• Anything About Me,  Kelab Susu Ibu Johor,  My Breastfeeding Journey

    {Breastfeeding Journey} Ini Adik Lala Saya ;)

    alhamdulillah rezeki susu abang ilham dan adik syakir dikongsi bersama adik lala.. siapa adik lala ni? ni lah adik baru abang ilham.. bukan baru.. rezeki ni kami terima September 2013..   subhanallah.. kuasa Allah kan tak siapa boleh halang.. terima kasih kat geng susu ibu Johor.. hikmahnya saya datang program2 susu ibu.. kebetulan Ila  tanya stok susu saya.. kami pun berkongsilah cerita.. dan kebetulan juga dia bagitau yang Dr. Hairin sedang mencari ibu susuan untuk anak patient dia.. lemah sekejap rasa lutut masa berbual pasal anak susuan.. terasa kerdil sangat saya ni di sisi Allah.. Allah makbulkan juga doa saya nak sedekahkan susu saya.. :'(   Ila bagi saya contact…

  • Dari Dapur Hernee Nazir

    {DDHN} Projek Jeruk Mangga Ummi Ilham ;)

    |scheduled entry|   hoyeaaaahhhh.. dah lama berangan nak buat jeruk.. tiba2 rezeki DIla bagi mangga muda.. hmmmm.. apa lagi.. menjeruk kita..   actually ni jeruk dah lama buat.. baru je menyusul keluar blog kan..hehehe jeruknya pun dah tak nampak bayang..   jeruk mangga versi ummi ilham.. – mangga muda buang kulit.. basuh.. hiriskan nipis2.. – masukkan dalam balang.. letak gula dan garam secukupnya.. – masukkan dalam peti sejuk.. – peram 1- 2 hari sambil2 tu rasa la..biar balance manis masam masin.. – dah rasa ok.. apa tunggu lagi.. ngappppppp la..   ok.. dah ngencesssss.. siapa2 ada mangga muda.. bak sini jual dengan saya.. hehehe..

  • Anniversary,  Family's Activity,  My Hero Beso,  My Hero Kechik - Ilham Syahmi

    5 Wonderful Years.. Alhamdulillah ;)

    |scheduled entry|     alhamdulillah 18 oktober 2013 genap 5 tahun usia perkahwinan kami.. syukur ya Allah.. 5 tahun yang penuh dugaan.. angan2 nak sambut 4 beranak tahun tak kesampaian.. Allah ada perancangan terbaik..   macam biasa tak sah rasanya kalau tak celebrate.. plan punya plan punya plan.. yok bah kita celebrate kat “Absolute Thai” ummi memang tak pernah try kat situ.. babah je la pernah try.. dia kata best gila.. nak juga rasa gila tahap mana bestnya tu kan   kami ke absolute thai medini mall kami petang ahad tu..     “hospitality with a heart”     tengok gambar dah ngencessss.. camano?     menu semua yang babah…

  • Parenting,  Parenting Program

    Ummi Ilham @ Bengkel Mendorong Anak & Pelajar dengan Teknik Nabi Muhammad SAW

    {scheduled entry}   Alhamdulillah 27 Oktober 2013 lepas saya berpeluang untuk menghadiri program yang sangat2 bermanfaat untuk guru2 dan ibu bapa iaitu “Bengkel Mendorong Anak & Pelajar dengan Teknik Nabi Muhammad SAW” di bawah bimbingan Ustazah Siti Khadijah (USK). Sangat2 best!     Program separuh hari yang penuh dengan ilmu2 bermanfaat. Ok saya akan kongsikan serba sedikit ilmu yang saya pelajari sepanjang bengkel yang lepas. Harap2 dapat membantu kawan2 semua.   Antara teknik2 yang patut diamalkan: Teknik Memberi Ganjaran Teknik Memberi Solusi Teknik Mencipta Hukuman   TEKNIK MEMBERI GANJARAN   1) Ganjaran Sosial – ganjaran ini tidak memerlukan modal/perbelanjaan untuk melaksanakannya – boleh dibuat bila-bila masa dan bersifat spontan –…

  • Dari Dapur Hernee Nazir,  Masak-Masak,  Recipes

    {DDHN} Melty Choc Hershey’s Versi Ummi Ilham ;)

    Projek ummi ilham di cuti awal Muharram 🙂 Melty Choc Hershey’s katanyaaa.. hentam saja la labuuuu..     Resepi dari Kak Jannah Ajis.. thanks kak 🙂 sila abaikan cheddar cheese yang tersalah tu.. lagi satu dalam gambar beriya ada badam segala.. sekali badam terhangus pulak.. tercuai masa sangai badam api terbesar.. semuanya “ter” tak sengaja.. ;p   ok yok zoom in resepi 😉   BAHAN A – 250 ml UHT whipping krim – 250 gram cream cheese – 200 ml susu pekat manis (kurangkan kalau tak suka manis) BAHAN B – Syrup coklat jenama Hershey’s (nak guna yg perisa strawberi pun boleh/nutella/apa2 jenis filling) – Biskut marie/biskut oreo BAHAN HIASAN…

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: