14 July ‘14 | Ilham Syahmi Turns 3!

MIS3

 

Allah selamatkan kamu..

Allah selamatkan kamu

Allah selamatkan “Muhammad Ilham Syahmi bin Mohd Nazir”..

Allah selamatkan kamu..

 

“Alhamdulillah.. bertambah lagi setahun usia ilham.. Ummi dan babah doakan semoga ilham menjadi anak yang soleh, taat perintah Allah, Rasul, ummi babah.. semoga Allah kurniakan kebijaksanaan kepada ilham.. semoga Allah elokkan peribadi dan akhlak ilham.. fasihkan lidah ilham untuk membaca Al-Quran dan Hadith.. ummi dan babah doakan suatu hari nanti ilham jadi seorang hafiz.. semoga ilham diberi kesihatan yang baik.. mendengar kata.. penyejuk mata, penenang hati ummi babah.. semoga ilham menjadi hamba Allah yang berjaya dunia dan akhirat”

Semoga peribadi ilham seindah maksud nama “MUHAMMAD ILHAM SYAHMI” (Yang Terpuji, Yang Berilham/Idea, Yang Berani)

 

==================================================================

 

Surprise di malam birthday..

taraaaaaaaaaaaa..

 

IMG_20140713_232253

 

seharian semalam tak tidur.. akhirnya terus terbongkang tak sedar diri.. ternganga sekali mulut tu ha..tapi dalam mamai2 tu sempat lagi merengek nak eskrem.. “isham nak aiskrim.. isham nak aiskrim” sampai tertidur..sejak baik dari demam.. mulut makin petah bercakap.. walaupun ada lagi words yang kelaut.. hanya ummi dan babah yang faham.. hehehe..

alhamdulillah ummi berjaya wean off ilham bulan lepas.. syukur misi nak menyusukan ilham 2 tahun terlajak2 sampai 2 tahun 11 bulan.. memang rezeki Allah yang tak dijangka.. semoga berkat susu ummi untuk ilham.. nanti dah kahwin ilham mesti support wife ilham untuk breastfeed baby tau.. masa mula2 wean off alasan ummi sakit.. kesian juga tengok dia merengek nak susu.. siap tak boleh tidur sampai pukul 3 pagi.. pusing ke kiri ke kanan resah gelisah.. nak tidur pun sekarang ummi kena ngadap dia dan berbantalkan lengan ummi.. “isham nak sayang omi” kata dia.. ada satu hari tu, dia merengek nak susu.. ummi jahat dengki.. conteng celak kat cik b.. terus meraung member..sorry ilham.. bila dia mintak ummi cakap ummi sakit.. sekali gatal2 tanya dia.. “ilham nak susu?” dia jawab.. “tak nak lah.. omi sakit.. sian omi nak mati” gulppppppp sampai tahap nak mati kata dia ekekeke~ proses nak wean off mak memang kena cekalkan hati.. kalau tak memang tak berjaya.. serious! memang sedih dan kesian.. hati mak mana la tak sedihkan.. itulah aktiviti paling berharga antara ibu dengan anak.. moment2 menenangkan.. alhamdulillah!

sejak wean off demand makan meningkat2.. rutin harian last makan nasi mesti pukul 12am kadang2 hari2 macam tu.. tapi badan menten selim melim.. hehehe..ikut ummi kot? okbai! Nyah-Nyah 

ummi selalu cakap.. ilham jadi anak soleh ye.. sekali dia marah daaaaaaa.. dia jawab.. “eh.. bukanlah.. isham anak babah omi lah” kuang3.. mungkin pada fahaman dia ummi kata ilham anak pak soleh.. tu yang dia hangin.. bila masa pulak dia anak pak soleh..sah2 dia anak ummi babah..hehehe.. mulut dia makin menjadi2 petahnya..

alhamdulillah di usia 2 tahun lebih ilham dah boleh baca ABC, Aliff Ba Ta, nombor 1-10, doa makan, doa tidur.. dah hafal setiap huruf2 tu semua.. syukur alhamdulillah..semoga ilham semakin terang hati.. mudah ilmu nak masuk.. dan mudah sel2 otak nak berhubung.. walaupun bahasa ada kalanya kelaut..

insyaAllah nanti ummi belikan ilham hadiah special ye.. malam ni kita potong kek kecil2 jek dulu.. lepas raya kita potong kek besar2.. bila tanya “ilham nak hadiah apa?” pantas “nak adik baby lah” katanya koooooooooo.. insyaAllah kalau Allah izinkan dan bagi kita rezeki.. satu hari nanti ilham akan dapat adik baru ye.. doakan ummi dan babah..

selamat mengharungi fasa umur 3 tahun wahai anak syurga ummi babah!

ummi & babah sayang ilham sangat2!

 

xoxo,

Ummi & Babah

//14714//

 

p/s cantik pulak date birthday ilham tahun ni kan.. 14714.. oppssss sebelum terlupa.. “happy birthday untuk pak ngah murat” nanti boleh potong kek sama2 request mak andak buatkan kek sedap hehehe

{14 July 2013} Ilham Syahmi Turns 2!

ALHAMDULILLAH..ALHAMDULILLAH..ALHAMDULILLAH..

Muhammad Ilham Syahmi turns 2!

{14 July 2011 – 14 July 2013}

_MNM7524

 

Alhamdulillah MUHAMMAD ILHAM SYAHMI dah berusia 2 tahun..

Alhamdulillah.. terima kasih ya Allah atas nikmat menjadi seorang ibu dan ayah..

Walau bermacam dugaan yang kami terima..

Allah selitkan kebahagiaan..

 

Terima kasih ya Allah kerana masih meminjamkan anak syurga ini..

Terima kasih memberi kami peluang menjaga amanahMu..

Walau kami punya kekurangan.. insyaAllah Ilham takkan kami siakan..

 

Bila bercerita tentang anak..

naluri keibuan saya sangat2 tersentuh..

Apa lagi bila saya baru kehilangan permata hati..

Ya Allah.. saya masih bersyukur punya seorang anak..

Ilham Syahmi.. penawar suka duka ummi dan babah..

Semoga jadi anak yang soleh ye sayang..

Ummi dan babah sayang Ilham sangat2..

Ummi doakan Allah panjangkan usia Ilham..

Semoga Allah panjang usia ummi dan babah juga..

Supaya kami dapat bimbing Ilham ke jalan yang di redhai Allah..

 

Ilham..

Ummi dan babah harap dapat membesarkan Ilham dengan sempurna..

Ummi dan babah minta maaf andai ada kekurangan selama 2 tahun menjaga Ilham..

Ummi dan babah tahu Ilham anak yang bijak..

Gunakan kebijakan Ilham untuk perkara yang baik2 ye sayang…

Semoga Ilham jadi anak yang menghormati orang tua..

Biar rupa kita tak cantik janji peribadi kita cantik ye sayang..

Ummi doakan Ilham sentiasa sihat..

Senyuman Ilham penawar kesedihan ummi..

Ilhamlah pembawa rezeki ummi dan babah..

macam tu juga anak2 ummi yang lain..

anak2 yang tak sempat ummi dan babah jumpa..

semuanya memberi rezeki buat kami..

tunggu ummi dan babah di sana ye sayang2 ummi..

 

Ya Allah..

Tak terucap dek kata2..

Sayu rasa hati bila tengok Ilham membesar depan mata kami..

Ilham.. ketahuilah olehmu anakku..

ummi dan babah sangat2 sayang Ilham..

insyaAllah.. kalau panjang umur murah rezeki..

Allah akan kurniakan adik untuk Ilham ye..

buat masa ni Ilham manjalah dengan ummi dan babah puas2 ye..

InsyaAllah lepas Raya kita celebrate birthday Ilham ye..

 

Sebelum rumah kita banjir dengan air mata ummi..

lebih baik ummi stop dulu..

Ummi nak tengok gambar2 Ilham masa baby..

sebab ummi rindu bau baby..

Crying face

 

268861_246113432083593_4207235_n

 

Baby ummi dan babah dah besar..

tapi pada ummi ilham tetap baby ummi..

ummi rindu ilham saat2 ilham baby..

 

374622_300676966627239_2146913961_n

 

ohhh my precious baby..

 

389753_300514909976778_1528432812_n

 

shekshiiii la saya Winking smile

 

309049_300793949948874_1597911191_n

 

lemah jantung ummi tengok mata Ilham.. Red heart

 

534439_442258399135761_655206039_n

 

Ilham jadi Mr. Tiger.. auwwwmmmm..

 

318263_442345012460433_1535847128_n

 

Ilham jadi Mr. Lady Bird Smile with tongue out

577893_441832509178350_1995102952_n

 

Ilham berubah jadi Mr. Bee pulak..

 

562177_441832029178398_1144559147_n

 

Buzzzzzzzzzzzzz.. bee cari madu Winking smile

 

Alhamdulillah untuk kesekian kalinya..

Red lips Ilham dapat menikmati susu ibu selama 2 tahun.. subhanallah!

Red lips Ilham berjaya membesar tanpa “puting kopek”..

Red lips Ilham masih lagi merasa bekalan air tangan ummi walau ummi sibuk bekerja..

Red lips Ilham boleh tidur tanpa buai..bantal busuk..

Alhamdulillah untuk semuanya.. selagi mampu ummi akan cuba menambah ilmu “natural parenting” demi untuk anak2 ummi.. insyaAllah.. next step ummi akan buat potty training.. dan tambah lagi ilmu tentang cloth diapering (yang separuh jalan untuk Ilham) dan baby wearing untuk persediaan zuriat2 akan datang.. doakan ummi diberi kesihatan yang baik supaya ummi dapat buat yang terbaik untuk Ilham..

Till then, selamat malam anak syurga ummi dan babah..

selamat membesar sebagai anak yang soleh..

selamat menikmati susu ummi sehingga terlena..

HAPPY 2ND BIRTHDAY ILHAM SYAHMI!!!

Ummi & Babah Red heart u so much!!!

 

XOXO,

Ummi & Babah

140713

ramadhan

{gambar kenang2an 4 beranak Sad smile}

 

p/s: Happy birthday juga untuk Pak Ngah Ilham yang sama tarikh lahir dengan Ilham.. nanti boleh potong kek sama2 ye Smile

Happy 33rd Birthday Babah!

HAPPY 33RD BIRTHDAY BABAH

 

We love u so much!

 

Semoga babah dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki untuk family kecil kita..

(sorry la ummi bagi ayat yang sama setiap tahun ;))

 

Semoga Allah ampunkan segala  dosa2 babah..

 

Semoga babah berjaya dunia akhirat..

 

Semoga babah jadi anak, suami dan bapa yang soleh..

 

Semoga apa yang diimpikan menjadi kenyataan..

 

Esok kita makan beso ye..

 

Sorry tahun ni wish tak berapa nak kreatif.. (macam la before ni kreatif sangat)

 

 faham2 je la kan ummi tengah weng2.. :)

 

nak taip entry last minutes ni pun budak conet ni kacau..

 

hadiah paling berharga ummi bagi bulan 9 eh..

 

tungguuuuuuuuuuuuu :)

 

 

 

p/s untuk mak mertua tersayang.. terima kasih sekali lagi kerana melahirkan imam saya.. ;)

 

p/p/s happy birthday juga untuk bakal besan aka bakal mak mertua ilham ;) mama jijie othman.. semoga sentiasa dirahmati Allah..

Happy Belated Birthday Abi Farid [081012].. Happy Birthday Tok Ayah & Tok Long [101012].. Happy Birthday In Advanced Tok Teh [131012] :)

yeay!

hari ni birthday tok ayah kita tau..

tak lupa tarikh yang sama birthday tok long kita..

tok ayah punya abang..

next masih dalam bulan yang sama tok teh kita pulak..

pandaikan noyang kita plan tarikh2 kelahiran anak2 dia ;)

 

sebenarnya 8 october yang lepas birthday abi farid kita..

tapi dia jauh nun di indonesia..

jadi tak dapatlah kita nak celebrate birthday dia..

kita doakan dia panjang umur dari jauh je..

 

tahun ni dah 2 tahun kita sambut birthday tok ayah kita..

tahun ni dah 53 tahun dah dia..

kita sayang sangat tok ayah kita..

tiap2 hari kita doakan supaya Allah panjangkan umur tok ayah..

murahkan rezeki tok ayah..

 

ni gambar kita dengan tok ayah masa raya hari tu..

tok ayah kata dia nak framekan gambar kami ni..

kita sayang tok ayah kita sangat2..

tok ayah selalu bagi kita duit tabung..

ummi dan babah kita tukang kumpul..

kata ummi dia nak simpan untuk masa depan kita..

terima kasih tok ayah..

kita tak harap wang ringgit tok ayah..

apa yang penting kasih sayang tok ayah kat kita..

oklah tok ayah..

malam ni kita jumpa ye..

kami semua nak belanja tok ayah makan..

sambil tu kita potong kek ye..

last but not least..

“happy birthday to all of u.. tok ayah, tok long, tok teh & abi farid”

semoga dirahmati Allah.. dipermudahkan segala urusan..

ilham sayang semuaaaaaaaaaa… muaaaaaaaaaahhhhhh..

yang benar lagi membenarkan;

muhammad ilham syahmi

;)

Happy Birthday Mommy Ngah & Ummi’s Ex-Boss Uncle Chong :)

Mereka kembar lain tahun rupanya ;)

HAPPY 25TH BIRTHDAY MOMMY NGAH!

semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki..

semoga Allah ampunkan dosa2 Mommy Ngah..

bila nak bagi Ilham Daddy Ngah ek?

tak sabar pulak kita nak dapat Daddy Ngah..

Mommy Ngah yang Ilham sayangi..

kata ummi dan babah dia mintak maaf banyak2..

sebab..sebab.. dia tak belikan hadiah pun untuk mommy..

sebab diorang kata dah bagi duit raya..

Mommy Ngah jangan frust pulak ye..

nanti Ilham dah beso Ilham belanja Mommy Ngah kopok Super Ring..

;)

dan untuk kembar tak sama tahun Mommy Ngah..

Ex-boss ummi..

 

HAPPY BIRTHDAY UNCLE CHONG!

walaupun Ilham tak pernah jumpa lagi Uncle Chong..

tapi ummi kata Uncle Chong baik orangnya..

nanti CNY Ilham nak beraya la rumah baru Uncle Chong :)

Enjoy your lucky day.

You’ve been promoted to one more happy year in your life!

Happy Birthday to you and all the best for yet another fantastic year in your professional and personal life.

p/s ummi kata esok birthday Auntie Ita pulak.. ok nanti Ilham buat entry khas untuk Auntie Ita malam ni ;)

Ilham’s 1st Birthday Bash :)

Alhamdulillah birthday party untuk Ilham sempat kami buat sehari selepas hari lahir Ilham. Plan asal nak buat hari Sabtu 14 July 2012 hari kelahiran Ilham, tapi ada kekangan yang mana Babah Ilham ada wedding job..rezeki tu takkan nak tolakkan untuk ummi dan Ilham juga Smile Jadi terpaksalah umminya pasrah tunda ke hari Ahad 15 July 2012.

Persiapan majlis diplan sesama sendiri. Tema kami pilih Boboiboy dan kaler red and white memandangkan birthday boy tengah kemaruk Boboiboy. Makcik2 Ilham yang excited terlebih ummi dan babah relax2 jek Smile with tongue out Alhamdulillah rezeki Ilham Tok Ayah sponsor untuk majlis ni. Menu semua kami order dengan Mak Adik, tak sempatlah nak buat sendiri. Menu utama Soto Ayam, Mee Hoon Goreng, Sambal Goreng Jawa, Rojak, Bubur Kacang dan buah2an. Air pulak kami order dengan Abang Ali jiran belakang rumah, air cikong dan asam boy sempena tema Boboiboy Winking smile

Taraaaaaaaaaaaaa..

 

422258_483862434975357_1974757343_n

Ilham Turns 1!

Birthday cake Birthday Kek Boboiboy (designed by Babah Ilham)

 

481993_483501578344776_16949119_n

Our happy family Red heart

Time memotong kek.. sibuk orang nyanyikan dia, sibuk juga dia tepuk tangan.. aehhh??? where’s Mamacu?? oooohhh.. Mamacu ada sembunyi kat belakang sebab dia kata dia sedih Crying face sedih tengok Ilham dah besar sebab masa dalam pantang dulu dorang la yang menatap Ilham siang malam dan sedih ingatkan arwah Mak yang tak sempat jumpa cucu sulong dia ni. Kami anak beranak semua pakai t-shirt Boboiboy yang ummi tempah khas. Tok Ayah pun kena paksa pakai walaupun Tok Ayah tak pernah tahu apa itu Boboiboy Surprised smile Ohhhh.. Ilham punya pasal Tok Ayah pasrah.. tshirt Boboiboy pun Boboiboy lah janji Ilham happy..

 

532234_483501765011424_2019188242_n

Ok.. birthday boboiboy nak bergambar dengan Atok Tipah, Pak Uda dan family Pak Teh (Mak Teh, Kakak Wahida dan Arsyad) yang datang dari Senggarang, Batu Pahat. Thanks for coming semua Smile

 

425173_483501345011466_1248844006_n

Ilham yang konfius.. kenapalah diorang ni terjerit2.. nyanyi2 sebut nama saya ni Smile with tongue out

(Nek cu, Mak Aca, Ummi, Ilham, Mak Ipah, Uncle Derus, Mommy Ngah, Acu Ala and Mamacu)

 

578750_483501928344741_1075414825_n

Tok Beng pun nak interframe juga Smile Nek Imah duduk tak nak bergambar..

 

205353_483502088344725_1060811475_n

Pembantu sepanjang majlis.. thanks korang..

Alamak lupa nak suruh babah snap candy buffet buatan Mommy Ngah dan Uncle Reza..

 

283761_483501491678118_376971992_n

Ummi dan Mommy Ngah dah macam kembar pulak hehehe.. Ilham kan main posing lagi kan hehehe~

 

564041_483500435011557_1905275082_n

Babah cari gaduh ni ambil gambar ummi dari bawah, saja nak tayang idung kembang ummi kan hahaha.. aeh Pak Ayan, malu2 pulak nak tunjuk muka Smile

 

391503_483502398344694_1929210350_n

Ilham excited dapat jumpa Teha.. seeeeeee Teha “Perempuan Melayu Terakhir” yang malu2 sopan santun gitu.. ni la calon menantu ummi yang terbaeeekkk kata Boboiboy Smile with tongue out

 

406365_483502728344661_170594352_n

Mommy Ngah with Uncle Reza.. tukang deco khemah, tiup belon dan prepare candy buffet.. Thanks korang.. Kalau jodoh tak kemana.. ummi restu Smile with tongue out

 

Antara kawan2 ummi yang datang..

Thanks semua.. Smile

 

293737_483502528344681_1503979620_n

Auntie Ita, Mama Jie aka future mother in-law Ilham, Auntie Anis, Auntie Afzan dan Teha si cantik manis.. seeeeee my son, Thumbs up pandaikan behave duduk sebelah mak mother in-law.. Don't tell anyone smile (muntah ijau Mama Jie baca.. oopsss Ayah Teha sorry Ummi Ilham verangan jek Smile with tongue out)

 

292486_483502635011337_1492468029_n

Geng Susuibu ummi..

Auntie Linda with Irfan dan Auntie Ima dan anak2..ingat nama Darwisyah jek..kakak dan abang lupa pulak.. thanks for coming Smile

 

582130_483502998344634_1437019870_n

Geng Susuibu area kampung.. (oooppsss Mommy Long tak sampai lagi time ni)

Ni semua anak didik ummi.. chewah.. verangan lagi!

Cuba tengok tangan Ilham buat apa.. dia tengah membuli Aqil..dicekutnya kepala kawan tu.. hehehe.. Helena yang malu2 kucing Cat face sebab ditenung Adeeb.. bunga Red rose antara tiga kumbang..

 

406269_483863551641912_1387770569_n

Opismet ummi.. Uncle Nazam and his housemate Uncle Epan.. Auntie Intan belum sampai juga masa ni.. thanks for coming.. Smile

 

532544_483502195011381_1472279939_n

Adeeb yang dipaksa oleh umminya pakai topi tu.. heiii si pipi labuh ni..geram tau.. thanks mengikut tema Smile

 

534490_483502315011369_754471564_n

Aqil yang hensem.. pandai Aqil posing eh bila tengok Babah Ilham nak ambil gambar..Aqil pun ikut tema hokkay!

Alhamdulillah majlis berjalan lancar.. thanks kepada seluruh kaum keluarga yang sudi meluangkan masa meraikan birthday party Ilham Syahmi.. thanks kepada semua kawan2 ummi dan babah yang datang dan berikan hadiah untuk Ilham.. sehingga semalam masih ada lagi kiriman hadiah untuk Ilham.. thanks kepada jiran2 yang datang.. tanpa kalian tak meriah majlis kami Smile

Malam lepas habis majlis, kami pun berkumpul nak buka hadiah Gift with a bow.. yeay! Smile

 

255314_483503681677899_473623655_n

Boboiboy tak nak bergambar sorang2.. nak ummi kat sebelah juga.. Ummi’s Boy.. Thumbs up

Alhamdulillah rezeki Ilham banyak dapat mainan.. thanks semua yang menyumbang..

 

531383_483503768344557_1165129375_n

Cinta hati ummi.. Red heart

 

376342_483503851677882_1207272814_n

Hoooyeahhhh.. kami yang menayang t-shirt Boboiboy..

Ilham konfius.. kenapa semua orang ni?? dah la saya sorang pakai baju kuning.. mana baju Boboiboy saya ni ummi?? hehehe.. Ilham, ummi dah mandikan awak, tu yang dah siap salin segala.. Ummi, Babah, Mamacu, Papacu and Mommy Ngah tu busyuk tak mandi lagi.. haaaa kantoi! Smile with tongue out

 

++++Ok nak share persiapan kami++++

 

Kek Boboiboy tu ummi order kat Secret Recipe, design gambar semua ummi serahkan kat Babah. Dia la yang edit2 gambar Boboiboy dan letak gambar Ilham sekali.. ummi tukang booking and email the details to secret recipe.

 

KEK ILHAM

Seeeeeeee.. inilah hasilnya soft copy nya yang di emailkan untuk diprintkan jadi icing picture..

 

IMG-20120713-WA0012

Invitation card.. designed by ummi tapi ada adjustment sikit dari Uncle Zizan (abang Papacu).. banner, invitation card dan sticker untuk goodies bag ummi order dengan Uncle Zizan je.. thanks ye Ijan Smile Siapa2 nak order boleh contact saya nanti saya uruskan.

 

Ok.. untuk t-shirt bertemakan Boboiboy dan berwarna merah, ummi order dengan Banawi Studio, jauh perjalan t-shirt ni dari Shah Alam ke Gelang Patah hehehe. Semua baju design yang sama gambar Boboiboy dengan wording “Ilham Turns 1”

 

2012-08-02 02.32.10

Gambar depan..

 

2012-08-02 02.33.31

Ni belah belakang.. contoh cuma baju Babah je.. yang lain2 wording Ummi, Tok Ayah, Mamacu, Papacu dan Mommy Ngah..

Nahhhhh.. tshirt Ilham Boboiboi Smile

 

2012-08-04 00.00.00

Depan.. “Birthday Boy”

 

2012-08-04 00.00.24

Belakang.. “It’s My First Birthday”

 

Plan asal Ilham nak pakai romper merah, sekali tak jumpa la pulak romper yang sesuai untuk print depan dan belakang.. tak sempat nak mencari lagi terus je beli t-shirt merah ni online then post it to Banawi Studio for printing process.

Candy buffet sponsored by Mommy Ngah.. gambar babah lupa snap..Jajan2 ummi letak dalam kertas kaler coklat yang biasa diorang buat isi pisang goreng tu then lekatkan sticker. Simple kan.

Ok itu saja cerita yang teperap 2 minggu..jenuh juga nak bercerita semula kan.. hehehe..Thanks again untuk semua yang datang memeriahkan majlis.. Ilham love uolls.. muaaaahhhhhh Red heart Insya’Allah kalau ada rezeki lagi 4 tahun buat birthday party Ilham lagi.. next2 year bagi peluang birthday party untuk adik Ilham pulak Smile with tongue out

 

~Buat Muhammad Ilham Syahmi.. semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki.. semoga menjadi anak yang soleh, bijaksana yang mendoakan kesejahteraan ummi dan babah.. Amin~

Ummi and Babah love you sayang Red lips

Surprise BBQ Dinner for Mamacu’s Birthday :)

Entry makan seterusnya ;)

31hb Mac 2012 birthday Ayu aka Mamacu Ilham yang ke 20 tahun. Kami memang dah plan nak buat BBQ on Sunday tapi semuanya dirancang secara senyap2 tanpa pengetahuan Ayu. Nak bagi surprise la konon. Hari Sabtu saya dan En. Nazir memang plan nak belanja barang dapur, jadinya ajak Ana sekali untuk belanja bahan2 mentah untuk di bbq kan.

Malam Ahad lepas bergolek2 dengan Ilham sampai umminya pun tergolek, saya bergegas marinate ayam dan kambing dengan harapan kalau marinate semalaman tentulah rasanya mantoppppp ;) First time marinate kambing ni, main bedal je la labu.

Inilah hasilnya bila dibakar :)

Jom share marinate cara saya:

Cuci kepingan daging embeeeeekkk sehingga bersih. Masukkan ke dalam mangkuk besar, gaulkan bersama bawang putih dan bawang besar yang diblender,  masukkan origano leaves dan rosemary leaves serta Knorr BBQ Sauce macam gambar dibawah dan garam dan madu secukup rasa. Simpan dalam peti sejuk semalaman.

Inilah Knorr BBQ Sauce yang saya gunakan tu.. sedap!

{credit pic: encik google}

Ayam BBQ :)

Jom share marinate cara saya:

Cuci ayam sehingga bersih. Masukkan ke dalam mangkuk besar, gaulkan bersama halia, bawang putih dan bawang besar yang diblender,  masukkan origano leaves dan rosemary leaves, Knorr BBQ Sauce,  oyster sauce, garam dan madu secukup rasa. Simpan dalam peti sejuk semalaman. (ohh abaikan ayat yang lebih kurang sama :))

Memperkenalkan, tukang hidupkan api dan tukang masak kami :)

Dua orang menantu Tok Ayah.. akhirnya En. Nazir ada gang.. and for another gang.. Mommy Ngah cepat2 sikit ye.. ;)

Yang menjayakan sursprise birthday party Mamacu :)

..termasuklah ini budak kechik..

..Ummi tolong Ilham luahkan perasaan dari gambar..

Deros, Acu Ala, Ilham, Mamacu and Mommy Ngah :)

Ummi.. tanjat boboy tau ummi snap dekat2 ;)

Dah puas melantak, baru teringat nak potong kek hari pun dah malam buta dah.

Birthday cake untuk Mamacu.. Papacu yang superbusy tu sempat juga belikan untuk wife tersayang :)

Happy 20th birthday Mamacu..

Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki yang halal.. mudah2an cepat dapat baby, ada Ilham kawan nak pow Tok Ayah ekeke~

Last but not least gambar Mamacu and Papacu..

Dalam banyak2 gambar, gambar puan bloglah yang tak ada. Saja nak low profile kali ni, sebab rasa tak perasaan nak bergambar sebab asyik duk tenung kambing jek. Kambing lagi penting kot ;) Gambar Tok Ayah pun tak ada la hehehe.

Thanks untuk semua yang menjayakan majlis walaupun dah tiga suku surprise jek sebab tetiba Tok Ayah terpecah rahsia kat Mamacu hehe. Apa pun kita berjaya juga buat Mamacu mogok  muncung sampai Singapore sebab tak ada orang hirau birthday dia hahaha.

Sekian.. next month.. birthday ummi.. babah pelisssss standby present hokkay! ;)

Happy 52th Birthday Tok Ayah – 101011 :)

318846_271441782884091_100000548156241_1049286_481901_n

 

Dear Tok Ayah,

 

Ilham nak ucapkan “Selamat Hari Lahir yang ke 25 tahun.. aeh tershashul pulak Winking smile yang ke 52 tahun. Ilham doakan semoga Tok Ayah panjang umur dan dimurahkan rezeki (boleh bagi Ilham duit tiap2 bulan). Semoga Allah ampunkan dosa2 Tok Ayah. Malam ni kita keluar makan anak beranak ya Tok Ayah sebab Ummi dah janji dia nak belanja Tok Ayah, Babah, Mommy Ngah dan Mama Cu makan sempena birthday Tok Ayah ni. Jangan tak jadi tau, kalau tak jadi nanti Ilham tak nak geng dengan Tok Ayah Smile with tongue out Aehhhh.. chup2 kalau tak geng dengan Tok Ayah Ilham rugi la hehehe. Tok Ayah jangan kerja kuat2 sangat tau. Jaga kesihatan tu, Ilham tak ada atok lain tinggal Tok Ayah dengan Atok Tipah je yang Ilham ada. Ilham tak sempat nak jumpa Mak Tok dengan Atok Mahat syediiiihhhh tau Crying face Oklah Tok Ayah, penatlah Ilham taip panjang2 ni shakit jari2. Ummi baru je 2 hari bukak mittens suruh Ilham main2 dengan jari jemari tembam Ilham ni. Tok ayah jaga diri bebaik tau.. see you tonite. Ilham love Tok Ayah!!

 

Love;

Muhammad Ilham Syahmi Smile

 

p/s Ummi kata selain birthday Tok Ayah dan Abi Farid dalam bulan Oktober ni.. ada lagi satu tarikh penting antara Ummi dan Babah.. oooo rupa2nya Ummi dan Babah nak celebrate anniversary ke 3 la 18/10/11 ni.. ermmm baru Ilham tahu.. nak bagi Ummi dengan Babah present apa ek? :)

Happy 13th Birthday Farid Fathullah

199212_201846826512184_100000606046729_680114_2140531_n

 

SELAMAT ULANGTAHUN KE 13 BUAT FARID FATHULLAH BIN SAMSHUDIN

 

Semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki.. semoga Farid menjadi anak yang soleh, bijaksana dan menghormati ibu bapa.. belajar rajin2 ye dik.. Ayah, Kak Long, Abang Nazir, Kak Ngah, Kak Ayu dan baby Ilham sayang Farid sangat2 Red heart.. Kak Long doakan semoga apa yang Farid cita2kan dimakbulkan olehNya..

 

200462_201845573178976_100000606046729_680103_1224179_n

 

Inilah madrasah tempat Farid menimba ilmu.. Pondok Modern Assalam, Temanggung, Jawa Tengah. Indonesia. Semoga Farid mendapat ilmu yang bermanfaat di dunia dan akhirat.

 

Once again..

WE  Red heart U FARID FATHULLAH!!

XOXO

 

Hernee Nazir – 10/10/11 birthday ayah.. apa plan ek? :)

Happy Birthday Ayah! 101010

SELAMAT ULANGTAHUN KE 51

101010

untuk ayahanda Samshudin Yahya

  • Semoga sentiasa berada di bawah rahmat Allah..
  • Semoga dipanjangkan umur..
  • Semoga dikurniakan rezeki yang halal..
  • Semoga segala usaha ayah selama ini diberkati..
  • We love you ayah!!!

..dan tak dilupakan..

SELAMAT ULANGTAHUN KE 55

untuk Pak Long.. Abd Jalil Yahya (abang ayah)

Kami doakan ayah dan Pak Long sentiasa diberikan kesihatan yang baik..

©Hernee Nazir – Sedih pula hati masa wish kat ayah tadi.. ayah cakap “terima kasih banyak2.. Along doakan ayah aeh..” Ya ayah tiap2 hari pun orang akan sentiasa doakan Mak dan Ayah tak pernah putus.. Semoga keluarga kita akan sentiasa bahagia.. Pedulikan apa orang nak kata..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: