• Dari Dapur Hernee Nazir,  Foods for Baby,  Solid Food for Baby

    Solid Foods For Baby | Bubur Oat + Kiwi + Pisang + Kismis + Kurma

    ummi ilhams yang masih lagi bereksperimen dengan menu2 untuk hero paling kecil. sebelum ni pernah buat oat + kiwi + kismis. budak cenonit tu laju je telan walau ada macam geli2 gitu. semalam ummi buat lagi.. repeat menu sama cuma tambahan pisang dan kurma. ini dia bubur oat + kiwi + pisang + kismis + kurma untuk menu bekalan syamil ke rumah opah. selagi ada bahan dalam bubur, semua nak lebur jadi tajuk hahaha. Resepi bubur oat + kiwi + pisang + kismis + kurma bahan2: segenggam oat1 biji pisang1 biji buah kiwi11 biji kismis1 biji kurmaair secukupnya cara2nya: masukkan segenggam oat ke dalam periuk. potongkan pisang dan buah kiwi…

  • Anniversary,  Family's Activity,  Foods Review,  Makan²

    7th Anniversary Dinner Treat 18 Oct ‘15 @ The Substitutes Kithchen, Dataran Larkin

    oh lamanya tak bersiaran dari blog chokia ni. puan belog busy yang amat. start dari awal bulan busy dengan training volleyball dan netball. balik rumah dah penat, nak on PC pun tak larat. ngempengkan syamil dengan ummi sekali jalan hehehe. eh dah melalut cerita lain pula. kan nak cerita pasal dinner treat sempena wedding anniversary kami hehe. macam biasa, bila sampai wedding anniversary ummi lah yang migrain cari lokasi mana nak celebrate hehe. fikir punya fikir, tekak pula macam nak makan western foods. hmmmm.. babah jomlah kita ke “The Substitutes Kitchen”. babah ilhams pun ok je. petang ahad tu, kami empat beranak ke dataran larkin. first time sampai ke kawasan…

  • Advertisement,  Dari Dapur Hernee Nazir,  Foods for Baby

    Solid Foods For Baby | Resepi Bubur Nasi + Avocado + Kismis + Kurma

    menu adik syamil minggu2 yang lepas. bubur nasi + puree avocado + kismis + kurma laju je dia makan. alhamdulillah. sebelum ni dia macam tak suka puree avocado. ummi test dengan bubur nasi akak puree nasi nampak dia suka je. Resepi Bubur Nasi + Puree Avocado + Kismis + Kurma bahan2: segenggam beras1/2 biji avocado11 biji kismis1 biji kurma (stimkan) cara2 penyediaan: 1. tanak beras untuk dijadikan bubur.2. kupas avocado dan stimkan bersama2 kismis dan kurma.3. blend bubur yang siap dimasak menjadi puree.4. blend avocado, kismis dan kurma menjadi puree.5. campurkan ke dalam bekas lain. gaulkan dan sedia untuk dimakan. nota penting: NO SUGAR/ NO SALT/ NO MSG added apa2…

  • Anniversary,  My Hero Beso,  Wedding Diaries

    7 Years & Stilllllllll Counting.. Happy Anniversary My Dear Imam!

    abaikan fizikal kami yang selim melim 7 tahun lepas. ohhh masa ni pinggang mak macam kerengga uolls. sekarang? kumpul beratus ekor kerengga pun tak dapat jumpa mana satu yang mirip pinggang mak.. ekeke.. abaikan juga muka pengantin yang first time kena solek beriya tu. saya memang tak minat bersolek. hehe. Every year, our anniversaryBecomes more and more specialWith every passing momentI find you more adorableEvery year seems to bringMore and more happinessEvery year we seem to makeMemories that are pricelessEvery year I thank my fateFor giving you as my hubbyEvery year makes me realizeHow lucky I am to be your wifey Since the day I have met you, I cry…

  • Family,  Family's Birthday,  My Hero Kechik - Ilham Syahmi,  My Hero Kechik - Ilham Syamil

    Majlis Kenduri Aqiqah Ilham Syamil Dan Majlis Hari Lahir Ilham Syahmi Yang Ke 4 Tahun

    alhamdulillah setelah berkali2 postponed, akhirnya terlaksana juga majlis kenduri aqiqah untuk muhammad ilham syamil. plan dari asal memang nak selitkan majlis potong kek untuk abang ilham. saja nak meraikan dia sempena birthday yang dah lepas 2 bulan hehehe. persiapan nak membuat kenduri biasa2 je. almaklumlah sejak arwah mak tak ada memang kami pandai2 sendirilah berdikari nak buat apa2 majlis kenduri biasa mahupun kenduri kahwin adik2 dengan bantuan saudara mara dan jiran tetangga. pengalaman mengadakan majlis aqiqah untuk anak2 kali kedua. seperti sedia maklum untuk anak lelaki di aqiqahkan dengan 2 ekor kambing. kali ni saya mendapatkan khidmat dari Aqiqah Berendoi JB (FB). dua ekor kambing aqiqah tu kami upah masak…

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: