• Dari Dapur Hernee Nazir

    DDHN – Resepi Bulgogi Sedap & Egg Roll Mudah

    Semalam punya projek masak. Malam Selasa Ummi dah siap-siap marinate daging dan bahan-bahan membuat bulgogi. Ummi konfiden buat sebab sebelum ni buat Babah makan laju je hehehe. Kalau dia tak berkenan konfem Ummi jarang nak repeat hehehe. Ok jom masuk dapur! RESEPI BULGOGI (Grilled Marinated Beef) Resepi asal: https://ayachalo.com Bahan-bahan: 500g daging dihiris halus 1/3 cawan Kicap Soya Cair ** Ummi pakai kicap biasa ekeke 1/4 cawan Minyak Bijan 4 ulas Bawang Putih dicincang 1bj Bawang Besar, hiris dan bahagi 2 Gula secukup rasa Sedikit garam Sesame seed – grill kejap guna microwave atau atas api pun boleh. 2 batang carrot – hiris nipis. Tambahan ikut suka Ummi – serbuk cili…

  • Info Sharing

    Gerhana Bulan Penuh – 31 Januari 2018

    Credit pic: Johor Astronomy Club Korang jangan lupa tau saksikan Gerhana Bulan Penuh esok 31 Januari 2018. Saksikanlah tanda-tanda kebesaran Allah S.W.T. Jangan lupa juga tunaikan Solat Sunat Gerhana Bulan ya. Maklumat Gerhana Bulan Penuh Detik-detik Gerhana Bulan Penuh: 7.50 malam – Bulan mula memasuki bayang gelap bumi 8.22 malam – Gerhana Bulan dengan kadar 50% 8.53 malam – Gerhana bulan dengan kadar 100% 9.33 malam – Kemuncak gerhana bulan penuh 10.28 malam – Bulan mula keluar dari bayang gelap bumi 11.10 malam – Bulan telah keluar sepenuhnya dri bayang gelap bumi Catatan: Solat Gerhana Bulan hendaklah dilakukan secara kuat (Jahr) seperti solat fardhu maghrib dan Isyak kerana ianya berlaku…

  • Deko Bersama Hernee Nazir

    Pemasangan SUNNERSTA Mini-kitchen

    Ingat lagi cerita misi ke IKEA kami? hehehe. Alaaa baru je cerita berapa minggu lepas. ahh baca ceritanya kat SINI.  SUNNERSTA Mini-kitchen Size: 112x56x139 cm Harga: RM399 A functional mini-kitchen series for the chef with limited space and budget – at home or in the guest house. Easy to assemble, or disassemble and bring with you if you are on the move. Inilah rupanya gambar dari website IKEA. Water trap harga lain RM60 satu set. Kami beli sebab takut available water trap kat rumah tu tak sesuai dengan yang ini. Jadi total cost untuk mini kitchen ni ialah RM459 tidak termasuk GST. Ada lagi satu set yang dah complete water trap…

  • Dari Dapur Hernee Nazir

    Breakfast Cempedak Goreng Dengan Tepung Goreng Pisang Adabi

    Dikeheningan pagi gigih la Ummi Ilhams menggoreng cempedak haha. Hari Ahad Momy Ngah offer beli cempedak siap buang kulit dari kawan dia. Seplastik RM8. Pagi Selasa baru Ummi gigih goreng. Semalam kekonon siap google resepi tepung goreng cempedak tersedap di dunia. Sekali balik kerja singgah kedai terus grab Tepung Goreng Pisang Adabi hahaha sebab ternampak kat situ sesuai goreng cempedak juga hahaha. Minta maaf jiran tetangga yang terhidu bau cempedak yang semerbak harum hehe. Rasa macam Ummi tak pernah la guna tepung ni. Sedap juga rupanya hehehe. Bancuh dengan air jangan cair, biar pekat tambah garam. Masukkan cempedak dalam bancuhan, panaskan minyak dan goreng sehingga keperangan. Dan hasilnya.. sebekas cempedak…

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: