DDHN | Sup Makaroni Untuk Adik Syamil

gambar lama tapi saja nak share. sup makaroni dengan gabungan sayur2 dan egg tofu untuk ilham syamil. mudah dan senang dimasak lagi2 untuk ibu2 bekerja. baling2 siap.. gitewwwwwww bahan2- minyak zaitun bawang besar & bawang putih blend segenggam makaroni carrot (potong dadu kecil2) sweet pea (sebab tak ada stok sayur hijau lain ) egg tofuRead more

Finger Foods | Cheesy Potato Ball

menu ni dibuat 3 minggu lepas.saja2 bagi adik syamil berlatih makan pakai tangan sendiri. hehehe. taklah gempak mana pun resepinya. yang ni versi baby tapi ummi babah pun bedal sama.bolehlah buat dan modify ikut selera masing2. bahan2:5 biji kentang1 biji telurbread crumbsslice cheese (patutnya pakai mozarella block.. tapi tak ada stock kat rumah bedal jekRead more

Solid Foods For Baby | Bubur Oat + Kiwi + Pisang + Kismis + Kurma

ummi ilhams yang masih lagi bereksperimen dengan menu2 untuk hero paling kecil. sebelum ni pernah buat oat + kiwi + kismis. budak cenonit tu laju je telan walau ada macam geli2 gitu. semalam ummi buat lagi.. repeat menu sama cuma tambahan pisang dan kurma. ini dia bubur oat + kiwi + pisang + kismis +Read more

Solid Foods For Baby | Resepi Bubur Nasi + Avocado + Kismis + Kurma

menu adik syamil minggu2 yang lepas. bubur nasi + puree avocado + kismis + kurma laju je dia makan. alhamdulillah. sebelum ni dia macam tak suka puree avocado. ummi test dengan bubur nasi akak puree nasi nampak dia suka je. Resepi Bubur Nasi + Puree Avocado + Kismis + Kurma bahan2: segenggam beras1/2 biji avocado11Read more

Solid FOods For Baby | Bubur Jagung + Kurma + Kismis

alhamdulilah ummi masih diberi kesempatan memasak untuk anak2 syurga. adik syamil dah semakin bertambah menu2nya. terbaru ummi buatkan dia bubur jagung kurma dan kismis. kurma dan kismis tu buat penyedap rasa. selain itu ummi juga blend ikan bilis yang disangai sebagai bahan perasa. ingat ye NO SUGAR, NO SALT untuk baby. ini bubur jagung, kurmaRead more

Solid Food For Baby | Resepi Puree Carrot

masa untuk mencuba puree carrot yeay! abang ilham dulu awal2 ummi dah bagi puree carrot. time adik syamil lambat pula susunan turn carrot hehehehe. Resepi Puree Carrot 1) 2 batang carrot (stok 3 1/2 hari) 2) air masak secukupnya Cara penyediaan: (step by step) 1) kupas kulit carrot. 2) potong carrot kecil2 supaya cepat empuk. 3)Read more

Tekstur Makanan Bayi Mengikut Umur dan Keperluan Kalori Sehari

info2 dibawah saya dapat semasa melawat pameran Bahagian Pemakanan KKM dalam Majlis Pelancaran & Seminar Sempena Minggu Penyusuan Susu Ibu Sedunia 2015 Peringkat Kebangsaan. saja saya asingkan entrinya untuk lebih fokus pada tajuk di atas. senang jadi rujukan seperti yang kita sedia maklum, makanan terbaik bagi bayi di bawah umur 6 bulan adalah SUSU IBU!tiadaRead more

Solid Foods For Baby | Resepi Puree Lai

plan ummi nak buatkan syamil puree pear.ye buah pear. maka disuruhnya babah carikan buah pear.memang babah beli, kat sticker mydin tulis pear.tapi dalamnya buah lai. kulit warna kuning tu.kalau kulit kuning lai kan? yang banyak air tu.kan? kan? arghhhhh.. selalu macam ni tau.konpius antara lai dengan pear.search2 jumpa entri lama..http://herneenazir.blogspot.com/2010/01/antara-pear-dan-lai.htmlhmmmm.. sah2 yang ni puree laiRead more

Solid Foods For Baby | Resepi Puree Pisang

alhamdulillah semalam cukup hari ke 4 (4 days rule) puree epal untuk syamil. so far tak ada masalah alergik. nampak ok je. kata opah dia suka je 2 kali sesi makan. semalam babah berusaha gigih ke mydin carikan buah pisang, avocado, pir dan epal. malam pulak ummi berusaha gigih menyiapkan puree pisang untuk 3 hariRead more

Syamil’s First Solid Food

semalam ummi dengan gigihnya menyediakan puree apple untuk syamil. resepi puree apple next entry ye. asing2 senang nak refer. tengahari puree nya dah siap tapi memandangkan tuan punya badan syok tidur. ummi terpaksa postponed sesi makan ke petang. tak sampai hati nak kejutkan dia bangun tidur kan hehehe. kalau dulu abang ilham start solid foodRead more