herneenazir[dot]com

cerita malam semalam.. celebrate birthday tok ayah dan tok teh sekali.. nak ajak tok long jauh di muo.. next time maybe boleh join tiga2.. hehehe

mula asal macam nak potong kek dan baca doa selamat kat umah je..

sekali terfikir nak try kat Bakar Bakar Steamboat & Grill House ni.. apa lagi bagitau mama cu bincang2 dan ummi pun booked la.. booked dengan puan suzana nak datang dalam pukul 8pm..

tanya2 pasal pakej yang ada.. last2 ummi ambil kat kawasan luar yang ada busking.. ecehhhhh saja nak bersantai makan sambil berhibur..

balik kerja ikut babah pergi training volleyball kejap.. sampai rumah bersiap apa yang patut.. lepas maghrib terus ke BBU..

 

20141010_224312

 

Bakar-Bakar Steamboat & Grill House

 

Alamat:

No.1, 1-01 Jalan Padi Emas 1/5, UDA Business Centre, Bandar Baru Uda, 81200 Johor Bahru (bertentangan dengan Wadihana Islamic Steakhouse)

yang penting kira bersebelahan dengan Jeruk Pak Ali yang sedapppp.. Winking smile area Jakel, Cala Qisya, Radiusite.. haaaa situlah.. pusing jek kalau tak jumpa.. gerenti tak sesat.. hehehe

 

20141010_222720 - Copy

 

Harga:

Dewasa RM35

Kanak-kanak (7-12 tahun) RM15

7 tahun ke bawah PERCUMA

 

Waktu Operasi:

Isnin – Ahad 12.30pm – 12am

Jumaat – 2.30pm – 12am

 

Untuk tempahan/ pertanyaan boleh hubungi:

Puan Suzana – 012-7105549

Encik Fahmi – 017-7842210

Cik Fana – 011-21711476

 

email: bakarbakarsteamboat@gmail.com

 

20141010_205313

 

Busking

Setiap hari Jumaat & Ahad

(untuk menempah hubungi: Mr. Bobo – 017-7755832)

 

untuk yang nak bakar-bakar sambil layan busking.. charges nya lain ye..

 

Dewasa RM40

Kanak-kanak (7-12 tahun) RM20 (**kalau tak silap dengar)

 

jom terjah dalamnya..

 

20141010_210109

 

taraaaaaaa..

oh ye sempat mengepoh dengan anak tokey dan sorang staff Fana.. katanya kalau nak buat meeting sambil bakar2 pun boleh..

 

VIP Room – RM200 (tingkat atas)

ada 4 table.. 1 table RM50 (projector disediakan)

 

jom tengok makanan..

 

20141010_205411 - Copy

 

banyakkkkkkkkk sangat pilihan uolls.. dengan orang yang ramai gila rasa fening kepala bibik nak ambil yang mana satu.. rasa excited nak memilihnya maklumlah memang tengah kelaparan.. adik baby main bola dalam perut pulak tu lagi bertambah lapar ummi.. tok ayah pun kemain penuh pinggan.. hehehe~

 

20141010_205754 - Copy

 

ada nasi goreng, mee goreng.. ni ummi standby siap2 sebab takut habis nasi goreng yang sedap tu.. hahahaha.. seriuos nasi goreng kampungnya memang sedap..

 

20141010_222421 - Copy

 

ni tingkat bawah bahagian dalam..

 

20141010_222442 - Copy

 

amaran keras! hehehe..

makanan tak habis charges RM10 for every 100g

sila jangan membazir.. membazir amalan syaitonnnnnnn.. hehehe..

 

dah jangan buang masa.. perut dah krek kruk.. menari samba.. laparrrrrrrrr yang amat.. jom terjah meja kitorang yang riuh rendah tu.. hehehe

 

20141010_204850

 

ada ayah and family.. pokteh and family, pokde, mokde, ila, mama cu dan papa cu dan kami 4 beranak termasuk adik baby dalam perut yang teringin juga nak makan steamboat.. ekekeke~ mommy ngah dan daddy ngah tak dapat balik.. maklumlah orang baru pindah rumah, jadi mak mertua nak tidur kat rumah dia.. next time kita ajak mommy eh.. jangan sedih2 hahaha..

 

20141010_205125

 

mama cu, ila dan mok teh

belakang tu terselit Mummy Dasy and family..

 

20141010_205156

 

ummi dan mak pah posing kejap sebelum ambil makanan..

 

20141010_205208

 

sebenarnya hero kecil kami tu dah tidur masa on the way.. sudahnya babah terpaksa la dukung sambil tidur.. nak kejit takut meroyan kang..hehehe

 

20141010_210658

 

haaaaa amekawwwww.. semua disumbat.. tengah duk masak2 bakar2 hero kecik bangun..

 

20141010_210754

 

haaaa dah bangun dah.. mood kelaut mengamuk sambil gigit bahu babah.. sian babah.. tanjat boboy.. biasalah kalau dia tak cukup tidur tak ada mood nak layan orang sekeliling.. cari pasal jek.. nangis nak atam lah (read: ketam).. padahal ummi dah lebur dah atam.. tetap kata bukan..

lama2 babah pujuk2 ok jek..

 

20141010_215113

 

puteri macam biasa.. mood ok jek.. lagi nampak bayang ilham terjerit2 dia..

sebelum makan baca doa selamat.. mudah2an tok ayah dan tok teh dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki yang halal.. berjaya dan kaya dunia akhirat..

 

20141010_210705

 

bukan main tekun mama cu dan papa cu menyantapkan.. hahaha

 

20141010_215242

 

penuh pinggan semeja.. tengah makan2 ni puan suzana datang meja kami.. cari mana tukang tempah.. hehehe.. makanya tukang tempah berkeliaran cari makanan.. sampai balik tak sempat jumpa sebab dia pun busy.. pok teh ingat wife tokey tu kawan saya hehehe..

 

20141010_215842

 

nahhhh kek untuk tok ayah share dengan tok teh.. butterscotch cake secret recipe.. sebenarnya saya yang over request white dark chocolate cheese tapi tak ada pulak..

 

20141010_215916

 

budak2 buskers ni tanya ada siapa2 ke yang nak celebrate birthday.. ummi pun over lagi.. aah ada.. ok nanti kami nyanyikan masa potong kek.. ummi siap request satu lagu feveret tok ayah..lagu broery marantika.. hehehe

 

20141010_220254

 

jom potong kek!

 

20141010_220405

 

tok ayah.. tok de.. tok teh..

 

20141010_220431

 

nenek farah, puteri (ilham panggil “we”), tok ayah..

 

20141010_220612

 

nek teh yang susah sangat nak bergambar..

 

20141010_220655

 

haaa ni lagu tok ayah.. broery marantika..

“biarlah bulan bicara”

bestlah dorang performed.. suara sedap memasing.. suruh mama cu pergi tanya apa nama band diorang.. oohhh rupanya diorang campur sama2 geng2 buskers.. mama cu pepandai bagi nama “rojak band” ciskek!

jom layan gambar lagi..

 

20141010_220707

20141010_220745

20141010_22130320141010_221350

 

orang ajak bergambar ramai2 babah ghaib pergi survey makanan lagi.. cessss.. sudahnya ummi ajak bergambar berdua jek..

 

20141010_221521

20141010_221648

 

fefeeling baru berdating hahaha..

 

20141010_221717

 

eh terlupa dah ada anak rupanya Smile with tongue out

 

20141010_222521

 

masa untuk membayar.. hehehe.. sempat lagi mengepoh dengan anak tokey yang sembunyi tak nak gamabr dia termasuk dalam gambar kami.. cute la awak dik.. padahal akak dah curi gambar awak kata atas tu..hehehe

 

20141010_222937

 

mula2 tak perasan.. bila tengok bil.. ehhh mak pah dengan pak ayan kira FOC la hehehe.. thanks dik..

 

Review dari saya:

sangat2 puas hati untuk kaki steamboat and grill macam kami ni.. banyak pilihan makanan.. bukan skadar bahan2 yang nak di bakar dan dimasak, ada juga side dishes contohnya kentang goreng (tak silapnya la tengok babah bedal malam tadi), popia, nasi goreng mee goreng, keropok sayur, aiskrim, berjenis2 sos.. pilihlah mana suka..ehehe..

kawasannya pun selesa.. kemudahan cukup tandas, surau.. staff ramah tamah.. kuah tomyam sedap.. salah satu daya tarikan.. kadang2 ada jek yang kuah dia rasa ala kadarkan.. tapi yang kat sini ok sedap.. highly recommeded.. bagi yang ak buat gathering ke birthday celebration ke memang ok la kot.. next time kalau ada kesempatan kami nak ke sini lagi..hehehe.. tapi macam biasa babah cakap awal2 kalau tengah lapar sangat tak makan steamboat n grill.. boleh hijau muka nak tunggu masak hahahaha..

 

yang nak mencuba kat Bakar Bakar Steamboat & Grill House?

boleh contact nombor kat atas tu ye.. jangan contact akak tau.. akak ni tukang makan jek.. tak ada share dengan Bakar Bakar Steamboat & Grill House.. hehehe.. nanti macam Kapten Steamboat & Grill ramai contact ummi nak booking table.. lagi2 time bulan puasa.. hehehe nak gelak rasa.. kami celebrate birthday babah ilham n buat mini gahtering jek kat sana.. bukan tokey kapte.. hehehe

ok selamat mencuba! Winking smile

 

pstttt.. nak siap2.. sekejap lagi babah balik kerja nak belanja makan kat johnny’s AEON Bukit Indah.. hehehe janji yang ditepati sempena pakcik menang motor.. eh salah menang contest.. hehehe~

this is the day!

let celebrate! eceeeeeeeehhhh..

 

IMG_20140830_121002

 

HAPPY BIRTHDAY – 10 October 2014

untuk Tok Ayah & Tok Long

(mereka bukan kembar tapi kuasa Allah lahir pada tarikh yang sama tahun berbeza Winking smile)

 

HAPPY BIRTHDAY IN ADVANCED – 13 October 2014

untuk Tok Teh

 

“semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki yang halal.. semoga sentiasa di bawah lindungan rahmat Allah.. ilham, ummi dan babah sentiasa doakan yang terbaik untuk kesihatan atok2 tersayang.. semoga berjaya dan kaya dunia akhirat..

Al-Fatihah untuk Almarhum Hj. Yahya Bin Omar & Hajjah Zaliha Binti Hj. Abdul Ghani

 

xoxo,

Ilham Syahmi with Ummi & Babah

last week kan birthday mommy ngah 29/8 bergabung dengan tarikh nikah dia sekali.. jadi kami memang dah plan awal2 nak celebrate birthday untuk diorang bertiga ni.. memandangkan birthday dekat2kan.. jimat belanja ekeke..

malam sabtu tu memang tak ada program apa2.. adik beradik kami memang tak ada buat majlis malam berinai whatsoever tu.. jadi diganti dengan majlis potong kek dan BBQ untuk diorang bertiga.. tetamu of course lah family kami, family mertua mommy ngah dan jiran dan rakan2..

paling excited budak kecik sorang ni la kan.. lagi2 ummi orderkan kek figurine upin & ipin.. lagilah dia teruja.. asyik tenung jek.. siapa rapat kacau kek dia.. siaplah sepelaung dijeritnya..

 

 

 tak sabar nak potong kek.. tapi bila ummi suruh potong tak nak pulak..

close up kek figurine upin & ipin yang ditempah dengan Kak Leen – Skudai.. owner blog loyangkuih.com nasib baik kak leen nak layan order dari ummi ilham.. kalau tak hancur harapan nak bagi ilham kek figurine upin & ipin dan kek figurine pengantin naik motor untuk mommy ngah.. thanks kak Leen.. comelkan kek ni.. sayang hoiii nak potong.. mak yang over!  saya serahkan pada kak leen untuk buat ikut kreativiti dia.. sebab saya tahu susah nak buat kek ni.. kesian pulak kalau banyak ragam nak order..hehehe.. apa yang penting nampak bayang si upin & ipin yang terponggok atas kek..

 

 

Jom potong kek!

Happy birthday untuk Papa Cu, Ilham Syahmi dan Mommy Ngah..

semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki

seketul lagi chocolate indulgence cake secret recipe ditaja oleh Mama Cu..

pelik pulak muka ilham tengok pengantin baru main suap2 kek..hehehe.. gambar kami bertiga beranak ada pada kamera babah.. macam biasa ummi pemalas nak copy maka sumbat jeklah mana2 gambar yang ada ye.. tunggu la babah post kat FB nanti..

 

upin & ipin ni ilham tak bagi kacau.. jadi ummi pun asingkan.. kang dia mencari pengsan nak daptkan semula hehehe.. ikutkan kek pun dia tak bagi potong.. pujuk punya pujuk akhirnya dia bagi potong.. sebenonya ummi dia pun rasa sayang sangat tengok kek comel tu.. babah kata ummi simpan jek la dalam robok kaca.. tak payah makan..

serious comel wehhhhhhhhhh.. jakun berganda2..hehehe~

ok nanti saya share review untuk kek2 gojes dan macamana uolls nak buat tempahan ye..

stay tuned!

MIS3

 

Allah selamatkan kamu..

Allah selamatkan kamu

Allah selamatkan “Muhammad Ilham Syahmi bin Mohd Nazir”..

Allah selamatkan kamu..

 

“Alhamdulillah.. bertambah lagi setahun usia ilham.. Ummi dan babah doakan semoga ilham menjadi anak yang soleh, taat perintah Allah, Rasul, ummi babah.. semoga Allah kurniakan kebijaksanaan kepada ilham.. semoga Allah elokkan peribadi dan akhlak ilham.. fasihkan lidah ilham untuk membaca Al-Quran dan Hadith.. ummi dan babah doakan suatu hari nanti ilham jadi seorang hafiz.. semoga ilham diberi kesihatan yang baik.. mendengar kata.. penyejuk mata, penenang hati ummi babah.. semoga ilham menjadi hamba Allah yang berjaya dunia dan akhirat”

Semoga peribadi ilham seindah maksud nama “MUHAMMAD ILHAM SYAHMI” (Yang Terpuji, Yang Berilham/Idea, Yang Berani)

 

==================================================================

 

Surprise di malam birthday..

taraaaaaaaaaaaa..

 

IMG_20140713_232253

 

seharian semalam tak tidur.. akhirnya terus terbongkang tak sedar diri.. ternganga sekali mulut tu ha..tapi dalam mamai2 tu sempat lagi merengek nak eskrem.. “isham nak aiskrim.. isham nak aiskrim” sampai tertidur..sejak baik dari demam.. mulut makin petah bercakap.. walaupun ada lagi words yang kelaut.. hanya ummi dan babah yang faham.. hehehe..

alhamdulillah ummi berjaya wean off ilham bulan lepas.. syukur misi nak menyusukan ilham 2 tahun terlajak2 sampai 2 tahun 11 bulan.. memang rezeki Allah yang tak dijangka.. semoga berkat susu ummi untuk ilham.. nanti dah kahwin ilham mesti support wife ilham untuk breastfeed baby tau.. masa mula2 wean off alasan ummi sakit.. kesian juga tengok dia merengek nak susu.. siap tak boleh tidur sampai pukul 3 pagi.. pusing ke kiri ke kanan resah gelisah.. nak tidur pun sekarang ummi kena ngadap dia dan berbantalkan lengan ummi.. “isham nak sayang omi” kata dia.. ada satu hari tu, dia merengek nak susu.. ummi jahat dengki.. conteng celak kat cik b.. terus meraung member..sorry ilham.. bila dia mintak ummi cakap ummi sakit.. sekali gatal2 tanya dia.. “ilham nak susu?” dia jawab.. “tak nak lah.. omi sakit.. sian omi nak mati” gulppppppp sampai tahap nak mati kata dia ekekeke~ proses nak wean off mak memang kena cekalkan hati.. kalau tak memang tak berjaya.. serious! memang sedih dan kesian.. hati mak mana la tak sedihkan.. itulah aktiviti paling berharga antara ibu dengan anak.. moment2 menenangkan.. alhamdulillah!

sejak wean off demand makan meningkat2.. rutin harian last makan nasi mesti pukul 12am kadang2 hari2 macam tu.. tapi badan menten selim melim.. hehehe..ikut ummi kot? okbai! Nyah-Nyah 

ummi selalu cakap.. ilham jadi anak soleh ye.. sekali dia marah daaaaaaa.. dia jawab.. “eh.. bukanlah.. isham anak babah omi lah” kuang3.. mungkin pada fahaman dia ummi kata ilham anak pak soleh.. tu yang dia hangin.. bila masa pulak dia anak pak soleh..sah2 dia anak ummi babah..hehehe.. mulut dia makin menjadi2 petahnya..

alhamdulillah di usia 2 tahun lebih ilham dah boleh baca ABC, Aliff Ba Ta, nombor 1-10, doa makan, doa tidur.. dah hafal setiap huruf2 tu semua.. syukur alhamdulillah..semoga ilham semakin terang hati.. mudah ilmu nak masuk.. dan mudah sel2 otak nak berhubung.. walaupun bahasa ada kalanya kelaut..

insyaAllah nanti ummi belikan ilham hadiah special ye.. malam ni kita potong kek kecil2 jek dulu.. lepas raya kita potong kek besar2.. bila tanya “ilham nak hadiah apa?” pantas “nak adik baby lah” katanya koooooooooo.. insyaAllah kalau Allah izinkan dan bagi kita rezeki.. satu hari nanti ilham akan dapat adik baru ye.. doakan ummi dan babah..

selamat mengharungi fasa umur 3 tahun wahai anak syurga ummi babah!

ummi & babah sayang ilham sangat2!

 

xoxo,

Ummi & Babah

//14714//

 

p/s cantik pulak date birthday ilham tahun ni kan.. 14714.. oppssss sebelum terlupa.. “happy birthday untuk pak ngah murat” nanti boleh potong kek sama2 request mak andak buatkan kek sedap hehehe

ALHAMDULILLAH..ALHAMDULILLAH..ALHAMDULILLAH..

Muhammad Ilham Syahmi turns 2!

{14 July 2011 – 14 July 2013}

_MNM7524

 

Alhamdulillah MUHAMMAD ILHAM SYAHMI dah berusia 2 tahun..

Alhamdulillah.. terima kasih ya Allah atas nikmat menjadi seorang ibu dan ayah..

Walau bermacam dugaan yang kami terima..

Allah selitkan kebahagiaan..

 

Terima kasih ya Allah kerana masih meminjamkan anak syurga ini..

Terima kasih memberi kami peluang menjaga amanahMu..

Walau kami punya kekurangan.. insyaAllah Ilham takkan kami siakan..

 

Bila bercerita tentang anak..

naluri keibuan saya sangat2 tersentuh..

Apa lagi bila saya baru kehilangan permata hati..

Ya Allah.. saya masih bersyukur punya seorang anak..

Ilham Syahmi.. penawar suka duka ummi dan babah..

Semoga jadi anak yang soleh ye sayang..

Ummi dan babah sayang Ilham sangat2..

Ummi doakan Allah panjangkan usia Ilham..

Semoga Allah panjang usia ummi dan babah juga..

Supaya kami dapat bimbing Ilham ke jalan yang di redhai Allah..

 

Ilham..

Ummi dan babah harap dapat membesarkan Ilham dengan sempurna..

Ummi dan babah minta maaf andai ada kekurangan selama 2 tahun menjaga Ilham..

Ummi dan babah tahu Ilham anak yang bijak..

Gunakan kebijakan Ilham untuk perkara yang baik2 ye sayang…

Semoga Ilham jadi anak yang menghormati orang tua..

Biar rupa kita tak cantik janji peribadi kita cantik ye sayang..

Ummi doakan Ilham sentiasa sihat..

Senyuman Ilham penawar kesedihan ummi..

Ilhamlah pembawa rezeki ummi dan babah..

macam tu juga anak2 ummi yang lain..

anak2 yang tak sempat ummi dan babah jumpa..

semuanya memberi rezeki buat kami..

tunggu ummi dan babah di sana ye sayang2 ummi..

 

Ya Allah..

Tak terucap dek kata2..

Sayu rasa hati bila tengok Ilham membesar depan mata kami..

Ilham.. ketahuilah olehmu anakku..

ummi dan babah sangat2 sayang Ilham..

insyaAllah.. kalau panjang umur murah rezeki..

Allah akan kurniakan adik untuk Ilham ye..

buat masa ni Ilham manjalah dengan ummi dan babah puas2 ye..

InsyaAllah lepas Raya kita celebrate birthday Ilham ye..

 

Sebelum rumah kita banjir dengan air mata ummi..

lebih baik ummi stop dulu..

Ummi nak tengok gambar2 Ilham masa baby..

sebab ummi rindu bau baby..

Crying face

 

268861_246113432083593_4207235_n

 

Baby ummi dan babah dah besar..

tapi pada ummi ilham tetap baby ummi..

ummi rindu ilham saat2 ilham baby..

 

374622_300676966627239_2146913961_n

 

ohhh my precious baby..

 

389753_300514909976778_1528432812_n

 

shekshiiii la saya Winking smile

 

309049_300793949948874_1597911191_n

 

lemah jantung ummi tengok mata Ilham.. Red heart

 

534439_442258399135761_655206039_n

 

Ilham jadi Mr. Tiger.. auwwwmmmm..

 

318263_442345012460433_1535847128_n

 

Ilham jadi Mr. Lady Bird Smile with tongue out

577893_441832509178350_1995102952_n

 

Ilham berubah jadi Mr. Bee pulak..

 

562177_441832029178398_1144559147_n

 

Buzzzzzzzzzzzzz.. bee cari madu Winking smile

 

Alhamdulillah untuk kesekian kalinya..

Red lips Ilham dapat menikmati susu ibu selama 2 tahun.. subhanallah!

Red lips Ilham berjaya membesar tanpa “puting kopek”..

Red lips Ilham masih lagi merasa bekalan air tangan ummi walau ummi sibuk bekerja..

Red lips Ilham boleh tidur tanpa buai..bantal busuk..

Alhamdulillah untuk semuanya.. selagi mampu ummi akan cuba menambah ilmu “natural parenting” demi untuk anak2 ummi.. insyaAllah.. next step ummi akan buat potty training.. dan tambah lagi ilmu tentang cloth diapering (yang separuh jalan untuk Ilham) dan baby wearing untuk persediaan zuriat2 akan datang.. doakan ummi diberi kesihatan yang baik supaya ummi dapat buat yang terbaik untuk Ilham..

Till then, selamat malam anak syurga ummi dan babah..

selamat membesar sebagai anak yang soleh..

selamat menikmati susu ummi sehingga terlena..

HAPPY 2ND BIRTHDAY ILHAM SYAHMI!!!

Ummi & Babah Red heart u so much!!!

 

XOXO,

Ummi & Babah

140713

ramadhan

{gambar kenang2an 4 beranak Sad smile}

 

p/s: Happy birthday juga untuk Pak Ngah Ilham yang sama tarikh lahir dengan Ilham.. nanti boleh potong kek sama2 ye Smile

HAPPY 33RD BIRTHDAY BABAH

 

We love u so much!

 

Semoga babah dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki untuk family kecil kita..

(sorry la ummi bagi ayat yang sama setiap tahun ;))

 

Semoga Allah ampunkan segala  dosa2 babah..

 

Semoga babah berjaya dunia akhirat..

 

Semoga babah jadi anak, suami dan bapa yang soleh..

 

Semoga apa yang diimpikan menjadi kenyataan..

 

Esok kita makan beso ye..

 

Sorry tahun ni wish tak berapa nak kreatif.. (macam la before ni kreatif sangat)

 

 faham2 je la kan ummi tengah weng2.. :)

 

nak taip entry last minutes ni pun budak conet ni kacau..

 

hadiah paling berharga ummi bagi bulan 9 eh..

 

tungguuuuuuuuuuuuu :)

 

 

 

p/s untuk mak mertua tersayang.. terima kasih sekali lagi kerana melahirkan imam saya.. ;)

 

p/p/s happy birthday juga untuk bakal besan aka bakal mak mertua ilham ;) mama jijie othman.. semoga sentiasa dirahmati Allah..

yeay!

hari ni birthday tok ayah kita tau..

tak lupa tarikh yang sama birthday tok long kita..

tok ayah punya abang..

next masih dalam bulan yang sama tok teh kita pulak..

pandaikan noyang kita plan tarikh2 kelahiran anak2 dia ;)

 

sebenarnya 8 october yang lepas birthday abi farid kita..

tapi dia jauh nun di indonesia..

jadi tak dapatlah kita nak celebrate birthday dia..

kita doakan dia panjang umur dari jauh je..

 

tahun ni dah 2 tahun kita sambut birthday tok ayah kita..

tahun ni dah 53 tahun dah dia..

kita sayang sangat tok ayah kita..

tiap2 hari kita doakan supaya Allah panjangkan umur tok ayah..

murahkan rezeki tok ayah..

 

ni gambar kita dengan tok ayah masa raya hari tu..

tok ayah kata dia nak framekan gambar kami ni..

kita sayang tok ayah kita sangat2..

tok ayah selalu bagi kita duit tabung..

ummi dan babah kita tukang kumpul..

kata ummi dia nak simpan untuk masa depan kita..

terima kasih tok ayah..

kita tak harap wang ringgit tok ayah..

apa yang penting kasih sayang tok ayah kat kita..

oklah tok ayah..

malam ni kita jumpa ye..

kami semua nak belanja tok ayah makan..

sambil tu kita potong kek ye..

last but not least..

“happy birthday to all of u.. tok ayah, tok long, tok teh & abi farid”

semoga dirahmati Allah.. dipermudahkan segala urusan..

ilham sayang semuaaaaaaaaaa… muaaaaaaaaaahhhhhh..

yang benar lagi membenarkan;

muhammad ilham syahmi

;)

Mereka kembar lain tahun rupanya ;)

HAPPY 25TH BIRTHDAY MOMMY NGAH!

semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki..

semoga Allah ampunkan dosa2 Mommy Ngah..

bila nak bagi Ilham Daddy Ngah ek?

tak sabar pulak kita nak dapat Daddy Ngah..

Mommy Ngah yang Ilham sayangi..

kata ummi dan babah dia mintak maaf banyak2..

sebab..sebab.. dia tak belikan hadiah pun untuk mommy..

sebab diorang kata dah bagi duit raya..

Mommy Ngah jangan frust pulak ye..

nanti Ilham dah beso Ilham belanja Mommy Ngah kopok Super Ring..

;)

dan untuk kembar tak sama tahun Mommy Ngah..

Ex-boss ummi..

 

HAPPY BIRTHDAY UNCLE CHONG!

walaupun Ilham tak pernah jumpa lagi Uncle Chong..

tapi ummi kata Uncle Chong baik orangnya..

nanti CNY Ilham nak beraya la rumah baru Uncle Chong :)

Enjoy your lucky day.

You’ve been promoted to one more happy year in your life!

Happy Birthday to you and all the best for yet another fantastic year in your professional and personal life.

p/s ummi kata esok birthday Auntie Ita pulak.. ok nanti Ilham buat entry khas untuk Auntie Ita malam ni ;)

Alhamdulillah birthday party untuk Ilham sempat kami buat sehari selepas hari lahir Ilham. Plan asal nak buat hari Sabtu 14 July 2012 hari kelahiran Ilham, tapi ada kekangan yang mana Babah Ilham ada wedding job..rezeki tu takkan nak tolakkan untuk ummi dan Ilham juga Smile Jadi terpaksalah umminya pasrah tunda ke hari Ahad 15 July 2012.

Persiapan majlis diplan sesama sendiri. Tema kami pilih Boboiboy dan kaler red and white memandangkan birthday boy tengah kemaruk Boboiboy. Makcik2 Ilham yang excited terlebih ummi dan babah relax2 jek Smile with tongue out Alhamdulillah rezeki Ilham Tok Ayah sponsor untuk majlis ni. Menu semua kami order dengan Mak Adik, tak sempatlah nak buat sendiri. Menu utama Soto Ayam, Mee Hoon Goreng, Sambal Goreng Jawa, Rojak, Bubur Kacang dan buah2an. Air pulak kami order dengan Abang Ali jiran belakang rumah, air cikong dan asam boy sempena tema Boboiboy Winking smile

Taraaaaaaaaaaaaa..

 

422258_483862434975357_1974757343_n

Ilham Turns 1!

Birthday cake Birthday Kek Boboiboy (designed by Babah Ilham)

 

481993_483501578344776_16949119_n

Our happy family Red heart

Time memotong kek.. sibuk orang nyanyikan dia, sibuk juga dia tepuk tangan.. aehhh??? where’s Mamacu?? oooohhh.. Mamacu ada sembunyi kat belakang sebab dia kata dia sedih Crying face sedih tengok Ilham dah besar sebab masa dalam pantang dulu dorang la yang menatap Ilham siang malam dan sedih ingatkan arwah Mak yang tak sempat jumpa cucu sulong dia ni. Kami anak beranak semua pakai t-shirt Boboiboy yang ummi tempah khas. Tok Ayah pun kena paksa pakai walaupun Tok Ayah tak pernah tahu apa itu Boboiboy Surprised smile Ohhhh.. Ilham punya pasal Tok Ayah pasrah.. tshirt Boboiboy pun Boboiboy lah janji Ilham happy..

 

532234_483501765011424_2019188242_n

Ok.. birthday boboiboy nak bergambar dengan Atok Tipah, Pak Uda dan family Pak Teh (Mak Teh, Kakak Wahida dan Arsyad) yang datang dari Senggarang, Batu Pahat. Thanks for coming semua Smile

 

425173_483501345011466_1248844006_n

Ilham yang konfius.. kenapalah diorang ni terjerit2.. nyanyi2 sebut nama saya ni Smile with tongue out

(Nek cu, Mak Aca, Ummi, Ilham, Mak Ipah, Uncle Derus, Mommy Ngah, Acu Ala and Mamacu)

 

578750_483501928344741_1075414825_n

Tok Beng pun nak interframe juga Smile Nek Imah duduk tak nak bergambar..

 

205353_483502088344725_1060811475_n

Pembantu sepanjang majlis.. thanks korang..

Alamak lupa nak suruh babah snap candy buffet buatan Mommy Ngah dan Uncle Reza..

 

283761_483501491678118_376971992_n

Ummi dan Mommy Ngah dah macam kembar pulak hehehe.. Ilham kan main posing lagi kan hehehe~

 

564041_483500435011557_1905275082_n

Babah cari gaduh ni ambil gambar ummi dari bawah, saja nak tayang idung kembang ummi kan hahaha.. aeh Pak Ayan, malu2 pulak nak tunjuk muka Smile

 

391503_483502398344694_1929210350_n

Ilham excited dapat jumpa Teha.. seeeeeee Teha “Perempuan Melayu Terakhir” yang malu2 sopan santun gitu.. ni la calon menantu ummi yang terbaeeekkk kata Boboiboy Smile with tongue out

 

406365_483502728344661_170594352_n

Mommy Ngah with Uncle Reza.. tukang deco khemah, tiup belon dan prepare candy buffet.. Thanks korang.. Kalau jodoh tak kemana.. ummi restu Smile with tongue out

 

Antara kawan2 ummi yang datang..

Thanks semua.. Smile

 

293737_483502528344681_1503979620_n

Auntie Ita, Mama Jie aka future mother in-law Ilham, Auntie Anis, Auntie Afzan dan Teha si cantik manis.. seeeeee my son, Thumbs up pandaikan behave duduk sebelah mak mother in-law.. Don't tell anyone smile (muntah ijau Mama Jie baca.. oopsss Ayah Teha sorry Ummi Ilham verangan jek Smile with tongue out)

 

292486_483502635011337_1492468029_n

Geng Susuibu ummi..

Auntie Linda with Irfan dan Auntie Ima dan anak2..ingat nama Darwisyah jek..kakak dan abang lupa pulak.. thanks for coming Smile

 

582130_483502998344634_1437019870_n

Geng Susuibu area kampung.. (oooppsss Mommy Long tak sampai lagi time ni)

Ni semua anak didik ummi.. chewah.. verangan lagi!

Cuba tengok tangan Ilham buat apa.. dia tengah membuli Aqil..dicekutnya kepala kawan tu.. hehehe.. Helena yang malu2 kucing Cat face sebab ditenung Adeeb.. bunga Red rose antara tiga kumbang..

 

406269_483863551641912_1387770569_n

Opismet ummi.. Uncle Nazam and his housemate Uncle Epan.. Auntie Intan belum sampai juga masa ni.. thanks for coming.. Smile

 

532544_483502195011381_1472279939_n

Adeeb yang dipaksa oleh umminya pakai topi tu.. heiii si pipi labuh ni..geram tau.. thanks mengikut tema Smile

 

534490_483502315011369_754471564_n

Aqil yang hensem.. pandai Aqil posing eh bila tengok Babah Ilham nak ambil gambar..Aqil pun ikut tema hokkay!

Alhamdulillah majlis berjalan lancar.. thanks kepada seluruh kaum keluarga yang sudi meluangkan masa meraikan birthday party Ilham Syahmi.. thanks kepada semua kawan2 ummi dan babah yang datang dan berikan hadiah untuk Ilham.. sehingga semalam masih ada lagi kiriman hadiah untuk Ilham.. thanks kepada jiran2 yang datang.. tanpa kalian tak meriah majlis kami Smile

Malam lepas habis majlis, kami pun berkumpul nak buka hadiah Gift with a bow.. yeay! Smile

 

255314_483503681677899_473623655_n

Boboiboy tak nak bergambar sorang2.. nak ummi kat sebelah juga.. Ummi’s Boy.. Thumbs up

Alhamdulillah rezeki Ilham banyak dapat mainan.. thanks semua yang menyumbang..

 

531383_483503768344557_1165129375_n

Cinta hati ummi.. Red heart

 

376342_483503851677882_1207272814_n

Hoooyeahhhh.. kami yang menayang t-shirt Boboiboy..

Ilham konfius.. kenapa semua orang ni?? dah la saya sorang pakai baju kuning.. mana baju Boboiboy saya ni ummi?? hehehe.. Ilham, ummi dah mandikan awak, tu yang dah siap salin segala.. Ummi, Babah, Mamacu, Papacu and Mommy Ngah tu busyuk tak mandi lagi.. haaaa kantoi! Smile with tongue out

 

++++Ok nak share persiapan kami++++

 

Kek Boboiboy tu ummi order kat Secret Recipe, design gambar semua ummi serahkan kat Babah. Dia la yang edit2 gambar Boboiboy dan letak gambar Ilham sekali.. ummi tukang booking and email the details to secret recipe.

 

KEK ILHAM

Seeeeeeee.. inilah hasilnya soft copy nya yang di emailkan untuk diprintkan jadi icing picture..

 

IMG-20120713-WA0012

Invitation card.. designed by ummi tapi ada adjustment sikit dari Uncle Zizan (abang Papacu).. banner, invitation card dan sticker untuk goodies bag ummi order dengan Uncle Zizan je.. thanks ye Ijan Smile Siapa2 nak order boleh contact saya nanti saya uruskan.

 

Ok.. untuk t-shirt bertemakan Boboiboy dan berwarna merah, ummi order dengan Banawi Studio, jauh perjalan t-shirt ni dari Shah Alam ke Gelang Patah hehehe. Semua baju design yang sama gambar Boboiboy dengan wording “Ilham Turns 1”

 

2012-08-02 02.32.10

Gambar depan..

 

2012-08-02 02.33.31

Ni belah belakang.. contoh cuma baju Babah je.. yang lain2 wording Ummi, Tok Ayah, Mamacu, Papacu dan Mommy Ngah..

Nahhhhh.. tshirt Ilham Boboiboi Smile

 

2012-08-04 00.00.00

Depan.. “Birthday Boy”

 

2012-08-04 00.00.24

Belakang.. “It’s My First Birthday”

 

Plan asal Ilham nak pakai romper merah, sekali tak jumpa la pulak romper yang sesuai untuk print depan dan belakang.. tak sempat nak mencari lagi terus je beli t-shirt merah ni online then post it to Banawi Studio for printing process.

Candy buffet sponsored by Mommy Ngah.. gambar babah lupa snap..Jajan2 ummi letak dalam kertas kaler coklat yang biasa diorang buat isi pisang goreng tu then lekatkan sticker. Simple kan.

Ok itu saja cerita yang teperap 2 minggu..jenuh juga nak bercerita semula kan.. hehehe..Thanks again untuk semua yang datang memeriahkan majlis.. Ilham love uolls.. muaaaahhhhhh Red heart Insya’Allah kalau ada rezeki lagi 4 tahun buat birthday party Ilham lagi.. next2 year bagi peluang birthday party untuk adik Ilham pulak Smile with tongue out

 

~Buat Muhammad Ilham Syahmi.. semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki.. semoga menjadi anak yang soleh, bijaksana yang mendoakan kesejahteraan ummi dan babah.. Amin~

Ummi and Babah love you sayang Red lips

Entry makan seterusnya ;)

31hb Mac 2012 birthday Ayu aka Mamacu Ilham yang ke 20 tahun. Kami memang dah plan nak buat BBQ on Sunday tapi semuanya dirancang secara senyap2 tanpa pengetahuan Ayu. Nak bagi surprise la konon. Hari Sabtu saya dan En. Nazir memang plan nak belanja barang dapur, jadinya ajak Ana sekali untuk belanja bahan2 mentah untuk di bbq kan.

Malam Ahad lepas bergolek2 dengan Ilham sampai umminya pun tergolek, saya bergegas marinate ayam dan kambing dengan harapan kalau marinate semalaman tentulah rasanya mantoppppp ;) First time marinate kambing ni, main bedal je la labu.

Inilah hasilnya bila dibakar :)

Jom share marinate cara saya:

Cuci kepingan daging embeeeeekkk sehingga bersih. Masukkan ke dalam mangkuk besar, gaulkan bersama bawang putih dan bawang besar yang diblender,  masukkan origano leaves dan rosemary leaves serta Knorr BBQ Sauce macam gambar dibawah dan garam dan madu secukup rasa. Simpan dalam peti sejuk semalaman.

Inilah Knorr BBQ Sauce yang saya gunakan tu.. sedap!

{credit pic: encik google}

Ayam BBQ :)

Jom share marinate cara saya:

Cuci ayam sehingga bersih. Masukkan ke dalam mangkuk besar, gaulkan bersama halia, bawang putih dan bawang besar yang diblender,  masukkan origano leaves dan rosemary leaves, Knorr BBQ Sauce,  oyster sauce, garam dan madu secukup rasa. Simpan dalam peti sejuk semalaman. (ohh abaikan ayat yang lebih kurang sama :))

Memperkenalkan, tukang hidupkan api dan tukang masak kami :)

Dua orang menantu Tok Ayah.. akhirnya En. Nazir ada gang.. and for another gang.. Mommy Ngah cepat2 sikit ye.. ;)

Yang menjayakan sursprise birthday party Mamacu :)

..termasuklah ini budak kechik..

..Ummi tolong Ilham luahkan perasaan dari gambar..

Deros, Acu Ala, Ilham, Mamacu and Mommy Ngah :)

Ummi.. tanjat boboy tau ummi snap dekat2 ;)

Dah puas melantak, baru teringat nak potong kek hari pun dah malam buta dah.

Birthday cake untuk Mamacu.. Papacu yang superbusy tu sempat juga belikan untuk wife tersayang :)

Happy 20th birthday Mamacu..

Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki yang halal.. mudah2an cepat dapat baby, ada Ilham kawan nak pow Tok Ayah ekeke~

Last but not least gambar Mamacu and Papacu..

Dalam banyak2 gambar, gambar puan bloglah yang tak ada. Saja nak low profile kali ni, sebab rasa tak perasaan nak bergambar sebab asyik duk tenung kambing jek. Kambing lagi penting kot ;) Gambar Tok Ayah pun tak ada la hehehe.

Thanks untuk semua yang menjayakan majlis walaupun dah tiga suku surprise jek sebab tetiba Tok Ayah terpecah rahsia kat Mamacu hehe. Apa pun kita berjaya juga buat Mamacu mogok  muncung sampai Singapore sebab tak ada orang hirau birthday dia hahaha.

Sekian.. next month.. birthday ummi.. babah pelisssss standby present hokkay! ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: