Family's Birthday, My Breastfeeding Journey, My Hero Kechik - Ilham Syamil

27 Jan ’16 | Ilham Syamil Turns 1!

27 Jan 2016 alhamdulillah syukur hero paling kecil ummi dah genap setahun. rasa macam sekejap je kan. tapi memori nak melahirkan adik syamil masih segar dari ingatan phewwwwww. telan air liur kejap hehehe. sepatutnya EDD sebelah birthday babah 8 feb 2015 tapi Allah lebih berkuasa, percaturanNya lebih terancang. dugaan januari 2015 keluar masuk hospital dan sudahnya adik syamil lahir lebih…

Read More

Dari Dapur Hernee Nazir

DDHN | Homemade Potato Chips

cerita minggu2 sudah.. projek membuat homemade potato chips untuk abang ilham. buat kunyah2 sambil tengok tv. bahan2: 6 biji kentang pelbagai saiz.. hahaha sedikit cuka makan air minyak untuk menggoreng sedikit garam (nak letak ke tak terpulang.. tak letak pun sedap lemak) cara2: kupas kulit kentang dan basuh bersih. sagat kentang nipis2. panaskan air sehingga mendidih dan masukkan sedikit cuka.masukkan…

Read More

Dari Dapur Hernee Nazir, Foods for Baby

Finger Foods | Cheesy Potato Ball

menu ni dibuat 3 minggu lepas.saja2 bagi adik syamil berlatih makan pakai tangan sendiri. hehehe. taklah gempak mana pun resepinya. yang ni versi baby tapi ummi babah pun bedal sama.bolehlah buat dan modify ikut selera masing2. bahan2:5 biji kentang1 biji telurbread crumbsslice cheese (patutnya pakai mozarella block.. tapi tak ada stock kat rumah bedal jek lah)olive oil cara2: kupas kulit…

Read More

Ilham Learning Phase, My Hero Kechik - Ilham Syahmi

Abang Ilham @ Tadika Aulad Ilmiyyah

assalamualaikum semua salam 2016 ecehhhhh.. dah 11 hari pun tahun 2016 bermula. baru nak wish happy new year ye. busy sangat ummi ilham ni sampai tak sempat2 nak update blog. bersusun2 sebenarnya entri 2015 tertangguh yang bakal menjadi tukun hehe. alhamdulillah abang ilham dah mula bersekolah tahun ni. bermulalah rutin baru ummi ilham tahun ni. memang kecil besar juga hati…

Read More