• Dari Dapur Hernee Nazir,  Ramadhan Al-Mubarak,  Recipes

    DDHN | Ramadhan 2015 – Day 11

    menu hari ahad. babah kata tak nak lauk berat2. maksudnya nak yang simple2 boleh hirup2 la tu. jadi dia request lauk2 ni. baik bosss! 😉 kentang masak air. udang goreng sos berasparagus untuk abang ilham. asparagus tu ummi dia yang bedal. jeruk ikan tenggiri goreng dan diperah limau kasturi. yummy! . penambah selera lagi satu, babah request nak sambal ketuk. haaaaa siap! ni resepi sambal ketuk cara saya. air fruits cocktail by babah ilham. masa ni syamil dah menjerit jadi terpaksa pas tugas buat air kat babah. dannnnnn.. tolong jerang nasi sekali hehehe. tapi petang tu ada kejadian menyayat hati. encik babah terlupa tekan suis rice cooker. maka makan nasi…

  • Dari Dapur Hernee Nazir,  Ramadhan Al-Mubarak,  Recipes

    DDHN | Ramadhan 2015 – Day 10

    menu ramadhan kami hari ke 10. simple2 jek. alhamdulillah kenyang anak beranak termasuk acu nuar. babah ajak acu nuar berbuka sama2 dengan kami. menunya.. kue tiaw goreng.. mee square kata ilham. suka hati la nak. next.. ada durian tok ayah bagi. tanya babah nak makan serawa durian ke bubur kacang durian. babah pilih bubur kacang durian. maka terhasillah.. bubur kacang durian ummi ilham. RESEPI BUBUR KACANG DURIAN credit resepi: Mat Gebu BAHAN-BAHANNYA 🙂 2 cawan kacang hijau, cuci dan rendam semalaman 1/2 ketul gula melaka, hiris kecil* 1/3 cawan gula pasir* 1 helai daun pandan* 2 cawan air*(*disatukan dan masak hingga gula larut, tapis) 1 helai daun pandan, disimpul 1…

  • BFF Ummi Ilham,  Kelab Sokongan Penyusuan Susu Ibu Johor Bahru,  Kelab Susu Ibu Johor,  My Breastfeeding Journey

    Ramadhan 2015 – Day 9 Majlis Iftar Amal Kelab Sokongan Penyusuan Susu Ibu Johor Bahru 2015

    kami berbuka puasa di sini jumaat lepas. (kami = ummi, ilham & syamil) babah tak dapat join sebab kerja day shift. jadi ummi dibantu dan ditemani oleh 2 orang dayang, mama cu dan ola 🙂 bali kerja pukul 5pm bergegas balik ke rumah, siap2 baru ambil anak2. kami sampai ngam2 waktu berbuka. maka terlepaslah program2 tazkirah ramadhan dan penyampaian sumbangan kepada badan2 kebajikan terpilih. lokasi majlis di Restoran Asam Pedas & BBQ, Taman Universiti berhadapan dengan pejabat Al-Ikhsan. lokasi memang nice!  santai2 gitu. jom tengok sekeliling restoran 🙂 ini pondok kami. ada 3 family. family saya, family dr. hairin dan family fiza. yeay! suka.. dapat jumpa kakak zara. sampai2 syamil…

  • Dari Dapur Hernee Nazir,  Ramadhan Al-Mubarak

    DDHN | Ramadhan 2015 – Day 7 & 8

    RAMADHAN DAY 7 tetiba terasa nak buat nasi lemak. maka balik kerja terus cari bahan2. udang dan ayam memang dah ada kat rumah. jadi beli aksesori dan bahan2 lain je la kan. balik rumah dan masak siap2. anak2 syurga stay rumah opah dulu. kalau ambil awal maka nasi je jadi lemak tak de hahaha. sejam bersilat kat dapur. taraaaaaa. resepi follow mat gebu la macam tahun lepas. hehehe. RESEPI NASI LEMAK credit to: Mat Gebu BAHAN-BAHAN NASI LEMAK 4 cawan beras Basmathi (cm guna Basmathi Moghul), cuci dan rendam 30 minit **pakai beras biasa jek yang ada kat rumah..beras feveret “mama love” 6 cawan santan 1 helai daun pandan, disimpul…

  • Anything About Me,  Work

    Sesi Berangan..

    ye berangan dengan Go Pro Hero 4 Silver. amekawwww nama penuh lagi. tapi bukanlah saya yang punya. macam biasa mat gadget yang punya. saya tumpang guna jek hahaha. mana la mampu nak beli. jom menjakun di office. no camera pleaseeeeee.. sibuklah orang belakang ni.. photo bombed by tuan Go Pro Hero 4. itu saja entry mak berangan. babai.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: