• Dari Dapur Hernee Nazir

    DDHN | Mee Bandung Muar

    menu berbuka puasa hari ke 10, mee bandung muar yang dimasak oleh orang gelang patah,sebenarnya ni kira menu mengelat sebab guna rempah mee bandung yang dibeli dari kawan PTP.rempah original mee bandung muar warisan mak tok. saya cuma perlu menyediakan mee kuning yang dicelur, aksesori lain daging, udang, bawang goreng dan telur.ada tambahan.. babah nak ada kacang yang bertaburan.. hamboiiii..siap cakap macam mee bandung papacu.dah jauh sangat tu imaginasi dia kan hahahaha. rupa gambar mee bandung tu memang tak berapa menarik.maklumlah siap2 masak terlupa nak snap macam selalu.dah nak berbuka baru teringat jadi kelabu asap sikit gambarnya. (eh ada orang kisah ke?) inilah rempah mee bandung muar tu.alhamdulillah sedap.babah pun…

  • Dari Dapur Hernee Nazir

    DDHN | Resepi Ayam Percik Kelantan

    ini dia ayam percik kelantan buatan orang johor ekekeke.gigih buat ayam percik hoi. semata2 nak mencukupkan aksesori nasi kerabu.alhamdulillah sedap dan boleh buat lagi haha. ini kuahnya.kiranya hari tu banyak bahan menggunakan santan.nasib baik beli santan lebih hehehe. jom tengok resepi ayam percik kelantan. Ayam Percik KelantanOleh: Azie Kitchen Bahan Perap: 5 ulas bawang merah 3 ulas bawang putih 1 inci haliaGaram secukupnya Bahan Kuah: 2 pek santan pekat10 ulas bawang merah1 inci halia1 batang serai3 tangkai cili kering – boleh lebih jika suka pedasGaram secukupnyaGula – kena ada rasa manis1/4 keping asam keping – letak sekejap dan dikeluarkan takut terlebih masam Cara cara: Kisar bahan perap sehingga halus dan…

  • Dari Dapur Hernee Nazir

    DDHN | Resepi Nasi Kerabu

    alhamdulillah tercapai juga cita2 yang sekian lama nak masak nasi kerabu menggunakan bunga telang. hehehe.minggu sebelum masak tu, saja2 cuba nasib post kat fb kot2 ada kawan2 yang ada tanam bunga telang.tup2 kak gee geng susu ibu jb bagitau rumah dia ada. tengah elok je berbunga meriah.alhamdulillah rezeki kan. kak gee dah bagi green light suruh ambil je kat rumah dia.berhari2 jugalah tertangguh, sudahnya kerah ayu tolong pergi ambilkan. haaaa sampai kecut menanti diambil ekekeke. rendam bunga telang siap2 ye.. sebab ummi ilham excited nak tengok warna biru terhasil. resepi ni saya follow dari post di facebook. kredit owner yang saya terlupa namanya.cuma resepinya tak berapa spesifik untuk sukatan2.pepandai sendiri…

  • Anything About Me,  Work

    The Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 3–Part 2

    hamboiiii puasa 2015 dah bertemu puasa 2016. maknanya ambil masa dekat setahun nak habiskan cerita ke hong kong & zhuhai. apa nak jadilah mood blogging ummi ilham ni kan. hehe kira ni nak buat ujian memori lah ingat balik pengalaman manis berpuasa di china. jom baca last episode.. dah lepas ni tak ada cerita dah.. confirm ni last.. hehehe.. time to say goodbye to zhuhai.. and hopefully we will not come back again to the same hotel..hahaha. kalau balik check in semula memang pakai topeng lah gamaknya hahaha. cuaca alhamdulillah panas nampaknya. dalam hati berdoa jek lah janganlah time2 nak balik ni typhoon menyinggah. fuhhhhh. meraung! nak raya woihhhhh.. nak…

  • Dari Dapur Hernee Nazir

    DDHN | Popia Sayur Cicah Homemade Sos Cili Thai

    sambungan menu hari ke 7, popia sayur cicah homemade sos cili thai.popia sayur ummi ilhams ni ala kadar jek.janji lepas rasa teringin tu kan.kalau bulan puasa mesti nak makan popia.kenapa ek? hahaha.bahan2 memang dah standby awal.nak menjimatkan masa, balik kerja terus ke dapur. bahan2: kulit popia seplastik – tapi guna 15 keping je kahkahkahtauge carrot – hiris halusikan bilis – tumbukbawang besar/ putih kisartepung & air – untuk jadikan gam (gam kata kooooo) cara2: tumiskan bawang2 blender dan ikan bilis sampai naik bau. masukkan taugeh & carrot. biar masak sekejap dan tutup api.asingkan kulit popia sehelai demi sehelai.bubuh inti taugeh & carrot tadi atas kulit popia.lipat macam rupa popia ngeh2.bila…

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: