herneenazir[dot]com

cerita 1 mei yang lepas cuti labour day. 1st birthday bash puteri zulaikha aka mak wee panggilan ilham. lokasi event di The Ledang Urban Retreat, Nusajaya. babah ilham tiada dilokasi kejadian sebab ada job kat senggarang. dia balik kampung sorang2. jadi ummi je uruskan anak2. oleh kerana babah tak ada jadi dia cari pengganti photographer.

petang tu ilham dan mama cu berenang sakan kat swimming pool. ummi tak kuasalah nak ikut sebab kat rumah ada tetamu. meroti la apa lagi buat minum petang tetamu2 dari seberang.

lepas maghrib kami bersiap2 ke sana. saya 3 beranak dan ulis and family satu kereta. cik anda jadi mangsa tolong pangku syamil.

DSC_3056
DSC_3022
DSC_3025
DSC_3027
DSC_3033
birthday party bertemakan “princess cinderella” untuk putri zulaikha

DSC_3078
organizer birthday party:

DSC_3068

candy buffet

DSC_3069
kek comel sungguh. sayang nak makan.

DSC_3080
air mineral ni pun sangat comel, sayang nak minum hahaha.

DSC_3045
keep calm and party like a princess ;)

DSC_3047
goodies bag untuk tetamu..

DSC_3037

untuk tetamu dewasa..

DSC_3050
untuk tetamu kanak2..

DSC_3035

DSC_3038
DSC_3060
DSC_3178
DSC_3180

overall makanan yang disediakan oleh pihak the ledang sangat sedap..dappp..dappp.
lagi2 bbq lamb..ohsem! ;) (almaklumlah ummi ilham kan penggemar kambing hehehe)

DSC_3132
ummi sempat tulis birthday wishes untuk mak wee.

bila tetamu semua dah sampai, dimulakan dengan bacaan doa oleh pok teh dari seberang.
next.. jom potong kek!

DSC_3218

DSC_3219

tok ayah, mak wee dan nenek. beriya mak wee tu dah cun2 pakai dress sekali kasut tak pakai hahaha.

DSC_3258
tok ayah’s princesses dan tambahan sorang cucu hero hehehe.

DSC_3262

mommy ngah, daddy ngah, MIL dan SIL mommy ngah. makcik memang sporting! :)

antara family yang hadir.

DSC_3284

pak anjang and family.

DSC_3286
mok de and family

DSC_3307
mak cu and family.. ulis and family.

DSC_3311
family papa cu.

DSC_3317
anak2 mok de.

DSC_3325
tok cik man anda family.. wan anda family.

DSC_3329
pok teh and family. tengah sembang2 denganpak anjang.

DSC_3163
mok teh sabar, cik munah dan mak ngah milah.

DSC_3166
pak ngah suratman, pakcik cc dan kawan tok ayah siapa entah nama dia hehehe.

DSC_3205
family nenek dari terengganu.
thanks all for coming.

DSC_3315
budak kecik ni, bila ada pak ayan barulah nak makan.
itu pun berpaksa sebab dah excited nak main2 berkejar2 dengan pak ayan.

DSC_3263
si cenonit sorang lagi memang le tak berlepas dengan ummi.
senang ummi gendong sampai adik tertidur hehe.

DSC_3330
mak aca dan pak qoyyim.

sebelum bersurai meh kita posing ramai2.

DSC_3361
DSC_3364
DSC_3369

hiruk pikuk haru biru hahaha.

DSC_3399
DSC_3403
cucu cicit tok abah dan tok mok.
(Al-fatihah untuk Allahyarham Hj. Yahya bin Omar dan Allahyarhamah Hjh Zaliha binti Hj. Abd. Ghani)

DSC_3414
our happy family. sodih tak cukup sorang. babah tak ada. syamil tu redho jek tak tahu apa2 hehehe.

DSC_3436
tok ayah’s sibling. (pok teh, mak andak, mak cu, tok ayah, mok de dan mak anjang) kurang 2 orang makcik nun di putrajaya dan pak long di muo.

DSC_3458
photobomb by ummi ilham hahahaha. diorang bajet dah cun sangatlah gambar tu kan.
sekali kami dua beranak menyelit kat belakang.

DSC_3304

thanks to the photographers encik khairul dan sorang lagi kawannya tak-tahu-nama. harap tak serik melayan kerenah family tok ayah ilham hehehe.

overall, makanan semua memang superb! sedap semuanya. lokasi majlis pun sangat2 privacy. cuma masa duk membakar bbq kat luar tu, kenapalah dibuka pintunya. jenuh kami nak menyedut asap dalam bilik yang ber air cond. hehehe. lagi satu jangan le cepat sangat kemas makanan dan tutup lampu hehehe. kami belum masuk kereta lagi dan mak ngah milah tergolek tepi tangga sebab gelap hahaha. untuk orgnaizer birthday party ni, memang terbaiklah kakak. goodies bag pun best. apa lagi candy buffetnya. nenek kata ni organizer birthday anak erra fazira sebab temanya pun ambil tema yang sama.

siap juga entry yang diperap selama 3 bulan ni ye hahahaha.

ok next kita plan untuk majlis aqiqah syamil dan 4th birthday bash abang ilham yok!

ApCDTC5Osm2gXFXFujAlFLMe2pOHKlJD_WivMy08QhCD

“Happy birthday to youuuuuu..
Happy birthday to youuuuuu..
Happy birthday to abang ilham..
Happy birthday to youuuuuu..”

habis je ummi nyanyi dia terus sembunyi dekat pintu. ummi tanya kenapa? dia jawab “saya malu lah” alahaiiii ngengadakan abang ilham ni. dia kata “tu bukan birthday to you saya lah.. tu birthday to you babah”. adoii tak terima kenyataan pulak dia kan. hadiah ummi dan babah dah bagi in advanced. dia yang pilih nak angry bird star wars jenga. selagi tak beli sepanjang masa dia berzikir. bila dah dapat, dia punya excited sampai malam mengigau cekut2 angry bird hahaha. dahsyat betul budak sorang ni.

Selamat ulangtahun ke 4 kesayangan ummi & babah.

semoga ilham jadi insan berguna dan berjaya dunia akhirat. mudah2an Allah panjangkan usia ilham. jadikan ilham anak yang bijaksana dalam semua hal yang baik2. semoga sentiasa menjadi penyejuk mata penenang hati ummi babah. eh sedih pulak hati ummi bila ingat saat melahirkan ilham :’( Allah je yang tahu betapa bahagianya dan terharunya ummi masa dengar tangisan suara ilham 4 tahun lepas. tak sangka dapat juga ummi jadi ibu. maafkan ummi yang tak pernah sempurna mendidik ilham. semoga ilham jadi abang yang boleh dijadikan contoh terbaik buat adik2. thanks selalu buat ummi gelak dengan perilaku ilham. thanks juga sebab selalu jadi pak lawak untuk adik syamil. ummi, babah, adik syamil sayang abang ilham sangat2.

tahun lepas birthday ke 3 ilham request nak adik baby. alhamdulillah Allah bagi ilham adik syamil. tahun ni ada ke patut ilham request nak adik baby lagi 2. telan air liur ummi mendengarnya hehehe. nanti dulu eh abang ilham, ummi tahu ilham sayang adik2. harap ilham lebih bersabar. sakit bersalinkan syamil pun masih terngiang2 lagi  hehehe. malam tadi ilham cakap “ummi ni birthday to you saya ke? betul ke?” ye betul. memang pun. ummi tanya “ilham nak kek ke?” dia jawab “nak.. saya nak kek minion.. boleh? boleh ke mi?” hmmmm.. “boleh ilham”.. “yeay! sayang ummi.. tima kasih ummi” ummi baru teringat, dia nampak kek figurine minion kat AEON bukit indah hari tu. ok, insya Allah nanti ummi tempahkan kat auntie nanie. beriya umminya nak nempah tapi tak tahu bila hehehe. ok abang ilham next year dah nak sekolah tau. bila tanya nak sekolah tak. dia kata tak nak saya malu. adoii suka buat alasan malu. siap tanya kat sekolah tu ada angry bird tak? ada dibo tak? ada animals tak? adoii kalau semua tu ada, konfem ilham tak belajar hehehe. alhamdulillah vocabs ilham semakin bertambah. simple2 english words pun dia dah faham mudah2an Allah permudahkan ilham untuk mempelajari ilmu duniawi dan ukhrawi. ohhh sekarang makin kuat berangan. main sesorang sambil nyanyi lagu potret akim and the magistrate lah.. nyanyi lagu biarkanlah drama band lah.. amboiii.. dia kata “sukanya saya dengar lagu ni.. ni lagu kat rumah opah” hehehe. ada2 je ilham ni. eh panjang pulak celoteh ummi. nanti raya kita potong kek ye abang ilham.

last but not least, ummi babah adik syamil loves abang ilham so much!
muahciked!
Red lips

p/s selalu pukul 12am ummi dah standby entry.. sekarang adik syamil ngempeng.. dengan ummi sekali belayar.. hahaha..

alhamdulillah diizinkan Allah untuk bernafas lagi.
thanks Allah atas nikmat hidup yang sementara ni.
thanks babah, ilham syahmi dan ilham syamil, pelengkap hidup ummi.
tak dilupakan ilham syakir yang sedang berbahagia disisi Sang Pencipta.

hari jumaat babah ajak makan luar celebrate birthday ummi in advance katanya.
pucuk dicita ulam mendatang. balik kerja tak payah masak ngeh3.
sebab siang sabtu babah kerja, nanti balik takut tak sempat nak keluar makan.
babah tanya nak makan apa?
hmmmmm.. pilihan paling senang lagi mudah, bersteamboat di Johhny’s la kita.
lagi pun ilham suka sangat pergi “johnny2 yes papa” kata dia.
lepas maghrib berdezup 4 beranak.

20150515_205747

babah dan ilham yang khusyuk nak makan.

20150515_205759

ummi dan adik syamil dalam dakapan. thanks adik bagi kerjasam ummi nak makan.

20150515_230927


“ummi saya dengan babah belikan ummi kek”

”belikan kek apa?”

”itu haaaa”

dalam hati dah agak konfem chocolate indulgence.
bila bukak memang betul.

”alaaaaa.. ummi nak durian cheese cake” :p

ok birthday girl demand.. sila jangan layan.

lepas makan2 kami ke daiso.
tempat mesti pergi. hehehe.
ummi cari aksesori bento, babah layan ilham cari puzzle.
sebelum balik singgah al-ikhsan itu pun sebab budak kecil ni cakap.

”babah.. jom kita pergi sini”

ewahhh pandai demand sekarang.

20150515_231314

sudahnya dia, yang bukan birthday boy dapat sandal.
cisssss.. ini sudah lebih. hehe.
janji bahagia la nak.

malam esoknya 16/5.
kenduri tahlil dan doa selamat di rumah mokde.
dorang belikan kek sekali untuk saya.
thanks semua.. sayang semua.

IMG-20150518-WA0034

ini kek untuk kak long kawasan desa paya mengkuang hahaha.

IMG-20150518-WA0031

ini rupa kak long kawasan itu.
adoiiii pipi dah mok2.

suka gambar kat bawah ni.
i’m blessed! ;)

IMG-20150518-WA0029

our small and alhamdulillah happy family.

IMG-20150518-WA0030

abang ilham tu memainkan.
jelir2 lidah pulak dia.
ummi babah beriya tengok kamera.

last birthday celebration.
malam tadi, tok ayah belanja makan kat restoran terapung, pendas.
makanan tak sempat snap sebab lapar sangat.

IMG-20150518-WA0001

alhamdulillah terlebih2 kenyang.
thanks tok ayah, nenek.
mama cu sesorang papa cu jaga kedai.
mami ngah dan dedi ngah dah balik BP.
acu nuar join sekali.

ok siapa2 lagi nak belanja birthday girl, sila book time ye.
offer valid sampai end of may. hahaha.

alhamdulillah..
semoga Allah merahmati keluarga kesayangan saya.
rindu mak yang melahirkan, semoga mak tenang di sana.

cerita 9 februari yang lepas. birthday babah yang ke 35. walaupun ummi kurang upaya dalam pantang hehe tetap nak bagi something special untuk babah tanpa gagal :) ecehhhhh~

maka hasil dari usahasama mami ngah, mama cu, papa cu dan nenek, dapatlah buat2 surprise birthday celebration untuk babah. surprise tak surprise sangatlah. tapi babah pun memang tak jangka hehe.

petang siap2 suruh mami ngah dan mama cu belikan kek. suruh beli mee goreng sekali, babah kerja balik pukul 8 lebih. call dia pesan dia balik awal, sebab diorang ni nak keluar. acah2 jek. dia pun beriya cakap nak keluar kejap jumpa kawan. padahal call tu sebab nak standby nak tutup lampu dan nak tahu lokasi dia kat mana.

dia sampai kami semua bergelap dalam rumah. pasang lilin jek lah. dia kata pelik juga kan tetiba rumah bergelap. dia masuk jek kami pun nyanyilah “happy birthday to you” termasuklah ilham yang excited tu hehehe.

20150209_201910

 

lilin tu mama cu buat “WE LOVE U”
tapi macam tak nampak sangat rupanya. ekeke.

 

IMG-20150210-WA0009
bentuk love jek la yang nampak jelas hehe

IMG-20150210-WA0008

IMG-20150210-WA0010
mangsa surprise hehe.
kali pertama celebrate birthday babah berempat. adik syamil low profile masa ni, terlindung sikit hehe.

IMG-20150210-WA0011
nah bagi terang sikit. sudah2 la bergelap moh le bukak lampu. kang tak nampak nak suap makanan. hehehe. ilham syok jek meniup lilin. siap request hari2 nak celebrate birthday babah. adoii bankrupt ummi.

20150209_200447
cake yang sedap itu. oreo cheese cake kot tak silap.

untuk babah, itu jek yang mampu ummi surprisekan nak celebrate kat luar ummi dan adik syamil dalam pantang. jadi buat mana mampulah ye hehe.

ok bai.

cerita malam semalam.. celebrate birthday tok ayah dan tok teh sekali.. nak ajak tok long jauh di muo.. next time maybe boleh join tiga2.. hehehe

mula asal macam nak potong kek dan baca doa selamat kat umah je..

sekali terfikir nak try kat Bakar Bakar Steamboat & Grill House ni.. apa lagi bagitau mama cu bincang2 dan ummi pun booked la.. booked dengan puan suzana nak datang dalam pukul 8pm..

tanya2 pasal pakej yang ada.. last2 ummi ambil kat kawasan luar yang ada busking.. ecehhhhh saja nak bersantai makan sambil berhibur..

balik kerja ikut babah pergi training volleyball kejap.. sampai rumah bersiap apa yang patut.. lepas maghrib terus ke BBU..

 

20141010_224312

 

Bakar-Bakar Steamboat & Grill House

 

Alamat:

No.1, 1-01 Jalan Padi Emas 1/5, UDA Business Centre, Bandar Baru Uda, 81200 Johor Bahru (bertentangan dengan Wadihana Islamic Steakhouse)

yang penting kira bersebelahan dengan Jeruk Pak Ali yang sedapppp.. Winking smile area Jakel, Cala Qisya, Radiusite.. haaaa situlah.. pusing jek kalau tak jumpa.. gerenti tak sesat.. hehehe

 

20141010_222720 - Copy

 

Harga:

Dewasa RM35

Kanak-kanak (7-12 tahun) RM15

7 tahun ke bawah PERCUMA

 

Waktu Operasi:

Isnin – Ahad 12.30pm – 12am

Jumaat – 2.30pm – 12am

 

Untuk tempahan/ pertanyaan boleh hubungi:

Puan Suzana – 012-7105549

Encik Fahmi – 017-7842210

Cik Fana – 011-21711476

 

email: bakarbakarsteamboat@gmail.com

 

20141010_205313

 

Busking

Setiap hari Jumaat & Ahad

(untuk menempah hubungi: Mr. Bobo – 017-7755832)

 

untuk yang nak bakar-bakar sambil layan busking.. charges nya lain ye..

 

Dewasa RM40

Kanak-kanak (7-12 tahun) RM20 (**kalau tak silap dengar)

 

jom terjah dalamnya..

 

20141010_210109

 

taraaaaaaa..

oh ye sempat mengepoh dengan anak tokey dan sorang staff Fana.. katanya kalau nak buat meeting sambil bakar2 pun boleh..

 

VIP Room – RM200 (tingkat atas)

ada 4 table.. 1 table RM50 (projector disediakan)

 

jom tengok makanan..

 

20141010_205411 - Copy

 

banyakkkkkkkkk sangat pilihan uolls.. dengan orang yang ramai gila rasa fening kepala bibik nak ambil yang mana satu.. rasa excited nak memilihnya maklumlah memang tengah kelaparan.. adik baby main bola dalam perut pulak tu lagi bertambah lapar ummi.. tok ayah pun kemain penuh pinggan.. hehehe~

 

20141010_205754 - Copy

 

ada nasi goreng, mee goreng.. ni ummi standby siap2 sebab takut habis nasi goreng yang sedap tu.. hahahaha.. seriuos nasi goreng kampungnya memang sedap..

 

20141010_222421 - Copy

 

ni tingkat bawah bahagian dalam..

 

20141010_222442 - Copy

 

amaran keras! hehehe..

makanan tak habis charges RM10 for every 100g

sila jangan membazir.. membazir amalan syaitonnnnnnn.. hehehe..

 

dah jangan buang masa.. perut dah krek kruk.. menari samba.. laparrrrrrrrr yang amat.. jom terjah meja kitorang yang riuh rendah tu.. hehehe

 

20141010_204850

 

ada ayah and family.. pokteh and family, pokde, mokde, ila, mama cu dan papa cu dan kami 4 beranak termasuk adik baby dalam perut yang teringin juga nak makan steamboat.. ekekeke~ mommy ngah dan daddy ngah tak dapat balik.. maklumlah orang baru pindah rumah, jadi mak mertua nak tidur kat rumah dia.. next time kita ajak mommy eh.. jangan sedih2 hahaha..

 

20141010_205125

 

mama cu, ila dan mok teh

belakang tu terselit Mummy Dasy and family..

 

20141010_205156

 

ummi dan mak pah posing kejap sebelum ambil makanan..

 

20141010_205208

 

sebenarnya hero kecil kami tu dah tidur masa on the way.. sudahnya babah terpaksa la dukung sambil tidur.. nak kejit takut meroyan kang..hehehe

 

20141010_210658

 

haaaaa amekawwwww.. semua disumbat.. tengah duk masak2 bakar2 hero kecik bangun..

 

20141010_210754

 

haaaa dah bangun dah.. mood kelaut mengamuk sambil gigit bahu babah.. sian babah.. tanjat boboy.. biasalah kalau dia tak cukup tidur tak ada mood nak layan orang sekeliling.. cari pasal jek.. nangis nak atam lah (read: ketam).. padahal ummi dah lebur dah atam.. tetap kata bukan..

lama2 babah pujuk2 ok jek..

 

20141010_215113

 

puteri macam biasa.. mood ok jek.. lagi nampak bayang ilham terjerit2 dia..

sebelum makan baca doa selamat.. mudah2an tok ayah dan tok teh dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki yang halal.. berjaya dan kaya dunia akhirat..

 

20141010_210705

 

bukan main tekun mama cu dan papa cu menyantapkan.. hahaha

 

20141010_215242

 

penuh pinggan semeja.. tengah makan2 ni puan suzana datang meja kami.. cari mana tukang tempah.. hehehe.. makanya tukang tempah berkeliaran cari makanan.. sampai balik tak sempat jumpa sebab dia pun busy.. pok teh ingat wife tokey tu kawan saya hehehe..

 

20141010_215842

 

nahhhh kek untuk tok ayah share dengan tok teh.. butterscotch cake secret recipe.. sebenarnya saya yang over request white dark chocolate cheese tapi tak ada pulak..

 

20141010_215916

 

budak2 buskers ni tanya ada siapa2 ke yang nak celebrate birthday.. ummi pun over lagi.. aah ada.. ok nanti kami nyanyikan masa potong kek.. ummi siap request satu lagu feveret tok ayah..lagu broery marantika.. hehehe

 

20141010_220254

 

jom potong kek!

 

20141010_220405

 

tok ayah.. tok de.. tok teh..

 

20141010_220431

 

nenek farah, puteri (ilham panggil “we”), tok ayah..

 

20141010_220612

 

nek teh yang susah sangat nak bergambar..

 

20141010_220655

 

haaa ni lagu tok ayah.. broery marantika..

“biarlah bulan bicara”

bestlah dorang performed.. suara sedap memasing.. suruh mama cu pergi tanya apa nama band diorang.. oohhh rupanya diorang campur sama2 geng2 buskers.. mama cu pepandai bagi nama “rojak band” ciskek!

jom layan gambar lagi..

 

20141010_220707

20141010_220745

20141010_22130320141010_221350

 

orang ajak bergambar ramai2 babah ghaib pergi survey makanan lagi.. cessss.. sudahnya ummi ajak bergambar berdua jek..

 

20141010_221521

20141010_221648

 

fefeeling baru berdating hahaha..

 

20141010_221717

 

eh terlupa dah ada anak rupanya Smile with tongue out

 

20141010_222521

 

masa untuk membayar.. hehehe.. sempat lagi mengepoh dengan anak tokey yang sembunyi tak nak gamabr dia termasuk dalam gambar kami.. cute la awak dik.. padahal akak dah curi gambar awak kata atas tu..hehehe

 

20141010_222937

 

mula2 tak perasan.. bila tengok bil.. ehhh mak pah dengan pak ayan kira FOC la hehehe.. thanks dik..

 

Review dari saya:

sangat2 puas hati untuk kaki steamboat and grill macam kami ni.. banyak pilihan makanan.. bukan skadar bahan2 yang nak di bakar dan dimasak, ada juga side dishes contohnya kentang goreng (tak silapnya la tengok babah bedal malam tadi), popia, nasi goreng mee goreng, keropok sayur, aiskrim, berjenis2 sos.. pilihlah mana suka..ehehe..

kawasannya pun selesa.. kemudahan cukup tandas, surau.. staff ramah tamah.. kuah tomyam sedap.. salah satu daya tarikan.. kadang2 ada jek yang kuah dia rasa ala kadarkan.. tapi yang kat sini ok sedap.. highly recommeded.. bagi yang ak buat gathering ke birthday celebration ke memang ok la kot.. next time kalau ada kesempatan kami nak ke sini lagi..hehehe.. tapi macam biasa babah cakap awal2 kalau tengah lapar sangat tak makan steamboat n grill.. boleh hijau muka nak tunggu masak hahahaha..

 

yang nak mencuba kat Bakar Bakar Steamboat & Grill House?

boleh contact nombor kat atas tu ye.. jangan contact akak tau.. akak ni tukang makan jek.. tak ada share dengan Bakar Bakar Steamboat & Grill House.. hehehe.. nanti macam Kapten Steamboat & Grill ramai contact ummi nak booking table.. lagi2 time bulan puasa.. hehehe nak gelak rasa.. kami celebrate birthday babah ilham n buat mini gahtering jek kat sana.. bukan tokey kapte.. hehehe

ok selamat mencuba! Winking smile

 

pstttt.. nak siap2.. sekejap lagi babah balik kerja nak belanja makan kat johnny’s AEON Bukit Indah.. hehehe janji yang ditepati sempena pakcik menang motor.. eh salah menang contest.. hehehe~

this is the day!

let celebrate! eceeeeeeeehhhh..

 

IMG_20140830_121002

 

HAPPY BIRTHDAY – 10 October 2014

untuk Tok Ayah & Tok Long

(mereka bukan kembar tapi kuasa Allah lahir pada tarikh yang sama tahun berbeza Winking smile)

 

HAPPY BIRTHDAY IN ADVANCED – 13 October 2014

untuk Tok Teh

 

“semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki yang halal.. semoga sentiasa di bawah lindungan rahmat Allah.. ilham, ummi dan babah sentiasa doakan yang terbaik untuk kesihatan atok2 tersayang.. semoga berjaya dan kaya dunia akhirat..

Al-Fatihah untuk Almarhum Hj. Yahya Bin Omar & Hajjah Zaliha Binti Hj. Abdul Ghani

 

xoxo,

Ilham Syahmi with Ummi & Babah

last week kan birthday mommy ngah 29/8 bergabung dengan tarikh nikah dia sekali.. jadi kami memang dah plan awal2 nak celebrate birthday untuk diorang bertiga ni.. memandangkan birthday dekat2kan.. jimat belanja ekeke..

malam sabtu tu memang tak ada program apa2.. adik beradik kami memang tak ada buat majlis malam berinai whatsoever tu.. jadi diganti dengan majlis potong kek dan BBQ untuk diorang bertiga.. tetamu of course lah family kami, family mertua mommy ngah dan jiran dan rakan2..

paling excited budak kecik sorang ni la kan.. lagi2 ummi orderkan kek figurine upin & ipin.. lagilah dia teruja.. asyik tenung jek.. siapa rapat kacau kek dia.. siaplah sepelaung dijeritnya..

 

 

 tak sabar nak potong kek.. tapi bila ummi suruh potong tak nak pulak..

close up kek figurine upin & ipin yang ditempah dengan Kak Leen – Skudai.. owner blog loyangkuih.com nasib baik kak leen nak layan order dari ummi ilham.. kalau tak hancur harapan nak bagi ilham kek figurine upin & ipin dan kek figurine pengantin naik motor untuk mommy ngah.. thanks kak Leen.. comelkan kek ni.. sayang hoiii nak potong.. mak yang over!  saya serahkan pada kak leen untuk buat ikut kreativiti dia.. sebab saya tahu susah nak buat kek ni.. kesian pulak kalau banyak ragam nak order..hehehe.. apa yang penting nampak bayang si upin & ipin yang terponggok atas kek..

 

 

Jom potong kek!

Happy birthday untuk Papa Cu, Ilham Syahmi dan Mommy Ngah..

semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki

seketul lagi chocolate indulgence cake secret recipe ditaja oleh Mama Cu..

pelik pulak muka ilham tengok pengantin baru main suap2 kek..hehehe.. gambar kami bertiga beranak ada pada kamera babah.. macam biasa ummi pemalas nak copy maka sumbat jeklah mana2 gambar yang ada ye.. tunggu la babah post kat FB nanti..

 

upin & ipin ni ilham tak bagi kacau.. jadi ummi pun asingkan.. kang dia mencari pengsan nak daptkan semula hehehe.. ikutkan kek pun dia tak bagi potong.. pujuk punya pujuk akhirnya dia bagi potong.. sebenonya ummi dia pun rasa sayang sangat tengok kek comel tu.. babah kata ummi simpan jek la dalam robok kaca.. tak payah makan..

serious comel wehhhhhhhhhh.. jakun berganda2..hehehe~

ok nanti saya share review untuk kek2 gojes dan macamana uolls nak buat tempahan ye..

stay tuned!

MIS3

 

Allah selamatkan kamu..

Allah selamatkan kamu

Allah selamatkan “Muhammad Ilham Syahmi bin Mohd Nazir”..

Allah selamatkan kamu..

 

“Alhamdulillah.. bertambah lagi setahun usia ilham.. Ummi dan babah doakan semoga ilham menjadi anak yang soleh, taat perintah Allah, Rasul, ummi babah.. semoga Allah kurniakan kebijaksanaan kepada ilham.. semoga Allah elokkan peribadi dan akhlak ilham.. fasihkan lidah ilham untuk membaca Al-Quran dan Hadith.. ummi dan babah doakan suatu hari nanti ilham jadi seorang hafiz.. semoga ilham diberi kesihatan yang baik.. mendengar kata.. penyejuk mata, penenang hati ummi babah.. semoga ilham menjadi hamba Allah yang berjaya dunia dan akhirat”

Semoga peribadi ilham seindah maksud nama “MUHAMMAD ILHAM SYAHMI” (Yang Terpuji, Yang Berilham/Idea, Yang Berani)

 

==================================================================

 

Surprise di malam birthday..

taraaaaaaaaaaaa..

 

IMG_20140713_232253

 

seharian semalam tak tidur.. akhirnya terus terbongkang tak sedar diri.. ternganga sekali mulut tu ha..tapi dalam mamai2 tu sempat lagi merengek nak eskrem.. “isham nak aiskrim.. isham nak aiskrim” sampai tertidur..sejak baik dari demam.. mulut makin petah bercakap.. walaupun ada lagi words yang kelaut.. hanya ummi dan babah yang faham.. hehehe..

alhamdulillah ummi berjaya wean off ilham bulan lepas.. syukur misi nak menyusukan ilham 2 tahun terlajak2 sampai 2 tahun 11 bulan.. memang rezeki Allah yang tak dijangka.. semoga berkat susu ummi untuk ilham.. nanti dah kahwin ilham mesti support wife ilham untuk breastfeed baby tau.. masa mula2 wean off alasan ummi sakit.. kesian juga tengok dia merengek nak susu.. siap tak boleh tidur sampai pukul 3 pagi.. pusing ke kiri ke kanan resah gelisah.. nak tidur pun sekarang ummi kena ngadap dia dan berbantalkan lengan ummi.. “isham nak sayang omi” kata dia.. ada satu hari tu, dia merengek nak susu.. ummi jahat dengki.. conteng celak kat cik b.. terus meraung member..sorry ilham.. bila dia mintak ummi cakap ummi sakit.. sekali gatal2 tanya dia.. “ilham nak susu?” dia jawab.. “tak nak lah.. omi sakit.. sian omi nak mati” gulppppppp sampai tahap nak mati kata dia ekekeke~ proses nak wean off mak memang kena cekalkan hati.. kalau tak memang tak berjaya.. serious! memang sedih dan kesian.. hati mak mana la tak sedihkan.. itulah aktiviti paling berharga antara ibu dengan anak.. moment2 menenangkan.. alhamdulillah!

sejak wean off demand makan meningkat2.. rutin harian last makan nasi mesti pukul 12am kadang2 hari2 macam tu.. tapi badan menten selim melim.. hehehe..ikut ummi kot? okbai! Nyah-Nyah 

ummi selalu cakap.. ilham jadi anak soleh ye.. sekali dia marah daaaaaaa.. dia jawab.. “eh.. bukanlah.. isham anak babah omi lah” kuang3.. mungkin pada fahaman dia ummi kata ilham anak pak soleh.. tu yang dia hangin.. bila masa pulak dia anak pak soleh..sah2 dia anak ummi babah..hehehe.. mulut dia makin menjadi2 petahnya..

alhamdulillah di usia 2 tahun lebih ilham dah boleh baca ABC, Aliff Ba Ta, nombor 1-10, doa makan, doa tidur.. dah hafal setiap huruf2 tu semua.. syukur alhamdulillah..semoga ilham semakin terang hati.. mudah ilmu nak masuk.. dan mudah sel2 otak nak berhubung.. walaupun bahasa ada kalanya kelaut..

insyaAllah nanti ummi belikan ilham hadiah special ye.. malam ni kita potong kek kecil2 jek dulu.. lepas raya kita potong kek besar2.. bila tanya “ilham nak hadiah apa?” pantas “nak adik baby lah” katanya koooooooooo.. insyaAllah kalau Allah izinkan dan bagi kita rezeki.. satu hari nanti ilham akan dapat adik baru ye.. doakan ummi dan babah..

selamat mengharungi fasa umur 3 tahun wahai anak syurga ummi babah!

ummi & babah sayang ilham sangat2!

 

xoxo,

Ummi & Babah

//14714//

 

p/s cantik pulak date birthday ilham tahun ni kan.. 14714.. oppssss sebelum terlupa.. “happy birthday untuk pak ngah murat” nanti boleh potong kek sama2 request mak andak buatkan kek sedap hehehe

ALHAMDULILLAH..ALHAMDULILLAH..ALHAMDULILLAH..

Muhammad Ilham Syahmi turns 2!

{14 July 2011 – 14 July 2013}

_MNM7524

 

Alhamdulillah MUHAMMAD ILHAM SYAHMI dah berusia 2 tahun..

Alhamdulillah.. terima kasih ya Allah atas nikmat menjadi seorang ibu dan ayah..

Walau bermacam dugaan yang kami terima..

Allah selitkan kebahagiaan..

 

Terima kasih ya Allah kerana masih meminjamkan anak syurga ini..

Terima kasih memberi kami peluang menjaga amanahMu..

Walau kami punya kekurangan.. insyaAllah Ilham takkan kami siakan..

 

Bila bercerita tentang anak..

naluri keibuan saya sangat2 tersentuh..

Apa lagi bila saya baru kehilangan permata hati..

Ya Allah.. saya masih bersyukur punya seorang anak..

Ilham Syahmi.. penawar suka duka ummi dan babah..

Semoga jadi anak yang soleh ye sayang..

Ummi dan babah sayang Ilham sangat2..

Ummi doakan Allah panjangkan usia Ilham..

Semoga Allah panjang usia ummi dan babah juga..

Supaya kami dapat bimbing Ilham ke jalan yang di redhai Allah..

 

Ilham..

Ummi dan babah harap dapat membesarkan Ilham dengan sempurna..

Ummi dan babah minta maaf andai ada kekurangan selama 2 tahun menjaga Ilham..

Ummi dan babah tahu Ilham anak yang bijak..

Gunakan kebijakan Ilham untuk perkara yang baik2 ye sayang…

Semoga Ilham jadi anak yang menghormati orang tua..

Biar rupa kita tak cantik janji peribadi kita cantik ye sayang..

Ummi doakan Ilham sentiasa sihat..

Senyuman Ilham penawar kesedihan ummi..

Ilhamlah pembawa rezeki ummi dan babah..

macam tu juga anak2 ummi yang lain..

anak2 yang tak sempat ummi dan babah jumpa..

semuanya memberi rezeki buat kami..

tunggu ummi dan babah di sana ye sayang2 ummi..

 

Ya Allah..

Tak terucap dek kata2..

Sayu rasa hati bila tengok Ilham membesar depan mata kami..

Ilham.. ketahuilah olehmu anakku..

ummi dan babah sangat2 sayang Ilham..

insyaAllah.. kalau panjang umur murah rezeki..

Allah akan kurniakan adik untuk Ilham ye..

buat masa ni Ilham manjalah dengan ummi dan babah puas2 ye..

InsyaAllah lepas Raya kita celebrate birthday Ilham ye..

 

Sebelum rumah kita banjir dengan air mata ummi..

lebih baik ummi stop dulu..

Ummi nak tengok gambar2 Ilham masa baby..

sebab ummi rindu bau baby..

Crying face

 

268861_246113432083593_4207235_n

 

Baby ummi dan babah dah besar..

tapi pada ummi ilham tetap baby ummi..

ummi rindu ilham saat2 ilham baby..

 

374622_300676966627239_2146913961_n

 

ohhh my precious baby..

 

389753_300514909976778_1528432812_n

 

shekshiiii la saya Winking smile

 

309049_300793949948874_1597911191_n

 

lemah jantung ummi tengok mata Ilham.. Red heart

 

534439_442258399135761_655206039_n

 

Ilham jadi Mr. Tiger.. auwwwmmmm..

 

318263_442345012460433_1535847128_n

 

Ilham jadi Mr. Lady Bird Smile with tongue out

577893_441832509178350_1995102952_n

 

Ilham berubah jadi Mr. Bee pulak..

 

562177_441832029178398_1144559147_n

 

Buzzzzzzzzzzzzz.. bee cari madu Winking smile

 

Alhamdulillah untuk kesekian kalinya..

Red lips Ilham dapat menikmati susu ibu selama 2 tahun.. subhanallah!

Red lips Ilham berjaya membesar tanpa “puting kopek”..

Red lips Ilham masih lagi merasa bekalan air tangan ummi walau ummi sibuk bekerja..

Red lips Ilham boleh tidur tanpa buai..bantal busuk..

Alhamdulillah untuk semuanya.. selagi mampu ummi akan cuba menambah ilmu “natural parenting” demi untuk anak2 ummi.. insyaAllah.. next step ummi akan buat potty training.. dan tambah lagi ilmu tentang cloth diapering (yang separuh jalan untuk Ilham) dan baby wearing untuk persediaan zuriat2 akan datang.. doakan ummi diberi kesihatan yang baik supaya ummi dapat buat yang terbaik untuk Ilham..

Till then, selamat malam anak syurga ummi dan babah..

selamat membesar sebagai anak yang soleh..

selamat menikmati susu ummi sehingga terlena..

HAPPY 2ND BIRTHDAY ILHAM SYAHMI!!!

Ummi & Babah Red heart u so much!!!

 

XOXO,

Ummi & Babah

140713

ramadhan

{gambar kenang2an 4 beranak Sad smile}

 

p/s: Happy birthday juga untuk Pak Ngah Ilham yang sama tarikh lahir dengan Ilham.. nanti boleh potong kek sama2 ye Smile

HAPPY 33RD BIRTHDAY BABAH

 

We love u so much!

 

Semoga babah dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki untuk family kecil kita..

(sorry la ummi bagi ayat yang sama setiap tahun ;))

 

Semoga Allah ampunkan segala  dosa2 babah..

 

Semoga babah berjaya dunia akhirat..

 

Semoga babah jadi anak, suami dan bapa yang soleh..

 

Semoga apa yang diimpikan menjadi kenyataan..

 

Esok kita makan beso ye..

 

Sorry tahun ni wish tak berapa nak kreatif.. (macam la before ni kreatif sangat)

 

 faham2 je la kan ummi tengah weng2.. :)

 

nak taip entry last minutes ni pun budak conet ni kacau..

 

hadiah paling berharga ummi bagi bulan 9 eh..

 

tungguuuuuuuuuuuuu :)

 

 

 

p/s untuk mak mertua tersayang.. terima kasih sekali lagi kerana melahirkan imam saya.. ;)

 

p/p/s happy birthday juga untuk bakal besan aka bakal mak mertua ilham ;) mama jijie othman.. semoga sentiasa dirahmati Allah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: