• Dari Dapur Hernee Nazir,  My Hero Kechik - Ilham Syahmi

    Ada Gaya Tak Jadi Masterchef?? :p

    disebalik tabir  DDHN..  “DARI DAPUR HERNEE NAZIR” rupanya ada seorang masterchef kecik yang berangan.. pantang sekali tau kalau dengar ummi menumbuk kat dapur.. cepat2 dia datang sambil menempel tepi ummi.. sibuk nak tolong tumbuk sekali.. bila tak bagi mula la bat2 merajuk la.. ngengada kan..lagi2 nak jadi abang ni.. memacam kerenah dia nak tarik perhatian ummi dan babah..     tengok tu.. bergaya sekali kan.. siap tenganga mulut nak menggaya kan.. kau hadooooooooooooooo?? dengan tangan kidal tu menumbuk kunyit halia.. bagikan jek dia try setiap kali ummi menumbuk rencah.. nanti dia penat dia stop la.. bagi merasa.. ooooo.. macam ni rupanya ummi masak hari2.. hehehe oooooo.. ni rupanya salah satu…

  • Dari Dapur Hernee Nazir

    {DDHN} Random Cooking #5

    masa untuk menayang masakan.. mental.. mental.. mental.. hahahaha..   sekarang ni sejak keluar statement snap gambar masuk fb ada masalah mental.. tiap kali nak snap jek.. ada orang sindir.. mental!   ada i kisah???   jommmm.. cuci mata..     menu sarapan pagi bila punya tak ingat.. plannya nak masak sebelum babah pergi kerja.. sempat la dia isi perut kat rumah.. sekali ummi terbangun lambat daaaa.. jadi “Kue Tiaw Goreng Hernee Nazir Style Taugeh Lebih” hanya dimakan oleh kami dua beranak jek la.. sorry babah   Menu cuti 3 hari.. sempena Wesak Day.. Jumaat.. tekak teringin nak makan..     Ayam Masak Merah.. fikir2 pedas ni.. apa menu untuk ilham…

  • Anything About Me,  Pregnancy Journey,  Weekend

    Membuli Anak Jiran Belikan Aiskrim Malaysia :p

      haahhhhh.. cerita last weekend.. sedang syok menyapu sampah kat kaki lima rumah.. ada dua beradik.. kakak dan adik lelaki lalu.. sambil hisap aiskrim malaysia.. pada tangan kakak ada aiskrim milo dan asam kecut..   ya rabbi.. tuhan je yang tahu bertapa mengecur lagi mengecesssss nya saya..   terus panggil budak perempuan tu.. “dik..beli aiskrim tu kat mana?” “dekat blok belakang” kata budak tu.. “berapa sebatang?” “sebatang 20 sen” “boleh tak awak tolong cik belikan aiskrim?” “boleh” saya pun bagi RM1 untuk beli 3 batang aiskrim asam kecut dan 2 batang aiskrim milo.. RM1 saya upah kakak nya.. RM1 lagi upah adiknya.. “nanti ketuk pintu kekuat tau” budak tu angguk…

  • Pregnancy Info,  Pregnancy Journey

    Diet Seimbang Ketika Hamil

    untuk rujukan ummi ilham.. so far bila kira2 kandungan saya yang menjejak ke 24 minggu ni, peningkatan berat badan yang sedang2 elok adalah 10kg.. macam poyo jek kan.. nak sedapkan hati sendiri.. tapi harap2 sangat la tak la naik mencanakkan.. takut nanti kena minum sirap bandung 3 layer lagi.. ok ibu2 hamil kat luar sana jom baca info kat bawah ni ++++++++++++++++++++++ Credit to: PA&MA Oleh: Editorial PaMa Tarikh: 30 Mei 2013     Berasa lapar ketika hamil adalah perkara biasa di kalangan bakal ibu. Namun jangan jadikan alasan untuk makan apa sahaja tanpa kawalan. Usah menggunakan alasan makan untuk ‘dua orang’ kerana nanti anda yang sukar kembali ke berat…

  • Recipes,  Resepi Ibu Berpantang

    Resepi Khas Untuk Adik2 Yang Bakal Menjaga Saya Masa Berpantang Nanti.. Sambal Bilis Berkunyit :)

    Credit to: PA&MA Oleh: Editorial PaMa Tarikh: 29 Mei 2013   Menurut kajian, masalah perut buncit akibat kehamilan boleh berkekalan jika tidak diatasi dengan segera. Elakkan makanan berlemak sewaktu berpantang tetapi jangan abaikan pengambilan makanan berkhasiat. Masa penyediaan: 30 minit Bahan-bahannya: *100 gm ikan bilis *3 sm kunyit tua dikisar halus *3 sm lempoyang dikisar halus *2 sudu kecil lada hitam *2 sudu minyak untuk menumis Cara menyediakannya: 1.Goreng ikan bilis tanpa minyak. 2.Tumbuk kasar ikan bilis goreng bersama lada hitam. 3.Dengan kuali bersih, tumis bahan yang dikisar hingga naik bau. 4.Masukkan ikan bilis dan lada hitam yang ditumbuk tadi ke dalam kuali dan gaul rata. 5.Sedia dimakan bersama ulam-ulaman…

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: