahkahkahkah. memang tak sampai persada jawabnya ummi pengsan terlebih ketawa.

dia kata tak nak pergi kalau suruh pakai macam ni :p

ummi pun tak tergamak nak menegoknya oii.

alamak.

ada “retro printed chiffon blouse” dari Zalora yang cun lah.

auwmmmmmm.. macam cantik jek.

credit pic: zalora

idea kat bawah ni cun juga kan.

credit pic: encik google

sweet jek gitu warnanya.

ok dah boleh bagi idea ni kat mama cu.

usahakan mencari :p

siapa2 ada idea best untuk mak buyong ber”retro” sila share ye.

syarat utama, sopan dan menutup aurat ;)

sekian terima kasih! ;)

Babywearing | Ummi Ilham @ Bengkel Babywearing 101 Anjuran Selat Tebrau Babywearers

alhamdulillah.

dapat join bengkel babywearing buat kali kedua. kali pertama tak sempat aka vitamin M banyak jadi tak terupdate kat blog Nyah-Nyah

IMG_20141018_085810

terlambat sikit. sampai2 program dah mula.

20141018_090702

masa registration dapat goodies bag yang dalamnya berisi nota2 penting, roti, ubat gigi dari Southern Lion, note book UTM.

yang penting, ada lucky draw. saya suka! saya suka! Winking smile

lucky draw untuk workshop bernombor 85.

 

dan satu lagi luncky draw bernombor 110. khas sempena International Babywearing Week (IBW) dengan hadiah menarik SSC Pognae tajaan Sushibee Babywearing. fuhhhh. kalau dapat alangkah bestnya.

 

masa saya sampai dah sedang berlangsungnya ucapan alu2an dari Pengarah Pusat Transformasi Komuniti Universiti (UTM – CTC). tak sempat nak dengar  kata2 aluan dari Presiden Selat Tebrau Babywearers, Dr. Nyazirah dan kata2 aluan pengarah program, Puan Yusnorsyazana.

 

20141018_090026

ni persembahan flash mob dari AJK Selat Tebrau Babywearers. siapa kata mengendong anak tak boleh menari? haaaa ibu2 ni dah buktikan. syok tengok.

antara booth2 yang mengambil bahagian.

20141018_103119

20141018_103126

20141018_103144

sempat snap dari jauh je la. malas nak bangun merayau hehe.

ada dua orang speaker khas untuk program ni dengan dua tajuk berbeza.

Puan Asha Hasnimy untuk first session pengenalan kepada babywearing.

Dr. Nyazirah untuk second session aspek keselamatan dalam mengendong bayi.

Sesi Pertama

** gambar Puan Asha terlupa snap Smile with tongue out


apa itu babywearing?

babywearing ialah menggendong bayi dengan menggunakan penggendong bay (baby carrier).

jom kita zoom in jenis2 penggendong.

Jenis2 penggendong:


1. Strechy Wrap

  • kain panjang yang memeri (seperti kain t-shirt)
  • sesuai digunakan untuk bayi baru lahir & ringan (kurang dari 8kg)
  • sesuai untuk 1 ikatan hadapan sahaja (pocket wrap cross carry – pwcc)
  • brand: boba wrap, moby wrap, haana wrap, wrapsody bali stretch etc.

2. Woven Wrap

  • sejenis kain panjang yang mempunyai saiz, gabungan benang (blend) dan anyaman (weave) yang berbeza
  • boleh digunakan dari bayi sehingga anak besar
  • sesuai untuk pelbagai ikatan (depan, belakang, sisi)
  • terdapat pelbagai jenis di pasaran

Saiz

Panjang

1

2.2 meter

2

2.7 meter

3

3.2 meter

4

3.7 meter

5

4.2 meter

6

4.7 meter

7

5.2 meter


3. Ring Sling

  • terdiri dari sepasang gelung aluminium dan sehelai kain panjang

  • sesuai digunakan dari bayi hingga anak besar

  • selalu digunakan untuk kendongan sisi (hip carry) atau hadapan (tummy to tummy)

  • terdapat pelbagai jenis jahitan yang menyambungkan gelung dan kain.

4. Pouch

  • kain panjang yang dijahit untuk membentuk gelung bagi membolehkan bayi duduk di dalamnya

  • merupakan pengendong yang menggunakan satu bahu untuk mengendong bayi

  • selalu digunakan unuk kendongan sisi (hip carry) atau hadapan (tummy to tummy)

5. Mei Tai

  • kain yang dijahit dan mempunyai beberapa panel

  • boleh digunakan untuk kendongan hadaan dan belakang

  • sesuai digunakan untuk bayi 4 bulan ke atas

6. Soft Structure Carrier (SSC)

  • pengendong bayi yang mempunyai padding, buckle waist dan shoulder straps

  • digunakan untuk mengendong secara hadapan atau belakang

  • sesuai untuk bayi 4 bulan ke atas

  • terdapat pelbagai jenis (full buckle, half buckle, reverse half buckle)

     

haaa ni credit to nota2 otai2 Selat Tebrau Babywearers

banyak sebenarnya kelebihan mengendong bayi / kanak-kanak ni untuk ibu dan bayi berdasarkan kajian saintifik.

antaranya:

bayi

  • kurang menangis
  • meningkatkan sistem imun & tumbesaran bayi
  • menghakang jangkitan telinga
  • bantu corak pernafasan
  • tidur lebih nyenyak
  • lebih belajar dan berinteraksi
  • perkembangan fizikal – aspek fisiologi dan perkembangan motor

ibu bapa

  • kesan fisiologi kepada ibu – meningkatkan hormon oxytocin
  • memudahkan penyusuan
  • respon kepada kehendak anak lebih cepat
  • memudahkan urusan harian
  • senaman dan meningkatkan kepadatan tulang
  • postur lebih baik, penggunaan tenaga, pengurangan penggunaan oksigen dan tahap kepenatan rendah

20141018_110002

Second session

bersama Dr. Nyazirah Wahab, Babywearing Educator, Presiden, Pengasas dan peneraju Selat Tebrau Babywearers sejak Disember 2012.

Dr. Nyazirah menerangkan “Aspek Keselamatan dalam mengendong bayi”


Konsep T.I.C.K.S


Tigh

In view at all times

Close enough to kiss

Keep chin off chest

Supported back

3S yang perlu di ambil berat

  • Support hips – M position in babywearing rules
  • Support spine – wearee mestilah dalam keadaan “C shape”
  • Support Neck/ Airways

notes!

FRONT FACING tak digalakkan ye. baby kemungkinan dapat hyper stimulation.

terlalu banyak benda nak absorb. untuk back carry pula sesuai untuk 5-6 bulan ke atas.

ni antara ilmu2 penting yang akan saya share lagi.

next aktiviti yang ditunggu2.

sesi praktikal nak test carrier yang ada Winking smile

sesi praktikal 1


Soft Structure Carrier (SSC) dan Ring Sling

puan siti norina sedang menerangkan penggunaan SSC. model adalah en.suami dan anak beliau Smile

SSC (Front Carry)


guna ayat saya jek lah ni ye. janji faham.



20141018_112228

pasangkan SSC pada pinggang wearer macam gambar kat atas tu dengan poket menghadap ke hadapan.

20141018_112305

pastikan kedudukannya selesa dan buckle di belakang.

20141018_112348

masukkan wearee ke dalam poket.

pastikan kedudukan anak dalam M position.

suka hati sebut poket kan. ke ada terms lain.

hentam sajalah labu.

20141018_112436

pastikan buckle atas juga dipasang untuk memastikan keselamatan anak terjaga.

20141018_112638

taraaaa.. dah siap.

eh tapi tetiba bertukar SSC lain pulak :p


back carry

20141018_113725

untuk yang baru2 nak belajar eloknya dalam keadaan duduk dengan ada alas belakang.

maksudnya ada tilam atau sofa ke apa untuk elak anak terjatuh ke belakang.

pasang SSC siap2 dipinggang. angkat anak ke bahagian pouch.

masukkan tangan ke bahagian penyandang. (adoi teruk bahasa).

pastikan kedudukan anak dalam M position.

20141018_113853

bucklekan dengan kemas.

dah siap boleh jalan2 ;)

ummi boleh tak mencuba pulak sarung SSC ni adoii rugi betul.

next..

Ring Sling

sebenarnya dari ilham dulu saya dah terliur tengok RS ni.

memendam rasa jek :p

20141018_114357

bila tengok dah memacam RS yang colourful ni hadoiii lagi excited.

 

20141018_114226

haa cik jah.. nak pilih yang mana satu :p

untuk sesi praktikal ring sling kami diajar oleh puan fuziah aka puji yang comel.

20141018_114603

mula2 letakkan RS di bahu, dengan gaya seperti di atas.

tangan kiri depangkan dan tangan kanan pegang ring di bahu kanan. (ikut nak kendong sebelah mana)

20141018_114615

masukkan yang sebelah kiri dati ke dalam ring.

20141018_114648

keluarkan semula dan susun elok2 untuk memudahkan kita untuk adjust nanti.

20141018_114936

pasangkan semula dibahu.

20141018_115018

angkat dan masukkan bayi ke dalam poket.

20141018_115035

pastikan bahagian bawah kain ditarik sedikit hingga ke pusat babyi untuk “seat” bayi.

20141018_115101

adjust kain dan kedudukan bayi.

pastikan kedudukan dalam M position.

tarik hujung kain di kawasan ring.

bahagian atas dan bawah.

20141018_115137

taraaaa. dah selamat dalam dakapan.

haippp baby pinjam memang macam ni. hehehe.

menjerit tengok ayah dia ada dekat sebelah.

20141018_115155

cara nak turunkan baby.

longgarkan bahagian ring.

20141018_115216

keluarkan baby ke bawah.

20141018_120129

ummi pun berangan ha.

tapi baby already in my tummy. hehehe.

20141018_120243

20141018_121625

lagi gambar2 test drive ;)

20141018_122311

settle praktikal sesi 1kami.

sempat snap gambar2 ibu bapa yang tengah test drive.

ada yang tengah berehat :)

sesi praktikal 2


wrap dan mei tai

20141018_142030

haaaaa lagi meriah wrap dan mei tai berbagai dorak dan warna.

geram je tengok.. sabar.. sabar.. :)

praktikal memaki wrap dan mei tai diajar oleh puan dot suhaini yang comel gak ni dan puan rafidah



langkah2 memakai wrap

(ada yang bergambar ada yang tiada gambar sebab ummi ilham terberangan Smile with tongue out)

Front Wrap Cross Carry (FWCC)

  • cari “middle marker” dan pastikan ia di tengah2 badan anda
  • lihat wrap sedikit demi seidkit ke atas, lebih kurang 1/2 daripada kelebaran wrap
  • letakkan di atas pinggang, bawa kedua2 hujung ke belakang
  • silangkan wrap di belakang
  • capai hujung wrap yang bersilang

 

20141018_142202

  • kemudian tarik ke atas ala2 “butterfly”
  • pastikan wrap tidak terbelit di belakang anda
  • pastikan hadapan wrap mempunyai “poket” (seperti gambar di atas)

20141018_142333

  • masukkan anak dari bawah poket dengan mencapai kaki anak terlebih dahulu
  • tarik wrap ke atas, menutup belakang anak anda sehingga kepala
  • kemudian tarik bahagian bawah wrap, menutupi punggung sehingga pusat anak anda

20141018_142357

  • kemudian ketatkan wrap dengan menarik “rail” sebelah kanan dan kiri

20141018_142412

  • kemaskam kedua-dua belah, kemudian tarik rail kiri dan kanan membentuk Y
  • silangkan di bawah punggung anak anda
  • selitkan di bawah kaki anak anda dan bawa ke belakang

20141018_142422

  • ikat dengan kemas
  • pastikan anda membuat simpulan berganda (double knot)
  • untuk anak kecil, selitkan tuala kecil yang digulung
  • tuala kecil yang digulung dalam wrap memberi sokongan untuk leher anak anda

20141018_142441

  • FWCC yang lengkap seperti gambar di atas

 

20141018_142618

  • untuk mengeluarkan anak anda, masukkan tangan melalui sisi rail wrap kiri dan kanan
  • sambil mengeluarkan tangan pastikan anak dipegang 
  • tarik wrap ke bawah dan keluarkan anak anda

 

20141018_143122

adoiii nak juga kan test drive.

snap depan cermin, tak puas hati.

20141018_144013

sudahnya suruh geng snapkan. hehe.

comel tak? ekeke.

Back Carry

 

details cara2 back carry nanti saya share ye.

model wearee untuk back carry ni sangat sporting.

relax jek dia kan walaupun yang carry bukan mama dia. hehe.

20141018_144518

20141018_144538

20141018_144616

20141018_144716

tamatlah sesi praktikal.

banyak sangat ilmu2 yang saya belajar hari tu.

next sesi cabutan bertuah dan bergambar beramai2.

hancur harapan nak dapat lucky draw ring sling mahupun SSC :(

20141018_170054

ni gambar beramai2.

saya snap gambar geng2 yang ada.

alhamdulillah bertambah lagi sijil ummi ilham.

20141018_191824

rezeki lucky draw yang saya dapat.

dapat sehelai shawl. alhamdulillah.

habis program, menanti babah ilham datang jemput balik.

jenuh juga la kan nasib baik dapat cuci mata kat booth2 yang ada.

bila babah sampai, bergegaslah terboyot2 ke kereta.

buka je pintu kereta dah terkejut beruk tengok budak cenonit ni pakai topeng upin.

bertuah betul. lepas dia gelak2kan ummi yang terkejut.

IMG_20141018_171927

terkejut tau! hehehe.

alhamdulillah sangat2 dapat sedut ilmu babywearing dengan geng2 STB yang sangat friendly.

mudah2an ada rezeki saya kali ni nak bw adik baby ilham. 

sekarang ni dalam proses mensurvey ring sling harap2 berjumpa dengan yang berkenan di hati.

ingat ye keselamatan sepanjang bw amatlah penting jangan diabaikan.

ok untuk info tambahan berkaitan babywearing, boleh jengah:

“happy babywearing all”
 
 
p/s siap juga entry ni kan. punyalah pending draft berhari2..akhirnya settle.. jom tidur ;)

Di Sebalik Tabir Seorang Mak Yang Berangan Nak Jadi Blogger Tegar :p

macam biasa aktiviti tetiap malam kalau terlarat.

lepas rehat2 sekejap golek2 dengan ilham sampai ummi yang tertidur Smile with tongue out, agak2 pukul 10 11 pm tu bangun semula berkurung kat bilik belakang.

berkurung buat apa?

kata nak jadi blogger tegar.

haruslah mengupdate blog untuk entry esoknya.

budak kecil tu jadi body guard ummi lah sambil belajar ABC, Aliff Ba Ta.

tak pun melantak tengok ABC, Dibo, Hi5 kat youtube pakai henpon lama babah.

 

malam tadi dia agak keboringan.

dah puas soal ummi macam2.

dah puas berangan.

 

1395147_10204666036958484_2416030914424498747_n

 

tetiba pakai topi dan tanya ummi.

“omi..isham enshem x?”

“ensem”

“isham nak gi mancing ikan dgn babah ni.. omi duk umah je.. jangan nakal2 eh”

erk! bila masa pulak babah nak pergi mancing sayang oi.

babah kan work dan dah lama cuti memancing.

berangan jek kerjanya.

 

dah puas berangan.

akhirnya budak nak pergi mancing tewas.

 

IMG_20141106_091232

 

ummi toleh kanan.

dia dah terbongkang tidur.

mancing atas katil jek lah ilham.

alahai kesian anak ummi setia meneman ummi update blog.

thanks ilham!

nanti dah besar sambung update blog ummi ye.

 

itulah kisahnya “Di Sebalik Tabir Seorang Mak Yang Berangan Nak Jadi Blogger Tegar” GirlComputer

Pregnancy | Khasiat dan Kelebihan Buah Delima Untuk Ibu Mengandung

stok buah delima berbiji2 kat rumah ni.

jadi kena la rajin2 mengupas kulitnya untuk dijadian kudapan.

20141102_175325

antara khasiat buah delima untuk ibu mengandung:

  • membantu mengurangkan alahan ibu mengandung
  • membantu memberi tenaga untuk ibu mengadnung dan menyusu
  • membantu perkembangan otak bayi dalam kandungan
  • membantu mendapat bayi yang sihat dan kulit yang cantik
  • mencegah rasa mual di awal kehamilan
  • menstabilkan tekanan darah yang normal
  • mengelakkan kejang kaki yang dialami ibu hamil
  • menagndungi asid folik yang tinggi untuk mencegah kecacatan tibu saraf yang menyebabkan kerosakan pada sumusum tulang belakang dan langit-langit bibir sumbing pada bayi
  • membantu mengawal kencing manis semasa hamil
harap2 buah delima membantu menstabilkan kandungan gula dalam darah saya.
usaha tangga kejayaan kan. at least saya ikhtiar hehehe.

Pregnancy | First Blood Sugar Profile (BSP) Untuk Pregnant Musim Ini :p

assalamualaikum..  ;)

dalam entry lepas saya ada bagitau

MGTT Yang Kantoi Menyebabkan BSP

jadinya, hari Ahad lepas gigih la ummi ilham jadi pengunjung setia Klinik Desa Paya Mengkuang.

20141102_082543

pagi yang tak berapa nak pagi mak dah terpacak kat KDPM.

sesi 1 – 8.30am

sesi 2 – 11.30am

sesi 3 – 5.30pm

sesi 4 – 8.30pm

sila bertabah! ;)

20141102_082815

sesi pertama kak ros tengah prepare bahan2.

bahan2 kata dia :p

macam biasa nurse akan cucuk hujung jari untuk keluarkan darah.

dan macam biasa jugalah ummi ilham ter”opocot” tanjat gegel.

bila dah keluar darah, baru nurse masukkan ke dalam meter bacaan gula dalam darah tu.

dan hasilnya.

20141102_082845

untuk sesi pertama 5.0mmol/L

 

mmol/L = millimoles per liter

 

lepas settled sesi pertama, sila cepat2 ambil sarapan ye.

sebabnya, 2 jam sebelum setiap next session kita tidak dibenarkan makan atau minum.

 

next sesi kedua jam 11.30am

 

20141102_112427

untuk sesi kedua 6.2mmol/L

 

agak tinggi sikit.

sepatutnya tak boleh lebih dari 6.

puncanya, saya pergi tapau mee udang dan memakan masa yang lama.

jadi breakfast dan lebih 9.30am.

balik rumah masak siap2.

makan seawal 12.30pm. awallah sangat :p

untuk mengelakkan kita asyik makan.

dalam pukul 2pm tu eloklah kita melabuhkan tirai sekejap ekeke.

next sesi ketiga jam 5.30pm

20141102_173109

untuk sesi ketiga 4.7mmol/L

 

balik rumah berdezup lagi makan cepat2 tak nak lebih dari 6.30pm

babah dan ilham makan sekali.

 

pukul 8.25pm bergegas lagi ke klinik ditemani body guard kecil ummi.

dia pula yang menjerit takut tengok jari ummi kena cucuk.

siap cakap, “isham tak nak mi” hehehe cuak tengok jari ummi berdarah.

 

dan hasil yang terakhir.

 

20141102_203616

untuk sesi keempat 5.5mmol/L

 

untuk sesi ke 2 – 4 mak pah yang handle.

pelik juga dia saya siap snap gambar bagai.

saya bagitau nak masukkan dalam blog ekekeke.

result keseluruhan.

20141102_220145

sesi 1 - 5.0mmol/L

sesi 2 - 6.2mmol/L

sesi 3 - 4.7mmol/L

sesi 4 - 5.5mmol/L

bila sesi BSP dah settled.

jangan lupa esok pagi bertandang ke Klinik Kesihatan Gelang Patah.

20141103_074557

bajet2 time dapatlah nombor bawah 10.

sekali sampai dapat nombor 14 daaaa.

lepas timbang2, check tekanan darah saya diarahkan ke bilik nombor 7.

untuk sesi menyedut darah lagi.

ujian 3 bulan sekali yang perlu diambil untuk check kandungan gula.

nama saintifik mak lupa :p

20141103_085505

lengan kiri kanan dah lebam akibat MGTT.

jadi dengan relanya bagi nurse cucuk tangan yang berurat gelembung ni.

adoiii sakit!

tak lama juga menunggu (ayat sedapkan hati)

dalam pukul 9 lebih sampailah turn saya.

20141103_124952

Hb ok 11.8

berat 61kg maintain jek tapi kalau ikut rekod bukan lepas 61.8kg

tekanan darah 100/70

lain2 tu nota2 doktor untuk pregnancy history saya.

tapi doktor tersilap dengar tu.

arwah syakir bukan “cord round neck”

dia sekadar berpintal jek.

scan baby semua ok.

dah tak obliged macam bulan lepas. alhamdulillah.

tengah aktif masa doktor scan.

sekali doktor bagi plan dia daaaaaa.

beratur appointment lepas ni.

20141103_124909

16/11/14 – sila buat BSP kedua ye ummi

17/11/14 – sila beratur ambil nombor jumpa doktor KKGP

24/11/14 – sila refer Dietitian KKGP ~ dapat jadual diet lagi

26/11/14 – sila refer doktor pakar HSA (SCOG)

20141103_124929

haaa tu form untuk refer Dietitian.

harap2 encik sweet pee janganlah mendampingi ummi ilham lagi ye.

especially lepas bersalin nanti. takmo. takmo.

ummi ilham sila makan secara berhemah.

selamat menjadi pengunjung setia klinik ;)

16 Days Photo Challenge | Day 16 – Yourself With 10 Things

day 16 – yourself with 10 things

end of the photo challenge.

thanks untuk semua yang sudi meluangkan masa join photo challenge ni ye.

saja suka2. dapat kawan blogger baru. kawan instagram baru.

thanks semua.

 

nanti kalau ada apa2 challenge lagi saya jemput kawan2 semua join.

terimalah gambar terakhir untuk #16daysphotochallenge #ummiilhamphotochallenge

 

1382976_10204629238998558_7302757020183520569_n

 

apa barang yang 10 tu?

1 – PC
2 – calendar
3 – telephone
4 – delivery order
5 - ‪#‎chewablevitac‬
6 - ‪#‎energizingsoyprotein‬
7 – lip essence vaseline
8 – pencil case
9 – cardax ptp
10 – cermin sakti

halallah kan. yang serabut makbut belakang tu abaikan jek.

kalau masuk yang tu dah berpuluh2 things. hahaha.

thanks lah opsimet yang gonjol.. wan zul yang tolong snapkan gambar ni.

siap upah kuaci sebungkus Smile with tongue out

 

jom share gambar “Yourself With 10 Things” anda.

tinggalkan link nanti saya terjah Winking smile

yang nak share di instagram atau facebook boleh tag saya..

FB – Hernee Nazir

Instagram – herneenazir

hashtag – #16daysphotochallenge #ummiilhamphotochallenge

 

16 Days Photo Challenge

 

Red heartRed heart JOM JOIN “16 DAYS PHOTO CHALLENGE Red heartRed heart

Day 1 – Handwriting

Day 2 – Something Blue

Day 3 – Breakfast

Day 4 – Water

Day 5 – The Sky

Day 6 – Favourite Supplement

Day 7 – Lunch

Day 8 – Black & White

Day 9 – Stripes

Day 10 – Words of Wisdom

Day 11 – What I Wore Today

Day 12 – Polkadot

Day 13 – Dinner

Day 14 – Flashback

Day 15 – Right Before Bedtime

Pregnancy | Check Up August, September & October ;)

haaaa.. sekali terus gabung 3 kali check up daaa.

setakat minggu ke 26 alhamdulillah adik baby sihat.

jom tengok report card ummi ilham hehehe.

 

20141029_075855

 

Check up 24 Aug 2014

Hb – 12

Berat badan – 55 kg (naik 3 kg Smile with tongue out)

Tekanan darah – 100/60

 

20141029_075822

 

Check up 21 Sep 2014 

Hb – 11

Berat badan – 58.5 kg (naik lagi 3 kg Smile with tongue out)

Tekanan darah – 120/80

 

20141029_075838

 

Check up 19 Oct 2014

Hb – 11.2

Berat badan – 61.5 kg (naik 3.5 kg makcik oiiiiiiiiii Smile with tongue out)

Tekanan darah – 100/70

 

haaaaaaaaaaa.. nampak kat situ.

semakin naik. semakin jadi muatan berat dah ni.

aiyokkk seram pulak. nurse dah bagi warning suruh control makan.

so far Hb semua ok jek. cantik je la kan. hasil dari konsisten vita-lea 2 biji sehari.

alhamdulillah membantu.

biasanya lepas check kat gomen saya akan terus ke Poliklinik Rozikin untuk scan baby dan dapatkan nasihat Dr. Noraini.

entry untuk check dengan Dr. Noraini menyusul nanti ye.

sebenar2nya,  entry ni nak menghilangkan rasa kemualan saya yang kena minum air sirap bandung 3 layer yang sedap tu aka Modified Glucose Tolerance Test (MGTT) untuk kali kedua.

nyum2 sedap betulkan. **pshyco diri sendiri**

adik saya kata “alahh ko bayangkan jek ko tengah hirup air jeruk asam boi”

cissssssss.. aku pshyco minum sirap bandung 3 layer ko pergi sebut jerukkan.

makin meleleh air liur.

 

dari pukul 10pm tadi dah start puasa dah.

mudah2an encik GDM tak suka saya kan.

syuhhhhh3 pergi main jauh2.

jangan kacau adik baby, cukuplah kacau abang ilham jek dulu kan. ehehe.

saat entry blog ni keluar, mungkin saya tengah tunggu turn untuk teguk air yang sedap tu.

tak pun saya tengah ting tong menahan supaya tak termuntah air yang dah diminum.

doakan saya bebas GDM (Gestational Diabetes Melitus) ye. Winking smile

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: