• Homeschooling,  Ilham Learning Phase,  Ummi Ilham's Mini Garden

    #ummiilhamsminigarden | Sesi Melawat Tanaman Atok Tipah

    ini hasil masa balik kampung public holiday awal muharram. memang dah cakap dengan babah, sampai kampung nanti nank minta benih2 pokok dengan mak hehe. sebelum balik petang tu kita meronda keliling rumah. carilah pokok2 yang boleh ditanam dengan mudah dan pokok2 yang berfungsi untuk masakan. itu dia hasilnya.. dapat anak pokok kunyit. hehe. kes mengelat ni. padahal boleh je semai kunyit sendiri. anak pokok cekur. sangat berguna ni. bau daun cekur pun best kan. ini lagi best.. benih ulam raja. wehuuuu dah terbayang petik ulam depan rumah ngeh3. ini lagi penting.. daun kesum. mak suruh ambil banyak2 eh menantu degil kata tak apalah mak sikit pun jadilah hehehe. ohh my…

  • Anniversary,  Family's Activity,  Foods Review,  My Hero Beso

    8th Anniversary Dinner Treat @ JBorn Cafe & Bistro, Kempas

    JBorn Cafe & Bistro No.8 Jalan Cengkerik 4, Kempas Town Centre, 81200 Johor Bahru, Malaysia Halal Restaurant in Johor BahruOpens at 4:00pm – 11:00pm(bangunan belakang @mart Kempas) alhamdulillah, setelah berhempas pulas berfikir dimanakah lokasi sesuai untuk small anniversary celebration untuk kami empat beranak, akhirnya babah pilih JBorn Cafe & Bistro. walaupun pada peringkat awal, ummi dah set otak nak ke Ejohng Concept, Taman Sri Pulai Perdana. bila babah tanya nak makan dimana, beriyalah ummi kata Ejohng dan alternatif kedua untuk ke JBorn hanya difikirkan petang sebelum ke sana hehe. sekali bila dah siap2 babah kata kita ke JBorn je lah. ok saya yang menurut perintah sesampainya kami di JBorn, nampak…

  • Family's Birthday,  Foods Review

    Tok Ayah’s Birthday Celebration @ Onboard Shell Out Restaurant, Taman Nusa Bayu

    Onboard Shell Out RestaurantNo 35 Jalan Bayu 1/2 Taman Nusa Bayu, 79250 Gelang Patah, Malaysia Open hours – 3:00pm – 11:00pmContact No. – 07-509 9759 sebelum le bandung hari tu, kami sempat celebrate birthday tok ayah in advanced.mommy ngah dan daddy ngah yang nak belanja kami ikut je la. lokasi pun pilihan mommy. setakat ni orang duk sibuk bershell out, saya memang tak pernah lagi mencuba. kiranya ni first time bershell out. sebab utama, membayangkan menu lauk kering2 tak ada kuah babah ilhams tak berapa minat hehehe. itu je reasonnya kehkehkeh. padahal ada je side dish lain haha. ok malam tu kami bershell out di Onboard Shell Out Restaurant, Taman…

  • Tips Travel,  Travel,  Travelog - Bandung

    Travelog Bandung | Travel Intinerary Bandung

    BANDUNG TRAVEL ITINERARY 11-13 OKTOBER 2016 (3 HARI 2 MALAM) Itinerary ringkas yang sempat saya buat sebelum ke Bandung. Untuk pengetahuan semua, masa kami adalah terhad jadi kami hanya dapat melawat sebahagian sahaja tempat2 menarik di Bandung. Insha Allah kalau ada rezeki lagi kita ke kawasan yang lain pula ye anak2. DAY 1 (11/10/16) Flight JBH (1140hrs) – BDO (1230hrs)Lunch – Restoran Simpang Raya (Nasi Padang)Check in hotel Aston Braga Hotel & Residence ~ rehat ~Petang – Ke Rumah ModeMalam – Ke Dago, The Stone Cafe (celebrate birthday ayah dan pok teh) DAY 2 (12/10/16) Breakfast di hotel. Tangkuban Perahu (1hr 19mins dari Bandar Bandung)Tiket – Rp200,000/ paxParkir – Rp10,000…

  • Tips Travel,  Travelog,  Travelog - Bandung

    Travelog Bandung | Persediaan Sebelum Ke Bandung, Indonesia

    {credit image: Wikipedia} Sebelum ke Bandung, saya dah buat reserach serba sedikit tips2 travel ke sana. Terima kasih kepada blogger2 yang sudi berkongsi pengalaman. Memang sangat2 membantu. 1) TIKET Tiket – Saya beli pada tahun lepas Nov 2015 masa Air Asia buat promo. Bermula November 2015 hingga September 2016 saya dan suami menabung RM100 seorang sebulan. Nak jalan2 makan angin kan? haaaa kenalah menabung. Kita bukan orang berada tapi teringin nak berjalan jauh sikit ke tempat orang dan tujuan paling utama nak perkenalkan anak2 dengan salah satu pengangkutan awam terkenal di dunia iaitu kapal terbang. selama 11 bulan kami berusaha menabung, akhirnya kami dapatlah RM2200 untuk perbelanjaan di sana termasuk…

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: