Nak Bercucuk Tanam Katanya :p

cekonon.. ummi ilham ni macam ada angan2 nak bercucuk tanam..

tapi bercucuk tanam yang simple2 jek la.. limited space kan..

pokok kari, pokok limau purut arwah mak masih hidup lagi dalam pasu belakang rumah.. senang le nak mengkari ke mentomyam ke kan..

 

nak jimat cari jek botol2 terpakai ni kan tanam sayur dalam botol jek.. tanam sayur2 simple jek.. nak suruh babah ilham belikan tanah nanti..

benih pertama yang nak ditanam..

jeng.. jeng.. jeng..

benih bunga telang aka bunga nasi kerabu.. dapat benih dari wan zul opismet..

macam ye2 jek kan.. ngalahkan orang nak bisnes nasi kerabu gamaknya..

macamana rupa bunga telang? ni haaaaa..

mudah2an hidup la pokok bunga telang saya tu nanti kan..

siapa2 nak bisnes nasi kerabu saya supply stok bunga telang kui3..

next saya plan nak tanam pokok bunga sikit2..

saja2 buat hias2.. hilang2 boringkan.. nak juga rumah nampak hijau2.. hehehe

dapat tanam dalam pasu2 cenonit macam ni pun dah ok.. suwit muwit gitu.. marilah kita berangan.. bukan kena bayar pun kan..

dari angan2 tu kalau betul2 kita fokus dan usahakan insyaAllah akan jadi kenyataan..

tapi sebelum tu kena tambah ilmu juga..

sesimple mana pun aktiviti kita kalau ditambah dengan ilmu konfem akan jadi lebih bermanfaaat.. ye dok?

 

ni tips saya google.. gambar2 di atas pun hasil google..

=====================================

 

 

TIPS PERMULAAN UNTUK BER’”TANAMSENDIRI”

 

Hari ni, nak share beberapa tips untuk sesiapa sahaja yang baru bercadang/berminat/terfikir nak bercucuk tanam secara kecil-kecilan dirumah. Fokus aku lebih kepada tanaman sayur dan buah-buahan. Kalau bunga tu, aku sendiri belum berjaya tanam pokok bunga bermula dari benih. Tips ni juga adalah berdasarkan pengalaman aku sendiri yang bermula dengan 0 pengetahuan tentang gardening. Sekarang pun, bukan la nak kata pandai sangat. Masih banyak perlu belajar. Tanam pokok pun masih tak berbaja, jarang siram dan jarang cabut rumput sebab hubungan jarak jauh dengan pokok-pokok yang aku tanam tu. Hehehe…

 

☼ TIPS I : BENIH PERCUMA

Ini adalah cara aku bermula. Benih yang aku dapat ialah benih Roselle. Boleh baca entri tentang benih percuma ni dekat ✏ http://whatever-ville.blogspot.com/2011/09/nak-cuba-tanam-pokok-roselle-lak.html. Ni pun rezeki aku bila tiba-tiba jumpa blog ni. Cara lain nak dapatkan benih percuma, singgahlah ke blog www.tanamsendiri.com. Tiap-tiap bulan, memang akan ditawarkan benih percuma. Tapi jangan la demand nak benih percuma jenis lain dari yang ditawarkan. Cara lain, kalau ada member-member atau jiran-jiran yang bercucuk tanam, apakata korang cuba tanya kalau ada pokok yang ditanam sudah kering dan boleh dijadikan benih. Mungkin boleh kot cara ni.. Selain mula bertanam dengan benih, boleh juga cuba yang paling senang.Tanam bawang. Sebab ini la yang aku buat masa mula-mula belum bertemu dengan blog tanamsendiri.com. Segala apa yang ada dekat dapur aku tanam. Bawang, kentang (tak menjadi), kunyit, halia.. Mak aku geleng kepala je tengok. Namun, sekarang pokok kunyit dan halia dan membersar dengan jayanya.. Semua ini adalah PERCUMA.

 

☼ TIPS 2 : GUNA APA YANG ADA

Jangan risau nak pergi ke nursery untuk beli tanah kalau rumah korang dah dikelilingi tanah macam aku. Tapi kalau rumah taman, mungkin tak cukup tanam, boleh la kalau nak pegi beli. Sama juga dengan pasu. Kat rumah aku memang dah banyak pasu tinggalan arwah ayah aku. Jadi, tak perlu pening kepala nak fikir nak tanam dalam apa. Untuk kawasan kecil, mungkin pasu diperlukan. Bagi aku, hanya untuk semaian benih aku letak dalam pasu. Bila dah besar, aku pindah terus ke tanah. Tapi tak salah kalau nak tanam sayur dalam pasu. Kalau nak lagi jimat, guna je apa-apa bekas kat rumah. Bekas telur, bekas yogurt, kotak minuman, botol minyak. Begitu juga dengan alat-alatan. Kalau nak beli pun, beli yang asas. Tak yah nak beria beli cangkul bagai. Beli je yang kecik-kecil. Pergi Daiso, kedai RM2, dll. Beli yang murah-murah sahaja.

 

☼ TIPS 3 : BAJA SEMULAJADI

Boleh buat baja kompos sendiri dari bahan-bahan dapur yang terbuang. Contoh boleh baca dekat ✏http://www.tanamsendiri.com/2010/09/membuat-baja-kompos-sendiri.html

 

☼TIPS 4 : TANAM SESUATU YANG SENANG

Jangan la pulak korang g tanam pokok durian ke, betik ke.. Cuba yang paling senang dan tak cerewet nak jaga.Bagi aku, Roselle memang senang tanam. Campak, siram.. Tak letak baja pun. Kena cara, dalam 3 bulan boleh dapat hasil. Contoh lain, tanam bawang. Dah boleh dapat daun bawang dalam masa kurang sebulan. Kalau ada beli kangkung, ada lebih sikit, campak ke tanah. Memang akan bercambah baru. Ini adalah untuk mengelakkan dari korang rasa putus asa sebab lambat dapat hasil.

 

Bagi aku, ni la tips yang paling mudah untuk mula-mula kita berjinak-jinak dengan tanam sendiri. Bila kita tanam sesuatu yang mudah, mudah la kita dapatkan hasil. Bila dah dapat hasil, mesti kita rasa lebih confident untuk tanam sesuatu yang lebih sukar. Tapi harus ingat. Akan ada masa, tanaman tak menjadi. Jangan putus asa. Kita cuba cari punca. Sebab tu bagi aku, kalau nak bermula dan tak ada bajet, gunakan apa sahaja yang ada. Kalau kita dah melabur beli benih mahal-mahal, peralatan yang mahal-mahal, akhirnya tak jadi, kita juga yang sakit hati nanti..

Perjalanan Hidup Yang Ke 33 Tahun.. Alhamdulillah.. :)

alhamdulillah.. masih bernafas di muka bumi Allah.. thanks Allah..

thanks Babah dan Ilham for the birthday song..

punyalah susah babah nak record kan.. suruh sebut happy birthday ummi..

tetap nak sebut babah juga.. hari2 pun birthday babah kan..

yang kelakarnya,

masa babah suruh nyanyi dia cakap “kejap eh..kejap” terus meluru lari masuk bilik..

kami berdua skodeng.. rupanya pergi ambil keyboard dia.. nak main sambil nyanyi..

hehehe.. whateverlah ilham syahmi..

semoga Allah panjangkan usia ummi untuk berkhidmat dengan ilham dan babah..

lagu ni untuk renungan diri sendiri..

menyetap qalbu ;)

Lirik Lagu Ungu – Bila Tiba (OST Sang Kiai)

Saat tiba nafas di ujung hela
Mata tinggi tak sanggup bicara
Mulut terkunci tanpa suara

Bila tiba saat berganti dunia
Alam yang sangat jauh berbeda
Siapkah kita menjawab semua
Pertanyaan

Bila nafas akhir berhenti sudah
Jatung hatipun tak berdaya
Hanya menangis tanpa suara

Mati tak bisa untuk kau hindari
Tak mungkin bisa engkau lari
Ajalmu pasti menghampiri

Mati tinggal menunggu saat nanti
Kemana kita bisa lari
Kita pastikan mengalami
Mati

Mati tak bisa untuk kau hindari
Tak mungkin bisa engkau lari
Ajalmu pasti menghampiri

Mati tinggal menunggu saat nanti
Kemana kita bisa lari
Kita pastikan mengalami
Mati

Jom Baca Bersama Untuk 10 Minit/Let’s Read Together For 10 Minutes (LRT)

Untitled-1

sumber: http://www.forestry.gov.my/selangor/index.php?option=com_content&view=article&id=285:program-jom-membaca-bersama-10-minit&catid=2:berita&Itemid=104

Program Jom Baca Bersama Untuk 10 Minit/Let’s Read Together For 10 Minutes (LRT) merupakan langkah besar-besaran oleh Perpustakaan Awam Negeri-negeri dalam memacu masyarakat ke arah minat membaca sekaligus menjadikan Perpustakaan Awam Negeri-negeri Se-Malaysia relevan dalam kehidupan masyarakat seharian.

Program ini akan dilaksanakan SECARA SERENTAK di seluruh negara pada Selasa, 22 April 2014 jam 10.00 pagi. Mengambil inspirasi dari konsep Earth Hour, pada hari berkenaan rakyat Malaysia akan BERHENTI SEBENTAR DAN MEMBACA BERSAMA-SAMA SELAMA 10 MINIT.

Program ini merupakan langkah pertama ke arah menjenama inisiatif membaca dengan tujuan menjadikan perpustakaan sebuah organisasi yang relevan dalam pendidikan selepas waktu persekolahan (school after school) dan melahirkan masyarakat generasi muda yang mencintai ilmu, berakhlak mulia, mentaati agama serta berkemahiran yang tinggi.

 

===============SchoolSchoolRed heartSchoolSchool===============

 

ummi ilham dan kawan2 pun support Program Jom Baca Bersama Untuk 10 Minit/Let’s Read Together For 10 Minutes (LRT)

 

10298663_10203211682360528_7290504976621476869_n

 

jom tanamkan sifat suka membaca..

kat rumah banyak buku2 baru belum habis dibaca.. hehehe

tak sabar nak khatamkan buku2 penuh ilmu dan kata2 semangat..

 

by the way, thanks kepada puan photographer aka kak leen..

sudi melayan kerenah kami bertiga hehehehe~

Kisah Kami Di Majalah Ibu & Anak Keluaran Januari 2014

eceeeeeeeeeeehhhhh..

bajet awak retis ye ummi ilham???

Flirt female

 

thanks to fiza..

kawan blogger yang tak pernah pun saya jumpa..

tapi saya follow cerita dia dari blog..

http://akusukapurple.blogspot.com/

dah lama gila kot..

sejak2 aktif blogging..

fiza ni wartawan karya utusan..

dia nak share cerita kehamilan dan kelahiran ilham syakir..

saya pun on jek..

tak ada masalah untuk saya berkongsi cerita dengan semua..

 

20131222_235234

 

first time beli suruh babah ilham beli majalah ibu & anak..

semata2 nak tengok muka sendiri kat magazine Smile with tongue out

 

20131222_235309

 

selak2 cari2..

cerita kami ada dalam segmen Naluri Hati – page 58

“Syakir ‘dipinjamkan’ buat sementara”

 

20131222_235325

 

cerita ni sedikit sebanyak dah saya kongsikan dalam blog ni..

Episod Kelahiran – Anak Syurga Muhammad Ilham Syakir bin Mohd Nazir {27 Jun 13}

haissyhhhhhhhhhh..

syahdu pulak baca cerita sendiri..

sila jangan over ya ummi..

 

20131222_235344

 

gambar2 ni semua sempat diambil masa 6 bulan usia kandungan..

konon2nya ummi ilham nak send kat Pa&Ma..

nak macam abang ilham dulu..

kan ummi poyo2 send untuk ruangan Papa Mama Romantis..

tapi semuanya tak sempat..

jadi stok2 gambar photoshoot kat studio hijau babah ni saya bagi fiza..

 

bukan nak minta belas kasihan..

cuma nak berkongsi rasa dengan ibu2 di luar sana..

supaya lebih berhati2 dan memantau setiap gerak geri bayi dalam kandungan..

ajal maut semua kuasa Allah..

kita kena usaha buat yang terbaik untuk bayi..

 

kalau nak baca kisah kehamilan dan kelahiran anak syurga saya ni..

jangan lupa dapatkan majalah ibu & anak keluaran Januari 2014..

Send a kiss

 

20131225_102743

 

cerita sampingan..

abang ilham tolong babah bersihkan kubur adik syakir..

dah besar dah anak ummi ye..

macam tak sangka..

6 bulan lagi genap 3 tahun..

semoga jadi anak yang soleh ye ilham syahmi..

ummi dan babah sayang ilham syahmi & ilham syakir..

insyaAllah kalau Allah bagi kita rezeki..

dapatlah abang ilham timang adik ilham imani..

ehhhh ummi berangan..

okbai!

High five

{Breastfeeding Journey} Ini Adik Lala Saya ;)

alhamdulillah rezeki susu abang ilham dan adik syakir dikongsi bersama adik lala..

siapa adik lala ni?

ni lah adik baru abang ilham..

bukan baru..

rezeki ni kami terima September 2013..

 

subhanallah..

kuasa Allah kan tak siapa boleh halang..

terima kasih kat geng susu ibu Johor..

hikmahnya saya datang program2 susu ibu..

kebetulan Ila  tanya stok susu saya..

kami pun berkongsilah cerita..

dan kebetulan juga dia bagitau yang Dr. Hairin

sedang mencari ibu susuan untuk anak patient dia..

lemah sekejap rasa lutut masa berbual pasal anak susuan..

terasa kerdil sangat saya ni di sisi Allah..

Allah makbulkan juga doa saya nak sedekahkan susu saya..

:’(

 

Ila bagi saya contact number Dr. Hairin Anissa..

balik dari program saya bercerita dengan En. Nazir..

sebelum ni pun saya dah minta izin dia untuk ambil anak susuan..

memandangkan ilham dah lama reject minum ebm dari botol..

nak ambil anak susuan.. ummi dan babah kena ada ilmu..

nampak mudah tapi banyak yang perlu difikirkan..

saya contact Dr. Hairin.. dan alhamdulillah dapat feedback yang baik..

Dr. Hairin berikan saya contact number seorang ibu bernama Fiza..

BF mom yang tinggal di taman molek..

 

tak berlengah kami pun berhubung melalui telefon..

ya Allah.. banyak betul persamaan antara kami..

Iza pun pernah melalui saat2 sedih kehilangan bayi sulung..

berbual berwhatsapp macam dah 10 tahun kenal.. hehehe

kami plan nak jumpa..

of course la kan..

tak sabar nak jumpa baby girl yang lahir sama bulan dengan arwah syakir..

cantik betul aturan Allah kan..

 

jom berkenalan dengan anak susuan ummi ilham..

 

2013-09-22 15.49.21

 

haiii.. assalamualaikum..

nama saya zara saffiyah binti mohd syahrul..

lahir pada 19 jun 2013 lebih kurang seminggu awal dari ilham syakir..

saya dah ada 2 abang.. abang kandung saya abang imran..

abang seibu susuan saya abang ilham syahmi..

jadi boboiboy kat luar sana jangan berani2 kacau saya hokkay..

nanti body guard saya belasah.. hehehe

 

2013-09-22 15.47.08

 

first time jumpa baby zara tak serasi lagi dengan ummi..

tapi masa dapat direct feeding zara..

terasa satu perasan yang Allah je yang tahu..

 

2013-09-22 15.39.51

 

ecehhhhhhhhh.. abang ilham nak jugak gambar dengan zara..

tapi dia panggil “adik lala”

whatever lah abang ilham..

yang penting ummi nak ilham tahu yang zara tu adik ilham ye..

walaupun bukan ummi yang lahirkan dia..

nanti ilham dah besar pun ummi akan sentiasa ingatkan tu..

itu tanggungkawab ummi dan babah..

niat ummi ikhlas nak sedekah susu pada zara..

 

2013-09-22 15.40.11

 

itu dia mama zara.. puan fiza..

ohhh abaikan ummi ilham yang kembang setaman tu ye..

alamak abang imran nampak sikit jek..

 

alhamdulillah sempat jamu diorang sefamily..

lauk pauk ala kadar..

 

2013-10-19 08.26.07

 

bekalan frozen EBM untuk adik lala..

lebih kurang 80oz hasil pumping di ofis..

ikhlas dari ummi..

 

2013-10-19 13.56.27

 

ni masa ummi datang jengah adik lala..

kebetulan ada program kat Shaklee JB Branch..

dah dekat sepelaung tu kan..

ummi ambil peluang ni untuk hantar bekalan frozen EBM..

 

2013-10-19 13.56.09

 

comel tak saya..

boleh tahan kus semangat adik lala ni..

macam nak gigit2 je drumstick dia..hehehe

kenal juga zara bila ummi agah2 dia kan..

zara.. ummi nak zara tahu yang ummi ikhlas berikan susu ummi..

ummi halalkan setiap titis susu untuk zara..

mudah2an zara jadi anak solehah..

penyejuk mata penenang hati mama papa..

terima kasih bagi peluang ummi ada anak dara sorang..

doakan ummi dapat baby girl lepas ni ye..

sayang zara macam ummi sayang abang ilham dan adik syakir..

thanks mama and papa zara sudi berkongsi zara dengan kami..

sayang uolls.. :)

 

p/s dah lama tak jumpa zara ni..mama zara bila nak gather2? ;)

Geng2 Mak Buyong.. Wear Your Face Mask!!!! ;)

Bacaan terkini setakat jam 5.00 pm sekitar kawasan Johor (Larkin Lama)..

masuk sekali kawasan Gelang Patah, Pelabuhan Tanjung Pelepas..

dah 219 uollssssssss..

 

LATEST API JOHOR

Sumber: http://www.doe.gov.my/apims/

 

Doa banyak2 Allah turunkan hujan..

supaya kurang sikit jerebu ni..

untuk kawan2 yang sama2 mak buyong..

jaga kesihatan kita ye..

banyakkan minum air masak..

kurangkan aktiviti luar..

 

IMG_20130620_150323

 

oleh kerana dalam opis dah semerbak bau asap..

bersama udara yang kelabu asap..

mari kita balut shawl..

 

N330XViOndIjAU8ascwUL-vTGx2zUaRJCEHSF8uEh5o

 

petang sikit..

kita berangan jadi doktor..

meh sini siapa nak operate hidung.. tekak.. perut pun boleh Smile with tongue out

 

ok ini seriusssssssssss..

jangan memain..

jaga kesihatan..

risaunya la hai..

sian anak2 kecil termasuk anak saya..

ya Allah turunkanlah hujan ya Allah..

Amin2..

Membuli Anak Jiran Belikan Aiskrim Malaysia :p

C360_2013-05-27-15-53-22-868

 

haahhhhh..

cerita last weekend..

sedang syok menyapu sampah kat kaki lima rumah..

ada dua beradik.. kakak dan adik lelaki lalu..

sambil hisap aiskrim malaysia..

pada tangan kakak ada aiskrim milo dan asam kecut..

 

ya rabbi..

tuhan je yang tahu bertapa mengecur lagi mengecesssss nya saya..

 

terus panggil budak perempuan tu..

“dik..beli aiskrim tu kat mana?”

“dekat blok belakang” kata budak tu..

“berapa sebatang?”

“sebatang 20 sen”

“boleh tak awak tolong cik belikan aiskrim?”

“boleh”

saya pun bagi RM1 untuk beli 3 batang aiskrim asam kecut dan 2 batang aiskrim milo.. RM1 saya upah kakak nya.. RM1 lagi upah adiknya..

“nanti ketuk pintu kekuat tau”

budak tu angguk kepala..

sekejapan budak datang semula..

aiskrim milo dah habis..

yang ada aiskrim asam kecut jek..

dia beli 2 batang jek..

takpe lah dik.. 2 batang pun 2 batang lah..

janji lepas tekak nak merasa..

 

ohhhhh sangat heaven dapat nyonyot aiskrim malaysia..

dah lama tak merasa..hehehe

macam budak kecik pulak rasa..

dulu arwah mak memang berniaga aiskrim malaysia kat rumah..

macam2 perisa ada.. hmmm sedapnya..

nak tunggu buat sendiri vitamin M banyak kan..

Winking smile

 

puas hati dapat menjamah sikit..

bagi babah, dia tak nak..

so ummi la bedal 2 batang terus..

sambil sembunyi2 dari ilham Nyah-Nyah

 

thanks ye adik yang tolong belikan tu..

entah anak siapa la yang kena buli dihujung minggu.. Smile with tongue out

mati kalau mak dia cari.. hahaha

Allah je yang balas jasa awak..

thanks bebanyak.. Thumbs up

Ingatkan Timbang Jek.. Rupanya Kena Suntikan Anti Tetanus (ATT) @ Kancing Gigi..

last 2 weeks kan memang nurse dah pesan datang semula..

sebab berat naik melampau sampai 4kg..

saya tak rasa naik sampai 4 kg kot..

still tak nak terima kenyataan.. Smile with tongue out

sebab maybe tukar penimbang dari KKGP ke KDPM..

apa pun redha je la..

dah naik banyak tu terima je la..

siapa suruh makan banyak..

Hot smile

 

C360_2013-05-27-11-47-41-842

 

result timbang hari ni..

naik sekilo jek.. yeay!

so sekarang berat ummi 63.3kg

lalalalalalala.. sambil bernyanyi girang..

 

C360_2013-05-27-11-48-03-202

 

nurse aka mak pah tanya camana kontrol diet..

kontrol tak kontrol sangat la..

tapi kalo dah melantak nasi pagi kat opis..

tengahari tak makan lagi nasi..

tapi balik rumah konfem nak nasi..

nurse tanya masih susukan ilham..

saya jawab masih lagi..

dia dah start suruh wean off..

sabar ye.. sikit je lagi saya nak ke garisan penamat..

sebulan setengah jek..

saya berdoa semuanya dipermudahkan..

 

bila dah check baby segala bagai..

yang saya ingat sebanarnya datang timbang semata..

mak pah kata..

“hari ni kita bagi injection ye”

erkkkkkkkkk.. Sick smile

“injection apa ek mak pah?”

tetiba blur macam pestaim preggy..

“oo..kancing gigi”

hmmmm.. baiklah dalam kata lainnya pasrah..

Smile with tongue out

 

C360_2013-05-27-10-18-43-966

 

baru tengok rak tu dah seram..

jeling mak pah..

nampak jarum panjang..

scarrrrrrrryyyyyyyyyyyyy..

Crying face

 

C360_2013-05-27-10-18-24-635

 

tapi cuba menberanikan diri..

dengan mengembangkan hidung sendiri Smile with tongue out

babah ilham berjanggut tunggu kat luar..

sebab terpedaya janji manis ummi..

“alaa.. sekejap jek ni..ummi kena timbang jek..”

dan dia pun terpedaya..

sorry babah..

 

C360_2013-05-27-10-27-51-910

 

masuk kereta, mengeluh kejap sengal lengan..

sengal tangan kanan meriba ilham semalam tak hilang lagi..haisyhhh..

babah dipaksa mensnapkan gambar..

ikut hati dia malas nak layan..

tapi akur ummi ilham nak jadi blogger tegar Smile with tongue out

gambar tu nak tunjuk lengan segumpal yang dicucuk..

bukan nak tunjuk jari yang semakin domok ye..

harap maklum..

 

ok jom baca info pasal suntikan kancing gigi kat bawah..

 

Credit info:

Blog http://rizaros.blogspot.com/2012/07/suntikan-anti-tetanusatt-atau-kancing.html

Pentingnya cucuk kancing gigi(ros copy paste jer kt blog amal) :-

- Tetanus adalah jangkitan kuman yang boleh mengakibatkan maut disebabkan oleh racun yang dikenali sebagai Clostridium tetani. Jadi suntikan anti-tetanus ni untuk mengurangkan kebarangkalian terkena jangkitan kuman tersebut.

- Kuman ni boleh masuk melalui luka. Luka untuk wanita hamil ialah jika bersalin normal, akan ada luka pada faraj (luka episiotomy).

- Dulu-dulu hospital tak banyak. Kebanyakan wanita yang bersalin hanya bersalin di klinik, disambut oleh bidan tradisional. Peralatan yang digunakan dikhuatiri tidak bersih. Jadi WHO & Kementerian Kesihatan Malaysia mewajibkan suntikan tetanus pada ibu hamil – mencegah kadar kematian bayi dan ibu.

- Vaksin ini melindungi ibu dan bayi yang bakal dilahirkan. Antibodi yang dibentuk dalam badan akan dihantarkan pada bayi untuk melindunginya sehingga beberapa bulan selepas dilahirkan. Juga mengelakkan kelahiran bayi pramatang.

- Kehamilan pertama: Dua suntikan diberi. Suntikan pertama pada awal kehamilan, suntikan kedua selepas sebulan atau dua bulan selepas dos pertama.

- Kehamilan kedua: Jika jarak kehamilan kurang dua tahun dari kehamilan pertama, satu suntikan booster dos akan diberikan.

- Suntikan tetanus sudah menjadi tidak relevan sekarang kerana sudah banyak hospital dibina. Peralatan yang digunakan juga bersih dan dibasmi kuman.

- Suntikan ini juga boleh mendatangkan effect seperti demam dan adakalanya allergy. Sebab tulah ramai gynaecologist di hospital tidak memberikan suntikan ini.

- Tetapi hospital kerajaan masih mengamalkannya – mengurangkan risiko jika ibu hamil itu tinggal di kawasan pedalaman.

- Pendapat Dr Zubaidi:

Saya sendiri tidak menegah jika ibu yang hamil itu menolak suntikan ini jika yakin akan melahirkan bayi di hospital dan sanggup menanggung risiko.
Tetapi manalah tahu tanpa dirancang, seorang ibu boleh melahirkan anak di dalam kereta, di lif bangunan dan sebagainya. Jangkitan kuman boleh berlaku. Jadi lebih elok saja menerima suntikan itu lagi pula ia diberikan secara percuma di klinik kerajaan.

Yeay! Ummi Belikan Kita Meja Study.. :)

**Scheduled entry**

 

poyo jek tajuk kan..

ummi tak dera ilham study ye..

ni upah sebab ilham jadi body guard ummi sepanjang hari Sabtu..

teman ummi jumpa customer..

teman ummi lepak2 sambil check stok kat kedai..

teman ummi pergi cari free gift untuk customer shaklee..

haaa.. habuannya.. nahhh ummi belikan meja.. ABC.. 123..

murah jek.. tapi ikhlas untuk ilham..

Smile

 

C360_2013-05-18-12-23-15-393

 

ni body guard ummi & baby..

abang ilham bersama ummi yang semakin mengembang..

Hot smile

 

C360_2013-05-18-17-50-42-447

 

balik rumah dalam pukul 5pm..

ummi setting kan meja bersama kerusi dia yang mamacu belikan dulu..

sambil2 tu ummi buka kan vcd feveret ilham..

“Your Baby Can Read”

memang dia suka..

apa yang disebut dia ikut..

walaupun sebut kelaut..

tak pe ilham practice make perfect!

Thumbs up

 

umpan ilham dengan vcd..

ummi berkemas kat dapur..

sambil2 masak untuk makan malam..

ni je yang sempat ummi masak..

dengan kudrat yang ada..

 

C360_2013-05-18-20-38-46-615

 

siakap 3 rasa.. sayur kailan ikna masin..

ikan sepat masin baki yang ditabur atas kailan Smile with tongue out 

asal boleh je kan..

janji kami anak beranak kenyang..

janji babah dan ilham dapat merasa air tangan ummi..

alhamdulillah..

 

untuk bertenaga sepanjang hari..

sebelum start aktiviti..

pagi2.. ummi dah siap2 buat asndwich sardin..

untuk isi perut babah berfore kerja.. (gambar lupa nak snap)

ummi pun makan juga 2 keping kot Smile with tongue out

sambil2.. layan ESP + Strawberry Milk..

telan vita-lea dan vitamin B complex..

alhamdulillah kekal bertenaga..

 

248317_372158032893142_31955946_n

 

ni produk2 kesayangan ummi ilham..

ESP tu pun bakal2 jadi minuman kegemaran babah nampaknya..

sebab dia tak terasa kebagusan ESP..

nanti ummi nak share kat Hernee Nazir Vita Shop..

ok sempat beriklan kan..

untuk sesiapa yang nak mencuba produk shaklee..

boleh contact saya ye..

ada macam2 pakej menarik yang saya tawarkan..

jom jalan2 kat..

Blog.. Hernee Nazir Vita Shop

FB Fan Page.. Hernee Nazir Vita Shop

SMS/ Whatsapp/ We Chat @ 0127669877..

available 24/7 Smile

 

melalut dari cerita meja..

jadi promosi shaklee..

okbai!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: