• Family's Birthday,  My Breastfeeding Journey,  My Hero Kechik - Ilham Syamil

    27 Jan ’16 | Ilham Syamil Turns 1!

    27 Jan 2016 alhamdulillah syukur hero paling kecil ummi dah genap setahun. rasa macam sekejap je kan. tapi memori nak melahirkan adik syamil masih segar dari ingatan phewwwwww. telan air liur kejap hehehe. sepatutnya EDD sebelah birthday babah 8 feb 2015 tapi Allah lebih berkuasa, percaturanNya lebih terancang. dugaan januari 2015 keluar masuk hospital dan sudahnya adik syamil lahir lebih awal dari EDD. syukur semuanya selamat. ini budak gigi sudah 6 batang. ada dua batang gigi arnab senget hehe. mulut dah bising sebut abang.. babah.. opah.. tapi sebut nama ummi masih failed lagi. ummi is pasghah hehehe. belum pandai jalan sendiri lagi. cuma memapah jek lah. kebolehan terbaru panjat sofa…

  • Dari Dapur Hernee Nazir

    DDHN | Homemade Potato Chips

    cerita minggu2 sudah.. projek membuat homemade potato chips untuk abang ilham. buat kunyah2 sambil tengok tv. bahan2: 6 biji kentang pelbagai saiz.. hahaha sedikit cuka makan air minyak untuk menggoreng sedikit garam (nak letak ke tak terpulang.. tak letak pun sedap lemak) cara2: kupas kulit kentang dan basuh bersih. sagat kentang nipis2. panaskan air sehingga mendidih dan masukkan sedikit cuka.masukkan kentang yang sia disagat dalam 3 minit untuk memastikan kentang rangup.  kemudian bilas dan toskan.goreng kentang sehingga warna kuning keemasan.angkat dan bubuh secubit garam jika suka. taraaaaaaa.. dah siap dah dapatlah sebalang.cepat2 asingkan untuk babah, takut babah tak sempat menjamah.ilham dan ummi sama laju makan hehehe.nanti nak buat lagi sedap…

  • Dari Dapur Hernee Nazir,  Foods for Baby

    Finger Foods | Cheesy Potato Ball

    menu ni dibuat 3 minggu lepas.saja2 bagi adik syamil berlatih makan pakai tangan sendiri. hehehe. taklah gempak mana pun resepinya. yang ni versi baby tapi ummi babah pun bedal sama.bolehlah buat dan modify ikut selera masing2. bahan2:5 biji kentang1 biji telurbread crumbsslice cheese (patutnya pakai mozarella block.. tapi tak ada stock kat rumah bedal jek lah)olive oil cara2: kupas kulit kentang, potong kecil2 dan stimkan. lecek kentang yang dah distim. sediakan slice cheese. oleh kerana mozarella block tak ada, maka kita guna slice cheese. potong kecil2. bulatkan kentang dan masukkan cheese di tengah2. bila dah jadi bebola, celupkan dalam telur. kemudian golekkan dalam bread crumbs. haaa macam ni. siap seketul…

  • Ilham Learning Phase,  My Hero Kechik - Ilham Syahmi

    Abang Ilham @ Tadika Aulad Ilmiyyah

    assalamualaikum semua salam 2016 ecehhhhh.. dah 11 hari pun tahun 2016 bermula. baru nak wish happy new year ye. busy sangat ummi ilham ni sampai tak sempat2 nak update blog. bersusun2 sebenarnya entri 2015 tertangguh yang bakal menjadi tukun hehe. alhamdulillah abang ilham dah mula bersekolah tahun ni. bermulalah rutin baru ummi ilham tahun ni. memang kecil besar juga hati ummi dia ni sebenarnya. tapi tawakkal jek lah Allah kan ada jaga anak ummi ni. insha Allah ummi babah doa yang baik2 je untuk abang ilham. sekejap2 dia excited nak sekolah.. sekejap2 merengek tak nak sekolah. kami layankan jek budak baru nak belajar hehehehe. bermula malam ahad dah kena kerah…

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: