Menjamu Selera “Asam Pedas Ikan Sembilang” Mommy Ngah Yang Sedap

sebelum balik ke Gelang Patah, mommy ngah jamu kami dengan asam pedas ikan sembilang air tangan dia. macam biasalah asam pedas mommy ngah ilham memang mantop. bukan nak puji melambung adik sendiri, tapi memang hakikatnya pada tekak saya asam pedas dia sama sebiji sebijon rasa asam pedas arwah mak. asam pedas ummi ilham sedap juga,Read more

DDHN | Resepi Ayam Goreng Berempah Sedap

aktiviti ahad pula. pagi breakfast kat warung poyot. balik tu, terus ke tanjung nelayan, pendaas laut. hajat hati nak cari ikan fresh. tapi apakan daya datang daha lambat yang tinggal ikan selangat. ketam ada juga tapi macam tak ada mood nak makan ketam :p jadi singgah jek la kedai abang din beli ikan bawal putih.Read more

DDHN | Homemade Donut Meal Shakes Gebu, Lembut & Sedap

projek hari sabtu, dari pagi bawa ke petang. fuhhhh. lenguh pinggang mak yong. anak punya pasal ku gagahkan jua    pagi lepas breakfast suruh babah ilham siap2 beli bahan. bahan nak masak untuk lunch. bahan nak buat “kuih ibu” aka donut. dan juga bahan2 nak buat “homemade playdough” untuk ilham. lepas pergi kedai babah pergiRead more

#bentoilhamsyahmi | Spaghetti Meatball Bolognese Untuk Contest “Bekal Kasih Sayang Ibu”

ingat tak, dalam bulan Mei yang lepas, ummi ilham ada join Contest “Bekal Kasih Sayang Ibu” – Kelab Cinta Ketuhar Buttercup haaaa..lama kan peram entry ni. dengan harapan dapat jadi jeruk mangga asam boi hahaha. sekarang baru nak cerita. kisahnya ummi pun nak le berpasta. saja2 join. sebab saya tahu ramai lagi ibu2 berbakat yangRead more

DDHN | Sayur Chap Chai Cincai Boncai :p

saja je nak tayang lauk “sayur chap chai cincai boncai” ni. oleh kerana kena mengurangkan sukatan nasi. makan ummi kena la makan sayur secara berlebihan. amikkkk. hari ahad semangkuk masak sayur. sayur chap chai cincai boncai ummi ilham style 😉 bahan2: sawi bak choy carrot cendawan tiram baby corn celery kobis bunga lada sulah tepungRead more

Potato Fritters Konon.. Sudahnya Jadi Jemput2 Ikan Bilis BerPotato :p

lepas lunch semalam cakap dengan babah petang nanti kita makan potato fritters. babah senyum2. boleh je kata dia. yang penting rangup. senyum2 dia tu ada makna. maknanya dia sindir saya. kot2 potato fritters tak muncul sebab tertidur. haisyhhhh tercabar mak. maka pukul 5 turun ke dapur sediakan bahan2. follow resepi kak azlita masam manis. beriyaRead more

Menu Hari Raya Aidiladha Kami :)

hari raya aidiladha of course turn ummi beraya dengan family.. gilir2 kan.. lagi pun babah ilham kerja.. kami beraya kat rumah sendiri la.. berkumpul anak beranak.. menu simple2 jek..   nasi impit..     burasak.. mama cu yang beli konon berangan dia buat.. cesss.. menu tradisi orang bugis.. tapi tak dapat nak lawan dengan asamRead more

DDHN | Resepi Homemade Meatball Ala IKEA

rasanya dari pregnantkan arwah syakir memang teringin nak buat “homemade meatball ala IKEA ni.. tapi asyik kelaut jek angan-angan tu kan.. weekend lepas merajinkan diri juga la akhirnya.. saja nak cuba2.. setahun hoii simpan resepi ni.. saya follow yang paling senang jek la kan.. kang complicated sangat mahu simpan resepi ni 2 tahun lagi :pRead more

{DDHN} Melty Choc Hershey’s Versi Ummi Ilham ;)

Projek ummi ilham di cuti awal Muharram 🙂 Melty Choc Hershey’s katanyaaa.. hentam saja la labuuuu..     Resepi dari Kak Jannah Ajis.. thanks kak 🙂 sila abaikan cheddar cheese yang tersalah tu.. lagi satu dalam gambar beriya ada badam segala.. sekali badam terhangus pulak.. tercuai masa sangai badam api terbesar.. semuanya “ter” tak sengaja..Read more