Author Archives: Hernee Nazir

About Hernee Nazir

Full-time Working Mom | Blogger | Breastfeeding Peer Counselor | Shaklee Independent Distributor ♥ Product Review ♥ Food Review ♥ Media/ Events ♥ Advertorial ♥ Sponsorship email to: hernee.nazir@gmail.com whatsapp: 014-6106331

Apa Nak Buat Kalau Mengantuk? 😴😴

Bila mengantuk di office capailah kotak diary. Ambillah pen sebatang. Contenglah ikut suka hati hehehe. Saja je tak buang kotak diary tu, sebab macam syok jek mendoodle atas kotak tu. Agak2 bila nak penuh tu ek? hehehe. Wait and see je ok.

p/s tak sabar nak tunggu esok.. nak dating dengan Mama Maszull & Kasih Juju untuk event Coco di AEON Tebrau City..tunggu live update kami di IG JDT Blogger & FB JDT Blogger ya.. stay tuned! 😙

DDHN | Tomyam Campur Menggunakan Perencah Tomyam Droi

Hai..hai..hai.. menu semalam. Anak bujang tu dah dua hari sebut2 nak tomyam. Ummi ni memang failed sikit masak tomyam. Tak tahu bila nak terer. Semalam singgah kedai, beli bahan2 buat tomyam dan saja2 beli perencah tomyam Droi ni. Memang tak pernah cuba pun hehe. Tawakkal je lah ya hehehe.

Arahan mudah je untuk penyediaan tomyam. Sediakan 500ml air, masukkan bahan2 lain tu semua dan tambah 2 sudu perencah tomyam Droi. Tapi ummi ilhams tamak tambah bersudu2 kekonon jak rasa ummphhhh sangat ekeke.

Taraaaaaa.. memang pekat. Tambah gula dan garam boleh tahan rasanya. Oh ya, bab2 masak tomyam ni susah nak dapat pujian babah tau. Dia high taste bab2 rasa tomyam ni haha. Kebetulan dia balik kerja singgah ke dapur, memang jadi mangsa la kena tolong rasa kuah tu hehehe. Sekali dia kata bau macam lain je.. tapi rasa ok sedap. Wowwwww.. first time kata ok hahaha. Memang sedap jugalah lain sikit dari tomyam2 sebelum ni hahaha. Lebur jek semua dan pepandailah adjust rasa. Ada separuh lagi perencahnya tu simpanan untuk masa depan ekeke.

Korang terer buat tomyam? Meh ajar ummi ilhams. Sharekan resepi tomyam yang macam kat kedai tu tak pun yang macam kat secret recipe hehehe.

Wakaf Karpet & Tabung Pembangunan Masjid Jamek Al-Irsyad, Taman Desa Paya Mengkuang, Gelang Patah, Johor

wakaf karpet

borang wakaf

Jom raih pahala berlipat ganda dan tanpa henti dengan menyertai Program Wakaf Karpet & Tabung Pembangunan Masjid Jamek Al-Irsyad, Taman Desa Paya Mengkuang, Gelang Patah, Johor.

Nilai Wakaf: RM125,000
Bilangan Lot Ditawarkan: 125 Lot
Nilai 1 Lot: RM100
Tarikh Tutup Penyertaan: 1 Mei 2017

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:

En. Abdul Aziz Ahmad (019-7059422) – Pengerusi Masjid
En. Haris Fadzillah Isa (019-7103389) – Setiausaha
En. Mahzar Abd Rashid (019-7280742) – Bendahari

No. Akaun: CIMB Bank
800 6066 130
Nama Akaun: Masjid Al-Irsyad

Share kan untuk manfaaat bersama.

Kembara Dakwah Lantunan Mahabbah Rasullullah S.A.W Di Masjid Jamek Al-Irsyad, Taman Desa Paya Mengkuang, Gelang Patah, Johor

kembara dakwah

Muslimin & muslimat dijemput hadir ke Kembara Dakwah Lantunan Mahabbah Rasullullah S.A.W bersama Ustaz Mohd Noorhiqmy bin Ahmad Tuah (Pusat Pengajian Al-Quran El-Mukmin, Pasir Gudang, Johor)

Butiran seperti di bawah:

Tarikh: 24 February 2017 (Jumaat)
Masa: Bermula Solat Maghrib
Tempat: Masjid Jamek Al- Irsyad, Taman Desa Paya Mengkuang, Gelang Patah, Johor.
Penampilan Khas: Kumpulan Hadrah Ribath Ad-Dhia Ul-Lamik


p/s kumpulan Hadrah ni pun best tau. Jangan lupa sesiapa yang berkesempatan datang tau.

Program Daurah Kitab Turath (Penawar Bagi Hati) Di Masjid Jamek Al-Irsyad, Taman Desa Paya Mengkuang, Gelang Patah, Johor–25 Feb 2017

daurah kitab turath

Kawan2 yang ingin menuntut ilmu, boleh luangkan masa untuk Program Daurah Kitab Turath (Penawar Bagi Hati) bersama Ustaz Mohd Noorhiqmy bin Ahmad Tuah (Pusat Pengajian Al-Quran El-Mukmin, Pasir Gudang, Johor)

Butiran seperti di bawah:

Tarikh: 25 February 2017 (Sabtu)
Masa: 8.30 pagi
Tempat: Masjid Jamek Al- Irsyad, Taman Desa Paya Mengkuang, Gelang Patah, Johor.
Yuran Penyertaan: RM50 (Kitab & CD)

Untuk penyertaan, sila hubungi:
En. Abdul Aziz Ahmad (019-7059422)
En. Haris Fadzillah Isa (019-7103389)

p/s alhamdulillah ummi ilhams dah menghadiri program yang sama, oleh ustaz yang sama di PTP hujung tahun lepas. best sangat  dapat refresh ilmu2. pergi tau korang. jom lah ke taman syurga Winking smile

Like A Boss.. 👶

Yessss.. bossss sangat. Boss kecil ummi. Ilham Syamil memang ada tabiat suka buat kaki gaya gini. Sebelum ni kami perasan masa tidur je. Opah pun cakap kat rumah opah kalau tidur kaki macam ni. Amboii macam orang kaya awak dik hahaha. Senang hati sangat gayanya.

Semalam ummi tengah masak babah panggil suruh tengok anak bujang kecil ni bukan main bergaya sambil tengok tv hahaha. Bila ummi tegur dia menyengih je sambil belanja lesung pipi tu. Syok agaknya buat kaki macam tu.. rasa santai sangatlah tu agaknya kan hehehe.

Parents Support Group | Komunikasi Kanak-kanak Yang Tidak Boleh Bertutur ( 25 February 2017)

parents support group

Assalamualaikum.

Ibu2 ayah2 yang anaknya ada masalah tidak bolehh bertutur, boleh hadirkan diri dalam Program Komunikasi Kanak-kanak Yang TIdak Boleh Bertutur bersama Jurupulih Pertuturan, Puan Siti Jamilah Samsuddin.

Maklumat seperti di bawah:

Hari: Sabtu
Tarikh: 25 February 2017
Masa: 9.00 am – 1.00pm
Lokasi: Bilik Seminar 1 & 2,
Bangunan Ixora, Hospital Permai, Johor.

Masuk adalah PERCUMA!

Sebarang pertanyaan, boleh hubungi:
Giat (Pn. Liza) – 012-6357780
Pn. Norzida – 016-2339340

Warung Poyot – Lokasi Sarapan Paling Best Di Kg. Tg. Kupang, Gelang Patah

Assalamualaikum. 😉

Saja je tayang makanan haha. Kan dah kata diet postponed tahun depan. Ni saja nak share lagi walaupun dah banyak kali share hehe. Port breakfast kitorang. Warung Poyot lah mana lagi. Dari kecil memang dah jadi pelanggan sampai dah beranak pinak ni ha. Tak pernah jemu lagi hehe. Favourite ummi yang atas tu roti tampal goyang cicah kuah kari daging pekat. Seriuos sedap. Kari dia tu memang yummy lah.

Menu kedua yang memang tak sah kalau tak order. Soto nasi atau mee hoon soto bubuh sambal kicap lebih ya ampuuunnn meleleh air liur sambil taip entri ni hoi. Kuah soto dia tu memang sedap yang amat. Tak percaya cubalah.

Ni lagi satu ni yang selalu hancurkan diet ummi ilhams, lontong kering. Sambal kacang dan rendang daging tu sedap sangat. Syamil suka pulak tu rendang daging pedas2 tu. Kadang2 buntu juga nak pilih menu sebab rasa semua nak makan. Nasi lemak poyot sedap juga, lagi2 sambalnya. Nasi lemak goreng pun sedap. Hari tu babah order mee hoon goreng pun sedap. Ok, ummi ilhams memang kuat makan. Jarang nak dengar review tak sedap hahaha.

Korang yang nak cuba sarapan di Warung Poyot bolehlah cari lokasi ni ya. Masuk secondlink highway/ EDL exit PTP tak pun Forest City. 

Alamatnya:
Warung Poyot – Jalan Tanjung Kupang, 81560 Gelang Patah, Johor.

Contact No. – 019-7503474 (Kak Jah)

**boleh call in case takut makanan habis..kami memang selalu buat macam tu ekekeke..

Lepas korang breakfast, jangan lupa ke Kg. Pendas baru boleh shopping seafood. Banyak pilihan harga kena pandailah minta tawar menawar. Jangan lupa bekal tong untuk bubuh seafood tu nanti. Tong coleman pun ok je hehehe.

Ok, siap2 shopping seafood bolehlah jalan2 hirup udara pantai di Forest City. Kalau nak berenang2 jalan lupa bawa swimming suit gitu hehehe. Kalau tak “polis” suruh balik kata ilham 😅😅. Dah cukuplah info tu kot. Kalau rasa sesat boleh PM akak. Akak tunjuk jalan tapi dengan syarat belanja akak soto semangkuk ekekeke.

Selamat bersarapan di Warung Poyot.




Friday’s Lunch – “Special Today Menu” @ Belanga Cafe, PTP

Minggu ni weolls malas nak keluar lagi. Lagi pun memang tak cukup corum Eqa & Kak Leen cuti. Jadi kami lunch di Belanga Cafe, PTP je. Dila & Nonie dah sampai awal. Akak jek lah lambat sikit office jauh tingkat 6 😜
Tak tahu nak order apa. Siap merasa dulu menu yang Dila & Nonie order. Diorang order menu promo “Special Today”. Sudahnya follow jek lah menu diorang.

So menu kami,Grilled Chicken Chop, Chicken Rice & pakej dengan Bandung Soda Ice. Harga 1 set RM13. Kekonon tak berapa nak sedap la.. biasa2 je.. tapi habis juga bedal sebab dah lapar hehe.

Dah tak reti2 nak bangun sehinggalah waiter bagi teguran secara halus. Datang meja sambil bagi resit hahaha. Kejam betul. Next week kemana kita? 😉

DDHN | Resepi Ayam BBQ Sedap

Masa celebrate birthday babah dan syamil, ummi test marinate ayam guna resepi yang aunty ekin share tu. Resepi chicken wong.. kahkahkah.. ada cerita disebaliknya 😅😅😅. Resepi ni diambil dari blog Dapur Malaysia. Memang sedap masa aunty ekin buat tu. Tu yang teruja nak try sebab sebelum ni cara ummi lain sikit hehehe. Ini resepinya.


Bahan-Bahan Masakan:

 *   2 Kg ayam segar dibasuh
 *   1 biji bawang holland
 *   5 biji bawang putih
 *   Sedikit halia
 *   2 sudu besar serbuk cili
 *   1 sudu kecil kunyit serbuk
 *   2 batang serai besar
 *   1 sudu besar serbuk jintan manis
 *   1 sudu kecil serbuk jintan putih
 *   1 sudu kecil serbuk ketumbar
 *   Garam secukup rasa
 *   4 sudu besar gula

Cara-cara Memasak:

 1.  Potong ayam yang sudah dibasuh mengikut kesukaan anda. Boleh potong empat, potong 16 atau potong 32. Jika potongan tersebut besar-besar, cucuk ayam guna garpu supaya perapan lebih cepat menyerap dan ayam lebih cepat masak. Kemudian, bersih dan tos ayam tersebut.

 2.  Blend semua bahan di atas sehingga lumat. Jangan letak terlalu banyak air. Pastikan letak 3 cubit garam kedalam kisaran tersebut supaya rasa ayam nanti tidak lari.

 3.  Masukkan bahan-bahan yang di blend tadi ke dalam bekas dan campurkan dengan ayam.

 4.  Perap ayam tersebut selama 12-36 jam di dalam peti ais sejuk. Bukan Peti Ais Sejuk Beku Ya..( lagi lama ayam diperap lagi sedap itu!)

 5.  Bakar ayam di atas dapur arang atau dapur kayu untuk rasa smoky atau bbq. Gunakan serai dan minyak yang dicampur madu dan gula sewaktu proses BBQ dilakukan.

Malam Jumaat lepas gigihlah membersihkan 2 ekor ayam. Kebetulan syamil tidur, laju je ummi bersilat kat dapur.

Ini hasil bahan2 yang dah siap dikisar. Bila tengok warna tak menarik keoren-orenan tu terus post gambar kat group whatsapp. Tanya Ekin kenapa hari tu ayam dia warna cun merah2 hahaha. Rupanya Ekin tambah serbuk lada lebih sampai merah. Ok jom kita top up serbuk lada.

Haaaaa.. tu dia  baru berseri sikit hehehe. Uolls kalau nak marinate ayam cubalah resepi ni. Memang sedap cuma masa kejadian tu ada yang terhangus sikit hehehe. Weekend ni macam nak marinate lagi lah tapi buat goreng jek sebab pemanggang ajaib ummi dah nam jahanam hahaha. Jangan lupa try this recipe ok!

Babai!

xoxo,

Ummi Ilhams yang tak terer masak tapi merajinkan diri untuk memasak 😎

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...