• Info Sharing,  Pregnancy,  Pregnancy Info,  Pregnancy Journey

    Pregnancy | First SCOG (Klinik Pakar Obstetrik & Ginekologi) @ Hospital Sultanah Aminah

    semalam appointment SCOG, HSA. macam biasa saya akan ambil cuti je. almaklumlah, waktu menunggu dengan orang yang ramai tu memang memenatkan dan makan masa. bertolak pukul 8, appoinment pukul 11am ditemani babah ilham. sampai2, babah ilham pergi parking dulu. nampak gayanya jauh tempat nak parking memandangkan penuh semua parking lot.   ok. saya refresh balik step by step bagi mereka yang tiada ada pengalaman berjumpa Pakar O& G: Sila daftarkan diri di kaunter. Tinggalkan buku merah, duduk sehingga nama anda dipanggil. Bila nama dah dipanggil, nurse akan bagi nombor giliran dan sila standby RM5 untuk bayaran ye puan2. Puan2 akan diarahkan ke Meja A, sila letakkan buku merah. Sila layan diri…

  • Info Sharing,  Pregnancy,  Pregnancy Journey

    Pregnancy | Third Blood Sugar Profile (BSP)

    macam yang saya story mory kat entri yang lepas. sebelum menyerahkan diri berjumpa doktor pakar HSA, kena la buat BSP dulukan. so ni BSP kali ketiga pada 25 November 2014. nasib baik boss saya baik hati bagi pelepasan ke klinik dalam waktu bekerja. rasanya bulan November ni penggunaan time off tahap maksimum. pagi tu pergi office dulu swipe in then patah balik ke KDPM.   sesi pertama jam 8.30am resultnya 5.3mmol/L mmol/L = millimoles per liter   sesi kedua jam 11.30am resultnya 5.7mmol/L   naik sikit breakfast mee hoon goreng 2 senduk. ikut cakap dietitian katanya    sesi ketiga jam 5.30pm resultnya 4.6mmol/L   turun mungkin jarak waktu yang panjang. lunch…

  • Annual Dinner,  Anything About Me,  Hubby,  My Hero Beso,  PTP Dinner 2014,  Work

    PTP Annual Dinner 2014 | Retro Night @ Persada Johor International Convention Centre

    cerita weekend lepas. PTP Annual Dinner 2014 yang bertemakan “Retro Night”. jenuh juga sebenarnya nak memikirkan apa pakaian sesuai untuk mak buyong. kesian ilham kena tinggal dengan mama cu. sorry ye sayang, anak tak boleh bawa. kalau boleh bawa sah2 ummi angkut ilham.   ok jom tengok gambar. gambar yang cun tu dah tentulah dari DSLR babah. kalau yang kelabu asap sikit ada 2 3 tu sah2 dari handphone ummi.   credit pic: PTP   blink2 mata tengok Grand Lucky Draw kan. dalam hati mudah2an ada rezeki adik baby untuk dapat top 10 grand prizes    nak tengok ummi dan babah ilham pakai baju apa? nahhhhhh..     babah, dengan gaya retro…

  • Info Sharing,  Pregnancy,  Pregnancy Info,  Pregnancy Journey

    Pregnancy | Menu & Jadual Makan Ibu Mengandung Yang Mengalami Gestational Diabetes Mellitus (GDM)

    as mentioned in my previous entry, hari ni kena jumpa Pakar Pemakanan Di Klinik Kesihatan Gelang Patah. sebelum ni masa ilham pun pernah juga kena jumpa dietitian sekali. tapi kat HSA. alhamdulillah kali ni dekat jek kat sini. esok BSP kali ketiga pulak, lusa menyusul SCOG kat HSA. tambahlah wahai hati dan badan. baby jangan noty2 ye. oklah saya copy semula menu2 untuk ibu2 hamil GDM. untuk pesakit diabetes juga, semoga bermanfaat.     Menu & Jadual Makan Ibu Mengandung Yang Mengalami Gestational Diabetes Mellitus (GDM) & Pesakit Diabetes   Waktu Makan Menu Kuantiti Hidangan   Sarapan pagi 7.30 pagi   Roti mil penuh/ idli/putu mayam ATAU Nasi/ bee hoon/ mee/…

  • All About Adik²,  Family's Activity,  Fren's Wedding,  Weekend

    Semalam Di Rumah Mommy Ngah

    cerita minggu lepas. sejak mommy ngah pindah kami memang belum menjengah lagi. jadi kebetulan babah cuti sabtu ahad. haruslah rebut peluangkan. malam sabtu lepas babah balik kerja terus bergegas ke parit raja. nak tidur rumah mommy ngah.   dalam perjalanan tu budak cenonit ni syok tidur. bila dah sampai rumah mommy ngah mata dia segar bugar. ummi dengan babah yang dah mengantuk ni diajaknya berjaga dengan dia. adoiii la hai.. tak mampu nak tahan mata. rupanya dia berjaga sesorang tengok kartun.   sudahnya pagi, dia paling lambat bangun. macam tak boleh nak celik mata ni ha.   mommy ngah buat breakfast mee hoon goreng dan penaram udang pepai. yaaaa aaaa…

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: