Ilham Learning Phase, My Hero Kechik - Ilham Syahmi

Origami Bersama Ummi, Babah & Abang Ilham

IMG-20150521-WA0034

dah lama ummi beli buku ni, ohhh ummi memang suka gila dengan hasil seni Kak Emila Yusof.
tapi tak ada kesempatan nak baut origami dengan abang ilham. (alasan ummi!)
so malam jumaat lepas, ummi dan babah spent our quality time melayan abang ilham.

ok jom!

IMG-20150521-WA0039

alatan yang perlu, buku rujukan origami, kertas A4 (ummi guna kertas putih je tak sempat beli colour paper), gam, marker pen dan gunting.

malam tu kami sempat buat 4 projek je la. fokus ilham dah ke laut.

Projek 1 – Angsa

IMG-20150521-WA0040

ini step membuat angsa.

IMG-20150521-WA0044

ummi cakap ni angsa, ehhh dia berungkal kata bukan ni duck.

mula2 suruh dia buat sendiri, tapi macam biasa ada je alasan dia.

tak apalah ummi guide.

haaaa jadilah angsa bercorak gini.

Projek 2 – Penguin

IMG-20150521-WA0042

ini step membuat penguin.

IMG-20150521-WA0045

penguin ni babah buatkan, ummi tukang buat corak2 je.

renyuk2 jugalah paper tu dikerjakan dek babah sebab penguin macam tak nak diri tegak hahaha.

ilham cakap dia nak jumpa penguin.. nak main snow.. adoiii.

nantilah ummi bawa pergi ICT main snow.

nak pergi oversea tunggu ummi babah kumpul duit kat tabung ayam.

IMG-20150521-WA0038

ini step membuat jet.

tetiba skip ke projek 10.

Projek 10 – Jet

20150521_211533

abang ilham belajar menggunakan gunting.
hati2 ye, ibu ayah sila awasi anak2 yang berlatih menggunakan gunting.
abang ilham menten tangan kidal.

20150521_212952

hasil jet, bantuan dari babah.

20150521_213136

20150521_213153

abang ilham kena kerah buat corak ikut suka hati dia.

IMG-20150521-WA0043

oklah tu kan. jadilah luahan kreativiti abang ilham.

Projek 6 – Topi

IMG-20150521-WA0041

ini step membuat topi.

IMG-20150521-WA0035

haaa siap dah topi abang ilham. topi corak polkadot hahaha.

IMG-20150521-WA0046

dia cakap.

”ummi saya nak bagi adik pakai topi”

”haaaa bagilah”

”saya nak buat peace”

adik redho kena bagai dengan abang.

lepas siap2 buat origami dia nak mandi pulak.

IMG-20150521-WA0037

lepas tu sambung semula.

IMG-20150521-WA0036

ummi suruh buat muka memolek dia bagi muka ni.
haaaa suka hatilah ilham syahmi, janji bahagia.
ni dah beberrapa hari die request ummi suruh buat robot.
nanti ye ilham, kotak tu dah ada cuma belum berkesempatan je lagi.
nanti kita buat robot kotak.

Share this nice post:

About Hernee Nazir

Full-time Working Mom | Blogger | Breastfeeding Peer Counselor | Shaklee Independent Distributor ♥ Product Review ♥ Food Review ♥ Media/ Events ♥ Advertorial ♥ Sponsorship email to: hernee.nazir@gmail.com whatsapp: 014-6106331
View all posts by Hernee Nazir →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *