Jom Baca Bersama Untuk 10 Minit/Let’s Read Together For 10 Minutes (LRT)

Untitled-1

sumber: http://www.forestry.gov.my/selangor/index.php?option=com_content&view=article&id=285:program-jom-membaca-bersama-10-minit&catid=2:berita&Itemid=104

Program Jom Baca Bersama Untuk 10 Minit/Let’s Read Together For 10 Minutes (LRT) merupakan langkah besar-besaran oleh Perpustakaan Awam Negeri-negeri dalam memacu masyarakat ke arah minat membaca sekaligus menjadikan Perpustakaan Awam Negeri-negeri Se-Malaysia relevan dalam kehidupan masyarakat seharian.

Program ini akan dilaksanakan SECARA SERENTAK di seluruh negara pada Selasa, 22 April 2014 jam 10.00 pagi. Mengambil inspirasi dari konsep Earth Hour, pada hari berkenaan rakyat Malaysia akan BERHENTI SEBENTAR DAN MEMBACA BERSAMA-SAMA SELAMA 10 MINIT.

Program ini merupakan langkah pertama ke arah menjenama inisiatif membaca dengan tujuan menjadikan perpustakaan sebuah organisasi yang relevan dalam pendidikan selepas waktu persekolahan (school after school) dan melahirkan masyarakat generasi muda yang mencintai ilmu, berakhlak mulia, mentaati agama serta berkemahiran yang tinggi.

 

===============SchoolSchoolRed heartSchoolSchool===============

 

ummi ilham dan kawan2 pun support Program Jom Baca Bersama Untuk 10 Minit/Let’s Read Together For 10 Minutes (LRT)

 

10298663_10203211682360528_7290504976621476869_n

 

jom tanamkan sifat suka membaca..

kat rumah banyak buku2 baru belum habis dibaca.. hehehe

tak sabar nak khatamkan buku2 penuh ilmu dan kata2 semangat..

 

by the way, thanks kepada puan photographer aka kak leen..

sudi melayan kerenah kami bertiga hehehehe~

Kompilasi Gathering Bersama Ex-housemate & Ex- classmate BCA UiTM Melaka

cerita lama bercampur cerita baru hujung minggu lepas..

paling lama gathering iftar la..

perap sampai jadi jeruk pak ali Smile with tongue out

layankan je la ummi ilham bizilah konon..

 

Gathering Iftar Ramadhan 2013

 

bulan puasa tahun lepas kami berlima sempat berkumpul di M-Suite Hotel..

thanks emmy.. orang kuat M-Suites dia yang bersusah payah arrangekan iftar kami semua..

walaupun ummi ilham masa ni baru habis pantang kot tak silap.. shhhhhhh.. Send a kiss

orang lain single mingle.. saya bawa dua2 hero..

ekin bawak iman dan adik dia..

 

20130801_194720

 

maintain je mak2 dara ni kan..

 

20130801_205223

 

en.nazir ada

 

20130801_205918

 

ekin with iman, ajie, emmy and didie..

 

20130801_191622

 

mama syahmi & ummi syahmi Winking smile

 

20130801_200843

 

beriya iman makan..

 

20130801_202709

 

didie bersama air oren bodo..

 

20130801_205900

 

sakan gelak uolls..

 

20130801_205621

 

malu2 kena tenung dengan anak dara..

 

20130801_205656

 

dalam malu2 tu ada hati nak ngendeng gadget orang..

 

20130801_205811

20130801_205816

 

ummi ilham yang berangan nak ngorat iman..

ummi tau bukan ilham Be right back

 

20130801_205846

 

sempat gak bergambar dengan aunty emmy..

 

20130801_191024

20130801_191706

20130801_191719

 

bila tenung2 gambar babah 1 pun tak ada..

lepas tu terasa ilham masih kecik lagi pulak..

nak banding sekarang hehehe..

cepat dah anak ummi membesar..

 

Gathering December 2013

 

Masa ni linda datang JB anak beranak..

nak berjimba kat legoland..

stay rumah kami semalam..

sian tetamu sampai jam 2am..

esoknya kami keluar makan2 dengan emmy kat tip top ikan bakar..

memang tip top sampai tak sempat order banyak dah langsai..

sedih Sad smile

tapi dapat makan baby ketam.. ais jelly pun dah melegakan..

Thumbs up

 

IMG-20131228-WA0033

 

ummi, ilham dan family aunty emmy..

bila syahmi bertemu syahmi.. Winking smile

kami ditemani mamacu sebab babah kerja malam..

macam biasa mamacu jadi puan drebar..

 

IMG-20131228-WA0031

 

ni family aunty linda..

beriya mama linda ni berbual..

taqif dengan ayah dia relax jek hehehe..

 

IMG-20131228-WA0035

 

memacam rupa dia bagi..

lepas makan2 kami terus balik..

diorang ronda2 bazar karat..

 

next gathering..

masih lagi 3 keluarga ni..

yang lain dari jb kebizian hal keluarga masing2..

 

Gathering April 2014

 

awal2 linda dah inform yang dia n family nak turun jb..

kami pun discuss la lokasi mana nak menyantap..

pilih punya pilih.. kami setuju nak main masak2 kat kapten steamboat and grill..

kali ni linda stay kat suria hotel..

time dia datang jek babah ilham kerja malam..

maka macam biasa khidmat puan drebar untuk meneman diperlukan..

 

3 family jek..

boleh tahan meriahnya..

 

makan time Nerd smile

 

20140412_215310

20140412_215339

20140412_215417

 

muka kelaparan..hehehe

ke dah terlebih kenyang? hehehe

 

sebelum balik yok gambar kenangan..

 

20140412_225622

 

mana sempat jekkan mak2 orang ni..

 

20140412_225711

 

fefeeling anak dara jap..

tengok dua orang ni tak bawak anak2..

terus jek spontan ummi letak ilham hahaha..

 

20140412_225807

 

abang thaqif yang susah nak bergambar..

 

20140412_225830

 

beriya ni sebelum balik nak salam n cium ilham..

teringin nak adik tu mama linda oiii..

 

sebelum balik sempat lagi plan2 next gathering..

harap2 menjadi gathering raya kita ye..

kita hasut yang lain untuk join sekali..

termasuk si zambhi yang poyo tu..

Who me?

 

p/s semput juga menggabungkan 3 gathering dalam satu entry  Rolling on the floor laughing

Lepaking With Aunty Tata

makcik ni bagitau nak datang PTP..

alasan dia nak ambil data untuk projek master..

padahal dia rindu dengan kami kat sini..

kannnnn.. Nyah-Nyah

 

C360_2013-05-21-16-33-59-106

 

ni sempat lepak2 kat cafe..

lepas tu sambung kat opis kejap..

 

malam plan nak makan kat saujana..

mula2 nak pergi bertuga ilham jek..

babah, ummi tapaukan jek sebab balik pukul 8 lebih..

malas nak tunggu..

sekali fikir punya fikir..

mahu tak makan ummi kalau handle ilham sesorang..

tunggu jek la babah balik..

 

C360_2013-05-21-22-13-33-504

 

nahhh.. aunty tata lagi..

 

C360_2013-05-22-12-04-12-613

 

ni aunty tata dengan ilham yang gaya ‘peace’ tak jadi tu..

ni aksi lepas makan dua2 muka kenyang..

tapi tak boleh tayang muka umminya..

sebab dah terlebih2 kenyang..

Don't tell anyone smile

 

C360_2013-05-22-12-05-00-407

 

before aunty tata balik kl..

sempat posing padahal boss dah panggil ada short discussion..

abaikan tumbesaran diameter hidung ummi ilham ye..

semakin mengembang bagai johan nampaknya.. Smile with tongue out

 

untuk aunty tata..

good luck for your future undertaking..

jangan lupa eh..

nanti turun jb lagi tengok adik ilham..

Boy

Eid Mubarak 1433H | Raya2 Rumah Auntie Intan @ Taman Nusa Indah

malam sabtu yang lepas..

jemputan open house rumah opismet ummi saya..

babah kerja malam, jadi saya kenalah jadi body guard ummi..

lepas hantar babah pergi kerja..

kami terus ke Taman Nusa Indah rumah auntie intan..

yeay! dah sampai pun..

 

2012-08-31 21.07.54

 

lepas ummi makan2..

kami posing2 tapi tak banyak..

sebab ummi malu2 miawwwwwwwwwww.. Smile with tongue out

 

2012-08-31 21.08.38

 

posing dengan tuan rumah..

tapi ilham tak tengok depan pulak..

jadi ummi andaikan itu dialog dalam hati ilham Winking smile

sebenarnya kami datang bertiga..

nak tengok tak sorang lagi body guard ummi..

 

2012-08-31 21.07.30

haaaaa.. ni dia..

uncle idrus aka anak.. kenapa orang panggil dia dengan nama anak???

hmmmm.. ummi kata tu kena tanya mak ayah dia la Smile with tongue out

 

apa pun, thanks auntie intan..

menjamu ummi ilham dengan menu2 yang sedap..

ada sate..nasi goreng.. murtabak..

semua sedap kata ummi Smile

terbaeeeeeeeekkk kata ilham Thumbs up

thanks juga kat uncle anak sebab temankan ummi saya..

sampai uncle daniel ingat ni babah saya..

hahaha..ummi gelak beso..

uncle anak baru umur 17 tahun la uncle daniel hehehe..

ok stop kat sini dulu..

nanti ummi saya sambung cerita raya lagi Smile

Menghapuskan Cuti Hari Sabtu :)

Yeahhh.. hari Sabtu sempat ikut Cdot & Yot ke Jusco. Bosan duduk kat rumah saja tanya2 dia tak ada nak ke mana2 ke. Kebetulan Yot nak ke bank, jadi saya dengan muka tak malu pun mengendeng la nak ikut :)

 

Nahhh.. ni gambar on the way ke Jusco.. melayan Ean dalam kereta..

 

IMG_0339

Hensem tak saya?? ;)

 

IMG_0340IMG_0341

 

Ean kena paksa hahaha..

dalam hati.. “aku tumbuk gak Umi Long ni kang”

 

IMG_0342IMG_0343

 

Lepas pergi Ambank teruslah menerjah ke Nando’s. Dah lama tak ke sini. Kalau keluar dengan En. Nazir, kami jarang makan kat Nando’s sebab En. Nazir tak berapa minat sangat. kalau wifey dia ni bedal je segala makanan ;)

 

IMG_0344

IMG_0345

IMG_0346

 

Belum sempat order makanan Ean dah beraksi atas meja. Sempat jengah2 orang sebelah, senyum2.. terlebih peramah pulak budak kecil ni hari ni. Maybe tengok Apek kat sebelah meja tu dia terkenang Apak dia kat KL hehehe.

Hoyeaahhhhh.. time kami pulak nak berposing :)

 

IMG_0347

 

Mummy duk berposing dengan Acu, Ean kat belakang buat apa tu??

 

IMG_0350

 

Acu yang baru balik dari Timur Leste ni macam mengantuk je rupanya. Sampaikan jalan nak ke Bukit Indah pun tak hafal ;)

 

IMG_0352

 

Hambikkkk.. Ean bagi Mummy kerja part-time waitress kat Nando’s. tabah ye Mummy dengan kerenah anakmu :) Ditumpahkannya air mineral atas meja. Masa dah dapat makanan habis corn Acu jadi mangsa hahaha. Nasib baiklaj Acu tu tak berbadan dua, kalau tak meleleh air liur nak makan corn yang dah kena hentak atas meja dikerjakan dek Ean :)

 

IMG_0353

 

Ni menu saya :) mild2 saja kang hot2 kang sakit perut nayooooooo. Alhamdulillah kekenyangan sampaikan nak cari barang pun tak larat di samping sakit perut baby duk mengeras je. Makanya, time Cdot dan Yot bershopping saya duduk je kat bangku Jusco merelaxkan diri. Siap2 belanja terus balik rumah dan sempat menapaukan En. Nazir GCB Mc’D. Kesian pakcik tu tengah kerja jadi belikan la buat makan malam. Sampai rumah black out tapi sempat terbongkang sekejap dalam kepanasan sebab kepenatan.

Itu saja cerita petang Sabtu yang best :)

BerGCB Di Tengahari Jumaat

Pagi tadi..on the way nak ke opis dengar iklan kat radio pasal GCB. Dalam hati berkata “tengahari ni kalau ajak Ita pergi McD ok juga kan”. Sekali sampai opis je Ita terus bagi cadangan nak pergi McD tengahari. pekena GCB. Perghhhh.. macam tahu2 je kan. Ko skodeng hati akak aeh Ta? :)

 

Lunch hour je tadi berdezup kitorang ke Mc D Bukit Indah berempat. Sampai2 cari tempat, diorang pergi beratur dan saya duduk je diam2. Ni la masa nak membuli anak2 dara ni. Hajat hati nak bergambar2 lah konon, tapi dah dapat GCB terus terlupa. Balik opis terus berposing ringkas. Thanks to Pak Dollah tolong jadi cameraman :)

 

belakang: Zira & Ada.. depan: tuan blog & Ita :)

nyumm2.. untung baby tengahari ni dapat merasa GCB.. padahal omak aeh yang melantak ;)

 

Ni Zira punya yang tak dimakan kat sana. Kitorang bertiga punya dah selamat diproses dalam perut hehehe. Puas hati dapat makan GCB.. alhamdulillah. Nanti dalam pantang tak dapat makan jadi ambil kesempatan sekarang hehehe. Banyak betul alasan :)

Sesi Mengagih Hadiah :)

 

Kan da kata.. dua orang ni sibuk nak menang. Tak pe lah bagi peluang sekali boleh. Hadiah untuk dorang ni same sebijik sebijon tak boleh tak sama sebab nak bagi adil. Nanti pot pet pot pet cakap saya ngelat :) Harga pun saya make sure sama je dengan 3 orang ibu2 yang dapat tu.

Bila dua2 dah ada kat opis barulah saya bagikan untuk dorang. Saja nak tayang2 gambar macam penyampaian hadiah apa je hehehe. Thanks to both of you. Doranglah geng susah senang saya kat opis (ini bukan ayat bodek). Thanks sebab support saya berblogging :)

 

Dah Siap Bungkus.. Yeay!

Dah settle dah membungkus. Selagi tak settle selagi tu la kena soal dengan En. Nazir sebab dia takut saya terbesalin nanti tak sempat nak bagi hadiah untuk ‘Si Kuat Bebel @ herneenazir.com’.

Untuk Salwa, Nazam, Ita, Zahid dan Kak Jannah.. tunggu ye, esok saya agih2kan. Harap sudi terima hadiah yang tak seberapa ni. Yang penting saya ikhlas nak bagi kat kawan2 yang support contest/ blog picisan saya tu. Kalau ada rezeki lagi nanti saya buat contest lagi ya. Thanks for your support and friendship forever :)

 

Hernee Nazir – Abaikan la cara pembungkusan yang cincai boncai tu ya.. sesungguhnya si tukang bungkus kurang upaya.. tak larat nak duduk lama2.. bungkus pun atas katil nasib baik tak tergunting cadar.. kalau tak haru biru ;)

Congrats To Mummy Cdot.. Welcome to The World.. Rayqal Aqasha Hiew :)

Congrats to my BFF Cdot Ghazali yang selamat melahirkan seorang lagi hero Cina mixed Melayu semalam 17 Mei 2011, jam 4 petang secara normal dengan berat 3.2kg di Pusat Pakar Sakit Puan Dan Perbidanan Khor & Loh . Baby comel tu diberi nama Rayqal Aqasha Hiew bin Iskandar Hiew. Alhamdulillah mudah betul dia ni nak bersalin. Rasa macam sekelip mata dia bagitau yang dia dah kat labour room, lepas tu tiba2 sms dah bersalin hehehe.

Sebenarnya saya doa2 nak suruh baby Cdot keluar 16 Mei 2011 tapi baby tak nak keluar la time tu. Sesunguhnya Allah lebih mengetahui :) Kalaulah keluar masa birthday saya tu, confirm hadiah yang saya bagi Pakej Anak Angkat Seumur Hidup termasuk sambutan hari jadi setiap tahun secara PERCUMA! :) Tak apalah, yang penting birthday Rayqal masih sebelah2 birthday Ummi Long kan. Kalau Mummy lupa birthday Ummi Long memang tak patut hahaha.

Ini dia gambar budak comel rambut terpacak tu. Sekarang Ean dah jadi abang. Echah dan Kasha pulak dah bertambah pangkat hehehe.

 

 

Yang kat bawah ni gambar Mummy diorang masa saya datang menjengah malam tadi. Rambut fesyen terbaru masa berpantang ye kawan2 hehehe. Ean tu tengah praktis nak jadi hakim katanya.

 

To Cdot, selamat berpantang sobatku. Dia ni sebenarnya salah sorang pakar sakit puan saya dan juga ratu jamu yang saya rujuk untuk first time berpantang nanti ;) Semoga saya pun dipermudahkan bersalin macam dia nanti. Amin. Doakan aku Dot!

Notebook To Sell!!! Acer Aspire 5942G-724G64Bn

Morning kawan2.. kawan saya Nazam si Mat Gadget nak let go Notebook Acer Aspire 5942G-724G64Bn. Sebab musababnya dia dah tertarik dengan Acer Iconia. Macam biasa la mamat ni pantang nampak gadget2 baru cepat je lupa yang lama.

Ni gambar notebook dia tu still in good condition. Details nya ada kat bawah.


Acer Aspire 5942G-724G64Bn
Model: KAQBO

OS: Windows 7 Home Premeium 64-bit
Processor: Intel Xore i7 processor 720QM (1.6GHz, 133 MHz FSB)
LCD: 15.6″ HD Acer CineCrystal LED LCD
Graphics: ATI Mobility Radeon HD5650 up to 2783MB HyperMemory.
Memory: 4GB
Storage: 640GB HDD
Optical Drive: Blu-ray Disc/ Super-Multi DL combo Drive
Card Reader: Multi-in-1 card reader
WLAN: 802.11b/g/n
Bluetooth: Bluetooth 2.1+EDR
Webcam: Acer Crystal Eye HD Webcam
Battery: 8-cell Li-ion battery

Condition: like new (see to believe), with another 2 years warranty.
Original Price: RM5100

Sekiranya berminat bolehlah hubungi beliau 016-7730877 @ email kat nazame@yahoo.com.sg. Kalau malu2 nak contact dia, boleh contact saya kat hernee@ptp.com.my/ hernee.nazir@gmail.com. Paling mudah tinggalkan je komen kat entry ni ya :)

Oooppsss terlupa.. harga untuk dijual RM4000. Cepat2 kalau berminat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...