Author Archives: Hernee Nazir

About Hernee Nazir

Full-time Working Mom | Blogger | Breastfeeding Peer Counselor | Shaklee Independent Distributor ♥ Product Review ♥ Food Review ♥ Media/ Events ♥ Advertorial ♥ Sponsorship email to: hernee.nazir@gmail.com whatsapp: 014-6106331

Jom Ke Bazaar Desa Paya Mengkuang Gelang Patah

Weekend ni kerja Ummi Ilhams mempromote Desa Paya Mengkuang je hahaha. Sejak beberapa minggu lepas nampaknya setiap Jumaat hingga Ahad dah ada jualan ala bazaar berhadapan kedai-kedai di taman kami ni. Memang tak pernah menjejak kaki pun. Semalam masa menyinggah ke bershellout di Norzita’s Station, barulah sempat Ummi ronda-ronda kejap.

P_20170422_190446_vHDR_On

Over ek pakcik tu, macam nak beli barang. Bukan main berlenggang kangkung sambil bawa plastik otak-otak. Nasiblah dia tak pow Ummi nak beli apa-apa.

 

P_20170422_190118

View dari penjuru,kedai memandangkan Babah parking sekitar penjuru kedai. Belah kanan menghadap ke rumah-rumah ni kebanyakannya jualan barang-barang dan pakaian.

P_20170422_190217

P_20170422_190527_vHDR_On

Boleh tahan menggoda dan melambai-lambai tudung-tudung tu. Dah nak maghrib esok-esoklah jengah lagi. Jualan-jualan baju, tudung dan barang-barang ni weekend je tau.

P_20170422_190210

Sebelah sini pula banyak makanan. Antara yang sempat di snap belah sana-sana tu segan pulak  kita nak snap gambar. Takut orang ingat kita wartawan Desa Paya Mengkuang haha. Tapi lebih kurang wartawan juga la. CUma kita tak bawa cerita buruk kita share info shaih dan terkini hehehe.

P_20170422_190344

Norzita’s Shellout Bajet

P_20170422_190428_vHDR_On

Gerai ni tak perasan nama apa, Kat sinilah Ilham pow Babah beli otak-otak. Ada juga jual satay ikan (lok ching), tauhu bakar, pepes, keropok lekor, keropok segar dan cendol.Jualan makanan ni boleh dikatakan setiap hari ada, Jadi yang baru nak menghuni kawasan Desa Paya Mengkuang korang jangan risau la kat sini makin bertambah orang bisnes makanan hehe.

Ok korang boring-boring tak ada kerja nak buat time weekend meh ronda sini.

DDHN–Menu of The Day 230417

Hari ni punya menu, setelah berfikir dua tiga empat kali, akhirnya Ummi masak lauk ni je. Sebenarnya ada beli ikan sembilang. Kekonon nak masak asam pedas ikan sembilang. Sekali kat kedai tak ada dauhn kesum, ada pun dah kuning hidup segan mati tak mahu. Hancur harapan. Nak harap pokok daun kesum sendiri lagi haru haha. Tak ada daun kesum hoiii tak complete la asam pedas kita.

Sudahnya.. taraaaaa

P_20170423_131027_vHDR_On

Ketam masak lemak favourite anak-anak Ummi. Jangan berebut sudah, ketamnya tak banyak tadi kat kedai. Malas nak terjah Kg. Pendas Baru cari seafood haha. Jangan Abang Ilham balik sekolah tinggal kulit ketam sudah haha.

P_20170423_131115_vHDR_On

Tambahan penambah selera, sambal ketuk, sayur bakchoi goreng dan ikan masih sepat yummmeehhhh. Eh orang Jawa panggik sambal tok2 ke apa entah. Tok Mok dulu ajar macam sambal ketuk gasaklah yang penting sedap ekeke. Itu je menu hari ni. Uolls masak apa?

Nah Resepi Sambal Ketuk Ummi Ilham.

p/s kelasssss Ummi ko punya semangat blogging. cari bahan masak pukul 12 lebih.. siap masak pukul 1.15pm..pukul 2pm dah up entri..ekeke

Shellout Bajet RM10 Di Norzita’s Station Desa Paya Mengkuang Gelang Patah

Sambungan entri yang lepas.

Mommy Ngah ada bagitau yang Mak Ita jiran kitorang dah buka gerai jual shellout bajet. Tapi dia pun tak sempat cuba lagi. Bila cerita dengan Babah, tetiba Babah ajak singgah lepas ronda kampung. Jom kita tengok apa yang dijual.

P_20170422_190344

Norzita’s Station – Shellout Bajet
Desa Paya Mengkuang, Gelang Patah

Sedia menerima tempahan boleh hubungi:
Norzita 011-39696641
Raihan 019-3720897
Siti 011-28696625

P_20170422_190351

Shellout Bajet RM10 percuma air ada juga rojak petis.

P_20170422_190315

Ini gerainya, kalau dari jalan besar memang mudah nampak. Babah order dua set, satu blackpepper dan satu lagi sambal.

P_20170422_190654_BF

Sementara menanti order siap. Kami tapau je memandangkan dah nak maghrib. Sambil-sambil tu budak berdua ni pow Babah otak-otak gerai sebelah. Kami terserempak dengan 2 orang pilot PTP menapau kat sini juga. Tak sangka pula salah sorang dari diorang tu belanja shellout yang kami tapau. Thanks ya Syatibi. Buat malu akak je hehe. Semoga dikurniakan rezeki yang melimpah ruah,

P_20170422_191926_vHDR_On

Balik rumah tak sabar nak makan haha. Haaaa yang disnap ni gambar masakan blackpepper.

P_20170422_191934_vHDR_On

Nasi dan percuma sebungkus air sirap. Eh Abang Ilham panggil “air siram” kahkahkah. Akhirnya Abang Ilham pandai minum air sirap yeay!

Ok hasil review saya, memang sedap dua-dua masakan ni, blackpepper dan sambal memang hot and spicy habis. Walaupun shellout bajet tapi puas hati dengan rasa dan portionnya. Sedap konfem beli lagi ekeke. Abang Ilham pun suka walaupun dia cakap “lidah Ilham dah terbakar ni Ummi” hahaha. Selesai makan Babah dan Syamil bermandi peluh hahaha.

Korang yang nak mencuba Shellout Bajet RM10 ni boleh lah datang ke Norzita’s Station Desa Paya Mengkuang ya. Akak jamin korang puas hati hehehe. Jangan lupa roger akak sekali kita book meja sebelah-sebelah akak order dan makan awak bayar ngeh3.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...