• Ilham Learning Phase

    The Ilhams & Gerhana Bulan Penuh (31 Januari 2018)

    Cerita malam tadi. Pastinya korang pun macam kami kan ternanti-nanti detik gerhana bulan penuh. Ummi kat dapur pun masak sambil tengok live update dari Johor Astronomy Club (JAC) tau sebab dalam pukul 7 lebih tu hujan sikit. Dah cakap dengan Ilham, macam nak hujan macamana nak tengok gerhana bulan. Sekali dia jawab “Takpe Ummi, kita tengok esok”. Adoiii esok bulan dah tak gerhana nak oii. Kredit gambar hasil cerapan gerhana bulan penuh (Total Full Moon Eclipse) oleh Uncle Nazam & team JAC di Tanjung Balau, Kota Tinggi. Ini kami anak beranak skodeng gerhana bulan dari depan rumah. Toleh kiri toleh kanan eh kita empat beranak je yang over hahaha. The…

  • Ilham Learning Phase

    Sesi Menyampul Buku Abang Ilham

    Sebelum start sekolah, Sabtu petang bawa ke malam Ummi dah berjuang habis-habisan menyampul buku-buku Abang Ilham sampai tahap sampul pun habis hahaha. Tahun lepas buku PASTI tak la banyak macam buku darjah 1, haaaa sekarang buku teks sekolah kebangsaan dan sekolah agama memang lenguh pinggang duduk lama tambahan pula banyak iklan. Baru Ummi nak duduk fokus.. ada budak nak ngempeng. Lepas ngempeng, mata Ummi pula berat minta lelap.. ehhhh tu salah Ummi sendiri hahaha. Untuk buku latihan, Ummi guna  pembalut buku latihan jenama Super Wrap. Buku latihan semua Ummi balut. Harap bertahan la sampai ke hujung tahun. Walaupun minggu kedua dah ada buku latihan tertogel hahahaha. Untuk buku teks dan…

  • Ilham Learning Phase

    Hari Terakhir Abang Ilham di PASTI Ar-Rahman 1

    Hari ni hari terakhir Abang Ilham menuntut ilmu di PASTI Ar-Rahman 1. Maka berakhirlah aktiviti Ummi pusing kampung setiap pagi menghantar Abang Ilham ke sekolah dihujung kampung. Gambar ni Cikgu Akma share di group. Nampak tak tu Abang Ilham. Masing-masing bawa bekal balik rumah. Dalam beg tu ada t-shirt kelas 6 tahun, sijil PASTI, buku rekod pencapaian dan makanan (nasi impit & kari daging nenek.. Ummi yang makan.. sedap!) Kebetulan hari ni Mama Cu busy jadi Ummi yang ambil Ilham. Sempat juga Ummi ajak Ilham dan kawan-kawan bergambar dengan Cikgu Akma dan Cikgu Rozi. Penat dah Ummi suruh Abang Ilham tengok kamera, hmmmm tak ada harapan. Ummi pun nak juga…

  • Ilham Learning Phase,  My Hero Kechik - Ilham Syahmi

    Majlis Ihtifal PASTI Ke-23 Kawasan Gelang Patah

    Cerita Majlis Ihtifal PASTI ke-23 Kawasan Gelang Patah pada 11 November 2017 yang lepas di Goodhope Hotel, Skudai. Alhamdulillah Abang Ilham dapat menamatkan sesi persekolahan di PASTI selama setahun. Majlis ni gabungan semua PASTI dalam kawasan Gelang Patah. Ummi, Babah dan Adik Syamil.. ikutkan hati Ummi nak duduk depan, sekali macam banyak dah penuh. Duduklah tengah-tengah nak tengok persembahan Abang Ilham dan kawan-kawan dengan jelas hahaha. Tengah duduk menunggu majlis bermula ternampak pula geng susu ibu, Kak Tie. Dah duduk sebelah tu haruslah berbual dan bergambarkan. Bukan senang nak jumpa mak buyong sorang ni. Ummi suka dengar gaya Kak Tie bercakap hehehe. Abaikan pipi pau Ummi tu memang dah tak…

  • Ilham Learning Phase

    Abang Ilham & Eksperimen Membuat Ais

    Bangun pagi Ahad, buka peti sejuk cari bahan nak masak untuk sarapan pagi. Sekali terus Ummi terpandang sesuatu. Apakah dia? Ni haaa Ummi ternampak ada seketul ais dalam chiller. Pelik pula mana datangnya ais ni. Tengok freezer ada cup smurf yang kosong dah terbalik. Hmmmm.. dah boleh agak dah ni mesti kerja si Ilham ni. Malam Ahad, Ummi awal-awal dah terbongkang kepenatan. Siangnya tu kan dari pagi bawa ke petang penuh aktiviti. Penat sesangat gayanya. Anak-anak kat bawah dengan Babah. Jadi Ummi memang tak tahu apa aktiviti diorang. Bila Abang Ilham bangun dari tidur, dia ke dapur cari Ummi. Ummi terus tanya dia. “Ilham ais ni siapa yang buat?” Muka…

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: