• Family's Activity,  Foods Review

    Makan Malam di 7 Spice Danga Bay

    Minggu lepas the one and only adik lelaki Ummi balik ke sini atas urusan Visa pelajar di Indonesia. Malam Sabtu Ahad kami anak beranak makan malam di 7 Spice akak “Kedai 7” kata Abang Ilham. Mama Cu dan Uncle Cu takde dorang balik kampung. Abaikan spec “Ejen Ali” yang sibuk enter frame tu ya hahaha. Tok Ayah dan Nenek dah sampai dulu barulah kami menyusul. Ni anak bujang Tok Ayah, Farid Fathullah. Dah lama tak jumpa. Tahun ni dah masuk 20 tahun umurnya. Nak berkenalan PM tepi hahaha. Belakang tu Ummi yang menjaga Farid di Temanggung, Jawa Tengah. Budak sorang ni duk main chess dengan Babah. Bab chess memang Babah…

  • Foods Review,  Uncategorized

    Makan Malam di Restoran Wadi Hana Elarabi Desa Rahmat Tampoi

    Misi JJCM minggu lepas. Babah tanya nak makan kat mana? Terus Ummi teringat nak mencuba menu-menu yang nampak lazat di Restoran Wadi Hana Elarabi, Desa Rahmat, Tampoi. Lepas maghrib berdezup kami empat beranak ke sini. Ada dua pilihan tempat, sama ada nak duduk atas kerusi makan biasa atau landing  atas kusyen di bawah dengan berkonsepkan santai makan sambil bersila. Rasanya itu lagi syok sebab nak makan dalam dulang hehehe. So kami pilih duduk bawah. Muka macam tak redho je kena snap hahaha. Masa untuk memilih menu. Baca menu ada yang faham ada yang blur-blur hahaha. Buat-buat faham tengok gambar je la. Ohhhh ini rupanya dua orang chef yang jadi tulang belakang…

  • Foods Review

    Mangga Krup Krap

    Dua minggu lepas, ternampak orang duk promote Mangga Krup Krap, ehhh gatal tapak tangan Ummi nak membeli juga. Menggelitik rasa tekak terbayang mangga ni masuk mulut hahaha. Melampau sangatkan gayanya. Akhirnya Ummi pun mencuba 3 biji. Sekali 3 biji ok tamak haloba. Haaaa inilah Mangga Krup Krap dari Thailand sebiji RM7. Setiap sebiji mangga krup krap ni dibekalkan dengan serbuk asam manis pedas. Dah siap-siap dipotong-potong, tinggal pulas dan colek je. Masukkan mulut kunyah dengan sound effect krup krap hehehe. Ehhh sedap tau. Mangga tu lemak manis tak masam langsung. nampak je hijau macam muda.. macam masam. Tapi sumpah tak masam. Sesedap rasa je bila dah dicolek. Ummi beli 3…

  • Foods Review,  Geng Makan

    Lunch at Restoran Saujana Kg. Tg. Adang

    Lunch zaman tok kaduk bila entah kan baru nak muncul hari ni. Nampak sangat ketidak efficient nya Ummi Ilhams akhir-akhir ni. Tak tahu lah virus apa menyerang. Virus pemalas level otai menyerang sistem blogging Ummi ekekeke. Lunch kami berempat 2 minggu lepas di Restoran Saujana Seafood, Kg. Tg. Adang. Nonesssss and Kak Leen. Ummi Ilhams dan Eqa sambil-sambil menanti makanan. Aktiviti wajib adalah wefie. Haaaaa beratur air kami ok. Sebenarnya Ummi nak order mango ice blended, tapi malangnya hari tu tak ada mangga. Sambil-sambil tunggu makanan kita bedal keropok ikan Kak leen beli cicah dengan sos thai yang sedap ni. Ok makanan dah sampai, jom zoom in. Kawan-kawan Ummi terpaksa…

  • Foods Review

    Nasi Goreng Gearbox Sedap Di Restoran Daun Mazz Taman Setia Tropika

    Minggu lepas tetiba Babah ajak kami JJCM ke sini. Nak cuba nasi goreng gearbox katanya. Ummi tanya mana Babah tahu kat sini ada menu ni? Babah kata kawan dia yang share. Jadi lepas Babah balik kerja kami pun teruslah ke Restoran Daun Mazz, Taman Setia Tropika. On the way tu sempat la Ummi jengah facebook page restoran ni sambil jengah-jengah menu yang ada. Jauh? Ya memang jauh la dari Gelang Patah. Tapi demi mengisi perut dan mencuba menu sedap kami teruskan hehehe. Walaupun ada kesesatan sikit ekeke. Stall untuk yang nak mencuba Mazz Yong Tau Fu. Saja lah Ummi nak mencuba. Cekut la sikit-sikit. Ok jom tengok apa yang kami order…

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: